Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, klej penetrował papier na wylot.

Ale podobne zjawisko można zaobserwować także w wielu innych starszych kasetach - mam takie BASFy, Audio Magnetics, w wielu Maxellach klej przeszedł przez te wymienne naklejki do opisu, itp.

Zdjęcia zmniejszam do rozmiaru 1024x768, wrzucam na hosting imageshack, następnie kopiuję dokładnego linka [końcówka .jpg] i wklejam pomiędzy znaczniki img - dla przykładu LINK DO TWOJEGO ZDJĘCIA. :)

Dołączam się do pytania Diabolika, ja też nie potrafię załączyć takich dużych zdjęć:-(

Pzdr

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Pisałem już, ale wiadomość chyba nie została zaakceptowana przez serwer - po prostu jej nigdzie nie ma.

Tak więc - należy wrzucić zdjęcie, zmniejszone do 1024x768px na hosting - chociażby imageshack, następnie zdobyć linka do dokładnego adresu zdjęcia z końcówką .jpg po czym wrzucić go w znaczniki - na wzór [img]LINK.

Pozdrawiam :)

Oj, to chyba dla mnie za skomplikowane...

To może ja jeszcze wrzucę po staremu :-)

Oto foty otwartego Basfa Demo: Kaseta, poza obowiązkową formułą dotyczącą praw autorskich, niewiele różni się od standardowej. Ma bardziej soczysty srebrny nadruk i - co ciekawe - dość brutalnie (ręcznie?) wyłamane ząbki od strony 1.

PS. załączniki się pomieszały przy ładowaniu. Strasznie spsiało technicznie to forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-56948600-1310101753_thumb.jpg

post-15808-0-48071600-1310101762_thumb.jpg

post-15808-0-70916600-1310101774_thumb.jpg

post-15808-0-20181500-1310101791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Wchodzisz na stronę www.imageshack.us,

2. Wybierasz z dysku obraz który chcesz wgrać, wybierasz w polu "Zmiana rozmiaru" opcję 1024x768, naciskasz Prześlij teraz,

3. Klikasz na powstałą miniaturkę lewym przyciskiem myszy. Po otwarciu się większego okna klikasz na zdjęcie prawym przyciskiem myszy, wybierasz opcję Pokaż obrazek i kopiujesz link kończący się na .jpg z paska adresu,

4. Wstawiasz go na forum pomiędzy znaczniki img - BEZ SPACJI!!

Dla przykładu pozwolę sobie wrzucić zdjęcie jednego z moich ulubionych instrumentów klawiszowych :)

mowall.jpg

Pozdrawiam serdecznie.

PS. W razie problemów, proszę pisać na PM.

Spróbujmy zatem...

cintalimpiadora.jpg

No i guzik.

Spróbujmy zatem...

cintalimpiadora.jpg

No i guzik.

jeszcze raz...

cintalimpiadora.jpg

""Nie możesz użyć grafiki o takim rozszerzeniu na tym forum. ""

LIPA. Nie wiem jak to robicie.

Diabolik a tak?

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Diabolik na tej stronie masz linki do udostępniania gotowe do skopiowania:

Ukryta Zawartość

Kopiujesz link pod tytułem Forum i wklejasz do treści posta. Efekt powyżej.

Pozdro

Paweł

PS

Ja używam Photobucket jest prostrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik a tak?

Kopiujesz link pod tytułem Forum i wklejasz do treści posta. Efekt powyżej.

Pozdro

Paweł

PS

Ja używam Photobucket jest prostrze.

Tak zrobiłem. I nic. Pojawia się napis "załączona grafika".

Ale dziwne jest to skalowanie - widać tylko kawałek zdjęcia. No i ten szary pasek - i SirJacka go nie ma, tam jest idealnie.

Skalowanie jest dziwne, bo mam ciut za dużą rozdzielczość :) Dlatego chyba odwołuję w swoim poprzednim poście wybór 1024x768 na rzecz 800x600. Teraz powinno się zmieścić na forum bez obcinania.

Kopijuesz linka z okienka obok napisu Forum z sekcji Zamieść ten obraz?

To dziwne :-(.

SirJack-a obrazek nie ma ramki bo lepiej zredukował rozmiary obrazu i mieści się on w okienku naszego Forum. Tak mi sie wydaje.

Pozdrawiam

Paweł

Próba nr 2:

Ukryta Zawartość

U mnie działa :-)

Ukryta Zawartość

Diabolik

Spróbuję jeszcze raz krok po kroku:

Wchodzę na stronę : http: //www.imageshack.us/

Wybieram plik z mojego komputera do zapisu na stronie przyciskiem: Browse

Ustawiam poniżej zmianę rozmiaru obrazu na: 1024x768

Klikam: prześlij teraz i plik się zapisuje na serwerze

Zamykam okienko ostrzegające

Klikam lewym przyciskiem myszy na miniaturę zapisanego przeze mnie obrazu

Po pojawieniu się obrazu klikam na nim prawym przyciskiem myszy i wybieram z menu: pokaż obrazek

Po pojawieniu się powiększonego obrazu klikam na nim prawym przyciskiem myszy i wybieram z menu: kopiuj adres obrazka

Oto on:

Ukryta Zawartość

Wklejam zapisany adres obrazka do postu na tym forum : img -bez wpisywania żadnej spacji, ja musiałem dać spację w nawiasach inaczej nie widać było by całego wpisu.

