Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Allegro oszalało, opisy komiczne, wychodzi na to iż prawie każda taśma to hiEnd. Ja tam łaże po pchlich targach i wybieram co ciekawsze okazy - w życiu nie dałbym takiej kasy jak na allegro za używaną taśme, choćby sam Dragon ją nagrywał, a tak u żula mam z 1 pln taśmę - i nawet jak okaże się zużyta to ląduje w odpadach plastikowych. Pozdrawiam. A z nowych to kupuję UX-S bo tylko takie występują w mej okolicy.

uxs - no szczerze powiedziawszy to te ktore ostatnio nabylem testowo na allegro wygladaly wyjatkowo badziewnie - tasiemka chuda...obudowa leciutka...ale jednak daje rade na +4 wiec dolby off

smyków jednak jeszcze na nich nie nagrywalem,ino experymenty/elektronika - a zdaje sie ze dawniej ux'y mialy nawet taki sloganik "for high energy music".

inna kwestia - zauwazyl ktos, ze z kasetami zaczelo sie źle dziac od momentu kiedy na opakowaniu argumentem stalo sie zaokraglone lub odchudzone pudelko?

wyjatkiem fuji - oni od dawien dawna cudowali z tymi swoimi odwroconymi extraslim pack'ami a tasmy wtedy jeszcze byly wypasione - wspomniana wczesniej JPIIx

a przypomniala mi sie ich zelazówka JP Ix - nagrywana przez znajomego - przegiął mocarnie peakami chwytając +8 i o zgrozo grała czysto ;)

Ja też jestem zdania że dobre kasety to były te w tradycyjnej grubości pudełku.To że nowe kasety swoje kosztują to mogę zrozumieć.Zwłaszcza te dobre i kultowe modele.Ale to co najlepsze to ceny i ilość chętnych na używane kasety.

..i kolesie kupujący kasety w kartonach w dziale "kasety audio/zestawy" a nastepnie z bólem serca opylający "kolejne egzemplarze ze swojej kolekcji". oczywiscie nagrane raz na gx75/ ct 93 i odtworzone raz (testowo) -

przy odrobinie szczescia mozna trafic takie, ktore natychmiast zostaly wyczyszczone i umieszczone w pancernym

sejfie.

hit tygodnia to sony XR ktora lada chwile zejdzie za 40pln - model, ktory w auchanie kosztowal mnie 6m-cy temu

7,5 pln (i wiecej nie jest wart mając g wspolnego z XR sprzed np. 15lat)

swoją drogą ostro sie tu pare osob przejechalo po basfach, a ja pamietam ze TPII to byla calkiem niezla kaseta pomimo glupawego designu 2czesciowej obudowy.

Podbijamy na tym Forum wypisując bzdury ceny złomu jaki usiłują nam wcisnąć za ciężkie pieniądze na Allegro. Aby uzyskać stan idealnego chaosu w ułożeniu magnesów podstawowych w nośniku magnetycznym nie wystarcza samo zwykłe kasowanie w magnetofonie przy pomocy kiepskiej głowicy i o prądu o kiepskich właściwościach. A sprzedający wciska kit w sposób bezwględny i nachalny, że jedyna taka, że profesionalna, że stosowana tylko w sprzęcie najwyższej klasy jedynie raz nagrywana wyłącznie dla sprawdzenia jej wyjątkowych

właściwości.

Pozdrawiam Wszystkich Szczęśliwych Świąt

Zbyszek

Korwin

Sto procent za przemówieniem Szanownego Pana Korwina

Wiele osób nie wie że podstawą jest odpowiednie kasowanie , tak jak pisze Korwin.

Wymaga to potężnej ilości Gausów w przypadku kaset o lepszej budowie nośnika , nie pisze tu o zwykłych przezroczystych tasiemkach.

