Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Uzbierałem w końcu komplet długości starszych Maxelli UR - tak tytułem pochwalenia się :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-08758000-1321760201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, spójrzcie!

Sądząc po szpulkach to chyba ICM? Tylko skąd ona się tam wzięła?

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie brać małoszpulkową :)

Piszę bardzo rzadko, ale systematycznie czytam na AS jedynie dwa wątki: niniejszy oraz "Magnetofon".

Chciałem się Wam pochwalić moimi dzisiejszymi nabytkami. Korzystając z ładnej pogody wybrałem się na targ staroci w pobliskiej miejscowości. Wśród rozmaitych rupieci udało mi się wypatrzyć u jednego ze sprzedających karton z kasetami. Rzuciłem pobieżnie okiem - większość to metal i chrom, prawie wszystkie w dobrym lub bardzo dobrym stanie, ze swoimi etykietkami i pudełkami. Nie namyślając się wiele dobiłem z gościem targu. Dopiero w domu na spokojnie zacząłem przeglądać wszystkie dzisiejsze zdobycze i moje szczęście sięgnęło zenitu, gdy z kartonu wydobyłem... demagnetyzer TDK HD-01 :) W dodatku działający, wystarczyło tylko włożyć nową baterię. Od razu potraktowałem nim wszystkie moje cztery magnetofony. Poniżej wrzucam kilka zdjęć dzisiejszych nabytków. Wiem, że zdecydowana częśc już była tu niejednokrotnie prezentowana, ale rozumiecie chyba moje szczęscie, prawda? Bardzo mi się podobają Thats'y, zwłaszcza te "trójkątne" - może to dlatego, że nigdy nie było kaset tej firmy w oficjalnej sprzedaży w Polsce?

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wam równie udanych zakupów ;)

Ukryta Zawartość

post-26705-0-46252400-1321822137_thumb.jpg

post-26705-0-17630200-1321822164_thumb.jpg

post-26705-0-09187300-1321822435_thumb.jpg

post-26705-0-32319100-1321822458_thumb.jpg

post-26705-0-54764800-1321822490_thumb.jpg

post-26705-0-92244300-1321822531_thumb.jpg

post-26705-0-09630400-1321822554_thumb.jpg

post-26705-0-29977800-1321822587_thumb.jpg

post-26705-0-86616400-1321822675_thumb.jpg

post-26705-0-60333500-1321822699_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że zdecydowana częśc już była tu niejednokrotnie prezentowana, ale rozumiecie chyba moje szczęscie, prawda? Bardzo mi się podobają Thats'y, zwłaszcza te "trójkątne" - może to dlatego, że nigdy nie było kaset tej firmy w oficjalnej sprzedaży w Polsce?

Pozdrawiam wszystkich i życzę Wam równie udanych zakupów ;)

ZAAAZDROŚĆ!!! :-)

Świetny strzał! Zwłaszcza That's MG-X, do tego Scotch Metafine drugiej generacji (której mi brakuje) i Sony UX46 z pięknymi, dużymi szpulkami, plus Sony Firma, której nigdy nie widziałem. Gratulacje!! A drogo wyszło? Bo jeśli poniżej 200 zł za całość, to żyć nie umierać!

ZAAAZDROŚĆ!!! :-)

Świetny strzał! Zwłaszcza That's MG-X, do tego Scotch Metafine drugiej generacji (której mi brakuje) i Sony UX46 z pięknymi, dużymi szpulkami, plus Sony Firma, której nigdy nie widziałem. Gratulacje!! A drogo wyszło? Bo jeśli poniżej 200 zł za całość, to żyć nie umierać!

No nieee, usłyszeć słowo 'zazdrość' z ust Diabolika to mega komplement ;) Prawdę mówiąc to zapłaciłem za to śmieszne pieniądze, stanęło na 0,50euro/szt (w tym także za HD-01) :D

Tej Sony Firma też nigdy wcześniejnie widziałem, to kaseta typu normal, ale z ciekawie perforowaną obudową (stałem się to ująć na zdjęciu). W sony UX46 mnie tak samo urzekły te wielkie szpulki, wyglądaja bosko obracające się w magnetofonie. Zaś zdjęcie Metafine wkleiłem, bo widziałem że niedawno zostal poruszony przez Was ten wątek.

