Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja korzystając ze swojej pamięci oraz zapisków z kiedyś prowadzonego dziennika kaset postanowiłem kilka lat temu że zdobędę wszystkie kasety które kiedyś kupiłem i rozpakowałem/nagrałem, tym bardziej, że mam je wszystkie do dziś poustawiane zgodnie z kolejnością zakupu, teraz nad nimi ustawiam odpowiednik w folii, cieszy oko i duszę - naprawdę ! :-)

Oj pięknie. Może jakąś fotkę tego wkleisz tutaj nam ?

Ja też od jakiegoś czasu staram się odtworzyć "dawne" modele kaset tworzących moją wtedy skromną ich kolekcję. Przy okazji wpadają oczywiście też te, które wtedy miały cenę zaporową (czytaj: pewexowską) i nigdy się przez to w niej nie znalazły. Staram się gromadzić je teraz minimum po kilka sztuk. Żeby jedna chociaż została zafoliowana. Teraz takich "nylonów" już nie uświadczysz :)

MaciejLK - normalnie zostałeś naznaczony krwią ;-) Teraz już bez kaset ani rusz :-))

Muszę się przyznać, że na początku mojego tak to nazwę "kasetowania" nie byłem sprawiedliwy :-)

Czyściłem głowice tylko przy tych lepszych kasetach, stilonki szły jedna po drugiej, ale szybko popadłem

w całkowitą odwrotność i praktycznie co 1-2 kasety - czyszczenie toru. Dzięki temu coś mogę jeszcze posłuchać

ze starych kaset.

Oddechem zachodu było znalezienie na trawie pierwszej starej Tdk AD 90, i potem Fuji .

Staram się gromadzić je teraz minimum po kilka sztuk. Żeby jedna chociaż została zafoliowana. Teraz takich "nylonów" już nie uświadczysz :)

W nylonach najgorsze jest to, że potrafią niekiedy pękać. W przypadku egzemplarzy kolekcjonerskich, które tylko ku temu mają służyć - zgroza!

Oj pięknie. Może jakąś fotkę tego wkleisz tutaj nam ?

z przyjemnością :-)

To tylko część kaset, ta ważniejsza część, nie wspominając o powielanych modelach, kaset grubo po roku 90-tym nie pokazuję ponieważ nie zbieram zafoliowanych odpowiedników, puste miejsca nad używkami to "kasety" których mi jeszcze brakuje, dodatkowo staram się odbudować to zgodnie z długościami kaset rozpakowanych, zaś kasety po prawej na kartonikach to kasety których używane odpowiedniki przepadły a pamiętam, że takie miałem, numeracja używek może komuś wydać się dziwna, ale wynika to z tego, że lata temu raz w roku zmieniałem kolejność kaset, finalnie zdecydowałem się jednak na kolejność według zakupu danej kasety ale numerków już nie zdarłem.

Żeby było ciekawiej zaproponuje Wam zagadkę, dla zwycięzcy przewidziana nagroda (zafoliowana kaseta lub nalepka nakamichi - kto co woli)

Zagadka polega na tym, że któraś para lekko do siebie nie pasuje, nie jest to żadna podpucha i nie chodzi o długości, znawcy kaset na pewno się zorientują a ja jestem ciekawy jak szybko, no to zabawmy się !

Czekam na odpowiedzi tu na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-44381300-1359479083_thumb.jpg

post-33485-0-09226200-1359479122_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś kiedyś znalazłem wpis posiadacza kilku magnetofonów Nakamichi Dragon, że on wszystko nagrywa na TDK MA-XG, bo szkoda mu degradować dźwięk nagrywaniem na cokolwiek gorszego.

^naczelnym siewcą takich głupot jest user kawzx7

to handlarz kasetami nakamichi, max-xg i sa-xg.

nie ma pojecia o tasmach (nawet metalowych), standardach, glowicach - czymkolwiek - za to potrafi liczyc nie gorzej od dr.bo czy hqtech'a.

