Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzcie, ileż to rodzajów folii produkowano do UCX-S...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Diabeł tkwi w szczegółach:-)

Ukryta Zawartość

post-19568-100006874 1251888321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie.

Nie, ludzie jednak nie znają umiaru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze coś dot. UCX-ów. Zobaczcie jaka ciekawa folia na rynek kanadyjski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanadyjczycy w ogóle są chyba przywiązani do narodowej symboliki.

Maxell XLII-S też miał taki nadruk (to nie jest naklejka).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik, 31 Sie 2009, 17:18

>Ciekawe, mam też inną kasetę marki Audio Sonic, ale ta nie naśladuje żadnej firmówki.

Wiesz, dopiero teraz, gdy kolejny raz spojrzałem na tę czarną AudioSonic, wydaje mi się, że przypomina mi ona graficznie niektóre kasety AudioMagnetics, tym bardziej że ten znak graficzny AS nieco przypomina logo AM.

Ta zielona kaseta to Audio Magnetics Low Noise, choć nie nosi takich oznaczeń. Na dole jej złota wkładka. Nazwa handlowa to po prostu Audio Cassette...

Ukryta Zawartość

post-16389-100006359 1252520137_thumb.jpg

post-16389-100006360 1252520137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>MaciejLK, 9 Wrz 2009, 20:15

>przypomina mi ona graficznie niektóre kasety AudioMagnetics, tym bardziej że ten znak graficzny AS

>nieco przypomina logo AM.

Tę portugalską też gdzieś mam...

Wydaje się, ze to dość popularna szata graficzna. Niemal identyczna jest w popularnych kiedyś, przywożonych z RFN "Audio Cassette".

Ukryta Zawartość

post-15808-100006271 1252620885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373, 10 Wrz 2009, 23:04

>Ciekawy jestem jak one grają...

Które? Te podstawowe Audio Magnetics? Bardzo umiarkowanie, to była bardzo podstawowa kaseta, powiedziałbym że minimum przyzwoitości.

Natomiast te zielone i pomarańczowe Audio Cassette są słabe, zresztą sama kaseta wygląda tak samo, jak bardzo słabe International i spotykane u nas ostatnio ACME - moim zdaniem to ta sama wytwórnia.

He he, miałem tą Audio Cassette z Portugalii, C-90, była dość marna w sensie dźwięku, ale mechanicznie nie wywinęła mi żadnego numeru. Przepadła w otchłani Kaset Komuś Pożyczonych, razem z nagranym na niej Bauhausem "Burning From The Inside" z audycji Kaczkowskiego... ech...

To będzie kubeł zimnej wody i pewnie się narażę. Ale przypominam niektórym szanowny kolegom, że tytuł wątku zawiera słowo "śliczne". Rozumiem, że piękno jest względne, ale zamieszczanie zdjęć brudnych, wytartych, popisanych - krótko mówiąć zaniedbanych kaset jest po prostu żałosne i zakrawa na chwalipięctwo albo próbę zabrania głosu w wątku za wszelką cenę nie mając nic lepszego do powiedzenia a raczej pokazania. Zbieraczom złomu albo zbieraczom z przypadku proponuję założyć wątek np. "Kasety audio" i tam wrzucać wszystkie śmieci włączając w to zapaćkane tortem "eksponaty". Nie chce być źle zrozumiany bo sam zbieram kasety, ale nie publikuję śmieci które trzynam gdzieś w czeluściach poddasza. Bo po prostu szanuję ten wątek i szczerze podziwiam wysiłek wszystkich który traktując z szacunkiem swoje zbiory. Jeśli już ktoś chce pokazać jakiś wyjątek, to przynajmnieji niech opowie jakąś ciekawa historię na jego temat albo przynajmniej poda źródło lub rok pochodzenia. Brak takich informacji z publikacją foty przypadkowego wygrzebanego bruda jest po prostu zaśmiecaniem tego jakże edykacyjnego wątku. Pozdr

Kolega eskwadrat ma racje. Kilka razy myslalem nad podobnym wpisem, jakos zabraklo odwagi.

Co prawda sztuka uzytkowa obejmuje zarowno pojecie kitsch jak i kautsh (tu nie jestem pewien pisowni), to drugie zdarza sie jednak rzadko. Ohydne i brudne tasmy - dla przyzwoitosci warto by choc opisac jakims interesujacym komentarzem.

Choć w tytule wątku rzeczywiście jest słowo "śliczne", formuła wątku przez lata nieco się zmieniła i rozszerzyła i stał się on dyskusją także o kasetach w ogóle, nie tylko o kasetach "ślicznych", choćby dlatego, że wątku o kasetach "w ogóle" nie ma i chyba nie byłoby sensu go zakładać. Przez wątek przewinęło się bardzo wiele kaset niekoniecznie "ślicznych" i nikt nie miał do tego żadnych zastrzeżeń. Co jakiś czas pojawiają się wpisy dotyczące kaset zupełnie zwyczajnych albo nawet podłych, i nikomu to dotąd nie przeszkadzało, choćby dlatego, że powiększają one naszą ogólną wiedzę o kasetach.

W tym konkretnym przypadku Diabolik pokazał "nieszczególną", niefirmową kasetę, która wyróżnia się tym, że imituje grafikę innej kasety, nieco bardziej firmowej. Kaseta taka trafiła mi się, używana, bez pudełka, w stanie takim, jaka jest, i uważałem, że lepiej zachować ją taką, niż próbować ją "skrobać" i zniszczyć przy tym etykietę. I jako taką ciekawostkę ją pokazałem.

Czy zostanie stworzona lista kaset które wolno i których nie wolno pokazywać?