Potem się czyta że nie nagrywa że nie kalibruje itp pomyślmy o tym bo to ważne , nawet najlepsze decki nie poradzą skasować dobrze taśmy do tego trzeba mocy

A więc niech moc będzie z Wami :)))

audiomagia.blogspot.com

Witajcie

W związku z nadchodzącymi świętami składam w tym wątku najszczersze życzenia wszystkim tym którzy tu piszą .

Zdrowych, Pogodnych

Świąt Wielkanocnych,

pełnych wiary, nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie

rodziny i wśród przyjaciół

oraz wesołego "Alleluja"

MAG

audiomagia.blogspot.com

skoro pojawil sie offtopic chrzescijanski (zdecydowanie nie moja bajka)

to moze takie off-pytanie: jest jakies alternatywne forum dla tego tutaj?

takie, ktore rzadziej niz czesciej wpi****a posty podczas dodawania,a reklamy pojawiają sie rzadziej i sa latwiejsze do zestrzelenia?

co do kasowania: jezeli po skasie odtwarzam tasme na full volume i slysze tylko rozowy szum nie schodzacy nawet ponizej 500hz (z czego dolne rejestry to protestujacy wzm) to ile moge jeszcze ugrac pelnym usunieciem zapisu z tasmu (przestrzen miedzy sciezkami)

przyznam sie ze ulubione surperferric'i zdarzalo mi sie przeprawiac on-the-fly i nie grają gorzej od zapisanych "dziewiczo". (modeli nie podam bo nie bedzie mnie za tydzien na nie stac;)

gdzies juz korwin tlumaczyl czym i jak doprowadzic tasme do pierwotnego obledu, ale poki co mam porannego lenia :)

Pzepraszam ,czytam nieuwaznie lub Ty piszesz językiem zbyt terminologicznym.Przesłuch między ścieżkami w magnetofonach utrzymuje się tak na poziomie ok 46dB (konstrukcja głowicy-spytaj jeszcze Korwina on jest teraz na "przeglądzie"trzymam za niego kciuki oby wszystko było OK)

Miłych niezakłóconych niczym wolnych dni a w szczególności dni 8 i 9 marca

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Panowie zainteresowanym w każdej chwili podam dane ustrojstwa a Gausów ono ma jak się mówi w sroc i jest proste do wykonania przemysłem domowem i własnym sumptem nie narażając tego ostatniego na szkockie bóle serca.Nie podaję publicznie bo znowu s....syny podniosą ceny za kasety używane sprzedając jako nowe w idelnym stanie, w których jedynie folja uległa w czasie składowania zniszczeniu.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SZCZĘŚCIA I ZDROWIA

[Oby Wam q... grzechy opilstwa obżarstwa i demolowania płci całkowicie odmiennej nie zaszkodziły]

Zbyszek

Fakt używanego szmelcu na allegro jest od zarąbania. Ja nigdy nie włożę do moich decków kasety nieznanego pochodzenia. Ale są tez nowe kasety i to nawet takie których od lat nie widziałem.

Jak ktoś nie chce przepłacać to niech kupuje to co jeszcze jest w sklepach, na pewno będzie lepiej niż te cuda "raz nagrane, nigdy nie słuchane".

Jest to powód dla którego nie kupuję kaset na Allegro drogie brudne i do dupy, na pchlim targu wiem co biorę do ręki wiem czy będzie się opłacało zamienić na inny nośnik a zachować antywibracyjną cichobieżną kasetę, czy postąpić odwrotnie idealny nośnik wyjąć umyć i wysuszyć kasetę i złożyć wszystko razem do kupy, istnieją również od czasu do czasu szanse na kupno pustych kaset bez nośnika.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie zakup na pchlim targu np: powiedzmy kupiłem SONY UX 60 CHROME CLASS nierozbieralna i piękna kiedy jest cała znajduje się w stanie obustronnie popękany przeźroczysty plastik nawet kosztem TDK D 60 [wspaniałe ferro] nośnik ferro idealnie zwiniętyi zabezpieczony ląduje opisany w zapasach i czeka na lepsze czasy. Jeśli chcesz się bawić w przerzucanie mogę Ci dać namiary na faceta u którego kupuję fabrycznie nowe puste obudowy bez napisów czyściutkie jak łza i od którego mam pudełka na kasety.

