Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

gotyk1, 4 Paź 2007, 23:24

Proponuję trochę lektury, np. Barbara Libura, "Taśmy magnetofonowe", 1974 i 76 rok, i Barbara Iwanicka, Edmund Koprowski, "Kasety magnetofonowe i magnetowidowe", 1988. Obie do kupienia na Alledrogo po nie więcej niż 10 zł. W nich naprawdę jest bardzo dużo informacji o zapisie magnetycznym itd.

Normal Position to pozycja przełącznika rodzaju taśmy dla taśm tzw. normalnych, czyli z tlenku żelaza - to, co IEC potem nazwało Type I.

High Position to wysoki prąd podkładu, potrzebny dla taśm chromowych, później określony przez IEC jako Type II.

Metal Position to chyba oczywiste - Typ IV.

W Europie rozpowszechniło się nowsze określenie IEC, a Amerykanie do dziś raczej nadal stosują stare określenia Normal, High i Metal, nie unikając przy tym IEC.

120 mikrosekund i 70 mikrosekund to tzw. stałe czasowe korekcji (EQ) przy zapisie i odczycie; są one inne dla taśm typu I (120 mikrosekund) i dla taśmy typu II i IV (taka sama dla obu: 70 mikrosekund). Ogólnie rzecz biorąc, chodzi o silniejsze wzmocnienie sygnałów wysokiej częstotliwości przy zapisie i odczycie na taśmach typu I niż na taśmach typu II i IV. Niektóre starsze magnetofony miały oddzielny ręczny przełącznik prądu podkładu (Bias) i oddzielny ręczny przełącznik korekcji (EQ) dla taśm różnych typów. Potem, dla wygody, połączono oba przełączniki w jeden, a ostatecznie rozpowszechniły się przełączniki automatyczne.

gotyk1, 4 Paź 2007, 23:24

> I o co chodzi z tym że pisze BIAS 70 i tu jakieś literki? JAk to się ma do skali gały BIAS w decku z zakresem od -20 do +20 ?

Nie ma się nijak. BIAS to ustawienie przełącznika prądu podkładu, 70 odnosi się do korekcji częstotliwości przy zapisie i odczycie. To dwie różne, choć związane z sobą sprawy.

Do pokrętła Bias w magnetofonie nie ma się to w żaden sposób. Skala od -20 do +20 to najczęściej odchylenie wartości prądu podkładu w % od wartości środkowej.

Ważna rzecz: w wielu magnetofonach regulacja prądu podkładu nie działa dla taśm metalowych! Tak przewidział producent. To trzeba sprawdzić w instrukcji. W innych magnetofonach zakres regulacji dla taśm metalowych jest za mały; najczęściej nie można osiągnąć dostatecznie dużego prądu podkładu.

Co prawda producenci magnetofonów czasem to uzasadniają w instrukcji, twierdząc, że taśmy metalowe są mało wrażliwe na zmianę prądu podkładu (i dlatego nie umożliwili regulacji albo regulacja ma za mały zakres), ale to wykręt, bo w innych magnetofonach się to udaje, i, co więcej, ma wyraźny wpływ na charakterystykę częstotliwościową.

MAciejLK jesteś z wykształcenia jakimś elektronikiem czy jak? Bo jesteś tak obeznany w temacie że kopara opada a przy tym nie mądrzysz się i nie uważasz za nieomylne guru jak np. Diskomaniak. Podziwiam.

Niestety nie posiadam instrukcji do mojego jedynego decka który posiada regulację BIasu (tak to jest jak sprzęt przewala się przez łapy handlarzy), ale jestem ciekaw jak wypadnie szczególnie na autokalibracji (super auto ble), jaki da ten prąd podkładu dla metalu (mam podgląd na wyświetlaczu tego co robi - to bardzo ciekawe).Tzn zrobie to jak ta kaseta do mnie przyjdzie pocztą

gotyk1, 5 Paź 2007, 13:43

>Niestety nie posiadam instrukcji do mojego jedynego decka który posiada regulację BIasu (tak to jest

>jak sprzęt przewala się przez łapy handlarzy), ale jestem ciekaw jak wypadnie szczególnie na

>autokalibracji (super auto ble), jaki da ten prąd podkładu dla metalu (mam podgląd na wyświetlaczu

>tego co robi - to bardzo ciekawe).Tzn zrobie to jak ta kaseta do mnie przyjdzie pocztą

To co pokazuje się na wyświetlaczu to na ogół ozdoba. Np. Pioneer stosował w wielu modelach takie "piękne" falujące zielone sinusoidy, sygnalizujące pracę Auto BLE (Bias - Level - Equalization), które nie wnosiły absolutnie nic do sprawy. Technics też popełnił coś podobnego w dwóch modelach dwukasetowych.

