Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

było kilka wybitnych "jedynek", ale to nie miejsce i czas żeby o nich dyskutować

właśnie, dlaczego wspominany przeze mnie Basf jest praktycznie "nie do zajechania"?

późniejsze czerwone, też LH-E1 już takie nie były

nawet nowe decki nie był dość precyzyjnie wyregulowane by nagrywać "ładnie" chocby z dolby B, nawet dzis 8 na 10 osób uwaza ze dolby obcina ogonki lub "pompuje © etc.

wszyscy oni woleli nagrac ciszej na II lub IVce niz placic tyle samo lub wiecej za ad-x czy xl-is i meczyc sie z dolby B/C

druga sprawa ze kombinowane i mocno polerowane "superjedynki" to zdecydowanie najdelikatniejsze tasmy wiec porownujac trwalosc AR90 co Cr-maximy 90 (w tych samych warunkach)wypada wiadomo jak..

właśnie, dlaczego wspominany przeze mnie Basf jest praktycznie "nie do zajechania"?

późniejsze czerwone, też LH-E1 już takie nie były

^zołty basf to tasma LNS - tasma dosc chropowata, ale supertrwała.

poźniej przeszli na tasmy LHD (pogon za górą) - ta sama powłoka ale polerka pod duzym naciskiem, wciaz daleko od tego co wyczyniali japonczycy, ale FE/LHD już byłą mniej tolerancyjna na naciąganie czy szuranie po prowadnicach niz jej "zołty" tata.

na dobrym i bardzo dobrym decku mozna uznac FerroExtra za tasme nie do zdarcia, ale wpadly mi w rece i takie, ktore komuś udało się zaorać.

na dobrym i bardzo dobrym decku mozna uznac FerroExtra za tasme nie do zdarcia, ale wpadly mi w rece i takie, ktore komuś udało się zaorać.

A ile było różnych opinii, że LH-EI i Ferro Extra potrafią zajechać głowice w magnetofonie. Swoją drogą ciekawe na jakiej podstawie te opinie powstały. Mam po kilka sztuk z różnych serii zarówno LH-EI jak i Ferro Extra i nie mogę na nie narzekać.

A ile było różnych opinii, że LH-EI i Ferro Extra potrafią zajechać głowice w magnetofonie. Swoją drogą ciekawe na jakiej podstawie te opinie powstały. Mam po kilka sztuk z różnych serii zarówno LH-EI jak i Ferro Extra i nie mogę na nie narzekać.

^kazdy orał jak mógł, 3M wypowiedziało wojnę chromowi i na dłuzszym dystansie poległo z hukiem.

LHD aka ferro extra to standard wiekszosci szanujacych sie wytworni nagraniowych pomimo tego, ze byla to najdrozsza tasma na rynku.

tdk, maxell i sony na papierze były lepsze, ale w praktyce nie trzymały parametrów i były potężnie skatowane (choć gładkie i błyszczące) jeszcze przed nagraniem.

drugą potęga było SKC - ich tasmy były tansze od niemieckich i niemal równie stabilne - zdarzały sie serie o lepszych parametrach od basfa jak i serie minimalnie

gorsze - byli przy tym tak blisko, ze niemcy poszli z nimi na uklad "cenowy".

te same tasmy pakowane do kaset memorex czy scotch ciesza sie marna opinia tych, ktorzy probowali na nich nagrywac sprzetem ustawionym pod tdk/maxell.

ale jak ktos kumał co sie bierze z czego, mogl sporo zaoszczedzic.

A co w tym XLI-S jest takiego, że osiąga tak kosmiczne ceny? To jest jakiś biały kruk? Czy znakomite żelazo?

Dla jednych jest to biały kruk dla innych znakomite żelazo, dla mnie jest to rzadka i trudna do zdobycia kaseta uzupełniająca moją kolekcję Maxellek z 1985r. (w zakresie 60 i 90 min, brak mi tylko UDS-I 60)

Dotarła dziś długo wyczekiwana Maxell XLI-S 90 :-)

Chyba jeszcze nikt nie prezentował tu parki XLI-S bez opakowania.

wp000804a.jpg

wp000807.jpg

Dotarła także do mnie dziś Basf Futura i brak tylko do kompletu Basf Maxima Design Edition.

(może ktoś z kolegów ma na zbyciu? mogę dać za nią Basf La Linea z naklejkami w stanie bdb.)

wp000809.jpg

Z ciekawostek dostałem też dziś ciekawą podróbkę TDK D

wp000802.jpg

Życzę wszystkim kolegom z forum Wesołych Świąt oraz mokrego dyngusa.

Jacek.

Dotarła dziś długo wyczekiwana Maxell XLI-S 90 :-)

Chyba jeszcze nikt nie prezentował tu parki XLI-S bez opakowania.

Owszem, ja prezentowałem :-)

Dołączam się do życzeń Wesołych Świąt!

:-)

Jacku,

Gratuluję nabytków.

