Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ciewawe czy ktoś z forumowiczów przekłada do dobrych kaset (np TD SA-X z lat 80-tych) nową taśmę bo stara zniszczona? to chyba czasochłonne? ...

Ja przekładam, to nie jest czasochłonne.

GM

books2books4you, ma tyle taśm że chyba kolekcjonował całe życie i ma dublety? albo gość z jakiegoś mega bazaru w U.S.A. ?????????????????????????????????????????

tak samo dr.bo?

i jeden i drugi skupuje kasety pod drugim nickiem na całym swiecie, jesli gdzies wypłyną nowe rzadkie kasety ,to za 2-3 tygodnie u nich będą w sprzedaży !!!! u nas to jest handlarz /samokrytyka? ha,ha/ a tamci to kolekcionerzy?????

A czy słyszał ktoś o świecących szpulkach? Ostatnio widziałem coś takiego. To są kasety TDK Beam. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, chyba są to fluorescencyjne rolki.

Coś takiego sprzedaje na znanym portalu aukcyjnym nasz bikolega FUNLAND/ELAY i chyba nawet sam nie wie co posiada...

Sorry za reklamę, ale nie widziałem wcześniej takich kaset i chciałem się czegoś więcej o nich dowiedzieć. Na pewno nie jedna osoba o tym nie słyszała.

Może ktoś wie?

Chodzi o te TDK Beam? Przepraszam za jakość zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Ostatnio trafiła do mnie dziwna kaseta TDK, poniżej zamieszczam parę zdjęć.

Czy ktoś może wytłumaczyć do czego ona służyła? jeśli dobrze się doczytałem to nie można jej stosować w magnetofonach z auto stopem, i nie wolno jej używać w pozycji pionowej, czyli nowsze magnetofony odpadają, ale tak dokładnie to nie wiem o co chodzi.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-16324-0-61115500-1308051138_thumb.jpg

post-16324-0-96260500-1308051146_thumb.jpg

post-16324-0-72024200-1308051155_thumb.jpg

post-16324-0-82604600-1308051167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to kaseta bez końca tzn. taśma jest w pętli. Czas trwania przedstawionej powyżej - 1 minuta:) Takie kasety wykorzystywane były w sytuacjach gdy potrzebny był ciągły zapis lub ciągły odczyt:)

Takie kasety były stosowane np. w automatycznych sekretarkach - na nich nagrywało się wiadomość dla osoby dzwoniącej ("Tu numer 1234567, zostaw wiadomość po sygnale"), a także w innych sytuacjach gdy konieczne było np. odtwarzanie w kółko tej samej wiadomości.

Taśma faktycznie biegnie w zamkniętej pętli, i wyciągana jest ze środka zwoju, dlatego też aby biegła równo musi mieć tzw. przeciwwarstwę (back coating), nie ma też normalnych dwóch szpulek nawojowych, i stąd właśnie to zastrzeżenie o auto-stopie - nie chodzi o każdy auto-stop, tylko auto-stop reagujący na obroty szpulki podającej, której po prostu nie ma w tej kasecie. Magnetofonów z takim auto-stopem było stosunkowo niewiele, ale z taką kasetą auto-stop takiego magnetofonu po prostu ciągle by się włączał.

Ponieważ taśma może w takiej kasecie biec tylko w jednym kierunku i to tylko z normalną prędkością, nie można jej wkładać do magnetofonu odwrotnie, nie wolno używać auto-rewersu, nie wolno szybko przewijać w przód (a w tył i tak by się nie dało).

nie ma też normalnych dwóch szpulek nawojowych, i stąd właśnie to zastrzeżenie o auto-stopie - nie chodzi o każdy auto-stop, tylko auto-stop reagujący na obroty szpulki podającej, której po prostu nie ma w tej kasecie. Magnetofonów z takim auto-stopem było stosunkowo niewiele, ale z taką kasetą auto-stop takiego magnetofonu po prostu ciągle by się włączał.

Mam 20- i 30-sekundową wersję tej kasety. Wypuszczono je pewnie później - na wkładkach jest już naniesiona uwaga na temat typu autorewersu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ej, nie autorewersu, tylko auto-stopu. Na wkładce tamtej kasety którą pokazał Chaos jest napis tej samej treści - że niemożliwe jest stosowanie kasety w magnetofonach z auto-stopem wykrywanym na szpulce podającej. Natomiast możliwe jest stosowanie kasety w magnetofonach z auto-stopem wykrywanym normalnie (tzn. przez zatrzymanie szpulki nawijającej albo przez ślizgacz i naprężenie taśmy, jak w prostych magnetofonach).

