Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin

Nie o to chodzi... Prawdę jednak powiedzieć trzeba. Umówiliśmy sie, że dobre decki przestali produkowac w latach 90-tych a z kasetami jest podobnie. Mam kilka Sa-X z różnych lat. No i te 80/90 biją na głowę ostatnio sprzedawane modele. Z maxellami jest zresztą identycznienie.

Ciebie zresztą problem nie dotyczy bo kupujesz taśmy z bazaru.

Ja powiem szczerze bałbym się takiej nieznanego pochodzenia taśmy w ogóle włożyć do decka. Jaką masz gwarancję, że nie ma w środku piasku i innego badziewia. Łatwo uszkodzić trwale głowicę.

MAG

Gdzieś wyzej napisałeś, że patrzysz jak kręci się reg bias i daje Ci to obraz jakosci taśmy, tak przynajmniej zrozumiałem.

Ale po kolei

Pisząc REC Level maiłem na myśli REC LEVEL CAL, bo mówimy o kalibracji i użyłem skrótu myślowego.

Czułość taśmy nie ma nic wspólnego z BIAS. Czułość jest mniejsza jeśli musimy stosowac wyższe ustaiwnie REC LEVEL CAL i odwrotnie.

Nigdy nie odważyłbym się wypowiadać o jakości taśmy na podstawie testu na jednym decku.

V12

Ja ma osiem decków wysokiej klasy. Używam je naprzemiennie aby służyły długo. A na allegro jak zobaczę jakiś okaz to niestety nie potrafię się oprzeć.

Jeśli masz dostep do kaset taniej niż na allegro to podaj szczegóły chętnie coś kupie. Najlepiej Metal. Najlepiej That's.

Fakt wyżej napisałem jakość a powinno być czułość żle to ujołem

cles

Nigdy nie odważyłbym się wypowiadać o jakości taśmy na podstawie testu na jednym decku

odważam się jako pierwszy jaki to byłby miarodajny test gdybym robił testy na wszystkich moich maszynkach?

zbyt wiele różnic wynika wiec po co , może się nie rozumiemy pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

dostep do kaset mam taki sam jak inny internauci -jezeli ja znajduje to kazdy moze.

ostatnio wyrwalem that'sa em-x - ciekawe czy zagra równie tłusto co stare XR (yamaha kx; dolby off)

swoją droga nie wierze zeby dalo sie ugrać duzo wiecej przy takiej powierzchni nosnika - moze ktorys tascam 9,5cm/s ale takowego jeszcze nie mam - najczesciej pracowaly w studio i dostawaly starsznie w tyłek (co widać) - wiec minie chwila zanim reanimuje AD-X'y "po tacie" ;)

v12

Ostatnio katowałem mojego Dula c 844 na 9.52 cm/s i powiem że ładnie a po demagnetyzacji zagrał jeszcze czyściej

Na niektórych kasetach BASF ,TDK SA-X, SONY PRO , METAL MASTER dżwięk odpływa

Mnie taki zapis satysfakcjonuje mowa o tej szerokości czy na zdrowe ucho można zauważyć jakieś minimalne różnice w ślepych testach , wprawny słuchacz tak może da radę ale 90 procent niestety raczej nie zgadnie co gra czy LP czy CD albo kaseta

Ktoś napisał że kaseta pójdzie w zapomnienie , uważam ze nie tak szybko , wystarczy spojrzeć na LP co sie dzieje utrzymuje się mały wzrost zainteresowania analogiem , tak też będzie ze społeczeństwem taśmowców , jeśli nawet się nie zwiększy zainteresowanie zapisem magnetycznym to na stałym poziomie zostanie , i tu są właśnie kolekcjonerzy takiego sprzętu , ludzie którzy za czasów swojej młodości mogli pomarzyć o dobrym decku teraz spełniają swoje marzenia i dobrze pozdrawiam :)))

audiomagia.blogspot.com

V12

That's Em-x nie miałem nigdy ale czy aby nie jest to aby ich podstawowy model? W każdym razie na pewno i tak bedzie rewelacyjnie. Mam parę nagrań na That's CDIVF, AS i MH coś tam. Dla moich decków to najlepsze nośniki. Cholernie trwałe i można tak głośno nagrać, że jest głośniej niż z CD!

