Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

>>Tak sobie oglądam allegro i widzę same nieodpakowane kasety z lat 70,80 sprzedawane na paczki.Zastanawia mnie,skąd oni tyle tego wzieli?!Chyba w sklepach sie tego od wielu lat nie kupi.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A z tym wycofywaniem kaset to nie żadna bajka tylko prawda już to nie raz słyszałem choćby w radiu.I ostatnio sam obserwuję.W hipermarkecie gdzie czasami coś kupuję obok kas było kupę kaset video i magnetofonowych ostatnio chciałem kupić a u pusto w całym sklepie żle się dzieje.

Pzdr

Pisałem całkiem serio - chyba Gazeta Wyborcza o tym pisała, były wypowiedzi przedstwicieli dużych sieci handlowych. Jest to już pewna decyzja. Podobno sprzedaż spadła tak drastycznie, że nie opłaca im się nawet trzymać tego na półkach - twierdzą, że sprzedają raptem parę sztuk kaset na miesiąc. Radiomagnetofonów czy mikrowież z magnetofonami też już prawie nikt nie kupuje - wszyscy zainteresowani są przede wszystkim odczytem DVD i mp3.

MaciejLK, 9 Sie 2007, 00:29

>Obudowa typowa dla TDK D z lat 80-tych, a takie logo z wykrzyknikiem było stosowane w seriach

>specjalnych, np. Cue, IF. Nigdy takiej nie widziałem, ale może być prawdziwa, np. tania seria której

>nigdy nie było w katalogach. Zauważcie, że najtańszych serii taśm (takich jak TDK FE, TDK T1, Sony

>EF, Sony FX, Basf Sound, itp., przeważnie nie umieszczano w ogóle w katalogach ani prospektach,

>dlatego także tej TDK Ferric może nigdzie nie być. Może to też być tania seria robiona na inne

>rynki, np. azjatyckie, dlatego u nas nieznana.

>

>Z drugiej strony, widziałem (i nawet mam) tak dobre podróbki TDK D, że trzeba dobrze się przyglądać

>by zobaczyć różnice. Dopiero włożenie do magnetofonu ujawnia prawdę - choć podejrzewam, że w

>kiepskim sprzęcie przenośnym dużej różnicy by nie było.

Właśnie wakacyjnie nadrabiam zaległości w czytaniu forum. Panowie ta TDK jest jak najbardziej "firmowa" rocznik 88-89 coś koło tego w środku wsadzona jest taśma typ "D". Była w owym czasie dostępna na rynku zachodnioniemieckim ...

Na trzeciej stronie tego wątku wsadziłem kilka TDeK z wykrzyknikami po słowie TDK w obudowach - tzw mydelniczkach :)

W środku zacne AR było - do dziś mi służą

>>> Maciej masz rację TDK stosowało podobną politykę w seriach Cue i IF w chromach zwykle było wsadzone SA albo SF

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Daniel22

o mnie | ignoruj | PW

stat: 80 / 45 / 0

17 Sie 2007, 11:18

Poziom wysterowania wskazuje taki sam,ale dźwięk jest cihchszy niż przy nagrywaniu.I to o wiele bardziej niż np.na maxellu XLII-S i TDK SA-X

Daniel a od czego jest kalibracja poziomu zapisu w deckach? Wtedy te roznice nie maja znaczenia. Pozdrawiam. R.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Panowie no usiąść i płakać jak wycofają kasety to co z tego że można będzie stare kupić w folii czy bez ja nie wiem wszystko tylko wycofywać i niszczyć jak z szpulami.Niedługo to nikt nie będzie wiedział co to zapis magnetyczny.Ja to nie wiem trochę żal gdzie się nie rozglądam to coraz mniej tych kaset.

Pzdr

Bez paniki: kitajcy produkują kasety nadal, odpytajmy Mulsa na ten temat i tą okoliczność, zapis jest na tyle doskonały, że przetrwa i w dodatku będzie to rejestracja analogowa.

Jutro idę pod Halę Targową na Grzegórzkach zaraz Srana

Pozdrawiam

Zbyszek

No ja kupie sobie chyba jeszcze jednago lub dwa decki.

Nie musi to być tak wysoki model jak moj Kenwood ale ważne, żeby był w stanie idealnym, niegrzebany.

