Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

PANOWIE!!!!

Zagadka Basfów Chrome Super rozwiązana. One wszystkie są z Białorusi, a Filipiny są kanałem przerzutowym.

Czyżby Pan Łukaszenko w Mińsku skłądał Basfy?

Chcecie dowodu?

Przeczytajcie uważnie!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprytne, bo cała seria ma te same obudowy. Drukują tylko wkładki i folię w innym kolorze :)

Ukryta Zawartość

Okazje znalezione w sieci :

angielski ebay - 4 x TDK MA R 90 jak na razie za 310 funtów

Ukryta Zawartość

niemiecki ebay - 18 x TDK MA R 90 - dwa dni zostało do końca i tylko 705 euro - prezent w sam raz na gwiazdkę

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja ostatnio sprezentowałem mamie Stilonkę na której nagrałem kolędy, o które prosiła, a do takich kaset ma sentyment, bo jak mówiła, tak wyglądała jej pierwsza kaseta i przywołuje miłe wspomnienia ;-)

Gratuluje wszystkim wspaniałych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

A tu ciekawostka - na panelu przednim magnetofonu aiwa F350 tabelka taśm i ustawienia wg. użytych taśm biasu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aiwa stosowała takie tabelki chyba we wszystkich magnetofonach z ręczną regulacją Biasu. Z kolei Technics zamieszczał w instrukcjach takie tabelki z zalecanymi położeniami pokrętła.

PANOWIE!!!!

Zagadka Basfów Chrome Super rozwiązana. One wszystkie są z Białorusi, a Filipiny są kanałem przerzutowym.

Czyżby Pan Łukaszenko w Mińsku skłądał Basfy?

Chcecie dowodu?

Przeczytajcie uważnie!!!

Ukryta Zawartość

Sprytne, bo cała seria ma te same obudowy. Drukują tylko wkładki i folię w innym kolorze :)

No ale przecież seria BASF '88 taka jest, że obudowy są identyczne, a różnice są w taśmach, nalepkach, wkładkach i foliach...

Ukryta Zawartość

Wszystkim z okazji świąt życzę dużo radośći życia, miłej świątecznej atmosfery, udanego sylwestra oraz szczęśliwego nowego roku bogatego w wiele najrozmaitszych kaset i magnetofonów :-)

Witam!

Ja bym tak nie dał rady, jak by moja kolekcja wisła musiałbym ją przekładać, dotykać oglądać :)

fotki pochodzą z:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Wesołych Świąt życzę i takich obrazków :)

post-21204-082332200 1293222286_thumb.jpg

post-21204-008120800 1293222298_thumb.jpg

post-21204-074961800 1293222309_thumb.jpg

post-21204-098074700 1293222326_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś ma imponującą kolekcję ;-) Ale po co ma to wisieć na ścianie, skoro może kręcić się w deck'u? ;-) Jednak zawsze jest ten ból mieszany z radością przy zdejmowaniu folii z takich kaset.

Systematyzuję swoją kolekcję Maxelli, tych z wycięciami po bokach '85.Czy oprócz tych długości były jeszcze jakieś:

UR60,90,120

UDI60,90,120

UDII60,90

UDSI46,60,90

UDSII46,60,90

XLI60,90

XLII60,90

XLI-S60,90

XLII-S60,90

MX60,90

Jeżeli ktoś ma jakieś brakujące długości to proszę o fotki.

Nie dotyczy to zestawienie wersji japońskiej.

A co do wersji japońskich to znam tylko:

UR46,60,90

UDI46,54,60,90,120 była chyba jeszcze 30

UDII46,54,60,90

XLI46,60,90

XLII46,54,60,90

MX60,90

Proszę o uzupełnienie najlepiej ze zdjęciami.

Systematyzuję swoją kolekcję Maxelli, tych z wycięciami po bokach '85.Czy oprócz tych długości były jeszcze jakieś:

UR60,90,120

UDI60,90,120

UDII60,90

UDSI46,60,90

UDSII46,60,90

XLI60,90

XLII60,90

XLI-S60,90

XLII-S60,90

MX60,90

Jeżeli ktoś ma jakieś brakujące długości to proszę o fotki.

Nie dotyczy to zestawienie wersji japońskiej.

A co do wersji japońskich to znam tylko:

UR46,60,90

UDI46,54,60,90,120 była chyba jeszcze 30

UDII46,54,60,90

XLI46,60,90

XLII46,54,60,90

MX60,90

Proszę o uzupełnienie najlepiej ze zdjęciami.

W wersji europejskiej były też UDI 46 (mam) oraz UDI 100 (mam tylko rozfoliowaną). Analogicznie mogły też istnieć UDII w tych długościach, ale nigdy ich nie widziałem.

Wsród japońskich była na pewno UDI 30 (przegrałem aukcję o nią).

W wersji europejskiej były też UDI 46 (mam) oraz UDI 100 (mam tylko rozfoliowaną). Analogicznie mogły też istnieć UDII w tych długościach, ale nigdy ich nie widziałem.

Potwierdzam - UDI 30 istnieje mam taka jedną (Sorry Diabolik, chyba to ze mną przegrałeś aukcję).

Aha, byłbym zapomniał była też europejska MX46:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

oto foty:

A tak w ogóle: witam państwa po długiej przerwie.

Najpierw nie mogłem się zalogować, a poza tym to nowe forum od początku doprowadza mnie do szału przeładowaniem ozdób i ogólnym festyniarstwem graficznym i reklamowym. Na dodatek wszystko ładuje się trzy razy wolniej niż kiedyś. Ale teraz złość trochę mi przeszła i oto jestem z powrotem.