Auto-stop wykrywany na szpulce podającej spotyka się bardzo rzadko - mnie przychodzi do głowy tylko jeden taki magnetofon: Akai GX-A5X, i zapewne inne modele z tym samym mechanizmem. Auto-stop, podobnie jak i licznik taśmy, napędzane są szpulką podającą a nie odbierającą. Ma to tę wadę, że magnetofon nie wyłącza się natychmiast w przypadku zatrzymania się szpulki nawijającej np. wskutek zakleszczenia się jej przez nierówny nawój taśmy, itp. Szpulka stoi, a mechanizm działa dalej i ciągnie taśmę, i wyłącza się dopiero gdy liczne metry taśmy zapchają już wszystko.

Co Ty pleciesz? Można jeszcze dorwać TDK D, TDK FE, BASF Sound I i II, Emtec CE i CS II, SONY EF, HF i UX-S, Maxell UR i może jakimś cudem TDK SA. Musisz tylko wyczaić dobry sklep. W centrum handlowym "Świt", do którego mam 15-20 minut drogi busem można znaleźć wszystkie te kasety na stoisku RTV, za wyjątkiem TDK D i TDK SA.

Dziwne, że nawet w Media Markt są teraz tylko SONY HF, nie wiem jak u Was...

Byłem dziś w CH Galaxy w Szczecinie i zdobyłem 3 ostatnie sztuki TDK FE 90 za 2,99/szt. Innych już nie było.

Z tyłu foli jest napis Imation, zaś na karteczce z etykietkami, że taśma jest wyprodukowana w Korei, i składana w Tajlandii.

Widać też że szpulki i ich zapinki wykonane są z różnych tworzyw.

Ukryta Zawartość

post-27232-0-18973700-1308159553_thumb.jpg

post-27232-0-03610300-1308159582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Późniejsze kasety TDK Endless miały jeszcze ciekawsze wskazówki na temat wspomnianego auto-stopu:

"[Casette] will not function correctly when used with cassette decks that suspend operation via a motion sensor on the supply side".

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z dostępnością kaset, zarówno w wielkich jak i małych sklepach, jest już bardzo kiepsko. U mnie w Łodzi w wielkich ogólnych supermarketach (Tesco, Real, Carrefour) już ich nie ma w ogóle, są jeszcze Sony w Leclerc'u. Coś jeszcze można kupić w Media Markt (Sony HF i TDK D albo FE), i nie wiem jak w Saturnie, bo dawno nie zaglądałem. W Euro RTV AGD już też chyba nie mają żadnych kaset.

W tej kasecie na fabrycznie nawiniętym zwoju taśmy zauważyłem jakieś odkształcenia, odbarwienia. Czy jest to normalne?

Tzn. nierówno "nałożona" taśma? Raczej o niczym szczególnym nie musi to świadczyć.

W tej kasecie na fabrycznie nawiniętym zwoju taśmy zauważyłem jakieś odkształcenia, odbarwienia. Czy jest to normalne?

Tzn. nierówno "nałożona" taśma? Raczej o niczym szczególnym nie musi to świadczyć.

Ale troche ciężko chodzi

A czy słyszał ktoś o świecących szpulkach? Ostatnio widziałem coś takiego. To są kasety TDK Beam. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, chyba są to fluorescencyjne rolki.

Coś takiego sprzedaje na znanym portalu aukcyjnym nasz bikolega FUNLAND/ELAY i chyba nawet sam nie wie co posiada...

Sorry za reklamę, ale nie widziałem wcześniej takich kaset i chciałem się czegoś więcej o nich dowiedzieć. Na pewno nie jedna osoba o tym nie słyszała.

Może ktoś wie?

Nigdy nie widziałem święcących ani odblaskowych szpulek.

Ciekawe czy były kasety z przezroczystymi szpulkami? Kiedyś sobie taką wyobraziłem.

Chodzi o te TDK Beam? Przepraszam za jakość zdjęcia.

Skąd i z których lat pochodzi ta kaseta, gdzie można ją kupić?