_________

co do tasm, ktore sie kruszą - nie ma sensu tego czyscic.

jezeli tasma zostawia cos na filcu, jak stare basfy_made_in_usa to czyszczenie pad'a nie ma sensu - 10 x tyle syfu idzie na glowice.

mozna sie pobawić, jak ktos to lubi, ale nic poza tym.

znawcy kaset na pewno się zorientują

Pierwszą taką małą podpowiedzią niech będzie to, że zamiast słowa znawcy kaset powinienem był użyć słowa kolekcjonerzy kaset, bo dla znawców kaset a dokładniej rzecz ujmując samych ich nośników ta różnica może być zbyt błaha.

gdybym nagle trafił te Basfy CR-E za cztery złote sztuka to sam bym wszystkie kupił - mówiąc brutalnie "tylko frajer by nie

kupił".

^mhm kupiłbyś ile się da, wystawił od razu za 500% ceny i wypisywał jak twoj kolega-biznesman:

Dla jednych były są i będą drogie dla innych nie, kwestia zasobów.

chciałbym to zobaczyc ;)

teraz nad nimi ustawiam odpowiednik w folii, cieszy oko i duszę - naprawdę ! :-)

^oko i ...co?

:D

panowie, jezeli wam sie wydaje, ze ja sie z wami ostro obchodze, to polecam forum tapeheads: pełne niemców, włochów, australijczyków i japonczyków - sa eks dyrektorzy korporacji, handlowcy, serwisanci -

z tym swoim zasciankowo-pewexowskim "backgroundem" nie przezyjecie tam tygodnia.

Zagadka polega na tym, że któraś para lekko do siebie nie pasuje, nie jest to żadna podpucha i nie chodzi o długości, znawcy kaset na pewno się zorientują a ja jestem ciekawy jak szybko, no to zabawmy się !

Czekam na odpowiedzi tu na forum.

Czyżby Maxell UDI60? Ta w folii nie ma oznaczenia IEC. Ciekawe, sprawdziłem i wszystkie moje Maxelle'85 mają na grzbiecie opis w trzech linijkach, z podanym typem.

Zakupiłem ostatnio kilka kaset na eBayu z Japonii, ponieważ mocno zależało mi na ich posiadaniu w swojej kolekcji oraz z racji znikomej możliwości nabycia tych kaset na naszym rynku (TDK OD 60 - 82r i TDK AD 46 - 82r), nabyłem je bez wkładek.

Ku mojemu zdziwieniu kiedy dziś po powrocie z pracy otworzyłem oczekującą na mnie paczuszkę, kasety miały śliczne wkładki zastępcze. W związku z tym mam pytanie czy ktoś się spotkał z takim rodzajem wkładek i może nam przybliżyć temat .

Czy to są wkładki od kaset nieznanego nam typu, czy też może coś w rodzaju wkładek zastępczych kupowanych osobno luzem? Japończycy mieli bardzo dużą różnorodność tego typu rzeczy i ta druga opcja mogła by być prawdopodobna.

Załączone miniatury

Załączona grafika: WP_000656.jpg

Załączona grafika: WP_000657.jpg

Załączona grafika: WP_000658.jpg

Załączona grafika: WP_000659.jpg

Załączona grafika: WP_000660.jpg

Załączona grafika: WP_000661.jpg

Mam podobne wkładki w kompletach po kilka szt ciekawe bo same kobietki :) lata 70.

I nie wiem czy to ciekawostka ale takiego basfa znalazłem szukałem i nic na ten temat nie ma może mi coś napiszecie o niej.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-32266300-1359481969_thumb.jpg

post-4738-0-29095400-1359481982_thumb.jpg

post-4738-0-18236500-1359481995_thumb.jpg

post-4738-0-32713700-1359482009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

^mhm kupiłbyś ile się da, wystawił od razu za 500% ceny i wypisywał jak twoj kolega-biznesman:

Tak. Pewnie bym kupił ile się da i za jakiś czas zaczął je sprzedawać. Nie sądziłem, że jest w tym coś niezwykłego.

