Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że jest to taśma o oczko wyższa, odpowiadająca klasą mniej więcej TDK AD albo Maxellowi UD(1). Ale nie wiem czy jakością.

TDK A bardzo mi odpowiada, na AD jeszcze nie nagrywałem, ale podejrzewam, że gra podobnie. Z ostrożności wezmę chyba tylko dwie K1 i sprawdzę osobiście ich jakość.

AD jest o wiele lepsza od A. A to chyba tańsza i starsza wersja D, sprzedawana na biedniejszych rynkach.

Może kup jedną K1 i jedną KI - one różnią się, mają zupełnie inne obudowy. Ale nie nagrywałem na nich, więc nie mogę ich porównać dźwiękowo.

Witam!

Tak dla rozrywki:)

Znalazłem taki obrazek na znanej stronie i zrobiłem eksperyment na swoich synach:

16-to letniemu pokazałem obrazek, dałem ołówek i kasetę: zaczął coś międlić o zapisie i mazaniu dopiero po nakierowaniu co łączy ich 'fizycznie' po paru próbach doszedł o co chodzi :)

młodszy 2,5 letni od razu spasował ołówek w szpulkę, tylko nie wiedział, że trzeba kręcić :)

P.S.

Na eksperymencie nikt nie ucierpiał:)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Poszukuję oryginalnych wkładek do kaset:

MAXELL MX 90 1991-93r

TDK AD-X 60 1982r

TDK SA 60 1982r

TDK SA 90 1982r

W zamian mogę zaoferować wkładki:

Sony UX-S Guide Block (zielona)- stan idealny

Sony FX (szara) - stan idealny

Sony HF 90 (czarno-czerwona) - opisana ołówek

Basf by Emtec FMI - stan idealny

Basf 90 CR-M II (złota) - stan idealny

Maxell UDII 90 1988r. - opisana ołówek

Maxell UR 120 (czerwona) - stan idealny

Stilon C-90 - opisana ołówek

Ferrum Forte C-60 - opisana ołówek

Ferrum Forte C-90 - stan idealny

TDK D90 1982r - - stan idealny

TDK SA-X90 1985r - opisana długopis

TDK MA60 1985r - stan idealny

Jeżeli byłby ktoś chętny na wymianę proszę o wiadomość na PW (oferuję nawet kilka wkładek za jedną)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Zobaczcie co mi się wczoraj udało kupić (zdjęcie zapożyczone z portalu aukcyjnego).

Pierwszy raz w życiu widze kastetę z serii BASF AD'1988 w długości 46. Wg. mnie to niespotykana i hiper rzadka taśma.

Nie moge się doczekać kiedy do mnie przyjdzie (mam nadzieję, że przyjdzie :-)).

Czy ktoś Was spotkał się już z czymś takim?

pzdr

Ukryta Zawartość

post-3072-0-95658000-1305719112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Wątpię Maćku. Chyba, że jest mistrzem "fotoshopu" ;-) Zauważ, że widać przez folię nieco rozmyty nadruk na tej kasecie i widnieje tam długość '46'.

mwisniewki, ale nie obrażę się, jeśli dla pewności nagrasz film pokazujący dokładnie tą kasetę, wtedy nie będzie wątpliwości :-)

Oczywiście żartowałem, ale po Diaboliku można się różnych przewrotnych żartów spodziewać, a on naprawdę jest mistrzem Photoshopa. ;-)

A oczywiście chodziło mi o to, że jest to długość tak nietypowa dla BASFa, że od razu przypomniały mi się żarty Diabolika. Ja nie mam ani jednego BASFa o długości poniżej 60, i nie przypominam sobie, by się takie w ogóle gdzieś widywało.

Jak tylko do mnie dotrze ta taśma zamieszczę lepsze zdjęcia.

Co do długości kaset BASF poniżej 60 minut, to wersje 46 na rynek japoński są dość powszechne.

W serii 353 z końca lat 90-tych też były basf'y w takich długościach.

Niemniej w latach 80-tych taka długość poza Japonią to ewenement.

Pzdr

Ps. Swoją drogą ciekawe dlaczego na vintagecassettes nie ma serii 353 - może trzeba to nadgonić?

Starałem wyobrazić sobie jakiegoklowiek Basfa w długości C-54. To by był hit. Diabolik pewnie byłby w stanie takiego stworzyć. :)

Widzę, że wyrobiłem sobie już trwałą opinię! :-D

No ładnie.

W każdym razie melduję powrót po awarii komputerowej!

Basf robił wcześniej krótsze kasety także na rynek amerykański: oto Professional I 45. Bywały nawet na Allegro.

Poza tym na podstawowej Ferro Extra z 1988 na grzbiecie - jak rozumiem, dla oszczędności - nie nadrukowywano długości, ale trzy kwadraciki, do zaznaczenia. Wśród nich była także opcja "46". Chyba tylko C-100 miała pełny nadruk długości (zresztą na żółto), jako nowość.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-78028700-1305924898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, te czerwone Basfy Ferro Extra I miały też normalny nadruk 60 albo 90, biały albo srebrny.

O, ciekawe. Ja nigdy nie przepadałem za tą serią i mam mało kaset z niej. A te kwadraciki są starsze czy młodsze? I czy była C-120 z tej serii?

