Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje zrobić tak, wyłączyć z tego wątku wszystkich handlujących kasetami, niech pozostaną tylko pasjonaci. Nie zostało nam dużo już czasu na tym padole, więc nie mam ochoty w tym miejscu czytać o cenach i interesach, gentlemen o pieniądzach podobno nie rozmawia, tylko je zarabia. Ja większość wypłaty oddaję mojej lepszej połowie, więc i tak dużo nie mam:D

Jeżeli handlujący kasetami, chcą oprócz rubryki w ogłoszeniach mieć swoje miejsce na tym forum, to zawsze można założyć osobny wątek " Na ile procent naciąłem kolejnych frajerów na jednej kasecie" ten temat zapewne spodoba się Rychowi lub inny " Najcenniejsze kasety świata" Hip Pop powinien być kontent, lecz nie chcę nic narzucać.

To moja propozycja, czekam na inne zanim dojdzie tu do rękoczynów na tle rytualnym :)

Maciej

PS; Panowie nie będę wskazywał "lepszego" czy gorszego, choć wtajemniczeni moje zdanie znają :)

Proponuje zrobić tak, wyłączyć z tego wątku wszystkich handlujących kasetami, niech pozostaną tylko pasjonaci.

^nie wygonisz stad handlarzy, oni z tego żyją.

jeszcze tylko jeden przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

^

- mielonymi kasetami (raczej) gardzi

- handelek uprawia "tylko kiedy ktos go bardzo o cos prosi"

- i... sklada oferte na 100 szt (skonczylo sie na 20 tych i 20 innych)

^ to nie jest zadne love story, tylko podręcznikowy cornering,

ot cała historia.

Ukryta Zawartość

Daniel84

(...)PS. Odnośnie tego ORWO. Jak na tę enerdowską firmę, to wyjątkowo ładna kaseta.(...)

Dlatego właśnie ją przygarnąłem - też mi się podoba, taśma wygląda dobrze chyba wykonam próby nagraniowe :-)

Radmar

"Dużo tego typu kaset można było trafić w wydawnictwach sprzedawanych na początku lat 80-tych przez Polskie Nagrania. W kolekcji moich rodziców takie kasety się jeszcze gdzieś zachowały."

Czyli były to takie kasety, ale z innymi , zgodnymi z nagraniem naklejkami ?

Czyli były to takie kasety, ale z innymi , zgodnymi z nagraniem naklejkami ?

Musiko, właściwie można tak powiedzieć, tyle, że Polskie Nagrania nie stosowały naklejek. Kasety były w całości z czarnego tworzywa, a w miejscu gdzie powinna być naklejka były naniesione napisy. Nie wiem jaką metodą te napisy były nanoszone, ale wyglądało to jak jakiś rodzaj kolorowego nadruku.

Postaram się wygrzebać jedną z tych kaset i zrobię zdjęcie jak to wyglądało.

Edit:

Tak te kasety z grubsza wyglądały wszystkie jeśli chodzi o szatę graficzną. W zależności od wydawnictwa, kolorystyka była różna.

mc_muza.jpg

niemcy, wczesne lata 90-te:

dessauer_-_cartape2.jpg

^kaseta i szpulki - agfa

wykładziny i rozbiegówka - basf

taśma - jeżeli w 91 ym w agfach uzywano tych samych leader'ów co basfach to sprawa jest prosta.

jeżeli nie, to zagadka na dłużej bo takiej taśmy basfa jeszcze nie widziałem - na pewno suszona filtrowanym powietrzem bo jest bardzo równomiernie umaszczona, żadnych typowych dla wilstaedt "prążków":

basf-zebra3.jpg

^takich ja te, z 86 roku.

Hmmm, trochę te kasety się od siebie różnią, nawet okienko w tej mojej jest szersze, nie ma również "jedynek" i inna jest perforacja plastiku...? (chodzi o zdjęcia które zamieścił Radmar)

Nie wiem jaką metodą te napisy były nanoszone, ale wyglądało to jak jakiś rodzaj kolorowego nadruku.