W teście kaset w amerykańskim Audio w 94 roku kasety TDK MA-XG i Sony Metal Master uzyskały najlepsze wyniki spośród 51 kaset testowanych - na wynik składała się przede wszystkim dynamika w trzech pasmach, równomierność parametrów, równomierność pasma przenoszenia i szumy modulacyjne. Ceny ani innych czynników "pozamerytyrycznych" nie uwzględniano w ogóle. Więc te kasety naprawdę były najlepsze - tylko pytanie, o ile lepsze od innych? Inne kasety metalowe (Sony Metal SR, Maxell MX i MX-S, TDK MA i MA-X) uzyskały wyniki tylko minimalnie gorsze - prawdopodobnie bez praktycznego znaczenia.

Kasety MA-XG czy Metal Master powstały na fali mody na superkasety, i wielu producentów próbowało mieć przynajmniej jedną taką w ofercie. W teście nie było niestety That'sa Suono, który dostał bardzo dobre oceny w jakimś niemieckim teście. Natomiast w tym amerykańskim teście Maxell Vertex wypadł poniżej tych superkaset, na równi wymienionymi wyżej "zwykłymi" metalówkami, natomiast dość słabo wypadła superkaseta Denona MG-X Metal - na równi z najsłabszymi metalówkami (Denon HD-M, Realistic, JVC, Memorex). Jak więc widać, konstrukcja superkasety wcale nie musi przekładać się na super osiągi.

Ma ktoś może ten test? Chętnie sobie poczytam i pewnie nie tylko ja.

panowie, jezeli wam sie wydaje, ze ja sie z wami ostro obchodze, to polecam forum tapeheads: pełne niemców, włochów, australijczyków i japonczyków - sa eks dyrektorzy korporacji, handlowcy, serwisanci -

z tym swoim zasciankowo-pewexowskim "backgroundem" nie przezyjecie tam tygodnia.

Jestem tam od paru lat ale rzadko w kasetach muszę zobaczyć cóż tam wypisują.

Kiedyś nawet chcieli pisać do korporacji w celu wznowienia produkcji kaset.

audiomagia.blogspot.com

Pamiętacie swoje pierwsze kasety jakie wpadły Wam w ręce i doświadczenia z nimi związane ?

O tak! Moją pierwszą kasetą, kupioną wiosną 1980 roku, razem z Grundigiem MK232, był Superton C-60 (ten starszy, z pięcioma paskami). Mam ją do dziś, z pierwszym, oryginalnym nagraniem (Dschinghis Khan, 1979).

Potem były dwa Stilony C-60, dwa C-90 i kasety nagrane - w 1980/81 roku w sklepach kaset niemal nie było ale mojemu tacie udało się kupić chyba z dziesięć kaset Polskich Nagrań z muzyką Paderewskiego, które recyklingowałem zastępując taśmą klejącą wyłamane fabrycznie ząbki.

Pierwsze kasety zagraniczne wycyganiłem od rodziny - to był Philips C-90 (ten z niebieskimi kropkami, mam ją do dziś) i Agfa Stereochrom 60+6 (ta ze srebrnym kółkiem na okładce) - to długo była moja jedyna kaseta chromowa (gdzieś zginęła).

Z kolei pierwszą kasetą nową, zafoliowaną, była Sony CHF C60, przywieziona z RFN przez znajomego rodziców, jakoś pod koniec 1982 (ta też gdzieś wsiąkła). Później były dwa Maxelle UD90, UDI90 i TDK AD-X90.

Pierwszą kasetę metalową kupiłem dopiero w 1990 roku - to był Maxell MX90, "klepsydra". Nabyłem ją po drugiej już obniżce cen w Peweksie, coraz bardziej wystawionym na działanie w warunkach konkurencji. Cenę z $5,20 obniżono najpierw do $4,40, a potem do $3,60 i tyle właśnie zapłaciłem.

Kiedyś nawet chcieli pisać do korporacji w celu wznowienia produkcji kaset.