I oto wynik:

xls.jpg

Trochę to czasochłonne ale efekt fajny ;)

PS WojtekOstojski -Dzięki za instruktaż ;)

SirJack-a obrazek nie ma ramki bo lepiej zredukował rozmiary obrazu i mieści się on w okienku naszego Forum. Tak mi sie wydaje.

Obraz który teraz wstawiłem miał rozmiary : 3038x4118.

Zmiany rozdzielczości dokonał serwer na zadaną 1024x768.

Spróbuję mniejszy obraz : 450x510.

Też zadałem serwerowi rozdzielczość: 1024x768.

I oto efekt:

htcassette.jpg

Ukryta Zawartość

Macie jakieś konszachty z siłami nieczystymi.

cintalimpiadora.jpg

Zobaczmy to, bo już za dużo tej limpiadory.

deha.jpg

I jeszcze:

suki2x.jpg

Ucina cholera.

suki3.jpg

Co zrobić żeby nie ucinał poziomych zdjęć? :-(

Ale naśmieciłem, przepraszam!

To tera ja spróbuję. :)

63419541.jpg

Ogólnie obrazy w rozmiarze 1024x768 forum obcina. Jeśli chodzi o wymiar na szerokość obsługuje chyba obrazy o szerokości 720. Zatem jakby zastosować zamiast rozmiaru 1024x768, rozmiar 720x540, to wlazłoby chyba całe. Trzeba spróbować. :)

Tak wygląda obrazek o wielkości 800x600.

97747439.jpg

Jest jeszcze trochę obcięty, ale już mniej. Bez obcięcia wejdzie chyba 640x480, ale to już będzie ciut mały.

Diabolik, no nie weszło, ale wyedytowałem, przekombinowałem po swojemu i weszło. :)

A tak wygląda obrazek 640x480.

90719902.jpg

Trochę naśmieciłem, ale trzeba było popróbować. :)

Panowie, ja wiem, że macie dużo frajdy z wklejania tych przeogromnych zdjęć w oryginalnym rozmiarze, ale weźcie pod uwagę, że przez to strona wątku robi się dużo dłuższa, gorzej się ją przegląda, a na dodatek potrzeba więcej czasu na jej wczytanie.

Proponuję następny etap wtajemniczenia we wklejaniu obrazków - podgląd z linkiem do obrazka w oryginalnym rozmiarze:

Ukryta Zawartość

albo coś jeszcze bardziej oszczędnego - miniatury:

llfeFs.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, ja wiem, że macie dużo frajdy z wklejania tych przeogromnych zdjęć w oryginalnym rozmiarze, ale weźcie pod uwagę, że przez to strona wątku robi się dużo dłuższa, gorzej się ją przegląda, a na dodatek potrzeba więcej czasu na jej wczytanie.

Proponuję następny etap wtajemniczenia we wklejaniu obrazków - podgląd z linkiem do obrazka w oryginalnym rozmiarze:

A ja jestem zdecydowanie za dużymi obrazkami. To prawda, że strona wolniej się wczytuje, ale to dlatego, że teraz szalejemy i się uczymy, każdy próbuje coś wkleić. Kiedy już opanujemy technikę, strona wróci od normy - zdjęcia będą się pojawiać w co trzecim, co czwartym wpisie. Musimy tylko pilnować dyscypliny - żeby nie śmiecić, nie wrzucać gigantów, ale obrazy 640x480, jak pokazał Radmar (zupełnie wystarczające), albo właśnie podgląd z linkiem. Miniatury są - przynajmniej dla mnie - okropnie denerwujące.

Witam serdecznie :)

Jest to mój pierwszy post na forum, lecz postanowiłem się od samego początku włączyć do dyskusji o kasetach magnetofonowych.

Nośnik ten towarzyszy mi od początku egzystencji na tym świecie - Tato posiada kolekcję taśm oryginalnych i nagrywanych, podobnie jak winyli, które odtwarza na polskim sprzęcie - wieża Diora serii 500 [gramofon GS 500, magnet MDS 506].

Przejąłem pasję "zbieractwa" tychże nośników po nim - mógłbym się aktualnie poszczycić dużą ilością kaset z oprogramowaniem do Atari i C64, muzycznych nagranych "oryginalnie" czy też powstałych w popularnych w okresie PRL "przegrywalniach".

Co do kaset - bardzo lubię wszelakie modele BASFów i Sony EFki - z nimi najlepiej dogaduje się mój sprzęt. Sprzęt polski, podobny do "tatowego" - Diora MDS 502 oraz WS 504.

Aktualnie posiadane przeze mnie taśmy "czyste" - BASF Ferro Extra I 60/90, BASF SoundI 90, BASF LH-EI 90, Fuji JP-II 60, Maxell LN 60, SKC LX 90, Sony EFki 60/90 - stare i nowe, Starling Super Ferro 90, Stilon XCR 90, Wiskord 60, TDK A90, TDK D90.

