Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zupełnie na marginesie, przyszło mi na myśl, że znajomość rosyjskiego jest już u nas oznaką "spierniczenia" (tzn. jak ktoś zna rosyjski, to jest już "piernikiem") - tzw. młode pokolenie nie zna rosyjskiego i trzeba mu to odczytać i przetłumaczyć... ;-)

Halo, tu piernik! Zdrastwujtie!

:-D

Zdobyłem niedawno drugą już kasetę Kenwood, tym razem metal. To, jak widać, kaseta TDK w szacie graficznej z 1979 roku (dla SA-X i MA). Ciekawe, że chromowy model Kenwood CD miał obudowę o klasę niższą, jak z TDK SA - taką samą stosowano u metali produkowanych dla marek Akai oraz Aiwa. Chociaż mam też inną kasetę metalową Akai, z obudową MA'79.

kenwoodmd901.jpg

kenwoodmd902.jpg

kenwoodmd904.jpg

kenwoodmd903.jpg

kenwoodmd905.jpg

Czy ta stara wersja obudowy (jak w SA) zastosowana do metali miała kiedykolwiek otwory detekcyjne do metalu? Mam te kasety Akai i Aiwa, i one mają otworki tylko takie jak chrom. Wydaje mi się, że tylko ta nowsza i lepsza wersja obudowy do MA miała wszystkie otwory detekcyjne. A mógłbyś też pokazać tego nowszego Kenwooda?

Hi

Kurcze chciałbym mieć tą kasetę AKAI, aiwa też ładna - może sie wymienimy Diabolik ?

Ja chciałem się dzisiaj pochwalić bo w końcu udało mi sie zdobyć BASF LH extra I we foli.

Jest to dla mnie jedna z najładniejszych BASF - może ze względu na ten zółty kolor ....

z uwagi na to że lubię odgrzewane kotlety pochwalę Supertonami z swojej kolekcji.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-53658500-1318926085_thumb.jpg

post-24346-0-27705600-1318926109_thumb.jpg

post-24346-0-46622200-1318926136_thumb.jpg

post-24346-0-86802700-1318926148_thumb.jpg

post-24346-0-95068100-1318926161_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze jedno pytanie: czy ktoś ma albo choćby widział te stare kasety Aiwa i Akai Metal (made by TDK) w wersji innej niż C-60?

akai,

Ten niebieski Superton to rzadkość. Kaset C-90 wyprodukowano chyba bardzo niewiele.

Właśnie w "Eklerku" kupiłem za całe 3,49 chyba ostatnią kasetę UX-S jaką mieli...

Znak czasów...

Ja mam możliwość zakupy większej ilości SONY UX-S 1 euro za sztukę - u chińczyka jest ich dość sporo

pozdrawiam

Diabolik,

Piękne te Twoje Kenwood'y.

Ja niestety nie mam żadnych, czego bardzo żaluje, ponieważ deckow tej firmy mam kilkanaście - to moja ulubiona firma - zwłaszcza kx-1100hx oraz kx-9010, ale to nie ten wątek.

Pzdr

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Ja też mam trochę magnetofonów Kenwooda i ani jednej kasety, nie mam też żadnej TDK firmowanej przez Yamahę. Te kasety dla innych firm wyprodukowano w niewielkich ilościach, i od osoby, która wówczas sporo bywała na Zachodzie słyszałem, że nawet wtedy całkiem niełatwo było tam kupić kasety firmowane przez producentów magnetofonów: Akai, Aiwę, Techniksa, Kenwooda, Yamahę, itd.

Czy ktoś z Was kiedyś widział lub może ma TDK MA 60 z 1985 roku , to samo dotyczy kasety TDK SD 60 z 1985 roku ? Powstały w ogóle ?

ps. Ciekawe JVC pojawiły się na....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hi

Kurcze chciałbym mieć tą kasetę AKAI, aiwa też ładna - może sie wymienimy Diabolik ?

Ja chciałem się dzisiaj pochwalić bo w końcu udało mi sie zdobyć BASF LH extra I we foli.

Jest to dla mnie jedna z najładniejszych BASF - może ze względu na ten zółty kolor ....

z uwagi na to że lubię odgrzewane kotlety pochwalę Supertonami z swojej kolekcji.

pozdrawiam

Mam takiego BASF'a, jest super :-) A Supertony bardzo dobrze zachowane, ładna kolekcja!

Mam takiego BASF'a, jest super :-) A Supertony bardzo dobrze zachowane, ładna kolekcja!