^pisali, ale to akurat nie ci , ktorych posty bym polecał ;)

Tak. Pewnie bym kupił ile się da i za jakiś czas zaczął je sprzedawać. Nie sądziłem, że jest w tym coś niezwykłego.

^ a to wiele tłumaczy.

bo dla mnie osobiscie zamiatanie tanioszek i wciskanie kitu, ze kasety sa drogie jest nie do przyjecia:

Pomijając już kwestię ludzkich zasobów, przyznam Ci rację, są drogie, ale proszę pokaż mi jakieś rażące dysproporcję pomiędzy

cenami moich kaset a kaset gdziekolwiek kupionych pojedyńczo, doliczając "zachodnie" koszty przesyłki. Zapewne nie znajdziesz

i może wtedy zrozumiesz dlaczego ludzie kupują rzadkie kasety które są według nas wszystkich drogie.

^mhm, pozamiatać hurtem pół darmo i porównywać swój stragan do "kolekcjonerskich" cen detalicznych.

trzeba byc wesołym stworzonkiem, żeby publicznie tak argumentować ;)

^reasumując, diaboliku - zbieractwo to wasza najmniejsza wada.

Użytkownik v12 dnia 29.01.2013 - 18:48 napisał

Jak ktoś ma kompleksy w otoczeniu ex-dyrektorów, ekspertów itp to potem przychodzi tu i chce podbudować swoje ego, a spróbuj się jeden z drugim sprzeciwić to zostaniesz nazwany ....cenzurka :-)

Agfa Ferrocolor ma rózne długości, mimo, że obie +6 minut maja dodatkowo :-), ale nie wiem czy o to chodziło.

Zafoliowana to 60+6 a rozfoliowana 90+6 :-)

Haha , jednak napisane, że nie o długości biega , się zblaźnilem hehe

Pzdr

A ja ponowie pytanie o tą kasetę co możecie o niej napisać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

I nie wiem czy to ciekawostka ale takiego basfa znalazłem szukałem i nic na ten temat nie ma może mi coś napiszecie o niej.

ciekawa i rzadka.

Jeżeli Twoja to gratuluję zdobyczy.

ciekawa i rzadka.

Jeżeli Twoja to gratuluję zdobyczy.

Moja dzisiaj szukałem wszędzie i nie ma ich prawie nigdzie za Odrom coś tam pomazanego znalazłem a więc jeszcze raz:)

Hip Pop ładna półka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Heh, muszę to publicznie wyznać, Max jesteś "niemożliwy" w pozytywnym tego słowa znaczeniu, po prostu "kasetowy bóg"

Trzecia próba: JVC FI. W folii jest wersja "Dynarec", a otwarta to "nie-Dynarec".

Nie o to mi chodziło w tej zagadce ale istotnie jest to różnica o której nie miałem pojęcia heheheh, Max ! Kolejna kaseta której muszę szukać, dobrze, że to jest 60-tka a do pełni szczęścia potrzebna jest mi 90-tka więc dzięki Twojej cennej uwadze będę wiedział czego szukać, gdzie ja do cholery miałem oczy ?! :-)

Max dostajesz nagrodę (kaseta lub naklejka - wybieraj)

Ale uwaga, zagadka nadal aktualna i nagrody również ;-)

Oto jedna z nagród - naklejka +/-20cm długości i 4cm wysokości, druga nagroda to nowa kaseta w folii, dodam, że nie byle jaka ale niech to będzie miła niespodzianka :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik

"O tak! Moją pierwszą kasetą, kupioną wiosną 1980 roku, razem z Grundigiem MK232, był Superton C-60 (ten starszy, z pięcioma paskami). Mam ją do dziś, z pierwszym, oryginalnym nagraniem (Dschinghis Khan, 1979)."(...)

:-) Wśród moich pierwszych fioletówek, i innych "kolorów stilonkowych" właśnie ta jak na zdjęciu - wykopałem ją.

Pięć pasków ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.