W myśl powyższego, należałoby także ocenzurować zamieszczone wyżej zdjęcia np. Ampexa, Scotch'a Dynarange czy Scotcha BX - stare, popisane, przeciętnej jakości. Po co zamieszczać takie zdjęcia?

Cóż, przyznaję, że kaseta wygląda mało estetycznie, i za to przepraszam. Trafiła mi się jakimś przypadkiem, w takim właśnie stanie, a nie zadałem sobie trudu doczyszczenia jej, m.in. dlatego, że nie chciałem zniszczyć etykiety. Nie mogę też doczyścić np. zakurzonej folii ślizgowej, bo kaseta jest klejona i nie mogę jej rozebrać. Ponieważ nie mam egzemplarza w lepszym stanie - jest, jaka jest.

A mój wpis, moim zdaniem, jednak był "na temat", i zdjęcie zamieściłem nie z chęci pochwalenia się "złomem", tylko w odpowiedzi na wpis Diabolika, który wcześniej wspomniał, że jego czarna kaseta Audio Sonic chyba niczego nie imituje. Mogłem, oczywiście napisać "gołosłownie", że jednak imituje, ale wolałem podeprzeć się zdjęciem na poparcie moich słów.

A jeśli chodzi o "brud" na etykiecie - otóż nie jest ona brudna! Jest ona, owszem, opisana i pomazana przez kogoś, natomiast to, co wydaje się brudem, to klej którzy przeżarł się przez warstwę papieru do powierzchni. Zjawisko to zaobserwowałem w wielu starszych kasetach z lat 70-tych, mam np. trochę starych BASF-ów, w których etykiety zbrązowiały w podobny sposób po latach.

Panowie, ja szanuje każdą opinię, nawet taką z którą się absolutnie nie zgadzam. Ale nie popadajmy w skrajności. Apeluję tylko o umiar i hamowanie się z eksponowaniem "owłosionego" zada w wątku n.t. najlepszych strojów bikini. A jeśli już ktoś musi to niech przynajmniej napisze o tym królu "ubuntu" kilka ciekawych słów albo jakieś wspomnienie lub historię. To wszystko. Pozdr wszystkich kolegów.

Panowie,

Piszę na tym wątku regularnie od kilku lat i czuję się zobowiązany zabrać głos.

Wysuwanie zarzutów pod adresem Macieja jest doprawdy niestosowne. Jego wpisy są zawsze na temat, świadczą o jego dużym doświadczeniu, wielkiej wiedzy i niespotykanym zamiłowaniu do kaset i sprzętu vintage w ogóle.

Zdjęcie, które pokazał, było przecież jak najbardziej na temat (który zresztą sam zacząłem). Na dodatek było zaledwie jednym z setek zdjęć innych kaset, jakie dotąd zamieścił.

Ja też nie lubię kaset brudnych, robię zdjęcia tak by kaseta wyglądała jak najlepiej, czasem nawet ratuję się fotoszopem. Ale nie każdy ma na to czas, nie każdy to umie, a jeśli kasety są skanowane, to obraz zawsze wygląda gorzej.

Mnie też irytuje wiele rzeczy - na przykład po raz setny zamieszczane wielkie zdjęcia kaset mało interesujących, łatwych do znalezienia, czy regularnie sprzedawanych na aukcjach; albo zniszczone egzemplarze z bazaru (wszystko pod hasłem "dzisiejsze łowy").

Co z tego, ze kasety są nowe, czyste, zafoliowane, skoro nie wnoszą nic nowego do tematu? Świadczy to o tym, że wieszający zdjęcia nie przejrzał wcześniejszych wpisów - czemu jednak trudno się dziwić, bo wątek ma już ponad 100 stron i przejrzenie wszystkiego trwałoby wieki.

Ale nie krytykuję nikogo z tego powodu - dla każdego nowego zbieracza, miłośnika kaset, każda nowa taśma jest warta pokazania, pochwalenia się nią.

Uważam że akurat Maciej wniósł do tego wątku najwięcej z nas wszystkich - ja się dzięki niemu bardzo dużo nauczyłem, zacząłem zwracać uwagę na szczegóły, których wcześniej nie zauważałem. Dzięki czemu przygoda z kasetami stała się jeszcze bardziej fascynująca.

Wolę obejrzeć kasetę brudną i popisaną niż żadną, jeśli tylko pozwoli mi to odkryć jakąś nową prawidłowość, np. że jakiś producent stosował takie same obudowy albo rolki, albo jedna firma zamawiała kasety u innej. Dotyczy to nie tylko TDK i Maxelli ale także różnych kaset no-name.

Dobra Diabolik, przekonałeś mnie. Od teraz tytuł wątku bedę traktował z przymrużeniem oka. A więć kasety różnej maści - łączcie się. Pozdr i czekam na kolejne wpisy. A tymczasem idę odgrzebać swoje eksplonaty na strych.

Podpinam się pod wypowiedź Diabolika odnośnie Macieja - facet ma niesłychaną wiedzę nt. kaset i magnetofonów wogóle (i tu olbrzymi respekt nie tylko z forum ale i z prywatnych korespondencji)

Kwestia estetyki jest subiektywna. Panie Ekskwadrat jeśji ja jestem turpistą i lubię brzydotę co się przekłada dla mnie jako estetykę to lubię wpisy i zdjęcia brudnych kaset i są dla mnie śliczne i to co wtedy?

O poczuciu gustu i estetyki się nie dyskutuje jak wiadomo. Ale jak chce się przyczepić każdy powód jest dobry. Proponuję nieczytać tego wątku więc.

Wiele się naczytałem ciekawych info z tego wątku a szukanie dziury w całym wydaje się nie na miejscu.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.