^wygląda to jak lekko rozmazany tampo druk, albo w tapeline albo "gdzieś niedaleko" była taka drukarka na sprzedaż. ekscentryczny gadżet, ale sporawy ;)

Hmmm, trochę te kasety się od siebie różnią, nawet okienko w tej mojej jest szersze, nie ma również "jedynek" i inna jest perforacja plastiku...? (chodzi o zdjęcia które zamieścił Radmar)

Musiko, tak wiem, że kaseta się różni. PN Muza, stosowało kilka rodzajów, z małym okienkiem, większym, z oznaczeniem strony, bez niego, jednak bez względu na rodzaj kasety, szata graficzna zawsze pozostawała niezmienna do pewnego okresu. Ta kaseta nie jest dokładnie taka jak Twoja, chodziło mi natomiast o wyjaśnienie kwestii nadruku zamiast naklejek. Kaseta ze zdjęcia jest zresztą zdaję się z późniejszego okresu, bo o ile mnie pamięć nie myli, wytłoczki kaset w tej formie pojawiły się pod koniec lat osiemdziesiątych i nie miały już tej niesymetryczności jak wcześniejsze.

jeżeli nie, to zagadka na dłużej bo takiej taśmy basfa jeszcze nie widziałem - na pewno suszona filtrowanym powietrzem bo jest bardzo równomiernie umaszczona, żadnych typowych dla wilstaedt "prążków":

:-) ;-) :-) założyłem się z jednym kolegą o fajną kasetę, że jak skończysz bawić się w detektywa to w ramach rekompensaty za zaśmiecanie forum zaczniesz ...swoje :-)

Mam pytanie do wtajemniczonych:

Te kasety Sony XR w jakich opakowaniach są sprzedawane ,tak zwane zgrzewane ultradzwiękami czy śrubkowe ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Posiadam jedną Sony XR Metal stary model.Gra bardzo łanie nagrana na Akai GX-75 Mk.II

lecz mam pytanie po co ładować lepszą taśmę metalówkę do gorszego opakowania??

Nie trzeba było wyprodukować klona UX-PRO z dziurkami na metalowe taśmy ?

Głupota .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

zgrzewane.

juz od serii ze "srebrna kula" srobki out - z korzyscia dla kasety

Niech mi ktoś napisze jaka to korzyść płynie ze zgrzewanej obudowy, bo moim zdaniem jest zupełnie odwrotnie.

Napisze to co już wiem, mianowicie kaseta zgrzewana w założeniu miała być sztywniejsza, korzyści wiadome ale czy aby na pewno sztywniejsza czy tańsza w produkcji ?

Co brakuje kasetom skręcanym chyba wystarczająco sztywnym skoro grają u mnie po 25 lat i wszystko jest ok, poza tym w niektórych mogłem wymienić nośnik który był pognieciony przez jeszcze stary wciągający magnetofon, obudowa po rozkręceniu jest mniej sztywna bo delikatna warstwa kleju już nie trzyma, ale wystarczająco sztywna nadal aby taśma zwijała się prawidłowo, przynajmniej w warunkach domowych, nie wiem jakby było w odtwarzaczu kaset w samochodzie (wyższa temperatura), nie testowałem.

Zatem ?

Na pewno wiesz, jako amator kaset, że największą wadą systemu CC z punktu widzenia dźwięku hi-fi jest to, że to kaseta zawiera bardzo istotne elementy prowadzące taśmę, odpowiedzialne za ułożenie taśmy względem głowic - chodzi głównie o kołki prowadzące w okolicy głowic. Jak twierdzą spece, niewielkie nawet odchylenia kątowe prowadzą do utraty części sygnału przy odtwarzaniu, zwłaszcza wysokich częstotliwości.

Sam fakt, że kasetę się wyjmuje i wkłada już może powodować błędy, bo kaseta siłą rzeczy musi mieć pewien luz w magnetofonie, żeby można ją było wyjąć, i nie ma gwarancji, że przy ponownym włożeniu ustawi się dokładnie tak samo. Ruchomy mostek z głowicami to też siłą rzeczy pewne luzy.