Nie mam pojęcia które są starsze, poza tym, że kwadracików jest znacznie, ale to znacznie mniej. BASFów jeszcze nie uporządkowałem, więc nie wiem ile ich mam, ale przypuszczam, że różnych czerwonych FEI mogę mieć kilkadziesiąt, a z tego zaledwie kilka takich z kwadracikami. Przypuszczam, że mogą być starsze. Bo wcześniejszy model chyba właśnie miał tylko kwadraciki...

A 120-tki były, i to, co ciekawe, mają inną obudowę kasety (i inne szpulki) - na wkładce BASF chwali się, że nowa konstrukcja pozwala pomieścić więcej nieco grubszej taśmy. Mam kilka 120-tek, ale tylko jedna z nich ma ten napis na wkładce - pozostałe mają nieco inne wkładki! Takie same specjalne kasety były też stosowane do Chrome Extra II 120.

Natomiast nie mam ani jednej setki z tej serii - ani FEI, ani CrEII.

Nie mam pojęcia które są starsze, poza tym, że kwadracików jest znacznie, ale to znacznie mniej. BASFów jeszcze nie uporządkowałem, więc nie wiem ile ich mam, ale przypuszczam, że różnych czerwonych FEI mogę mieć kilkadziesiąt, a z tego zaledwie kilka takich z kwadracikami. Przypuszczam, że mogą być starsze. Bo wcześniejszy model chyba właśnie miał tylko kwadraciki...

A 120-tki były, i to, co ciekawe, mają inną obudowę kasety (i inne szpulki) - na wkładce BASF chwali się, że nowa konstrukcja pozwala pomieścić więcej nieco grubszej taśmy. Mam kilka 120-tek, ale tylko jedna z nich ma ten napis na wkładce - pozostałe mają nieco inne wkładki! Takie same specjalne kasety były też stosowane do Chrome Extra II 120.

Natomiast nie mam ani jednej setki z tej serii - ani FEI, ani CrEII.

Te obudowy C-120, o których mówisz, to te z grubymi wytłoczeniami numerów strony po lewej stronie? Mam taką CR-E, ale tylko zafoliowaną. Możesz zrobić zdjęcie otwartej?

Tak, to te.

Ale w tej chwili nie mogę zrobić zdjęcia - wszystkie BASFy są w kartonowych pudłach i czekają na ułożenie na kolejnych półkach, które już... prawie stoją. Przypomnij mi za trochę, to gdy już będą łatwo dostępne, zrobię zdjęcia, nawet rozebranej kasety (sam nie zaglądałem do środka jeszcze).

To na razie ja zamieszczę foto zafoliowanej, w celach poglądowych :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyżby to było pierwsze TDK ???????????????

Ukryta Zawartość

post-16544-0-03244500-1306078314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według znanej nam strony o kasetach, ta pochodzi z drugiej serii, z roku 1968-1970. Wcześniejsza to "Synchro Cassette". Tak w ogóle, czy ktoś wie, skąd ta nazwa?

Diabolik, rzeczywiście na tych Ferro Extra I była opcja "46" i nawet się kiedyś nad tym zastanawiałem, czy to nie jest jakiś fake, lub jakaś zmiana planów w produkcji, bo takiej długości tych kaset nigdy nie widziałem.

ZGADZA SIĘ Z TYM ŻE TAMTA JEST W PLASTIKU ,A ZAPREZENTOWANA JEST W DEKTUROWYM PUDEŁKU ,PIERWSZE KASETY NIE BYŁY PAKOWANE W PLASTIC TYLKO W DEKTURĘ /CZY TEKTURĘ/ TA KASETA JEST Z JAPONII CO WY NA TO???

czyżby to było pierwsze TDK ???????????????

Te kartonowe opakowania to tańsza wersja "paperback" modeli z tej samej serii. Sony produkowała takie same - na znanej stronie podane są nawet ceny. Rezygnując z plastikowego pudełka można było zaoszczędzić chyba 50-100 jenów na sztuce.

Z kolei napis "Nobility" wskazuje, że to chyba podróba. Ja mam tę samą kasetę oznaczoną markami KDK i DAK. Może ktoś kiedyś wsunął podróbę do oryginalnego pudełka.

A te papierowe TDK (chyba właśnie czerwona i biała C-90) występowały nawet w "Czterdziestolatku", (odcinek "Pocztówka ze Spitzbergenu" z Janem Nowickim). Niestety, to nie ja wypatrzyłem... ;-/

ok dzięki za info ,pytam się bo w 68r dostałem od wója marynarza kila kaset TDK /niestety zginely smiercią tragiczną nad zalewem / nie powiem już jakie one były ,pamiętam tylko że były w tekturowych pudełkach pozd.

Zrobiłem podsumowanie motoryzacyjne - czyli zabrałem kasety noszące marki samochodowe. Okazało się, że mam ich całe sześc sztuk :-)

Do tego ciekawostka, jaką napotkałem w berlińskim muzeum gier komputerowych - kaseta komputerowa Audio Magnetics jest tam wystawiona w gablocie :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-10641800-1306102712_thumb.jpg

post-15808-0-19374900-1306102753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.