Z drugiej strony bardzo podobają mi się mniej kultowe ale równiez dobre Fuji K2. Naprawdę jak na chromówkę super dźwięk. Nie wspomnę o starych FR II takich czarnych z karbowaniem.

Sony też są bardzo dobre UX-PRO a nawet UX ale te stare.

MAG

Widzisz, moim zdaniem mając jeden magnetofon nie mozesz wypowiedzieć sie co do jakości taśmy W OGÓLE a najwyżej co do współpracy danej taśmy z tym magnetofonem. Pomijam oczywiste przypadki taśm ewidentnie badziewnych.

Przykład z mojego podwórka.

950 ES pięknie nagrywa na K2. Natomiast XK7000 i 990ES tych kaset nie lubią. Pojawiają się zniekształcenia jak przesterowanie już przy +2dB. Na 950 mogę dociagać do +5 i jest OK. Żeby było to jeszcze bardziej skomplikowane na That's wszystkie nagrywają tak samo głośno bez przesteru aż do +8 dB.

Podobnie jest z jakością wysokich tonów na niektórych chromówkach. Gdybym użył tylko jednego decka to bym pewne kasety od razu skreślił, problem polega jednak na tym, że na innych deckach jest wszystko OK

cles

Nie chcę wchodzić w polemikę co mam a czego nie ale dla Ciebie zrobię wyjątek i wymienię raz jeszcze może nie czytałeś uważnie , albo w ogóle nie czytałeś w wątku Magnetofon

A wiec Revox c -115 nr 1

Pioneer ct-93 nr 2

Nakamichi cr-4 sprzedany

Kenwood Kx-70-30 nr 4

Dual c-844 nr 5

Niższych modeli , czytaj troszke słabszych nie wymienie razem 7 słownie siedem magnetów nie z uszczypliwości po prostu je wymieniłem sytuacja mnie zmusiła jak napisałeś że nie mogę sie wypowiadać co do jakości taśmy w OGóLE .

Dobrze że jeszcze mam doświadczenie i istnieje wolność słowa

Więc jak widzisz i na moim podwórku można znależć nie jeden dobry sprzęt .

A co do jakości kaset ostatnio zakupiłem kasety profesjonalne średnio popularnej firmy i jestem w szoku jak takie kasety były wykonywane żadna inna w moim zbiorze nie dorównują jej , nawet te najlepsze z popularnych

pozdrawiam :)))

audiomagia.blogspot.com

co do fuji - bardzo miłym zaskoczeniem byl model JPIIx jakos w 92 roku - ciemnoniebieska z lekka transparentna obudowa - nie tylko tolerowala niskie na +6 to jeszcze zachowywały nalezytego punch'a.

minusem bylo to ze po paru miesiacach ponowne nagranie brzmialo jak starte grubym papierem - mimo ze tasma wygladala idealnie.

w kazdym razie mile wspominam. i te ich owczesne ciezkie,bielone ,precyzyjne rolki - potem nawet do KII i ZII pchali matowe szaraki rodem z DR1x - czesto gesto wybrzuszone na "spince"

Dzisiejsze łowy: 3x UxS, 1x UxPro, Maxell XL-S, UDII. Wszystkie 90min, ale zaczęli się cenić po 1 pln miast 50 groszy, ech wpływ naszego forum sięga nawet do meneli sprzedających na pchlim targu ;)

Co powiecie zwłaszcza Mag na taki temat: [kaset nie przyniosłem żadnych oprócz jednej syfiastej VHS zajechanej na smierć do JVC BR 7000ERA - nie trzeszczy]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest to Dual C830 mogę go mieć stosunkowo tanio