Uważam że tego typu rozwiązanie plus papier matowy samoprzylepny A 4 drukarka HP LJ 1100 i gilotynka do zdjęć i ma produkt końcowy jaki taki cywilizowany wygłąd

Pozdrawiam.

A nośnik f formie niekonfekcjonowanej ferro do kaset produkowanych w filji świętokrzyskiej POLSKICH NAGRAŃ mogę mieć w każdej chwili

Pozdrawiam

Zbyszek

Z tamtego też źródła mam taśmę klejącą 1" i 1/8" [specjalnie do tasiemek w kasetach]

Fakt,że ceny na allegro to"dla idiotów",niestety jedyne dobre kasety w sklepach to Sony Ux-s to już tylko chrom class, a nie super chrom class.Taśma pozostała bardzo dobra , ale konstrukcja samej kasety- to chłam.

Przerzucanie nośnika do innej nowej obudowy ma zawsze sens wtedy kiedy ten nośnik ma albo wspaniałe właściwości albo jest na nim nagranie na którym nam specjalnie zależy uwaga nośnik w tak zwanych firmówkach czyli kasetach sprzedawanych już jako nagrane jest zawsze grubszy wynika to stąd że prędkość kopiowania z taśmy matki [1" lub 1/2"] na profesionalnej kopiarce dla wąziutkiej 1/8" liczy się w metrach/sek.

Pozdrawiam

Zbyszek

moze i grubszy..ale chyba jednak badziewny - robilem rozne proby z kasetami "przemyslu fonograficznego" i rezulataty byly takie jakbym walczyl z UR maxell'a czyli marne.

przy gornych modelach fe2o3 sony czy tdk nie bylo porownania - albo mnie umiejętnosci brakło.

swoją drogą za "industry standard" uchodzą sync'owane tascamy 122 - ale to zapewne jedna z wielu opcji i to chyba ta jedna z drozszych. a jesli nie teac to co?

Ne vim Pane Holanke ne vim brałem już guwnianą histerię Prestley'a na takim chromie jakiego chyba już nie zobaczę i Requiem Mozarta na absolutnym dziadostwie także chrom wypuszczone na świat przez tą samą słynną

wytwórni. Oczywiście na kasecie po Elvisie mam od kilku lat po wyjątkowo dokładnym skasowaniu cenny materiał

jak to się polacy ochoczo przyznają do niepopełnionych przez siebie zbrodni w Jedwabnem. A tak naprawdę to nie ma od niepamiętnych 20 kilku lat złych kaset, ludzie poprostu nie potrafią ich dobrać odpowiednio do nagrywanych ludzi instrumentów posiadanycj mikrofonów i akustyki przestrzeni otwartej i zamkniętej .

Zdrowych Pogodnych i Szczęśliwych Świąt

Zbyszek

Panowie bez czarnowidztwa są obecnie produkowane doskonałe taśmy zwłaszcza ferro nie podbijające ani nieobcinające niczego np: TDK D 60 czy SONY FX 90 niczego nie można zarzucić chromowym takim jak TDK SA 90 czy SONY UX-S 60 [90] SONY CDit II 74 są również do zdobycia od czasu do czasu GENERAL NORMAL 9O MADE IN SINGAPORE tanie a rewelacyjne, można tanio kupić świetny współczesny chrom BASF REFERENCE MAXIMA TP II 90 tylko aby to zdobyć trzeba poprostu dupę ruszyć i co nieco pochodzić.