Chłopie! Ludzie taki zestaw kompletują latami, I jeszcze płacą po kilkadziesiąt złotych, dolarów czy euronów za sztukę! A Ty sobie raz poszedłeś na ryneczek!

Te That'sy to na pewno ciekawa i wartościowa zdobycz, no i ta Sony Firma, której też nigdy nie widziałem! Do tego jeszcze Sony Metal ES.

Gratuluję!

Ach, dla poprawy nastroju i ja muszę się czymś pochwalić. Skompletowałem w końcu obie serie długości Agfy z 1986 roku. ]

Zdjęcie zbiorcze trochę dziwnie wygląda, bo Stereochrom C-90 mam wciąż w fajnym dwupaku, szkoda mi go popsuć... :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-26096900-1321849635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chłopie! Ludzie taki zestaw kompletują latami, I jeszcze płacą po kilkadziesiąt złotych, dolarów czy euronów za sztukę! A Ty sobie raz poszedłeś na ryneczek!

Macieju, od 5 lat, odkad mieszkam w IT, systematycznie co tydzien smigam gdzies na starocie w okolicach Modeny wyszukac a to winyle, a to kasety, a to sprzet audio do uratowania. Taki bogaty w okazy zakup trafil mi sie pierwszy raz, zazwyczaj znajduje wszelkiej masci kasety Sony (przed laty mieli gdzies tu we Wloszech fabryke). Ale musze przyznac Ci racje - taki zestaw naprawde trudno dzis skompletowac na chybcika, w dodatku za tak smieszna kwote jaka za nie dalem ;)

Modena! Czyli Ferrari, Lamborghini, Pagani, Bugatti, Maserati... ;-)

Oczywiście żartowałem, bo wiem dobrze, że można miesiącami chodzić na różne rynki, a tylko raz na 10 czy 20 wizyt trafi się na coś ciekawego. Mnie na moim pobliskim rynku udało się kupić - i to za grosze - kilka That'sów w bardzo dobrym stanie, niemal dziewiczą TDK D True Mechanism '79, itp., ale takie perełki trafiają się raz kiedyś.

A patrząc na ten zestaw który kupiłeś pomyślałem sobie po prostu o tym, że kupienie takich właśnie kaset (i nie mówię już o długościach, tylko o samych typach) zabrało mi ze trzy lata...

U nas faktycznie najtrudniej o That'sy, które chyba cieszyły się jakąś tam popularnością we Włoszech, bo pamiętam, że w '95 albo 96 r. w Wenecji wszedłem do sklepu audio/tech i mieli tam właśnie chyba wszystkie wtedy produkowane That'sy, których u nas nie można było uświadczyć. Niestety, nie miałem kasy i mogłem sobie tylko popatrzeć.

Do mnie dziś przyszły te piękności :-) Będzie sporo zabawy z nagrywaniem! ;-)

Martwiłem się, że nie będę musiał zaklejać czymś opisy na etykietach (widoczne były na zdjęciach w aukcjach), ale jak widać tutaj, udało się je usunąć bez uszczerbków na estetyce kasety :-) Nie wiem, czym to było nadrukowane ("napieczątkowane"?), ale z łatwością dało się to zeskrobać pocierając czymś ostrzejszym na tyle delikatnie, by nie uszkodzić samej etykiety.

Ukryta Zawartość

post-19067-0-83064800-1321913136_thumb.jpg

post-19067-0-22348600-1321913144_thumb.jpg

post-19067-0-66699100-1321913151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdobyłem do kompletu żelazową kasetę Kenwood.

Też oczywiście wyprodukowaną przez TDK - w najładniejszej serii modelowej roku 1982.