Jestem, jestem :-)

Panowie, spójrzcie, jakie niezwykłe Maxelle nabyłem: model XL-IIS z 1981 roku, ale w niezwykłej wersji, z etykietą nie złoto-czarną, lecz srebrno-granatową. W dodatku z niezwykłymi wkładkami. Znacie takie coś?

Widzę, że kolega znów sobie żartuje... i podpuszcza!

Moim skromnym zdaniem niepotrzebne są tego typu żarty bo niedługo trzeba będzie prosić admina żeby zmienił tytuł wątku na Śliczne podróby kaset audio

audiomagia.blogspot.com

No, chyba krzyczałeś: "Wilk!" o jeden raz za dużo! Teraz ludzie pomyślą, że nawet te aukcje na ebayu to dzieło Photoshopa! ;-)

A jeśli to kasety autentyczne, to nie dziwią mnie. W tych starych obudowach XLI-S i XLII-S były jeszcze w II połowie lat 80-tych sprzedawane kasety Hitachi DL i EX (i zapewne jeszcze inne modele Hitachi). Zapewne Hitachi-Maxell miało jeszcze starą linię produkcyjną albo duży zapas starych odlewów, i być może próbowali je upłynnić montując kasety z tego, co było akurat pod ręką, może nawet stosując jakieś stare, wybrakowane etykiety, które szkoda było przemielić i wyrzucić? Może więc zrobili kasety z tego co akurat mieli pod ręką i sprzedawali je, być może, na jakichś biedniejszych rynkach? Albo to jakieś wyroby z okresu przejściowego, gdy przestawiali produkcję na nowy model - i np. zabrakło już kartonowych wkładek starego typu?

A jeśli to kasety autentyczne, to nie dziwią mnie. W tych starych obudowach XLI-S i XLII-S były jeszcze w II połowie lat 80-tych sprzedawane kasety Hitachi DL i EX (i zapewne jeszcze inne modele Hitachi). Zapewne Hitachi-Maxell miało jeszcze starą linię produkcyjną albo duży zapas starych odlewów, i być może próbowali je upłynnić montując kasety z tego, co było akurat pod ręką, może nawet stosując jakieś stare, wybrakowane etykiety, które szkoda było przemielić i wyrzucić? Może więc zrobili kasety z tego co akurat mieli pod ręką i sprzedawali je, być może, na jakichś biedniejszych rynkach? Albo to jakieś wyroby z okresu przejściowego, gdy przestawiali produkcję na nowy model - i np. zabrakło już kartonowych wkładek starego typu?

To wszystko możliwe, ale coś mi jednak nie pasuje. Zwłaszcza te granatowe etykiety. Zestawienie kasety bliskiej modelowi'81 z brązową wkładką z modelu'83 wskazuje, że kaseta pochodzi raczej z końca produkcji modelu '81 niż z jej początku. Skąd zatem granatowa etykieta? Może to prototyp - może nowa XLII-S model'83 miała być właśnie granatowa, ale w końcu stanęło na znanej nam złotej?

Niezwykła jest też ta druga - a raczej jej wkładka, bardzo oszczędna. Czyżby na szybko przeprojektowano starą czarną wkładkę? Ale po co? Ciekawe co jest w środku. Korci mnie, by rozfoliować tę czarną - to tylko przezroczysty celofan bez znaczenia estetycznego. To zresztą też jest dziwne - tak jakby kasety pochodziły z krótkiego momentu produkcji, gdy gotowa była już linia, ale nie skończono projektu kolorowego opakowania foliowego.

To wszystko możliwe, ale coś mi jednak nie pasuje. Zwłaszcza te granatowe etykiety. Zestawienie kasety bliskiej modelowi'81 z brązową wkładką z modelu'83 wskazuje, że kaseta pochodzi raczej z końca produkcji modelu '81 niż z jej początku. Skąd zatem granatowa etykieta? Może to prototyp - może nowa XLII-S model'83 miała być właśnie granatowa, ale w końcu stanęło na znanej nam złotej?

Niezwykła jest też ta druga - a raczej jej wkładka, bardzo oszczędna. Czyżby na szybko przeprojektowano starą czarną wkładkę? Ale po co? Ciekawe co jest w środku. Korci mnie, by rozfoliować tę czarną - to tylko przezroczysty celofan bez znaczenia estetycznego. To zresztą też jest dziwne - tak jakby kasety pochodziły z krótkiego momentu produkcji, gdy gotowa była już linia, ale nie skończono projektu kolorowego opakowania foliowego.

Następnie Diabolik rozpakuje i nam pokaże tak rodzą się nieznane kasety tak zwane prototypy oj zaczną się pojawiać tu i tam:)

audiomagia.blogspot.com

A ja myślę, że to może być znane nam z dawnych lat zjawisko pt. "etykieta zastępcza", "opakowanie zastępcze" czy wręcz "zawartość zastępcza" ;-), tylko w japońskim wydaniu. Wątpię, by mieli co do sztuki wyliczone zapasy odlewów kaset, etykiet, wkładek, itd. W chwili przestawiania produkcji na nowy model pewnie zostawały im zapasy niektórych starych komponentów i przez jakiś krótki okres czasu klecili coś z tego, co akurat mieli, byle zużyć do końca stare zapasy.

Znane są np. kasety BASFa z ok. 81 roku, z niewłaściwymi etykietami - mają jeszcze stare obudowy, ale etykiety już nowe, dostosowane do obudów z większymi okienkami.

(to stare zdjęcie, ta zielona nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o LH i Chromdioxid)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.