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ja mam takie pytanie:

czy tasmy sony,tdk etc z lat 85-92 o dlugosci 46 minut mialy jedynie wieksze rolki czy takze grubszy podklad/nosnik od 60tek?

nie wygooglalem poki co zadnych tabel ani nic;/

Korwin

Ja dziś w gościach bylem i tak od jednego.... do drugiego.... się zgadałem że ma w piwnicy matko moja !!! mówię jak mogłeś do piwnicy kasety zanieść i tak gościna sie przerodziła w akcje piwnica i tym sposobem stałem sie właścicielem kilku ładnych kaset

Korwin jak masz takiego Duala c 830 w dobrym stanie to on nie zawiedzie byle nie grzebany był , widzę że z kaset nici :(

Może po świętach albo jeszcze przed ludzie zaczną wynosić torbami :)

zobacz to jak nie przekracza tylu euro to bierz zwłaszcza że ma 3 głowy polecam i pozdrawiam teraz sie biore za skanowanie katalogu

audiomagia.blogspot.com

Do Maga

Dual jest w stanie niewiadomomym podobno się obraca i świeci oprócz niego jest bardzo ładnie wyglądający deck z napisem Metal i magnetofon szpulowy duży stereo polski ileś modeli przed M2405S srebrna pokrywa do tego taśmy nagrane wszystko razem do kupy 50złp

Pozdrawiam

Zbyszek

marasbydg, 1 Kwi 2007, 22:51

oj nie katuj mnie to nie było moje ulubione pisemko,pewnie gdzieś je mam pomiędzy Enterami i PC...w graciarni Pamiętam tylko że test był zrobiony solidnie w Niemczech

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Producentów taśmy było można było policzyć na palcach jednej ręki

Producentów kaset już niestety nie bo było ich kilkadziesiąt firm

To tak jak dzisiaj jest z telewizorami plazmowymi producentów ekranów paru a reszta pakuje w swoje pudełka

audiomagia.blogspot.com

a to juz zupelnie inna ,rownie ciekawa historia... kto produkuje a kto przykleja logo...

i nagle okazuje sie,ze to samo a nie to samo ;)

jedna rzecz nazwana na 5 sposobow staje sie 5cioma przedmiotami o roznych wlasciwosciach.

ale skoro 95% ludzi to kupuje (doslownie i w przenosni) - karuzela się kręci.

Witajcie

A najpiękniejsze jest to, ze dosłownie ta sama taśma z tego samego dnia z tej samej firmy cięta na tej samej maszynie a konfekcjonowana u trzech producentów kaset uzyskuje trzy różniące się opinie wyśmienita, dobra ...jowa. Najlepsza metoda jeśli nam zależy na nagraniu obadać nośnik przed wyjściem w Polskę czasem lepiej jest nagrywać coś na wolnym powietrzu na ferro a we wnętrzu na chromie a czasem odwrotnie wszystko zależy od instrumentów wokalisty od akustyki placu ulicy czy sali. Mam swoje ulubione taśmy jak każdy z nas ale nie twierdzę, że te za którymi nie szaleję muszą być od razu gorsze.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

50-70% kaset stilonowskich miało w sobie taśmę Agfy

co do cen na bay'u - juz wiem skad opinia ze tam jakoby rownie drogo co na allegro - niemiecki ebay faktycznie pelen "ultra rare" belkotu dla kolekcjonerow (ktorzy zbieraja dla samego zbierania i handlu a nie uzytku)

poza dojcze bay'emem jest juz o wiele lepiej - ludzie sprzedaja bo im zawala nie szukają łosia-kasetozbieracza.

Na naszym allegro też spore ożywienie.Poza galopującymi cenami szczególnie tych używanych kaset to pozytywne jest to , że jest jeszcze sporo ludzi co używają kaset.Jedynym sensownym zakupem kaset jest wg.mnie kupno nowych zafoliowanych.Teksty w stylu "kaseta nigdy nie nagrana,jestem jej właścicielem od nowości"są bawiące.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.