Klasa robotnicza pozdrawia Inteligencję Pracującą oraz Rolników Małorolnych i życzy im

Wesołych Świąt

Zbyszek

sprzatnal mi jakiś łoś paczke 10ciu tdk as46 z ok.85go ;/

8 funtow za 10sztuk..i nie zdazylem na koniec aukcji ..

o co zaklad ze w ciagu 14 "dni roboczych" vintage tdk ad zagosci na allegro?

powiedzmy po 49pln sztuka?

jakieś zaklady,hmm? ;)

Jednym wiatr dmucha w żagle, a innym w oczy piździ, przyniosłem kupując wędliny i mięsiwa 12 kaset od znajomego mojego znajomego, który chciał je poprostu wyciepnąć i jak w pysk strzelił wszystkie to chromy BASF RECORD II i AKAI GX 90 On zbiera książki Wańkowicza, które mam a ich autora nie lubię mam natomiast całkowicie

odbite na punkcie Jerzego Krzysztonia a zawodnik ma i kasety i cykl reportarzy Mistrza wtorek środa będzie machniom

Pozdrawiam

Zbyszek

moge sie mylic ale pamietam pierwsza serie basf reCorD II - obudowa klejona jak dla Fe extra/ Cr extra z pelnymi rolkami machnietymi z boku "tęczowym nadrukiem" - w zasadzie to bylo chyba chrome extra przyciete do 74minut - na tamten czas wyjebisty nośnik. zabawne ze latwiej mi bylo zapanowac na wysokimi hz wlasnie na podstawowym chromie basf'a - nagrywanie na chrom super i maximach szło mi z lekka pod gorke.

CS/CM mialy za to sztywniejszy podklad - 60tke mozna bylo pogryźć ,podeptac a potem nagrac i wszystko bylo cacy ;)

Przez to, że korzystam z róznych kaset różnych kaset przedziwnych czasem nośników np żelazokobaltu sprzedawanego jako chrom ferra ze śladowymi ilościami tlenków uszlachetniających, sprawia, że nie popadam

w rutynę, każde nagrywanie zaczyna się od kontrolnego i dla taśmy i dla mikrofonu czasem trzeba wymienić jedno czasem drugie a czasem obydwa nie zawsze można sobie pozwolić na stereofonie natężeniową [XY] jeden kierunkowy do przodu o węższym kącie a drugi kierunkowy o szerszym kącie albo całkiem do tyłu albo do tyłu na sufit gospodarowanie stosunkiem sygnał padający/sygnał odbity po rozsprzęgleniu potencjometrów L i R a potem

połączeniu ich napowrót aby się obracały równocześnie niby mała durna rzecz a ileż daje radości, czasem jak mi odbije to nagrywam metodą sztucznej głowy mam takiego dziwoląga, który ma wygląd nieco kretyński ale zadanie swoje wypełnia bardzo dobrze.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wiem co to jest efekt Dopplera natomiast nie wiem jakiego typu ustrojstwo ochrzczono jego nazwiskiem przy zabawach ze stereofonią tego typy w przypadku złego dobrania odległości pomiędzy mikrofonami niewłaściwego wykonania kopii błędników i muszli imitujących małżowiny uszne, można uzyskać złudzenie jakby dźwięk świdrował czaszkę jak szpila od ucha do ucha uczeni radziedzcy znają takie przypadki i wiedzą jak ich uniknąć. Wyjątkowo nieciekawe efekty uzyskuje się przy pomocy MDU 24 i rozstawie 250 mm, ale już przy ustawieniu jednego nad drugim i zastosowaniu japońskiej metody Macha Taki Jajami czyli ruchomej kotary od tyłu poruszanej

przez wiatr wlatujący przez okno może być ciekawe, najczęściej jednak jest to spięty na wtyczce LiR i trzymany w łapie UHER-M514 przełącznik w pozycji M i pausa pod kciukien

Pozdrawiam

Zbyszek

A to że pewien sposób podawania muzyki nawet bez bodźców podprogowych czy częstotliwości psychoaktywnych może być naprawdę niebezpieczny od wielu lat wiadomo

Dotarła TDK SA-XG.Ciekawie zapakowana.Poza folią zamknięta jest w blistrze.Na kartoniku z tyłu jest małe zestawienie i występuje ona w grupie profesional na równi z przeźroczystą MA-XG.Nawet nie myślę by ją rozpakować:-))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.