Skręcana kaseta wykonana z miękkiego tworzywa i to w taki sposób, że połówki po złożeniu ale bez skręcenia mają względem siebie pewien luz, na pewno nie przyczynia się do stabilnego i powtarzalnego ustawienia taśmy względem głowic.

Kaseta wykonana z odpowiednio sztywnego tworzywa i spajana wzdłuż całej długości krawędzi, we wszystkich punktach gdzie połówki stykają się ze sobą, powinna być sztywniejsza od kasety skręcanej, która ma tylko 4 albo 5 punktów w których połówki kasety są ze sobą ściśnięte.

Oczywiście, kiepska kaseta sklejana będzie gorsza od dobrej skręcanej.

I fakt, kaseta spajana będzie jest prawdopodobnie tańsza w produkcji, i fakt, utrudnia to dostanie się do wnętrza kasety w przypadku splątania taśmy.

Weź do rąk dobre i kiepskie kasety spajane i skręcane, i spróbuj je "zósemkować" - wtedy przekonasz się, w którym przypadku spajanie ma sens, a w którym jest tylko oszczędnością producenta.

Sam fakt, że kasetę się wyjmuje i wkłada już może powodować błędy, bo kaseta siłą rzeczy musi mieć pewien luz w magnetofonie, żeby można ją było wyjąć, i nie ma gwarancji, że przy ponownym włożeniu ustawi się dokładnie tak samo. Ruchomy mostek z głowicami to też siłą rzeczy pewne luzy.

Dzięki Macieju, widocznie mam same dobre skręcane kasety bo idą jak burza.

Z tym o czym j.w piszesz wydaje mi się, że producenci magnetofonów sobie poradzili, poza tym teoria teorią a w praktyce ilu z Was zauważyło lepszą jakość, stabilniejszą pracę właśnie używając zgrzewanych kaset ?

Moim zdaniem to jest mit, firmy chciały zaoszczędzić więc rozpoczął się proces zgrzewania kaset a że trzeba było z tego jakoś wybrnąć to dopasowano do tego teorię która sprytnie wpada w ucho, jedyna kaseta jaka mi się w życiu popsuła to właśnie zgrzewana sony EF z tych pierwszych lat produkcji.

Tak więc te argumenty mnie nie przekonują, czy są jakieś inne które przeważą możliwość naprawiania skręcanej kasety ?

Dzięki Macieju, widocznie mam same dobre skręcane kasety bo idą jak burza.

Z tym o czym j.w piszesz wydaje mi się, że producenci magnetofonów sobie poradzili, poza tym teoria teorią a w praktyce ilu z Was zauważyło lepszą jakość, stabilniejszą pracę właśnie używając zgrzewanych kaset ?

Moim zdaniem to jest mit, firmy chciały zaoszczędzić więc rozpoczął się proces zgrzewania kaset a że trzeba było z tego jakoś wybrnąć to dopasowano do tego teorię która sprytnie wpada w ucho, jedyna kaseta jaka mi się w życiu popsuła to właśnie zgrzewana sony EF z tych pierwszych lat produkcji.

Tak więc te argumenty mnie nie przekonują, czy są jakieś inne które przeważą możliwość naprawiania skręcanej kasety ?

Chciałbym się odnieść do wypowiedzi Kolegi:

Jest prosty przykład i go podam

-Kaseta Sony Metal Master Ceramic posiadam tylko 3 sztuki lecz z innych parti rocznikowo i wszystkie skręcane śrubkami

-Kaseta Sony Metal Master 4 szt. - śrubki też różne roczniki

-Tdk MA-R śrubki

-Tdk MA-XG śrubki wczesna wersja przezroczysta-śrubki

-Tdk MA-XG śrubki ciemnozielona -(dużo śrubek)

-Maxell Vertex -śrubki

Sony Metal XR bez śrubek

Sony UX-Pro -śrubki druga wersja już bez śrubek graja identycznie czyli bardzo dobrze.

Jeśli nie wiemy o co chodzi ,więc chodzi o kase !!

Zgrzewanie jest tańsze i nie używasz metalu w postaci śrubek .Nie trzeba ich zakręcać (odchodzi maszyna do sortowania i zakrecania śrubek)

.No i najważniejszy powód jest to szybszy sposób zarobienia kasy gdyż jest to produkt JEDNORAZOWY .