Hi

Faktycznie - jakiś czas temu kupiłem kilka Supertonow chromowych na allegro - jak paczka dotarła okazało się że pachną fabryką - uchowały się tyle lat nie używane

Co sadzicie o tym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sadzicie o tym...

Ukryta Zawartość

a Ty ? ;)

Ukryta Zawartość

Rzecz w tym, że zadałeś maksymalnie nieprecyzyjne pytanie. Sprecyzuj o jaką opinię Ci chodzi o tych kasetach:

- jako takich, tzn. czy to dobre czy złe kasety (w czasie gdy były nowe)

- jako obiektach kolekcjonerskich

- jako taśmach do nagrywania

- jako dobry czy zły zakup

itd.

Rzecz w tym, że zadałeś maksymalnie nieprecyzyjne pytanie. Sprecyzuj o jaką opinię Ci chodzi o tych kasetach:

- jako takich, tzn. czy to dobre czy złe kasety (w czasie gdy były nowe)

- jako obiektach kolekcjonerskich

- jako taśmach do nagrywania

- jako dobry czy zły zakup

itd.

Jakby Pan odpowiedzial na wszystkie pytania bylbym szczesliwy

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jakby Pan odpowiedzial na wszystkie pytania bylbym szczesliwy

Przepraszam, ale przypominała mi się puenta kawału o krasnoludku tankującym swój mały samochodzik "po kropelce".

Pompiarz do krasnoludka:

- I co? Może jeszcze pierdnąć w oponki?

O większości tych kaset pisano już w tym wątku.

GM

Przepraszam, ale przypominała mi się puenta kawału o krasnoludku tankującym swój mały samochodzik "po kropelce".

Pompiarz do krasnoludka:

- I co? Może jeszcze pierdnąć w oponki?

O większości tych kaset pisano już w tym wątku.

GM

ale tak w 10 zdaniach :) mozna :)

ps. na aukcji jest 8 zdjec a kaset jest w linku o wiele wiecej linku z hotfile tam jest calosc w zdjeciach

Na rany koguta!

Stosunkowo niedawno pozwoliłem sobie w wątku Magnetofon na pewną polemikę z G.Markiem w sprawie odpowiadania na źle zadane pytania, a teraz pomału zaczynam przyznawać mu rację!

Większość ludzi tu piszących chyba chętnie odpowiada na różne pytania w miarę swojej wiedzy i możliwości, ale te pytania trzeba dobrze zadawać! Trzeba umieć dobrze zadać pytanie i określić dokładnie co chce się wiedzieć.

Bardzo szerokie, niekonkretne, nie zawężone pytanie sprawia wrażenie, że pytający nie zadał sobie żadnego trudu żeby spróbować choćby przemyśleć swój problem, nie mówiąc już o próbie samodzielnego znalezienia odpowiedzi na te pytania. Robi to wrażenie, że pytający leci po linii najmniejszego oporu, zrzucając cały trud odpowiedzi na innych (a nawet trud domyślenia się, o co pytającemu naprawdę chodzi).

A do rzeczy:

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu naszymi siłami próbuje uprawiać kryptoreklamę i reklamuje swoje własne aukcje...

Na rany koguta!

Stosunkowo niedawno pozwoliłem sobie w wątku Magnetofon na pewną polemikę z G.Markiem w sprawie odpowiadania na źle zadane pytania, a teraz pomału zaczynam przyznawać mu rację!

Większość ludzi tu piszących chyba chętnie odpowiada na różne pytania w miarę swojej wiedzy i możliwości, ale te pytania trzeba dobrze zadawać! Trzeba umieć dobrze zadać pytanie i określić dokładnie co chce się wiedzieć.

Bardzo szerokie, niekonkretne, nie zawężone pytanie sprawia wrażenie, że pytający nie zadał sobie żadnego trudu żeby spróbować choćby przemyśleć swój problem, nie mówiąc już o próbie samodzielnego znalezienia odpowiedzi na te pytania. Robi to wrażenie, że pytający leci po linii najmniejszego oporu, zrzucając cały trud odpowiedzi na innych (a nawet trud domyślenia się, o co pytającemu naprawdę chodzi).

A do rzeczy:

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu naszymi siłami próbuje uprawiać kryptoreklamę i reklamuje swoje własne aukcje...

kazdy orze jak moze

jedni kradna drugim pozwalamy krasc

w sumie mozna na kocyku na targu rozlozyc

reklama dzwignia handlu

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

kazdy orze jak moze

jedni kradna drugim pozwalamy krasc

w sumie mozna na kocyku na targu rozlozyc

reklama dzwignia handlu

Reasumując.