W porównaniu do metalowej MD, która pokazywałem niedawno, kaseta i wkładka mają nieco inną szatę graficzną. Ciekawe, czy to z powodu rynku przeznaczenia (żelazówka ND jest cała w japońskich "krzaczkach") czy też była więcej niż jedna seria kaset Kenwood?

Ukryta Zawartość

post-15808-0-87339300-1322007152_thumb.jpg

post-15808-0-48555700-1322007161_thumb.jpg

post-15808-0-64107700-1322007176_thumb.jpg

post-15808-0-88956300-1322007185_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w końcu parę metali Hitachi drugiej generacji (brakuje tylko C-46, ale nie wiem czy ją w ogóle widziałem). Kasety wciąż bez otworów detekcyjnych.

A urodą dorównują Maxellom.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-29542800-1322094799_thumb.jpg

post-15808-0-97378100-1322094811_thumb.jpg

post-15808-0-94527200-1322094824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdobyłem wreszcie brązową kasetę Chrome Agfy do kompletu serii 1987.

I mam takie pytanie: czy ktokolwiek z was widział kiedyś te kasety w innej niż pokazane długości? W sensie: czy LNX to wyłącznie C60, biały CRX to zawsze C60 a brązowy CRX to zawsze C90?

Poza tym, o ile w przypadku serii CRX można przyjąć, że chodziło o rozróżnienie kolorystyczne (biała C60, brązowa C90), to LNX C90 musiałaby mieć oznaczenie długości w kolorze niebieskim, niemal niewidocznym na również niebieskim tle. Nie widziałem bowiem innej LNX niż niebieska. Czyżby w tej serii nie produkowano LNX o długości C90?

???

Ukryta Zawartość

post-15808-0-82055600-1322155828_thumb.jpg

post-15808-0-27088800-1322155839_thumb.jpg

post-15808-0-90530300-1322155855_thumb.jpg

post-15808-0-00523600-1322155863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powyższe pytania są już nieaktualne :-)

Na naszym portalu aukcyjnym znalazłem właśnie używaną LNX C90 ;-)

Oznaczenie długości jest po prostu białe.

Na innym portalu natrafiłem na brązową C60. A zatem wszystko jest w porządku.

Rozróżnienie kolorystyczne modelu CRX musi zatem wynikać z roczników produkcji.

Na vintagecass... brązowa CRX pokazana jest w serii 1986, a biała, która najwyraźniej zastąpiła brązową - w serii późniejszej.

Przepraszam za zamieszanie :-)

Swoją drogą to niezwykły przypadek, że dotąd udało mi się jedynie uzbierać dokładnie TE SAME odmiany i długości zafoliowane, co otwarte.

Nareszcie też udało mi się zdobyć "pełną" kasetę, której wersję "w technologii stealth" (jak ktoś z was trafnie określił :-)) miałem już od dawna.

Ciekawe, że zdobycie "zwykłego" oryginału zabrało więcej czasu niż wersji z błędem produkcyjnym. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I mam takie pytanie: czy ktokolwiek z was widział kiedyś te kasety w innej niż pokazane długości? W sensie: czy LNX to wyłącznie C60, biały CRX to zawsze C60 a brązowy CRX to zawsze C90?

Poza tym, o ile w przypadku serii CRX można przyjąć, że chodziło o rozróżnienie kolorystyczne (biała C60, brązowa C90), to LNX C90 musiałaby mieć oznaczenie długości w kolorze niebieskim, niemal niewidocznym na również niebieskim tle. Nie widziałem bowiem innej LNX niż niebieska. Czyżby w tej serii nie produkowano LNX o długości C90?

???

Jestem pełen podziwu dla Twoich zbiorów, tym samym rodzi się pytanie, Max, ile Ty czasu poświęcasz dziennie na

to wspaniałe hobby nie wspominając już o wydanych środkach ? ;)

btw. A widziałeś lub masz modele j.w LNX z nieco szerszym okienkiem ?

Ja mam - ale używane, niezafoliowane.