Nie wiem, czy jakiś magnetofon rzetelnie sygnalizował ustawione parametry np. podając odchylenie od wartości standardowych - wątpię w to. To widać tylko w przypadku kalibracji ręcznej z generatorem sygnału testowego - widać po prostu położenia pokręteł po regulacji. Szczytowe modele Pioneera, zdaje się, miały pokrętło Bias poruszane silniczkiem, i widać jak ono się porusza - ale nie mam z tym niestety własnych doświadczeń.

Nienie - nie chodzi mi o te zielone, które występowały np. w decku ct-s610, chodzi mi o wylkorzystywanie tych prostokącików mioerzących poziom wysterowania po naduszeniu DISPLAY MODE pokazauje się skala Biasu- taki prostokącik jedzie lekko w lewo przeważnie na typie II i mocniej w lewo na type I - a na obu krańcach skali pisze - 20 i + 20 %. Gdy duszę bias ręcznie (tzn duszę guziki - oraz + ) to się też przesuwa. Tak mają decki z serii do której należał ct-s920s.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co powiecie o tej kasecie? Poryszułem wątek takich kaset w magnetofonie i podobno to niezły kał który tylko łądnie wygląda - czy jest sens to brać

Ukryta Zawartość

MaciejLK

TAK model pioneer CT-93, CT-979 mają auto kalibracje i silniczkiem sterowane pokrętło bias , model ct-910 ma auto ble ale widać ile moment wyboru kalibracji jak i morzna ręcznie zmienić bias tylko na wyświetlaczu

gotyk1, 5 Paź 2007, 14:49

>pokazauje się skala Biasu- taki prostokącik jedzie lekko w lewo przeważnie na typie II i mocniej w

>lewo na type I - a na obu krańcach skali pisze - 20 i + 20 %. Gdy duszę bias ręcznie (tzn duszę

>guziki - oraz + ) to się też przesuwa. Tak mają decki z serii do której należał ct-s920s.

To chyba służy do ręcznej regulacji prądu podkładu niezależnie od wartości ustawionej przez Auto BLE, w zakresie od -20 do +20% - taki jest też przeważnie zakres regulacji w tych magnetofonach które mają zwykłe pokrętło.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gotyk1 kazdy moze sie pomylic a mnie zdarza sie to nie rzadziej niz kazdemu z Was. Przyklady moge mnozyc. Zadnym guru nigdy nie bylem nie jestem i nie bede. Nawiasem mowiac zanim kupilem obecnego decka konsultowalem sie dosc sporo z yogim1 Kasjelem i innymi kolegami. Na razie nie zmieniam. A jesli juz to na cos naprawde duuuzo lepszego ale niestety drogiego.

gotyk1, 5 Paź 2007, 14:50

>

Ukryta Zawartość

>

>co powiecie o tej kasecie? Poryszułem wątek takich kaset w magnetofonie i podobno to niezły kał

>który tylko łądnie wygląda - czy jest sens to brać

To zależy, bo kasety te produkowało kilka firm, i są lepsze i gorsze. Mam 6 czy 7 sztuk, różnych, i różne z nimi doświadczenia. W większości przypadków rzeczywiście chodzi przede wszystkim o wygląd, a kaseta i taśma pozostawiają nieco do życzenia, choć są też lepsze mechanicznie i z lepszą taśmą. Ważne jest, by w czasie pracy talerzyki nie tarły zbytnio o ścianki kasety, a to zależy nie tylko od kasety, ale także od magnetofonu. Niestety, można się o tym przekonać tylko praktycznie.

Przede wszystkim stosowana jest w nich bardzo cienka taśma, żeby zmieściła się na szpulce. W przypadku kasety C-60 nawet użycie taśmy takiej jak w C-90 powoduje, że taśma niemal dotyka drugiego talerzyka - dlatego przeważnie stosowano taśmy takie, jak w C-100 czy nawet C-120 - bardzo cienkie, o gorszych właściwościach mechanicznych i magnetycznych. Chyba jedyną firmą, która podeszła do tego serio był Teac, który w firmowanych przez siebie kasetach (nie sądzę, by sam je produkował) stosował długość C-52, co pozwalało spokojnie użyć taśmy o grubości C-90.

