Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Diabolik, a na drugi raz uprzedzaj nas, co jest ściema, a co nie, zanim zaczniemy grzebać po aukcjach na drugim końcu świata.

A tak apropos zdjęcia Maćka, które ukazało się na stronach Project C-90. Kto wie, czy nie ukażą się tam dzieła Diabolika. :)))

Rzeczywiście, panowie, winien wam jestem niejakie przeprosiny za mój żart - bo istotnie, sam bym zaczął szukać nietypowej kasety, gdybym taką nagle zobaczył.

Poprzednie moje fotomontaże były oczywistymi ściemami (kaseta Maxell w folii TDK), a teraz liczyłem, iż łatwo zorientujecie się, że nawiązuję do "wezwania" Gerova (na temat Sony C200, Gold, Reference itd.).

Jednak między naszymi wpisami pojawiło się trochę innych i żart mógł umknąć uwadze większości.

Na drugi raz dam jakiś wyraźny znak - bo faktycznie, nawet jeśli nie my, to może teraz ktoś na końcu świata, kto obserwuje nasze forum, zachodzi w głowę co to takiego HF Gold :-)

Gorzej, że ktoś, nie znając polskiego, może nie doczytać, że to był żart, i faktycznie zamieści gdzieś te zdjęcia! Diaboliku, może zamieść tu odnośne dementi w kilku światowych językach? ;-)

A jeśli chodzi o kasety Onkyo - niestety, odbieram robotę Diabolikowi - znalazłem zdjęcie na którym jest kaseta, na której jest co prawda napis Onkyo, ale bez wątpienia jest produkcji... no właśnie, jak sądzicie, czyjej? Denon? Fuji? Hitachi/Maxell? JVC? Sony? TDK? ;-)

Dodam, że do kalibracji fabrycznej Onkyo stosowało - przynajmniej w latach 80-tych - taśmy Maxella. UD albo UDXLI (różnie w różnych modelach) jako Typ I, UDXLII jako Typ II i ME jako Typ IV. ;-)

witam przestroga...... !!!

nie kupowac prosze kaset typy SONY CDit II kazdej dlugosci poniewaz sam moze sie skusilem i was ostrzegam gra to gorzej na wyzszym piku powyzej +3 dB strasznie przedewszystkim znieksztalcenia...straszne.....

wklejam pobierznie widok kasety prosze takze jesli to mozliwe o test kogos kto ma takowe kasety , moze sie myle ale kilka moich deckow powiedzialo to samo kalibracja niezla w granicach normy nowych kaset ... tzn . obecnie produkowanych...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100005316 1253482871_thumb.jpg

post-11402-100005317 1253482871_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

reszta fotek.....

niewiem moze ja cos mam ze sluchem ale chyba nie wydaje mnie sie...heheh cos jest z tymi kasetami.....

pozdrawiam wojtas

Ukryta Zawartość

post-11402-100005314 1253482963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z chromów Sony tylko UX-S lub lepiej UX-Pro, warte ceny, metalowe XR i reszta b. dobre, z żelazowych chyba EF grały znośnie choć nie wybitnie, HF zależnie od serii - lepiej lub raczej gorzej, HF-S niestety nie pamiętam. Inne nie są warte uwagi, pdobne chromowe kasety do CDit - CDing 74 produkował TDK i też była to popłuczyna po dawnych doskonałych taśmach. Cena mówi wszystko.

Te kasety Sony CD-it II faktycznie mogą być dość kiepskie. Kiedyś znalazłem tabelę parametrów taśm Sony, prawdopodobnie już dość późnej produkcji, więc może być aktualna. CDit II ma parametry mocno słabsze od UX-S, np. MOL@315 wynosi tylko +3,5dB, podczas gdy w UX-S jest +5,5dB. CDit II ma też nieco niższą czułość (o ok. 1 dB) i o 3 dB wyższe szumy.

Co ciekawe, parametry EF i HF są identyczne, natomiast FX ma parametry nieco lepsze i takie same jak CDitI.

Mam propozycję oprócz ślicznych kaset są kasety mądre niekiedy wprost genialne mam jeszcze nie najgorszy wzrok ale są tacy , którzy kłopoty z oczami mają od zawsze polecam pozycję Harper Collins AudioBooks Wild Swans Jung Chang < Tree Daugters of China > . Może ktoś z Was otworzył by nowy wątek poświęcony audioksiążkom ich oceną i wymianą informacji na temat ich zdobywania.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Mam propozycję oprócz ślicznych kaset są kasety mądre niekiedy wprost genialne mam jeszcze nie najgorszy wzrok ale są tacy , którzy kłopoty z oczami mają od zawsze polecam pozycję Harper Collins AudioBooks Wild Swans Dzikie Łabędzie Autorka Jung Chang < Tree Daugters of China -losy trzech córek Chin > . Może ktoś z Was otworzył by nowy wątek poświęcony audioksiążkom ich oceną i wymianą informacji na temat ich zdobywania.

