Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Na ucho byłoby bardzo trudno ale jest to możliwe dobry skrzypek 15 metrów odległości AOI-ECM1090 pozycja tele spięty prawy i lewy na wtyczce porządne słuchawki zielone nie mają tak dpskonałej góry są świetne do nagrywania wokalu bez instrumentów smyczkowych fletu picolo i jeszcze kilku instrumentów kupuję wyłącznie przeźroczyste.Najprościej zrobić test mając do dyspozycji generator częstotliwości akustycznych i oscyloskop albo jeszcze lepiej oscylograf.

Mam możliwość robienia takich pomiarów ale niestety odległość od mojego miejsca zamieszkania do tamtej Uczelni jest większa niż moja ciekawość

Pozdrawiam

Zbyszek

Takiej chyba jeszcze nikt tu nie pokazał :)

Kiepska jakość zdjęcia bo robione 3 letnim telefonem kom.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomyłka kocie nie BBS tylko BBC jak byłem mały to pokazywałem mam takie, nawet kilka ale się nie chwalę, w mojej okolicy występują dość często. Zdziwisz się ale potrafię się cieszyć nawet Basf-em LH extra czarne skromne

60 minut ferro ale prędzej człowiek zrobi kupkę pod siebie nim ją przesteruje

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc

Sorry ale na przeprosiny Masz nagrodę Prezesa EMTEC FE I FERRO EXTRA [46,60,90,100] wyjątkowo dobre prawie niemożliwe do przesterowania trochę tego po pchlich targach chodzi.

Zdrowych Szczęśliwych i Pogodnych Świąt po raz n+1

Zbyszek

pytanie: po kiego gnoma tasmy typu maxg czy sony SMM produkowali w dluosciach 90/132 m?

jezeli juz stawiali na jakosc to nie powinna taka tasiemka byc przycieta do 20-40minut gora?

korci mnie czasem taka konsumencka gorna polka ale to absurd imho jest - supek nosnik na flaku kiełbasianym ;/

Jeżeli magnetofon niezależnie od ilości silników ma dobry układ elektromechaniczny jak paski przekładnie cierne i sprzęgła optymalną długością taśmy jest 2 x 30 minut czyli 60-tka 90 czyli 2 x 45 minut [długość lekcji lub wykładu x 2 ] jest już dosłownie na granicy 100 czy 120 to już totalne w zwłaszcza w sprzęcie przenośnym takim jak UHER CR-240 nieporozumienie.Nie wiem dlaczego ale lubię nagrywać na C 90, może dlatego ,że mogę nagrywać spokojnie 30 minut a 15 rezerwy mieć na komentarze, informacje i dogrywki.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Taśm o kteryńskich długościach nie wytrzymuje nie tyle sam magnetofon ile mechanizm kasety.

Wie ktoś może do czego służy MPX FILTER ? I co oznacza oznaczenie na kasecie ( wiem że chodzi o podkład prądu, ale co to za jednostka w połączeniu razem nie wiem (µs) Z układu SI wynikałoby że to mikrosekunda...wydaje mi się ten wniosek bzdurny...

U mnie w magnetofonie MPX jest to filtr który podczas nagrania (przeważnie zalecano do radia) obcina częstotliwości powyżej 15KHz głownie było to instalowane z myślą żeby nie nagrać pilota stereo 19KHz z radia. mimo ze to słyszałem nie włączałem go jednak te tony powyżej 15KHz sie w dżwięku mocno przydają (myślę że tak zaznaczona kaseta oznacza użycie tego filtra podczas nagrania)

Wesołych Świąt

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

MPX jest fitrem wąskopasmowym [multipleksowym] wycinający jedynie tylko sygnał pilota nadawany w programach radiowych stereo częstotliwości niższych i wyższych niż 19 kHz nie rusza.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Nagrywam w 100 % -ach z mikrofonu

dyniaudio, 8 Kwi 2007, 08:53

>Czyli można powiedzieć zbędna funkcja...a te oznaczenia na kasecie? Wg tego kalibruje się kasety ?

Przecież napisałem jeśli zaznaczone X to znaczy że nagranie od góry obciapane i nie ma się czego czepiać że najwyższych tonów nie słychać

Wesołych Świąt

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

oznaczenia sa jakby rozwinieciem klasyfikacji nośnika.

jezeli nie masz decka ktory odroznia tasmy po gornej krawedzi

przelaczacsz fe/Cr w zaleznosci od 70ys/120ys

na jakichs tasmach bias byl podawany bardziej precyzyjnie np wyzszych zelazowkach denon'a bodaj - ale i tak lepiej wziac jedna kasete danego typu nagrac na nią kilkanascie probek przy roznych ustawieniach bias'u i wybrac optymalne.