Takie fałszywki TDK D, niepodobne do żadnego oryginału (za to nasuwające myśl o kasetach marki General itp.) można było kupić nawet w sklepach ok. roku 1994 - wtedy pojawiły się u nas w większej ilości.

Jest to podróbka o tyle ciekawa, że oryginał udaje tylko napisami, wkładką, folią (też niezbyt starannie "podrobioną", jeśli dobrze pamiętam), natomiast kaseta jest zupełnie inna.

Dzisiaj legła w gruzach moja wiedza o Maxell'ach XLI. Do tej pory wiedziałem że XLI te z wycięciem to kaseta tylko na EU.Dostałem właśnie takową ale na US. Podobnie było z informacją że seria z wycięciami z dopiskiem NEW z '84 to tylko na US a ja mam jedną z rynku EU. Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?

Dzisiaj legła w gruzach moja wiedza o Maxell'ach XLI. Do tej pory wiedziałem że XLI te z wycięciem to kaseta tylko na EU.Dostałem właśnie takową ale na US. Podobnie było z informacją że seria z wycięciami z dopiskiem NEW z '84 to tylko na US a ja mam jedną z rynku EU. Ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat?

Myślę, że jesteś najbardziej kompetentny jeśli chodzi o Maxelle serii 1985 :-)

Notabene - moja XLI60, którą mam od lat, to właśnie wersja US. :-)

Dotarły kolejne do odradzanej kolekcji "zafoliowanych" (ze względu właśnie też i na nią):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy ktoś wcześniej już taką prezentował, chyba jest to niezły badziew, jeśli chodzi o jakość, ale znalazłem w kartonie w piwnicy i postanowiłem pstryknąć fotki (bo wizualnie nawet mi się podoba).

Kaseta jest jeśli dobrze pamiętam z okolic 1997 roku.

1352a6ff9106d223med.jpgf7b9061d713dd497med.jpg

109929e99846380emed.jpg

Ukryta Zawartość

kilka ciekawych fotek dla fanow tdk.

Ukryta Zawartość

Och ile ja tego widziałem... ACME, LEVIS, TIME TON, HGS, Y

Niektóre z nich imitowały największe marki, w tym przypadku TDK.

Ogólnie masakra - w środku wyrób taśmopodobny, ciężko chodziły, wkręcały się, po niezbędnym skręceniu po awarii kruszały w rogach, śrubki się nie trzymały, nie miały przezroczystego okienka, tylko ślizgacze na wierzchu.

Są to tylko produkty kolekcjonerskie - ta chociażby z uwagi na żółte szpulki.

Jak było napisane Hi-Fi i Low Noise, to myślałem że są dobrej jakości, choć ludzie zorientowani w kasetach i ich cenach unikali takich, bo były dla nich za tanie.

Szczytem wszystkiego była tu jedna wielka oszczędność taśmy - pchali C-90 do C-60.

Choć ja widziałem kiedyś ,,Y'' C-60 i miała normalną grubszą taśmę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem tu nowy, więc wybaczcie, jeśli ten zestaw był już wcześniej prezentowany (nie zdążyłem jeszcze przejrzeć nawet 10% zawartości tego wątku).

Znalazłem to dziś w internecie. Cieszy oko...

Cassette_Desktop_by_revoltvideo.jpg

Witam, po długiej przerwie:) chciałem dopytać, czy tym razem również uśmiechnęło się do mnie szczęście i mam oryginały?

Ukryta Zawartość

post-45840-0-88379700-1364905144_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak się nagrywa na tej starszej ale nobliwej Sony?

Wetnę się w temat.

Nie wiem jak się nagrywa ale teraz słucham jak ktoś nagrał .... zaje..ste wrażenia.

Właśnie odsłuchuję Sony Metallic 90. z fantastyczną składanką przebojów z lat 80-tych.

Kasetka dotarła dziś do mnie z Mińska Białoruskiego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najstarsza wersja podobno nie miała - dlatego pytam. Ja mam nowszą, z dziurkami.

Starsza nie miała - mam taką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie pamiętałem, że masz taką starą bez dziurek. Kiedyś widziałem też taką u znajomego. A czy ktoś ma starego metalowego Techniksa RT-60/90MX w pierwszej wersji, prawdopodobnie bez dziurek do metalu, z obudową taką, jak "chromowy" RT-60/90XA? Bo w późniejszej wersji chwalą się dumnie dużymi literami, że kaseta jest "With Bias/EQ Auto-Detect Recess" - ale obudowa jest już nowego typu, jak TDK MA.

nie na temat - ale co tam..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś ma starego metalowego Techniksa RT-60/90MX w pierwszej wersji, prawdopodobnie bez dziurek do metalu, z obudową taką, jak "chromowy" RT-60/90XA? Bo w późniejszej wersji chwalą się dumnie dużymi literami, że kaseta jest "With Bias/EQ Auto-Detect Recess" - ale obudowa jest już nowego typu, jak TDK MA.

Mam Metal Compos pod marką National, właśnie jeszcze w starej obudowie - oczywiście nie ma otworów "metal".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.