Zamieszczał zdjęcia okładek i streszczeń znajdujących się w pudełkach kaset

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

W kwestii nowych kaset Sony wygrzebałem w swoich materiałach taką oto tabelkę. Może się przyda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie tę samą tabelkę miałem na myśli, tylko jest w niej błąd: w kolumnie dla UX-S poprzesuwały się o jedną linijkę w dół niektóre wartości, koercja w Oerstedach (700 Oe) powinna być o linijkę wyżej, razem z wartością 55,7 kA/m, no i oczywiście wszystkie dane poniżej powinny być przesunięte o liniję do góry (0,91 to współczynnik prostokątności a nie MOL dla 315 Hz, itd.), a MOL dla 10 kHz (tu też błąd w kolumnie z jednostkami) nie wynosi +5,5 dB (gdyby miała +5,5 dB byłaby to najlepsza taśma na świecie, bo najlepsze metalówki sięgają jedynie jakichś +1 dB).

Zresztą w ogóle zarówno tłumacz, jak i ktoś kto składał to do druku, raczej się nie przyłożyli do pracy ("stosunek dźwięk/hałas", "jenolitość") - jeno litość bierze, jak się to czyta!

Widzę, że temat kaset firmowanych przez Onkyo nie jest zbyt ciekawy... :-(

Oto, co znalazłem:

1) Oczywiście Sony AHF

2) Wygląda jak Maxell MX

3) Nie wiem, może Sony?

Myślę, że były to kasety spreparowane do zdjęć do katalogu i chyba nie było ich w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

post-16389-100005203 1253575102_thumb.jpg

post-16389-100005204 1253575102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciej,

Myślę, że konkurs nie cieszył się powodzeniem, bo nie było żadnych wskazówek i nie można było wykazać się ani wiedzą ani umiejętnością dedukowania; ot samo zgadywanie, na strzał...

Gdybyś np. zamieścił fragment niewyraźnego zdjęcia, to co innego... :-)

A co do kaset Onkyo, rzeczywiście wyglądają dość niechlujnie (zwłaszcza te dwa "maxelle"). Co do Sony AHF, nie sądzę, by firma Sony zgodziła się produkować identyczne kasety jak własne (nawet oznaczenie!), ale pod inną marką. To pewnie jakaś radosna (niczym moja :-)) twórczość kogoś od marketingu Onkyo.

Do kompletu z AD udało mi się zdobyć też TDK AD-X z 1982 roku w wersji japońskiej.

AD-X jest niemal identyczna jak wersja europejska (z kolei japońska AD ma czarną wkładkę, a europejska białą), jeśli nie liczyć "robaczków". Ciekawie prezentują się też "46" rolki w pełnej czarnej obudowie.

Ukryta Zawartość

post-15808-100005197 1253577914_thumb.jpg

post-15808-100005198 1253577914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podpadają mi z lekka te kasety Onkyo, szczególnie AHF. Nie za bardzo chce mi się też wierzyć, aby Onkyo zastosowało "radosną" twórczość bez wiedzy czy zgody Sony albo Maxella, zwłaszcza, że mogłoby to być dość ryzykowne posunięcie z prawnego punktu widzenia. No chyba że firmy te udzieliły zgody, albo faktycznie były takie kasety, ale jedynie do użytku wewnętrznego firmy Onkyo i nie były przeznaczone do obrotu.

Kilka nowych nabytków w ramach uzupełnienia wybranych modeli i roczników. :) Co poniektórych chyba nawet jeszcze nie było. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005063 1253719144_thumb.jpg

post-18407-100005064 1253719144_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze trzy sztuki. :)

Ukryta Zawartość

post-18407-100005060 1253719200_thumb.jpg

post-18407-100005061 1253719200_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta ostatnia najbardziej mi sie podoba :) MA :)

reszta takze piekna

>>> Diabolik ta AD-X 46 jest bardzo ladna i nie powiem ze dosc poszukiwana.... :)

gratuluje.

pozdrawiam Wojtas

Ładny jest ten Denon.

Ciekawy jest też RAKS, będący nieukrywaną imitacją kaset TDK z owego okresu (85-87).

Natomiast nie wiem czemu, ale 46-tki z dużymi szpulkami jakoś nie bardzo mi się podobają... Może dlatego, że w niektórych z nich szpulki są już tak bardzo udziwnione...! Doceniam unikalność AD-X 46 z 82 w wersji japońskiej, ale myślę, że byłaby ładniejsza na małych szpulach.

Ja generalnie lubię duże szpulki, jako pewnego rodzaju udziwnienie i element mniej typowy. Choć przyznać trzeba, że niektóre z dużych szpulek są faktycznie przesadzone i jak się na nie patrzy to sprawiają wrażenie, że są monstrualne.

Natomiast z technicznego i obsługowego punktu widzenia duże szpulki w C-46 są lepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o pokazywanie czasu kasety na licznikach, bowiem na dużych szpulkach kaseta pokazuje mniej więcej prawidłowy czas r różnicą do 1 minuty, natomiast przy małych szpulkach na C-46 przekłamanie czasu wynosi od 2 do 3 minut.

No, wreszcie zdobyłem idealną SA-X rocznik 1989.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.