Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukując w pudle kasety typu I znalazłem taką oto TDK D-60. Bardzo spodobała mi się plastycznie, zarówno sama kasetka jak i wkładka. Podczas próby nagrywania kalibracja bez problemu, niski poziom szumu własnego, zapis z bardzo zadawalającą dynamiką.

Powiedzcie z jakiego okresu produkcji pochodzi ta kasetka i coś na temat nośnika w niej zastosowanego.

Sorry za zdjęcia z ręki, ale to żaden rarytas tylko moja ciekawość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27095-0-78945500-1345139599_thumb.jpg

post-27095-0-50974700-1345139618_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja przyznam ze ich nie znosze - odkad D pojawila sie w transparentnej obudowie miala na celu tylko jedno - cykac, i to robi niezle. natomiast o przedziale 50-80 Hz mozna traktowac w kategoriach czystej iluzji..

jedynym plusem tej tasmy jest to, ze ekstremalna polerka zbierala tyle,ze nie mialo co oblepiac rolek czy glowicy.

jezeli HF polecano do zapisu mowy, D nadaje sie do automatycznych sekretarek.

miedzy 82-84 przypominala UR i byla w porzadalu, ale pozniej zaczal sie poscig za wysokimi Hz kosztem dolu. wyszlo im cos co porownalbym do basfowskiego Cr-E ktore szumi jak typowa zelazowka ;)

z innej beczki - odwazyl sie ktos zamawiac tasmy z NAC?

na amerykanskim forum same ah'y i oh'y a mnie sie jakos wierzyc nie chce ze tasma wpakowana w chinski oem z dolnej polki moze prawidlowo pracowac.

Znalazłem dzisiaj taką kasetkę, nic mi o niej nie wiadomo bo bez wkładki i pudełka, macie pojęcie kto to produkował ?

Ukryta Zawartość

post-33485-0-94344600-1345146068_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś widział albo ma kasety ORWO w innej długości niż K-60? Bo ja nie przypominam sobie, bym w ogóle kiedyś widział ORWO 90-tkę, i to nawet z późnych serii, z lat 80-tych.

Ja mam K90 - jest czerwona. Faktycznie był duży kłopot żeby ją upolować!

Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam jak porządnie doświetlić.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-90042800-1345146401_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HIP POP - to jest jedna z rzadszych kaset produkcji szwajcraskiego ICM.

to byly najdrozsze oemy w europie i tym samym na swiecie, nie bez powodu.

No proszę, ale znalezisko :-)

Szkoda, że nie kompletne.

Na marginesie, Ty pokazujesz typ1, a moja to chyba typ2

W każdym razie, dzięki za info.

ps. Założę się, że Diabol teraz szpera w swoich szufladach i zaraz nam tu zaprezentuje całą serie takich ICM, szczeny nam opadną na dobranoc i tyle :-)

a ja przyznam ze ich nie znosze - odkad D pojawila sie w transparentnej obudowie miala na celu tylko jedno - cykac, i to robi niezle. natomiast o przedziale 50-80 Hz mozna traktowac w kategoriach czystej iluzji..

Nagrałem próbnie do zero VU i na analizatorze widma wychodzi 25Hz przy -6 dB opada łagodnie więc nie wiem w czym problem?

Nagrałem próbnie do zero VU i na analizatorze widma wychodzi 25Hz przy -6 dB opada łagodnie więc nie wiem w czym problem?

plaskie pasmo do 25 Hz ? to w praktyce nie jest wykonalne.

Ukryta Zawartość

chyba ze masz nak'a 1.5

obstawialbym ze i on nie spenetruje tdk D odpowiednio gleboko zeby sinusoidalny sweep dal plaskie spektrum dla pasma 30-80 Hz.

Ukryta Zawartość

Poszukując w pudle kasety typu I znalazłem taką oto TDK D-60. Bardzo spodobała mi się plastycznie, zarówno sama kasetka jak i wkładka. Podczas próby nagrywania kalibracja bez problemu, niski poziom szumu własnego, zapis z bardzo zadawalającą dynamiką.

