Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś na Ebay`u poszło za 57 EU takie samo cudo:

metalvertex46.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziś na Ebay`u poszło za 57 EU takie samo cudo:

Nie całkiem takie samo, bo... rozfoliowana! Tym bardziej zaskakuje wysoka cena.

A za godzinę kończy się aukcja staruszki Hitachi. Cena? Na razie DWIEŚCIE euro!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie całkiem takie samo, bo... rozfoliowana! Tym bardziej zaskakuje wysoka cena.

A za godzinę kończy się aukcja staruszki Hitachi. Cena? Na razie DWIEŚCIE euro!

Ukryta Zawartość

No tak zapomniałem napisać, że rozfoliowana ;)

A ta Hitachi jest w super stanie .

Ciekawe który to rocznik, sprzedający pisze tylko :lata 60.

Ukryta Zawartość

Witam!

Nie uważacie, że to lekkie przegięcie za kasete 850 zeta i dalej walczą? A ja myślałem ,że ja jestem wariat na magnetofony :-), mogę zbierać dalej są więksi wariaci :-). Żonie to pokaże niech mysli w jakim kierunku to może pójść :-)

Pozdro i dzieki za takie linki!

No, parę sekund temu aukcja zakończyła się kwotą 201 euronów, czyli prawie 850 zł. Kaseta faktycznie bardzo rzadka i bardzo stara, a do tego kartonowe opakowanie zupełnie nie zniszczone. No ale kwota dość oszałamiająca.

Ja spróbowałem na starym "nowym nieużywanym" Basfie LH 60min i porażka. Za to równie stara 120 LH Basfa dała radę po kalibracji, nie było rewelacji i momentami sie przesterowywała ale nagrać się dało. Ta 60 niestety nierównomiernie nagrywały sie kanały i dźwięk był zniekształcony. Także myślę, że takie stare kasety to tylko na wystawę i jako lokata kapitału :-). NO ale to były najprostsze żelazowe Basfy z początku lat 70 tych.

Pozdrówki

W sumie tak - to tak, jak zbieranie znaczków :)

Wczoraj trafiła mi się okazja - haha - niezbyt udany TDK FE60 - ale co zjechałem z 3zł na połowę mniej, to moje :)

Dobrej nocy, moi Państwo - od dziewiątej nie śpię...

Ukryta Zawartość

Czyżby dziś takie robili? Czy samoróbka?

Ukryta Zawartość

Chyba samoróbka z czystej kasety Sony

A ja znalazłem dziś informację o kasecie wzorcowej BASF, którą wcześniej tu pokazano, w jednym z pism "Audio Video" z 1988 r. Kosztowała wtedy 1000 dolarów i była najbardziej precyzyjnie wykonana. A ciekawe ile teraz kosztuje? (Diabolik podobno zbiera kasę na najdroższą kasetę świata)

Wcześniej widziałem zdjęcia tej kasety z dużą ilością zółtej rozbiegówki lub taśmy czyszczącej, tu ją jednak słabo widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To najdroższe kasety wystawione na amerykańskim eBay jakie do tej pory widziałem.

*** JVC 2 New Cassette Tape ME60P & ME60 Metal Excellence Professional ***

Aukcja nr 130601789625

Czy naprawdę są tak rzadkie i czy cena $490 jest uzasadniona?

JVC_1.jpg

To najdroższe kasety wystawione na amerykańskim eBay jakie do tej pory widziałem.

Czy naprawdę są tak rzadkie i czy cena $490 jest uzasadniona?

Co jakiś czas się pojawiają na eBayu; warte są jakieś 40-50 dolarów sztuka. Ta cena ($490) to przesada, może dlatego jest taka wysoka, że dotyczy okolicznościowego dwupaku. Zawracanie głowy.

Co jakiś czas się pojawiają na eBayu; warte są jakieś 40-50 dolarów sztuka. Ta cena ($490) to przesada, może dlatego jest taka wysoka, że dotyczy okolicznościowego dwupaku. Zawracanie głowy.

$490 to jeszcze nic, ta którą ja pokazałem, kosztowała $1000, wg pisma Hi Fi Audio Video, w 1988r. Teraz może być warta z 10x więcej.

np ta:

Ukryta Zawartość

Wygląda ciekawie, duża ilość kolorowej taśmy i szpulki od TDK.

post-27232-0-76297700-1329843097_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seria I ("mondrianowska") jest moim zdaniem jedną z najładniejszych kaset w ogóle. Jak nie przepadam za Basfami, tak do tej kasety mam słabość. Z trudem udało mi się zdobyć zafoliowaną i otwartą w dobrym stanie (na zafoliowaną trzeba wydać 15-20 euro a i tak bardzo rzadko bywają oferowane).

Ja jeszcze raz w kwestii: Basf Maxima Design Edition.

Diabolik Ten zestaw powinien ci się spodobać ;)

Ta zafoliowana kasetka poszła na Ebayu za 58.58 Euro.

Jest ona w trochę nietypowym zestawie,co wydaje mi się ciekawym rodzajem promocji.

Czy znacie jeszcze jakieś nietypowe i ciekawe promocje kaset?