Jak wszyscy wiemy, w większości sklepów o kasetach można zapomnieć. Jakichkolwiek. Tak więc z kasetami SKC i Stilon, które wymieniłem powyżej wiąże się ciekawa historia. W sklepie elektronicznym, w którym szczepy moli i pająków mogłyby już odkryć ogień spytałem, czy nie mieliby jakichś kaset magnetofonowych. Okazało się, że mają 10 sztuk SKC żelazowych i 10 Stilonek chromowych - ofkors, we foliach. Zdziwiłem się trochę, gdy usłyszałem "chromowy stilon we folii" - z czystej ciekawości poprosiłem o nie. Wszystkie. Popatrzyli na mnie jak na osobę lekko chorą psychicznie, lecz bezproblemowo oddali 20 kaset młodemu pasjonatowi. Jestem strasznie zadowolony z SKC - jak na żelazo nagrywa się na nich i odtwarza całkiem OK. Przy zastosowaniu Dolby C i nagrywaniu do +1,5dB są śliczne wysokie tony i nie ma mowy o przesterze. Chromówek krajowej produkcji póki co nie mam jak przetestować, ponieważ mój taśmociąg obraził się na chromówki - żadnej nie nagrywa, ba, nawet nie kasuje poprawnie. No ale cóż - poradzę sobie jakoś - najprawdopodobniej go wymieniając w trybie natychmiastowym :)

Serdecznie pozdrawiam, miłej nocy!

WojtekOstojski

Witaj, ładnego miałeś farta zwłaszcza z tymi Stilonami! Ciekawe, że jeszcze zachowały się w sklepie.

Mam prośbę do Kolegów,czy potraficie napisać ile są warte używane w b.db. stanie takie kasety:

TDK A-60 Japan / Type I

TDK A-90 Japan / Type I

TDK AD-60 Japan / Type I

TDK AD-90 Japan / Type I

TDK AD-90 Extended High End Japan / Type I

TDK AD-X-60 Japan / Type I

TDK D-60 3x pakiet / USA / IEC I / TYPE I

TDK SA-60 Japan / Type II

TDK SA-90

TDK SA-X-90 Japan / Type II

TDK SF-60 USA / IEC II / TYPE II

TDK SF-100 USA / IEC II / TYPE II

Maxell UDI-60 Japan / Type I

Maxell UDI-90 Japan / Type I

Maxell XLII-100 Japan / Type II

Tu bardzo wiele zależy od tego, z którego roku i której serii są dane kasety. Np. samych Maxelli UDI-60 było bardzo wiele. Ale zakładając, bo na to mi wygląda, że są to podstawowe, najnowsze modele, to wartość jest znikoma. Natomiast użytkowa jak najbardziej - całkiem przyzwoita.

Witam.

Nareszcie sam doszedłem do tego jakie są różnice miedzy rocznikiem 1990 a 1991 na Europę dla kaset TDK rodzajów D,AD,AR i AR-X , na przodzie są identyczne i łatwo je pomylić ale z tyłu są całkiem inne i na kasetach z 1991 roku jest rok produkcji a na 1990 nie podawano rocznika. Dostałem ostatnio TDK D z 1991 roku i dopiero wszystko się unormowało, reszta kaset z tych roczników są inne. Takie także Zadałem pytanie ostatnio i jakoś nikt nie był w stanie mi tego wyjaśnić.

załączam zdjęcia ale w normalnym formacie :

1.TDK D60 EUR 1991 D46 EUR 1990 różnice przód

2.TDK D60 EUR 1991 D46 EUR 1990 tył. teraz widać jak to wygląda .

dodatkowo inne które ostatnio doszły do mnie:

3.TDK AR 50 EUR 1991

4.TDK CD-ing Metal 50 EUR 1997-2001

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Ukryta Zawartość

post-11402-0-73010700-1310670538_thumb.jpg

post-11402-0-24324400-1310670595_thumb.jpg

post-11402-0-21245200-1310670613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

W swoich skromnych (na razie) zbiorach znalazłem kilka kaset nagranych z nietypowymi wzorami obudowy:

Pierwsza z nich ma wzór w drobną linię, z gładkim prostokątem przy otworze na głowicę. Po środku na bokach nie ma tej linii, za to jest ona także u góry na bocznych ściankach.

Druga ma nieregularną kratkę dookoła i po środku. Ma też ine folie ślizgowe, ale też typowe dla piratów z lat 90. A skąd pochodzą takie nalepki, czy znajdowały się w jakichś czystych, czy też były dołączane do tych nagranych bez nadruków, żeby móc je opisać?

Trzecia została wydana przez firmę MG. Ma węższą obwódkę niż zwykle i wytłoczone oznaczenia strony. Do tego jest odwrotnie nadrukowana: na stornie A jest nadrukowana strona B.

Ukryta Zawartość

Skąd one pochodzą,gdzie były wyprodukowane? I czy gdzieś jeszzce je się spotyka?

Ukryta Zawartość

post-27232-0-90719800-1310728919_thumb.jpg

post-27232-0-70730800-1310728928_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.