W przypadku skręcanych jak zauważył jeden Kolega wcześniej po urwaniu lub zaplątaniu taśmy w środku rozkręcamy ją,naprawiamy i używamy dalej .Niektóre firmy zrezygnowały nawet z ekranu ze stali by potanić koszt.

W zgrzewanych /klejonych kasetach jest już kaseta odpad.

I koniec wywodu liczy się zysk firmy produkującej kasety jak by się nie nazywała marka.

Kupując 100 takich kaset jest duże prawdopodobieństwo iż pare się zepsuje szybko gdyż produkując setki tysięcy dziennie nie można ich skontrolować przez dział jakości wszystkich.Więc unikam takich kaset jak psiej kupy na chodniku.

XTR71

O tym właśnie mówię, ale są opinie, że zgrzewane lepsze, więc pytam w czym i czy to słyszycie ?

Bo moim zdaniem możliwość otwarcia skręcanej kasety (ostatecznie, bo dla zabawy nie powinno się tego robić) czyni ją jednak lepszym produktem od zgrzewanych choć tak naprawdę zagląda się do środka bardzo bardzo rzadko, ale teraz gdy kaseta to już zabytek, właśnie dzięki tym skręcanym obudowom można nabyć dużo tanich ślicznych używek i wymienić nośnik na nowy z kaset w których jest on dobry ale obudowa jest kiepska czy wręcz brzydka.

O tym właśnie mówię, ale są opinie, że zgrzewane lepsze, więc pytam w czym i czy to słyszycie ?

Bo moim zdaniem możliwość otwarcia skręcanej kasety (ostatecznie, bo dla zabawy nie powinno się tego robić) czyni ją jednak lepszym produktem od zgrzewanych choć tak naprawdę zagląda się do środka bardzo bardzo rzadko, ale teraz gdy kaseta to już zabytek, właśnie dzięki tym skręcanym obudowom można nabyć dużo tanich ślicznych używek i wymienić nośnik na nowy z kaset w których jest on dobry ale obudowa jest kiepska czy wręcz brzydka.

Mam pytanie do Kolegi :

Czy ogladał kolega stara taśmę używaną dość ostro i robił to przez opwiększenie 30 X ?

bardzo ciekawe są spostrzeżenia po obejrzeniu tych kołków wymienionych przez Kolege wyżej w poście .

Mianowicie kołki te ulegają starciu w miejscu styku z taśmą ,powstaje wybranie dokładnie jak w magnetofonach szpulowych po wieloletnim użytkowaniu

na kołkach i pretach poślizgowych nastepuje wybranie metalu.wytarcie te gromadzi różne brudy i pyły .

Weźmie Kolega sobie taśmę żadko otwieraną i otworzy i się przerazi jak jest brudno w środku.

Raz na 2 lata otwieram kasety ze śrubkami i czyszcze te kołki i filc na blaszce ze śmieci i pyłu.

W Basfach starych odrywa się często pył z nośnika te są szczególnie brudne.

Polecam to wszystkom Kaseciarzom.

XTR71

xtr71

"(...)Raz na 2 lata otwieram kasety ze śrubkami i czyszcze te kołki i filc na blaszce ze śmieci i pyłu.

W Basfach starych odrywa się często pył z nośnika te są szczególnie brudne.

Polecam to wszystkom Kaseciarzom. "

Z jednej strony słuszna, bardzo dokładna "obsługa serwisowa" kaset, bo tak to można chyba nazwać :-), jednak obawiam się o same połączenia śrubowe, które to już przy drugim skręceniu (pierwsze fabryczne) potrafią wykazywać luz (plastikowy gwint) i sztywność kasety może ulec zmianie...

pozostaje cieszyć się, ze jedni z was kasety zbierają, drudzy ostro nimi handlują, a projektowaniem zajmowali się zupełnie inni ludzie.

nie wiem jaki macie interes w wypisywaniu aż takich głupot - nie widze sensu prostować tego samego tematu n-ty raz:

Ukryta Zawartość

jeżeli kogoś interesują szczegółowe za i przeciw srukkom i zgrzewaniu - zapraszam na PW. (wyłaczając hqtecha i jego agro klientów)

Ukryta Zawartość

O regularnym czyszczeniu kaset w środku jeszcze nie słyszałem

^o suszeniu ubrań w wannie z wodą pewnie też nie.

jedynym uzasadnieniem rozbiórki kasety jest jej awaria. dopuszczenie jakichkolwiek zanieczyszczeń do slip sheet'ów -> po kasecie.