Może jakiś średni model Soniacza. Coś w stylu KE4xx. Tak poprostu, żeby był, żeby mieć ze 2-3 decki.

Za kilkanaście lat może być bardzo ciężko je dostać w świetnym stanie.

A i kaset nowych różnych musze sobie conieco pokupić na zapas.

Kto wie co będzie za kilka lat.

Z wysokiej półki to mam Kenwooda.

Więc drugiego takiego nie potrzebuję bo i tak nie mam kasy na kolejny wysoki model.

A 1 lub 2 inne decki chce mieć tak poprostu, na pamiątkę.

Nie muszą być wysokie modele. Ważne żeby wizualnie były świetne i nie grzebane.

Reaper, 18 Sie 2007, 21:56

>Z wysokiej półki to mam Kenwooda.

>Więc drugiego takiego nie potrzebuję bo i tak nie mam kasy na kolejny wysoki model.

>A 1 lub 2 inne decki chce mieć tak poprostu, na pamiątkę.

>Nie muszą być wysokie modele. Ważne żeby wizualnie były świetne i nie grzebane.

Jakiś czas temu kupiłem K611S, bo chciałem mieć jakiś trzygłowicowy Sony z Dolby S. Mechanizm tego magnetofonu - a nie był to najprostszy model w ofercie - jest moim zdaniem zbudowany bardzo delikatnie. Funkcje i specyfikacja tego modelu i jemu podobnych są atrakcyjne, ale uważam, że nie są to trwałe magnetofony. Przypuszczam, że większość sprzedawanych obecnie są to urządzenia już zużyte i wymagające naprawy. Ja na przykład musiałem wymienić główny silnik napędu, i chyba powinienem jeszcze wymienić głowicę - a magnetofon nie nosi śladów intensywnej eksploatacji - w ogóle wygląda dziewiczo. Jeśli nie musi to być Sony, radziłbym rozejrzeć się za inną marką (Pioneer, Akai).

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Może jednak i gdzieś to przetrwa Korwin ratuje ducha w narodzie analogowym:).Ja tu już produkcję szpul z VhS'ow rozpoczynam a oni wycofują cholera.

pozdrawiam gorąco.

P.S. a te sony typu KC czy coś tam jakieś tanie są a rozwiązania techniczne mają niby bardzo dobre 3głowice rozbudowana kalibracja sam nie wiem może zobaczę sam kiedyś cóż to jest.

V-savage, 19 Sie 2007, 13:50

>P.S. a te sony typu KC czy coś tam jakieś tanie są a rozwiązania techniczne mają niby bardzo dobre

>3głowice rozbudowana kalibracja sam nie wiem może zobaczę sam kiedyś cóż to jest.

Moje wrażenia są następujące: niezłe wyposażenie i funkcje, niezłe parametry (przynajmniej na papierze), nienajgorszy dźwięk i delikatny mechanizm.

Być może seria ES jest solidniejsza.

Z wyposażenia i funkcji: bardzo wygodna u Sony jest funkcja ułatwiająca czyszczenie toru przesuwu. Niby drobiazg, wiele osób powie, że to bajer, a jest to bardzo przydatne. W większości nowych magnetofonów jest czujnik włożenia kasety, nie można też włączyć napędu przy otwartej kieszeni, a w przypadku elektrycznego otwierania i zamykania kieszeń zamyka się z chwilą włączenia przesuwu taśmy. W Sony można przy wyłączonym zasilaniu przytrzymać przycisk Open/close, i włączyć zasilanie - wówczas otwiera się kieszeń kasety i włącza się Play bez kasety; bez problemu można manipulować wacikami na patyczkach, itd.

Witam

Przywlokłem małe co nieco 15 sztuk po 0,5 złp w tym 3 Chrom UX-S 90, UX 60, CDit II 90 z żelazowych MS800 ALME C90, MS800 MYAMA C 6Om TDK AR 60 X 2, TDK D90, SONY HF 90 reszta nieciekawa 9 jeden Metal Agfa czarnuch z małym okienkiem i napis AGFAMETAL 60 stara jak świat skasowałem na pioneerze aby UHER-a nie męczyć poprawiłem tak zwaną urzędową cewką i nagrałem w sposób straszny rzępolących cyganów.