Mam też CRX z tej serii, niestety bez wkładki.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-07564600-1322215080_thumb.jpg

post-16389-0-06849000-1322215533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam - ale używane, niezafoliowane.

Mam też CRX z tej serii, niestety bez wkładki.

Ale nie o ten model chodzi, tylko o LNX-a z niebieskimi naklejkami którego pokazał Diabolik ;)

Ale nie o ten model chodzi, tylko o LNX-a z niebieskimi naklejkami którego pokazał Diabolik ;)

fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to ciekawostka - takiej nie mam ani jednej!

kupiłem ją w 1986-7 w baltonie ;)

A zeby było ciekawiej kupiłem wtedy 3 sztuki i tylko ta jedna miała takie okienko, od tamtej pory nigdy juz takiej nie spotkałem ;)

Piękne są te Wasze kolekcje, naprawdę z wielką przyjemnością czyta się ten wątek na AS :)

Wszyscy wkoło wiedzą, że do słuchania muzyki oprócz cyfrowych wynalazków użytkuję rownież i analogowe ustrojstwa. Dziś spotkała mnie piękna niespodzianka! Koleżanka z pracy znalazła gdzieś w domu 5 kaset Sony Esprit Normal i przyniosła mi je w prezencie :) W necie jest bardzo mało informacji na ich temat. Były one stosunkowo krótko produkowane, miedzy 1992 a 1994r. Z nazwy można się jedynie domyslać, że ta seria była dedykowana magnetofonom kasetowym Sony serii ES, a więc najwyższym modelom. I tu moja prośba - czy ktos dysponuje informacją, jaki rodzaj taśmy konfekcjonowała firma Sony w kasetach serii Esprit I, II i IV? Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje.

Ukryta Zawartość

post-26705-0-36293100-1322246762_thumb.jpg

post-26705-0-90565200-1322246777_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem pełen podziwu dla Twoich zbiorów, tym samym rodzi się pytanie, Max, ile Ty czasu poświęcasz dziennie na

to wspaniałe hobby nie wspominając już o wydanych środkach ? ;)

btw. A widziałeś lub masz modele j.w LNX z nieco szerszym okienkiem ?

Szkoda gadać ile ;-) Wolę sobie tego nie uświadamiać! ;-)

Takiej LNX z szerszym okienkiem też nie widziałem, ale mogłem nie zwrócić uwagi - różnica jest dość drobna. Chociaż ciekawostka - pod światło widać, że część obudowy wokół mniejszego okienka jest dziwnie matowa, jakby niewypolerowana. Wygląda to tak jakby forma była potencjalnie przygotowana pod większe okienko.

Swoje oba CRX-y (te odpakowane oczywiście) kupiłem także w Baltonie, i to był koniec 1990 albo początek 1991 roku (płaciłem już w złotówkach). Obie kasety zrobiły na mnie fatalne wrażenie, nie tylko kiepskim dźwiękiem (nie miałem w magnetofonie kalibracji) ale przede wszystkim tym, że już wtedy sypał się z nich biały proszek, który osiadał na głowicy. Może były źle przechowywane.

Tę późniejszą serię LNX/CRX także mam, ale znalezienie raptem dwóch (!) kaset zabrało mi naprawdę sporo czasu. Długo polowałem zwłaszcza na CRX.

Oto zdjęcia obu serii dla porównania. Ciekawe, że obudowy tych nowszych kaset są niemal identyczne z serią 1987 - brakuje tylko grawerunku logo u podstawy kasety oraz kresek podziałki na okienku.

Piękne są te Wasze kolekcje, naprawdę z wielką przyjemnością czyta się ten wątek na AS :)

Wszyscy wkoło wiedzą, że do słuchania muzyki oprócz cyfrowych wynalazków użytkuję rownież i analogowe ustrojstwa. Dziś spotkała mnie piękna niespodzianka! Koleżanka z pracy znalazła gdzieś w domu 5 kaset Sony Esprit Normal i przyniosła mi je w prezencie :) W necie jest bardzo mało informacji na ich temat. Były one stosunkowo krótko produkowane, miedzy 1992 a 1994r. Z nazwy można się jedynie domyslać, że ta seria była dedykowana magnetofonom kasetowym Sony serii ES, a więc najwyższym modelom. I tu moja prośba - czy ktos dysponuje informacją, jaki rodzaj taśmy konfekcjonowała firma Sony w kasetach serii Esprit I, II i IV? Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje.