(chyba, że stan głowicy jest Ci obojetny).

nie widze sensu prostować tego samego tematu n-ty raz

...i mówi to ktoś kto w kółko plecie to samo, z małymi przerwami na kilka zupełnie bezużytecznych postów dla przeciętnego człowieka (Ci którzy rozumieją twój bełkot, wiedzą to samo co ty - dlatego to nie ma sensu) w ostateczności odsyłasz na T-H zakładając, że wszyscy tu zgromadzeni operują doskonale angielskim tak jak ty lub twój translator.

jeżeli kogoś interesują szczegółowe za i przeciw srukkom i zgrzewaniu - zapraszam na PW. (wyłaczając hqtecha i jego agro klientów)

Ja wiem, że kasetę wkłada się taśmą w stronę głowicy, parę innych potrzebnych informacji "po ludzku" udzieli MaciejLK, ....stary, jak ja w tej dziedzinie miałbym być zależny od twojej pomocy to wolałbym wszystkie decki i kasety rozdać i używać odtwarzacza mp3, więc rychu nie pochlebiaj sobie.

....zrywam boki :-)

nie wiem jaki macie interes w wypisywaniu aż takich głupot

zapewne to jest kolejny spisek ale jeszcze nie załapałeś po prostu :-)

Zakupiłem ostatnio kilka kaset na eBayu z Japonii, ponieważ mocno zależało mi na ich posiadaniu w swojej kolekcji oraz z racji znikomej możliwości nabycia tych kaset na naszym rynku (TDK OD 60 - 82r i TDK AD 46 - 82r), nabyłem je bez wkładek.

Ku mojemu zdziwieniu kiedy dziś po powrocie z pracy otworzyłem oczekującą na mnie paczuszkę, kasety miały śliczne wkładki zastępcze. W związku z tym mam pytanie czy ktoś się spotkał z takim rodzajem wkładek i może nam przybliżyć temat .

Czy to są wkładki od kaset nieznanego nam typu, czy też może coś w rodzaju wkładek zastępczych kupowanych osobno luzem? Japończycy mieli bardzo dużą różnorodność tego typu rzeczy i ta druga opcja mogła by być prawdopodobna.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-76025900-1359402477_thumb.jpg

post-26690-0-04955500-1359402500_thumb.jpg

post-26690-0-85181100-1359402509_thumb.jpg

post-26690-0-56140500-1359402521_thumb.jpg

post-26690-0-95696900-1359402535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak są od Sogo Yamaguchi. ;-)

Przemiły facet, zawsze starannie pakuje, szkoda tylko, że jego aukcje kończą się tak późno :-(

Jednak ostatnim razem kiedy kupowałem od niego używane AD w wersji japońskiej, które miały być idealne okazały się kiepskie, pudełka porysowane, nośnik "rynna", śmierdziały stęchlizną, Sogo chyba jakąś piwnice posprzątał :-)

Wydaje mi się, że TDK kiedyś produkowało i sprzedawało zamienne wkładki, oczywiście bez oznaczenia typu kasety ani długości. Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to wspomniane.

Ukryta Zawartość

Przemiły facet, zawsze starannie pakuje, szkoda tylko, że jego aukcje kończą się tak późno :-(

Jednak ostatnim razem kiedy kupowałem od niego używane AD w wersji japońskiej, które miały być idealne okazały się kiepskie, pudełka porysowane, nośnik "rynna", śmierdziały stęchlizną, Sogo chyba jakąś piwnice posprzątał :-)

Moim kasetom od Sogo nie mam nic do zarzucenia.

I jeszcze cztery AD rocznik 1982....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.