A ja mam o tyle dobrze, że CR-260 AV i CR-210 pracują na chromie a CR-240 trzy pozycje ustawienia wajchy Fe, FeCr, Cr..

A wracając jeszcze do filtru MPX wklepcie te dwa słowa w Google i wówczas się okaże, że w najbardziej chamskich rozwiązaniach kastrowal wszystko jak leci już powyżej 15 kHz.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam magnetofon który rozróżnia sam rodzaj kasety....Kenwood KX880D, ma też regulację biasu,jak biasu nie ustawie na mniej to praktycznie dźwięk jest tak zniekształcony,że po za niskimi tonami to nic nie słychać, góra jest ale ledwo słyszalna,mam dwa pokrętła...Bias i Level, bias daję na -5 a Level na +5 wtedy coś słychać, nie dotyczy to kaset chromowych,bo na nich nagrywa całkiem przyzwoicie,pozdrawiam!

sprobuj starej sony hf-s lub tdk ar-x - to są jedyne zelazowki na ktorych nieraz musze dac bias na plusie.

przy zerze jest minimalnie wiecej 12-14khz wiec jesli oryginal ma tam zmułe to wychodzi jeszcze lepiej.

no i mozna grzac +4 - +6dB wiec i bez zadnych dolby pierdół na szum bardzo cicho wzgledem sygnału.

poza biasem przychodzi do glowy jedynie kosmetyka toru: glowica,capstan,gumka.

w samą elektronike chyba lepiej samemu nie wnikać chyba, ze :

a) głosy mówią zeby sprobowac

b) dostepna wiedza pozwoli ewentualnie odwrocic poczynione szkody ;)

powodzenia.

Dziwi mnie to że mógł się rozsypac, bo on więcej leżał niż grał,faktem jest że ma na pewno ponad 10 lat,ale od leżenia to chyba nic mu się stać nie mogło.

Głowicy wole nie dotykać z dwóch powodów,słysząłem,że amorficzne się tak nie zużywają. Amorficzne podobno sądrogie. Elektroniki wole też nie dotykać, bo więcej zepsuje... Pozdrawiam,dzięki za rady!

magnetofon tez czlowiek - wyobraz sobie swoj aparat ruchowy gdybys przelezal tyle co on ;)

glowice? czy sie zuzywają czy tez ulegają zapewnieniom producenta, brudzą się napewno (chyba ze leżakowała w nakładce)

w kazdym razie jako pierwszą na przesłuchanie "pod lampą" zaprosilbym gumową rolke dociskową..

3500dni z okladem to dla niej wieki..

Z rolką miałem problemy, nie dociskała na tyle mocno,żeby utrzymać taśmę, normalnie taśma momentami przyśpieszała, ale nie ma co się dziwić, jak producent żadnego sprzęgła nie zastosował, a silnik miał dosyć spore obroty (ten do ciągnięcia rolek),zmniejszyłem mu po prostu obroty i problem zniknął,za nim ja do tego doszedłem niestety komuś udało się już zniszczyć go na tyle,że ma urwaną kieszeń,wyszukiwanie utworów nie działa, bo rolka za szybko dociska i wygląda jak by był pogryziony, ale ładnie gra tylko dlatego go trzymam.

Ukryta Zawartość

post-12705-100004488 1176190201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezeli nie ma kieszeni to zaparkuj go na kanale i podejrzyj czy po starcie odtwarzania tasma idzie idealnie "srodkiem kasety" - obroty obrotami - jezeli mocno ciagnal tasme to nawet lepiej niz gorzej.

jezeli rolka ma prawidlowy docisk oczywiscie.

sa spore szanse na to,ze rolka sciaga na bok i tasma szoruje o "widełki" glowicy - nie dosc ze sie niszczy to jeszcze o zapisie na wlasciwym miejscu mozna zapomniec.

jezeli natomiast tasma po starcie idzie rowno srodkiem toru ,a glowica jest czysta - nie mam pojecia co jest grane.

Taśma idzie równo to sprawdzałem, troche mi zajęło zanim naprawiłem,żeby dźwięk nie falował i odtwarzał dobrze,kasety nagrane na innym sprzęcie ładnie odtwarza, jak nagrzebie tym biasem to też ładnie nagra i odtwarza, ale jeśli bym nagrywał wszystko neutralnie nie kręcąc biasem to dźwięk jest taki jakbym w wzmacniaczu dał niskie tony na maksa,ogólnie słuchać się nie da,wyobraź sobie co słychać jak bias dam maksymalnie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.