Powiedzcie z jakiego okresu produkcji pochodzi ta kasetka i coś na temat nośnika w niej zastosowanego.

Sorry za zdjęcia z ręki, ale to żaden rarytas tylko moja ciekawość.

Mam taką. Dźwiękowo faktycznie jest super. Możnaby się kłócić, czy nie lepsza od TDK D z końcówki lat 80.

plaskie pasmo do 25 Hz ? to w praktyce nie jest wykonalne.

Nie płaskie, tylko ze spadkiem -6dB. Nie jestem fachowcem w dziedzinie taśm stosowanych w kasetach, nie prowadziłem specjalnych pomiarów, tylko odczytałem co pokazał analizator korektora graficznego. Taśma nagrana magnetofonem Fisher z automatyczną kalibracją. Słuchając nagranej muzyki Jazzowej stwierdzam że: fortepian jest fortepianem, kontrabas jest kontrabasem, blach brzmia jak blachy wiec o niebycie zakresu 50-80Hz mowy być nie może:-)

Tutaj nie podważam wiedzy jaką posiadasz i dzielisz sie nia z nami. Mam jeszcze jedna transparentną TDK D60, w niej taśma jest inna, ciemniejsza. Kaseta i nadruki również są inne, wkładka całkowicie inna. Ona rzeczywiście ma przesunieta równowagę tonalna w górę. Po południu zamieszczę zdjęcia kaset typ I na których nagrywam i poproszę o opinię na ich temat.

Pozdrawiam Włodek.

nie ma co sie spinać - najlepiej od razu pisać w jakim decku tasma zostala nagrana - raz ze latwo potem wygooglac do czego byl zalibrowany a dwa ze posiadaczom takiego sprzetu pomoze dobrac tasme.

jezeli stopa, kontrabas i fortepian nie giną w blasku werbla i cymbałów to na pewno źle nie jest.

mój ojciec do dziś sie zarzeka ze jemu tdk A i D idealnie pasują do zeppelinów czy queen.

osobiscie wywalam zerową oktawe filtrem 24dB/oct i delikatnie kontruje nutą G1 (chyba ze w danym kawałku wypada poza skala).

subsoniki pierwszej ponizej 32Hz kradna mase energii a ich znaczenie w muzyce jest dla mnie marginalne - sa albo ich nie ma,wplyw na harmonię zerowy.

ps. Założę się, że Diabol teraz szpera w swoich szufladach i zaraz nam tu zaprezentuje całą serie takich ICM, szczeny nam opadną na dobranoc i tyle :-)

Trudno uwierzyć, ale nie mam tej wersji ICM niestety :-)

Ale mam sporo innych - przy okazji foto charakterystycznej rolki z kasety tego producenta, chyba jednej z najładniejszych rolek w ogóle.

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno uwierzyć, ale nie mam tej wersji ICM niestety :-)

Tym bardziej ciekawe znalezisko skoro Ty jej nie masz :-)

A o mały włos wyrzuciłbym ją na śmietnik, tylko właśnie te rolki jakieś takie za ładne były jak na "no name"

jezeli stopa, kontrabas i fortepian nie giną w blasku werbla i cymbałów to na pewno źle nie jest.

mój ojciec do dziś sie zarzeka ze jemu tdk A i D idealnie pasują do zeppelinów czy queen.

osobiscie wywalam zerową oktawe filtrem 24dB/oct i delikatnie kontruje nutą G1 (chyba ze w danym kawałku wypada poza skala).

subsoniki pierwszej ponizej 32Hz kradna mase energii a ich znaczenie w muzyce jest dla mnie marginalne - sa albo ich nie ma,wplyw na harmonię zerowy.

Czytam te Wasze pisane jakby w innym języku posty i się zastanawiam, czy to naprawdę musi być tak skomplikowane, ile osób w dobie magnetofonów podchodziło w taki sposób do nagrywania kaset ?