Zaistniałeś, ale na siłę i głupio.

Nie "trawię" reklamy napisanej niechlujnie i bez szacunku dla czytającego.

Nie lubię mieć do czynienia z partactwem i prymitywnym cwaniactwem.

GM

nakskovnakskov - z takim podejściem do sprawy tutaj klientów nie znajdziesz, przykro mi.Może upchniesz to co chcesz tam gdzie to wystawiłeś a rynek zweryfikuje rzeczywistą cenę.

MaciejLK

"A ładnie to tak wciskać nam kit, i jeszcze naszymi rękami kasztany z ognia wyjmować? "

Święta racja.

Witajcie,

Przepraszam za zwłokę w odpowiedziach - już się poprawiam.

Hi

Aiwy można łatwo kupić, nawet na naszym serwisie aukcyjnym. Ich światowa podaż wygląd zresztą dość podejrzanie... - na Tajwanie, w HongKongu sprzedawane są nierzadko w dziesięciopakach. Aż takie zapasy, pudełka w idealnym stanie, z końca lat 70? Ale kto wie...

Czy ta stara wersja obudowy (jak w SA) zastosowana do metali miała kiedykolwiek otwory detekcyjne do metalu? Mam te kasety Akai i Aiwa, i one mają otworki tylko takie jak chrom. Wydaje mi się, że tylko ta nowsza i lepsza wersja obudowy do MA miała wszystkie otwory detekcyjne. A mógłbyś też pokazać tego nowszego Kenwooda?

Właśnie, na to wygląda, że nigdy nie miała. Ten nowszy Kenwood otwory już ma, podobnie jak inne "klony" TDK opatrzone markami Akai i Technics.

Co ciekawe, mam także bardzo zaawansowaną technicznie kasetę Luxman (z regulatorem przesuwu względem skosu głowicy) - też bez tych otworów. Otworów nie miała też wczesna Sony Metallic - widoczna na zdjęciu razem z Aiwą i Akai.

Jeszcze ciekawsze są okazy kaset chromowych bez otworów dla chromu - jak wczesne TDK KR i Scotch (już je tu kiedyś chyba pokazywałem).

Ukryta Zawartość

post-15808-0-65866100-1320074984_thumb.jpg

post-15808-0-97095000-1320075013_thumb.jpg

post-15808-0-61926800-1320075021_thumb.jpg

post-15808-0-48776200-1320075029_thumb.jpg

post-15808-0-59823700-1320075051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parę uratowanych, wprawdzie niektóre popisane, ale ..:-)

Czy basfy LH 60 różnią się rocznikiem ?

Kaseta firmy Winfield jest made in Portugal - to ciekawostka myślę.Czy zawiera jakieś domieszki czyszczące ?

Trafił się też nowy memorex,a tak z innej beczki w media na Franowie w Poznaniu widziałem Maxelle UR.

Diabolik - pokazał Byś zdjęcie tej kasety Luxmana "en face" ?Prezentuje się bardzo dostojnie :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-0-22809100-1320176416_thumb.jpg

post-19017-0-64867100-1320176428_thumb.jpg

post-19017-0-85838300-1320176441_thumb.jpg

post-19017-0-45189000-1320176456_thumb.jpg

post-19017-0-97235700-1320176470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta portugalska kaseta jest bardzo podobna do paru Audio Magnetics'ów które mam, również produkcji portugalskiej, i mimo paru różnic bez wątpienia pochodzi z tej samej fabryki. Mają one czyszczące rozbiegówki - stąd napis.

Wydaje mi się, że ten BASF po lewej jest starszy, być może o rok. Z grubsza to lata ok. 74-75, może 76? Poza tym Memoreksem wszystko to kasety z lat 70-tych.

Diaboliku,

Jak zwykle masz ciekawe kasety.

Kaseta firmy Winfield jest made in Portugal - to ciekawostka myślę.Czy zawiera jakieś domieszki czyszczące ?

Diabolik - pokazał Byś zdjęcie tej kasety Luxmana "en face" ?Prezentuje się bardzo dostojnie :-)

Mam kasetę marki Winfield, ale z zupełnie inną szatą graficzną. Jutro postaram się zamieścić foto, podobnie jak Luxmana (pokazywałem go już, ale to było bardzo dawno temu).

A oto moja najnowsza zdobycz. Dotąd miałem "true mechanism" tylko w wersji z 1973, brakowało tej późniejszej. :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-79916100-1320183869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.