Były kasety z częściowo przezroczystymi szpulkami - TDK SA-XG i MA-XG z przezroczystą obudową z metalową ramą, z lat 87-88. Szpulki były odlane z dwóch tworzyw - część wewnętrzna, ta, która sprzęga się z trzpieniem w magnetofonie była przezroczysta, a część zewnętrzna która miała kontakt z taśmą była biała. Zdaje się, że takie same szpulki stosowano w TDK AD-S. Wersja dużej szpulki do kaset C-46 miała inną budowę - wewnętrzna i zewnętrzna część były białe, a pomiędzy nimi przezroczyste tworzywo.

Ciekawostka.Tu mamy najdroższą kasetę świata Forever

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to na pewno wyrób Stilonu:

Ukryta Zawartość

Były kasety z częściowo przezroczystymi szpulkami - TDK SA-XG i MA-XG z przezroczystą obudową z metalową ramą, z lat 87-88. Szpulki były odlane z dwóch tworzyw - część wewnętrzna, ta, która sprzęga się z trzpieniem w magnetofonie była przezroczysta, a część zewnętrzna która miała kontakt z taśmą była biała. Zdaje się, że takie same szpulki stosowano w TDK AD-S. Wersja dużej szpulki do kaset C-46 miała inną budowę - wewnętrzna i zewnętrzna część były białe, a pomiędzy nimi przezroczyste tworzywo.

A ciekawe czy były całę przezroczyste szpulki? Może jakieś niektóe kasety kiepskie, tanie , tak miały, szpulki z tego samego tworzywa co reszta kasety i pudełka

Ukryta Zawartość

Zapewne Stilon w pewnym okresie zajmował się już tylko konfekcjonowaniem kupowanej gdzieś taśmy do również kupowanych gdzieś albo produkowanych przez siebie kaset.

A kaset z całymi szpulkami z tworzyw przezroczystych nie widziałem chyba nigdy - w każdym razie na pewno sobie takich nie przypominam.

Tworzywa przezroczyste są generalnie bardziej kruche od nieprzezroczystych i łatwiej pękają. Zamocowanie taśmy rozbiegowej w szpulce wymaga dość mocnego zatrzasku, by taśma nie była spod niego wyrywana np. przy nagłym zatrzymaniu po szybkim przewijaniu. Myślę, że typowe tworzywa przezroczyste by tego po prostu nie wytrzymały i pękałyby.

A kaset z całymi szpulkami z tworzyw przezroczystych nie widziałem chyba nigdy - w każdym razie na pewno sobie takich nie przypominam.

Tworzywa przezroczyste są generalnie bardziej kruche od nieprzezroczystych i łatwiej pękają. Zamocowanie taśmy rozbiegowej w szpulce wymaga dość mocnego zatrzasku, by taśma nie była spod niego wyrywana np. przy nagłym zatrzymaniu po szybkim przewijaniu. Myślę, że typowe tworzywa przezroczyste by tego po prostu nie wytrzymały i pękałyby.

Nie mogę się z tym zgodzić. Polietylen niskociśnieniowy (LDPE) z którego produkuje się rolki jest produkowany tylko i wyłącznie jako przezroczysty. Dopiero w procesie obróbki cieplnej ( wytłaczanie bądź wtryskiwanie ) dosypuje się skoncentrowane barwniki w odpowiednich proporcjach. Barwniki wręcz osłabiają jego strukturę. Prawdopodobnie chodzi tutaj o względy estetyczne, ponieważ kręcące się przezroczyste rolki zostałyby momentalnie zmatowione od tarcia.

Kupiłem ostatnio na naszym portalu fabrycznie nagraną kasetę Agfa z bardzo dziwnymi szpulkami. Są częściowo ażurowe, co widać nawet z zewnątrz. Rozkręciłem kasetę i oto rezultat. Chyba nigdzie indziej takich nie widziałem.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-97189600-1308753129_thumb.jpg

post-15808-0-59920100-1308753137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu ktoś (Diabolik?) pytał o to, czy kasety SKC CD z tym jajowatym oknem, które tak się nie podobało Diabolikowi, były jeszcze dostępne pod inną marką. Otóż tak - jako Memorex CDX2, co można sobie teraz zobaczyć na znanym krajowym portalu aukcyjnym.

Jakiś czas temu ktoś (Diabolik?) pytał o to, czy kasety SKC CD z tym jajowatym oknem, które tak się nie podobało Diabolikowi, były jeszcze dostępne pod inną marką. Otóż tak - jako Memorex CDX2, co można sobie teraz zobaczyć na znanym krajowym portalu aukcyjnym.

Owszem, jak i również Memorex CD z tej samej serii - właśnie udało mi się taką kupić.

Oto foto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.