Dla mnie przeciętnego zjadacza chleba ważne było aby głowica i rolki były czyste, kaseta nowa lub niezniszczona używka, wkładałem do decka wciskałem ATC , pozniej REC następnie Tape Monitor i słuchałem od razu jaka jest jakość kopii, czasem podkręciłem "do ucha" trochę Biasem i to wszystko, zadowolony z jakości bo przeważnie kopia grała dla mojego ucha lepiej od oryginału, a w magnetofonach bez ATC było trochę trudniej, ale odbywało się to podobnie :-)

To chyba zależy od tego, ile kto ma wiedzy teoretycznej o muzyce, o instrumentach, i o sprzęcie. Jedni po prostu słuchają muzyki, a inni mają o niej wiedzę. Podobnie jedni ludzie oglądają dzieła sztuki, i albo im się podobają, albo nie, a inni mają jeszcze o nich wiedzę teoretyczną, klasyfikują je, itd. Jedni po prostu czytają literaturę i ją smakują intuicyjnie, a inni mają wiedzę teoretyczną z zakresu literaturoznawstwa, i potrafią nazwać i ocenić zastosowane przez autora środki literackie, itd.

ICM podchodzilo bardzo praktycznie do swoich kaset - rozumieli ktore elementy musza byc precyzyjne a ktore jedynie robia wrazenie istotnych.

szpulki to byl ich konik - pogooglaj "icm cassette hub" a wyskocza ci dokumenty patentowe.

najladniejsza szpulka ever byla dla mnie wersja z ośmioma otworami:

philipsFSXICM.jpg

choc tej z piecioma niczego nie brakuje.

najbardziej pojechanym projektem był "wiatraczek" ;)

na pierwszy rzut oka denon / raks ale kazda "łopatka" jest ustawiona podkatem -

niestety nie udało mi sie (jeszcze) dotrzeć do autora projektu i ustalić jaki to miało wpływ na stabilnosc szybkiego przewijania moge tylko zgadywac.

universumhdxIIaICM.jpg

swego czasu basf zaszalał i kupił troche tych kaset:

ICMfeoem1.jpg

napchał do nich LH-E (basf colour of sound) i megadium (Ferro Maxima) - ta druga formuła to jedna z moich ulubionych (jedyne Fe-Co typu 1go jakie lubie) ale w kasecie ICM jeszcze nie udało mi sie zadnej upolowac.

Basf1991FMad.jpg

ot moj osobisty graal wsrod kaset ;)

0

Ja nagrywam bezposrednio ze źródła bez ingerencji korektora. Masz rację, dla odsłuchu muzyki w pomieszczeniach mieszkalnych, prawidłowo zapisana czestotliwość 50Hz zapewnia "pełne pasmo dolnych oktaw" w większych kubaturą 40Hz jest wystarczajace aby nie odczuwać braków w dole pasma, lub snujących się modów wzbudzonych i subsonicznych.

Niestety musze wyjechać, jutro powrócę do mych pytań o wybrane taśmy.

Miłego odpoczynku. Włodek.

z innej beczki - odwazyl sie ktos zamawiac tasmy z NAC?

na amerykanskim forum same ah'y i oh'y a mnie sie jakos wierzyc nie chce ze tasma wpakowana w chinski oem z dolnej polki moze prawidlowo pracowac.

Co to dokładnie jest, może jakiś link? Wpisywałem w google i nic mi nie wyskoczyło, Może źle googlam ;) W każdym razie zaintrygowałeś mnie .

Ukryta Zawartość

^co do tasm to cudow nie ma - pakuja sunkyong Fe i Cr , nie wiem co sprzedaja jako "cobalt tape" - ciekawi mnie tylko jakiej jakosci sa te ich C-0, a nie chce truć tyłka jesli nie planuje w tej chwili zakupow.