Niestety, nie pomogę - nic o Sony Esprit nie wiem, jakoś nie mam serca do kaset wyprodukowanych po 1990 roku... ;-/ Chociaż te akurat mają ciekawe obudowy.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-93597200-1322266230_thumb.jpg

post-15808-0-16836800-1322266246_thumb.jpg

post-15808-0-64110500-1322266261_thumb.jpg

post-15808-0-03077100-1322266274_thumb.jpg

post-15808-0-09777000-1322266290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takiej LNX z szerszym okienkiem też nie widziałem, ale mogłem nie zwrócić uwagi - różnica jest dość drobna.

dość drobna ?;)

Widziałem drobniejsze i to na samych foliach na które zwracasz uwagę ;P

np. TDK HX-S a TDK HXS z 1986 ;P

Z innej beczki

Pilnie potrzebuję do swojej kolekcji kasetę - Maxell UDI 60 rok1985-6r, TDK AR rok 1984, TDK DS rok1985-6.

Dobrze zapłacę lub wymienię 2 za 1 (ja daję dwie fajne kasety a Ty jedną)

Ponadto kiedyś już o to pytałem ale wyszło bez echa, zapytam ponownie

Czy ktoś z Was wie czy produkowano w latach 1985-1986 kasety TDK MA w innej długości niż 90 ?

Pomóżcie proszę !;)

Tylko 999 Euro... skromnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

post-39169-0-50503000-1322473432_thumb.jpg

post-39169-0-11954200-1322473450_thumb.jpg

post-39169-0-59296900-1322473464_thumb.jpg

post-39169-0-32274800-1322473523_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawowa kaseta TDK, ale w oryginalnym opakowaniu x10 od 1985 roku niedotykane zdecydowanie cieszą oko ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawowa kaseta TDK, ale w oryginalnym opakowaniu x10 od 1985 roku niedotykane zdecydowanie cieszą oko ;-)

Cytując klasyka: No ładne cacko! :-)

Gdzie Kolega zdobył taki pakuneczek i jeżeli można zadać niedyskretne pytanie, za ile? :-)

Pamiętam, że zawsze podobały mi się nowiutkie kasety w takim fabrycznym pudełku tekturowym. Dawnymi czasy zdobywało się takie pudełka (tyle że puste ha,ha) w Pewexie, kolega miał kogoś z rodziny pracującego w Pewexie i miał sporo takich pudełek. Niektóre nawet pełne!

Eeech to były dziwne czasy!

Fajny gadzet !

Ukryta Zawartość

Gdzie Kolega zdobył taki pakuneczek i jeżeli można zadać niedyskretne pytanie, za ile? :-)

A gdzieś tam kiedyś, czasem można upolować na ibeju takie paczki, ja już kilka nazbierałem (w końcu mam pełne, bo sam dokładnie pamiętam te czasy kiedy do "peku" czy baltony chodziło się po puste, ewentualnie kupowało się 1 czasem po "tłustych" urodzinach 2-3 kasety pod warunkiem że dadzą w pudełku, hihi)

Eeech to były dziwne czasy!

Z perspektywy czasu dziwne, ale mamy co wspominać, jedną nogą człowiek stał w komunie, drugą w peweksie kupował japońską kasetę czy snickersa lub puszkę 7up (oczywiście wcześniej trzeba było nazbierać trochę grosza)

Teraz kupując nowa plazmę czy samochód nie mam takiego banana na twarzy jak wtedy.

Szczerze, nie zamieniłbym się czasami z dzisiejszą młodzieżą, oj nie ! ;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.