Znam drobniuteńkego szczupłego skrzypka dociskającego struny paznokciami bo tak przeraźliwie długie ma palce i Ci którzy mieszkają w Krakowie mogą nie kłamiąc wyznać, że drugiego takiego wirtuoza nie było a Mistrza znam

od lat 50-tych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Kiła niezwykła i przypuszczalnie tego samego producenta, ale i takowe należy mieć w swoich zapasach, mam made in CCCP o wyglądzie paskudnym mechaniźmie jak w grzechotce ale z nośnikiem idealnym a tu ni pies ni wydra ferro czymś stabilizowane ale BIAS 120 czyli ferro, nieciekawe wysokie i wręcz żadne niskie. Natomiast TDK AR 60 jest dla mnie rewelacją

Pozdrawiam

Zbyszek

Staram się raczej trzymać ryj zamknięty na kłódkę, ale cżęsto nie mogę już zdzierżyć, przecież najtańsza tasma SONY-ego HF 90 np w przeźroczystej przydymionej kasecie produkowana na morgi to też absolutny Hit tylko trzeba wiedzieć jak się z nią obchodzić, zajoba cenowego mają wszystcy zwolennicy metalu, a ten wisi mi u pisi, marnego chromu za świene pieniądze też nie kupię.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Pod koniec tygodnia będę miał russkie chromowe paskudne ale z kapitalistycznym wkładem nawet niezłym.

Hehe....Dostałem oferte od popularnego sprzedawcy kaset na alledrogo...nie będe podawał...kasety z krążkami nowe.żelazowe 50 chromowe 62...No i foty...kaset które widziałem za 5 dolarów na ebay :)

Wczoraj na kasety wydałem 7.50 sztuk około 15 w tym 3 chromowe chromowe w sklepie chodzą w cenie do 5 złp

liczmy połowę wartości bo raz nagrane bez urywania ząbka czyli 2.50 zł sztuka X 3 = 7.50 a więc 12 niechromowych za darmo trzy to jeden trup + dwa syfy; a pośród 9 Agfa Metal, Agfa Ferrocolor HD i TDK AR. za tydzień tuptam znowu

Pozdrawiam

Zbyszek

co do ar,ar-x - ciekawe czy ta tasma wystepowala w innych ";rozmiarach" - sporo bym dal zeby posluchac jak pracuje w spaceEcho re201 ;)

przy +5 gra slicznie (dolby OFF) ale destrukcja jaką czyni przy +10 dB w okolicach 160-500 tez ma swoje walory..

az sprobuje pogrzebac czy ten nosnik trafial wylacznie do kaset czy moze gdzies jeszcze..

Nośnik, którego prawdziwego producenta jeszcze nie namierzyłem; trafiał na szpule o dużej średnicy i sporej szerokości 2", 1" i 1/2 " uważam, że po Ampexie 467 który trafił do mnie od Lecha 59 , EMI od Marka41 i Maxellu "Line25-5" jest to najlepsza żelazowa taśma [EMI od Marka jest to ferro stabilizowane kobaltem [śladowa ilość ]. Jak będę miał odrobinę czasu i siły aby elementy na własnym grzbiecie zatargać do tokarza i jakie takie grosiwo aby za usługę zapłacić, to zrobię następną przecinarkę tym razem na noże wirujące obłożoną prymitywnymi czujnikami i debilnym rozumkiem. Przecinanie 1/2" na 2 X 1/4" lub 3.8+3.8+3.8+06(odpad) mm problem nośnika [rewelacyjny] do kaset zostanie rozwiązany.

Dziś miałem jako prace ręczne dziergano nitowane szeleczki zapasowe dla psiny, na wszelaki przypadek gdyby je znowu [już po raz piąty] przeżarła.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,

Czy to o czymś takim pisałeś parę dni temu?

Jest to Audio Magnetics XHE II, kaseta szwajcarskiej firmy, ale produkowana w Portugalii. Wyposażona w opatentowany mechanizm przeciwblokujący Paraflo .

Dziwactwem była wkładka, będąca nalepką - można ją było oderwać od podłoża i nalepić od zewnątrz na pudełko kasety. Teraz ma już ze 25 lat (~1982), więc klej niestety puścił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16389-100006440 1187706714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.