Ukryta Zawartość

^bylo o nich kilka tematow, ale obiektywnych (europejskich) opinii raczej nie slyszalem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze w temacie kaset ORA - zamieszczam foto całej kasety, może komuś coś się skojarzy. Swoją drogą ta kaseta ma też bardzo ciekawe rolki, z wypustkami , które nie stanowią "szprychy" lecz (chyba) ozdobę - bo trudno mówić o ich działaniu usztywniającym.

Zamieszczam też zbliżenie rolki opisywanej przez v12 - mam nadzieję, że widać umieszczone pod kątem szczebelki. Do kompletu rolka z innej obudowy używanej przez Basfa w kasecie zwanej "The Colors of Sound".

Ukryta Zawartość

post-15808-0-81601000-1345231362_thumb.jpg

post-15808-0-06281300-1345231373_thumb.jpg

post-15808-0-94546700-1345231383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

ta druga wersja colour of sound to produkcja general magnetics, sporo tansza ale tez bardzo dobra - serie 353/suono format tez robili oni.

Masz na myśli tą kasetę? ;-)

dsc00138af.jpg

tak jest, to jedna z opcji - był jeszcze tzw "cukierek" ktory tez "dzielili" z kasetami taiyo yuden.

cassettes_1_0.jpg

obydwa odlewy byly dostepne jeszcze dlugo po zakonczeniu rodukcji przez taiyo i emtec, ale kluczem bylo tworzywo dostarczane przez zleceniodawce.

Ukryta Zawartość

^manufaktura kaput, ale oferta dalej kusi oko. probowalem zamowic wiaderko samych szpulek ale bez odzewu.

tam na samym dole po lewej stronie widnieje jeszcze model ktorym philips zastapil kasety z ICM. basf zrobil to samo - wniosek nasuwa sie taki, ze General magnetics byl gwozdziem do trumny szwajcarskich kaset.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

tak jest, to jedna z opcji - był jeszcze tzw "cukierek" ktory tez "dzielili" z kasetami taiyo yuden.

cassettes_1_0.jpg

obydwa odlewy byly dostepne jeszcze dlugo po zakonczeniu rodukcji przez taiyo i emtec, ale kluczem bylo tworzywo dostarczane przez zleceniodawce.

http://www.genmag.com.sg/audiozero.html

^manufaktura kaput, ale oferta dalej kusi oko. probowalem zamowic wiaderko samych szpulek ale bez odzewu.

tam na samym dole po lewej stronie widnieje jeszcze model ktorym philips zastapil kasety z ICM. basf zrobil to samo - wniosek nasuwa sie taki, ze General magnetics byl gwozdziem do trumny ICM, czyli mozna uznac rok 92 za poczatek konca dobrych kaset w europie.

Jaka taśma jest w owym Basfie CRII Studio? Bo sama kaseta jest znakomita. Zupełnie nie jak Basf;-) I kolejne pytanie: jaka taśma jest w Basfie Metal Maxima TP IV? Tez jest bardzo dobra;-)

I jeszcze jedno pytanie: z którego roku pochodzi ta kaseta? Nawiasem mówiąc bardzo lubię jej dźwięk. Sprawdza się na wielu deckach.

Skręcana jeszcze obudowa czyli przed 1996, zaokrąglone pudełku czyli po 1990, stawiam na 1991/2 rok

ja bym stawial na usa 93-94, angole pchali xl-1 do tej samej niby-ciezkiej obudowy co xl-2-s.

tasma podobna do AR - super parametry ale mechanicznie bardzo zmeczona juz na starcie , koryto glebsze niz AD - tylko do super deckow.

wszystkie basfy poza TP II uzywaly chromu do 94go roku, i Chromo-cobaltu (Cr+) miedzy 94 a 96 - i zeby komentowac wlasciwosci chromu to wlasnie dopiero okolo 93-94 te tasmy nadawaly sie do konsumenckich deckow 1:1 // 4,76 cm/s.

dwutlenek chromu - kawał historii... mity, nieporozumienia..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.