Jakieś fajne zestawy z kasetami lub dodatki do nich?

Ukryta Zawartość

post-26690-0-36179700-1330035177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jeszcze raz w kwestii: Basf Maxima Design Edition.

Diabolik Ten zestaw powinien ci się spodobać ;)

Ta zafoliowana kasetka poszła na Ebayu za 58.58 Euro.

Jest ona w trochę nietypowym zestawie,co wydaje mi się ciekawym rodzajem promocji.

Czy znacie jeszcze jakieś nietypowe i ciekawe promocje kaset?

Jakieś fajne zestawy z kasetami lub dodatki do nich?

O jakie to fajne! :-D

Ja mam tylko notesy (TDK i Basf), pudełko na karteczki (Maxell), breloczek z maleńką kopią kasety i długopisem (Maxell) oraz - najfajniejsze z tych rzeczy - pudełko zapałek reklamujące kasetę Maxell UDXLI/UDXLII.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-93322600-1330102611_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z innej beczki, bo w końcu jest :-) ...oto pełna gama modeli TDK z dużym okienkiem i małą naklejką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MA-X miała już inny design, a mi chodziło konkretnie tylko o modele j/w

Przy okazji zamieszczam zdjęcie na którym dodatkowo jest komplet z pełną nalepką na kasecie oraz najładniejsze wersje na rynek Japoński, i wspomniany MA-X i inne które dizajnem nie pasują do pozostałych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja z innej beczki, bo w końcu jest :-) ...oto pełna gama modeli TDK z dużym okienkiem i małą naklejką.

Super kolekcja, dla jej uzupełnienia znalazłem u siebie jeszcze kilka innych nie pokazywanych długości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Super kolekcja, dla jej uzupełnienia znalazłem u siebie jeszcze kilka innych nie pokazywanych długości:

Na to liczyłem (inne długości), dziękuję.

Ta AD120(europejska)nie daje mi spokoju, jakiś rok temu w DE ktoś miał cały kartonik i puścił go w ebay po sztuce, za każdym razem mówilem sobie że wygram następną, a kiedy była już ostatnia i chcialem dać duzo więcej żeby tylko wygrać to coś mi wypadło i nie było mnie w domu, no i z całych 10ciu niestety nie udało wygrać się żadnej, ubolewam, zakładam, że Tobie się właśnie wtedy udało, bo nigdy wcześniej ich nie widziałem, jak zdecydujesz się na sprzedaż lub zamianę to chętnego już masz.

Byłem dzisiaj na giełdzie el. na dworcu świebodzkim we Wrocławiu i trafiłem kilka fajnych tasiemek, a dwie z nich zasługują na szczególną uwagę wg mnie.

Pierwsza to BASF chromdioxid super II 90 z 1984r. Bardzo ładnie wyglądająca kaseta. Zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Druga to prawdziwy wyjątek - Agfa CARAT c60 z okolic 1975-1979, niestety bez oryginalnej wkładki. Pierwsza taśma typu III którą trzymałem w ręce. Zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co ciekawe Carat nie ma żadnych wcięć do rozpoznania typu taśmy przez magnetofon. Mój deck wykrywa ją zatem jako typ I i trochę kiepsko mu wychodzi nagrywanie. Orientuje się ktoś czy istniał w ogóle odrębny wzór wcięć który sygnalizowałby typ III? Osobiście takiego nie widziałem. I jeżeli deck nie posiada kalibracji pod taką taśmę, to która będzie mniejszym złem - ferro czy chrom? 120 czy 70us?

Każda z nich kosztowała mnie jednego polskiego złotego ;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat kaset FeCr był poruszany parokrotnie w wątkach o magnetofonie i o ślicznych kasetach - przejrzyj.

W skrócie - taśma FeCr jest taśmą dwuwarstwową - w gruncie rzeczy jest to taśma z grubą warstwą Fe2O3, na którą naniesiono cieniutką warstewkę CrO2 w celu poprawienia zapisu i odtwarzania wysokich tonów przy zachowaniu lepszego niż w czystej taśmie chromowej zapisu tonów niskich. Dlatego prąd podkładu dla taśm FeCr nie odbiega znacznie od prądu podkładu dla taśm normalnych - mniej więcej 110%. Prąd podkładu dla taśm CrO2 powinien wynosić ok. 150% prądu dla taśm normalnych. Dlatego z dwojga złego lepiej taśmy FeCr nagrywać przy ustawieniu na Fe - wtedy prąd podkładu jest tylko o 10% za mały. Przy ustawieniu na Cr byłby o 40% za wysoki, powodując znaczny spadek wysokich tonów.

M. in. dlatego zapewne postanowiono nie wprowadzać w kasetach oddzielnych otworów detekcyjnych dla kaset FeCr - można je nagrywać jako Fe, co skutkuje lekkim podbiciem tonów wysokich.

Problemem jest jednak korekcja przy zapisie i odczycie - powinna wynosić 70 mikrosekund, a nie 120 mikrosekund jak dla taśm normalnych. Ale nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Jeśli magnetofon ma autokalibrację, albo choćby ręczną regulację prądu podkładu, taśmy te można nagrywać jako Fe, z odpowiednią poprawką prądu podkładu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.