Ukryta Zawartość

Aha - dzięki za info, jeżeli stosowano tak cienkie taśmy tam to w sumie kaseta jest kiepska do użytku w większości zwykłych magnetofonów, odradzających stosowania taśm dłuższych od 90 ze względu na to że mogą się zaplątać w wałkach przez to że są tak cienkie

ten typ kaset generalnie był produkowany z jednego powodu - wygląd. Tak naprawdę nikt liczący się na rynku kaset nie używał tego systemu (z poważniejszych znam tylko TEACa - ale czy nawet TEAC to ścisła czołówka?). W owych czasach tego typu kasety były obowiązkowe w kieszeniach wszelkiej maści katalogów audio - znów wygląd. Co do jakości róznie to bywało - mam ich kilka i mechanicznie oraz jakościowo są gorsze od kaset w obudowach standardowych (mówię oczywiście o tych lepszych). Dodałbym jeszcze jedną wadę pewną ich bezwładność rolek, która szczególnie wychodziła przy przewijaniu - przesunięcia taśmy na rolce. Na gorszych deckach przy naciśnięciu stop jedna rolka (ta ciągnięta) często jeszcze wykonywała część obrotu.

Podsumowując - płacimy za wygląd, jeżeli ktoś chce mieć ładnie wyglądającą kieszeń to nie ma sprawy :)

Jeśli bym taka brał to tylko TEAC albo EICO-te mnie nie urządzają,po 1 żelazo po 2 wcale nie są tak ładne jak TEAC lub EICO.Zresztą można porównać:

Ukryta Zawartość

A najbardziej "kręci" mnie ta,niestety nieosiągalna

Ukryta Zawartość

qur** zdjęcia nie dodało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozwolę przypomnieć sobie nasz TAKT zdjęcie prezentowane już przez DARIUS-a była niczego sobie i to chromówka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche dziwna ta kaseta. Kiedys kupilem kasete ze szpulkami firmy Takt nie miala zadnych napisow ani na szpulkach ani na obudowie, a tym bardziej nie byla chromowa. Chyba ktos zrobil mixa.

Byłem w tymkinkrosie - w media markcie znalazłem następujące kasety - tdk D, sony EF oraz Sony UX-S. Kupiłem te ostatnie (te 2 pierwsze nie są warte kupowania) - 3 sztuki po chyba 3 zł jedna - są supeer - myślałem że one są z przeźroczystego BEZBARWNEGO tworzywa jak EFki, a one mają tai ciemny granat, na dodatek krawędzie mają inną - matową fakturę co czyni tę kasetę naprawde ciekawą wizualnie.

Mam dwa takie TAKT/Ilford i są to moje najlepsze kasety ze szpulkami z talerzykami. Były w sprzedaży w pierwszej połowie lat 90-tych. To nie jest żadna samoróbka.

Obecne UX-S nie mają takiego klimatu wizualnego jak starsze modele.

Niema nawet blaszki ekranującej.

No ale nośnik wciąż doskonały.

Idealny do podmiany do lepszych wizualnie kaset.

zgadzam się że D to bardzo dobry nośnik ale najlepszy jest AR bije dużą część chromów o głowę obecnie tylko na

nich nagrywam dżwięk jest naprawdę mocny i soczysty.................. o Qur................wa w sobotę i niedzielę mieliśmy nie mówić o kasetach tylko o pupie Maryny , o kurcze żeby ojciec Rydz tego nie czytał

Jedno radio maantenę a drugie maryja i jeste qównym organem medialnofinansowym największej i najbardziej bezkarnej sekty katolickiej Europy ja jutro kaset nie kupuję i mięto zwisa a wy będziecie poprostu płacić dwa złp od syfa uprzednio reklamowanego obecnie korzystam z 3 M chrom 1/4" 19.05cm/sek ten sam nośnik będzie cięty na 3 paski + coś tam i pakowany byle nie za chytrze góra C 50 [2 x 25min] mam już obadane pierwsze kasety nagrałem pełny odlot.

A ońcieca dyrenktora wyjątkowo nie lubię.

Pozdrawiam

Zbyszek

To że TDK D to syf wywnioskowałem na podstawie własnych doświadczeń z tą kasetą! Pryznam że może na mą ocenę ma wpływ to jak ona wygląda (czyli 1 wielka oszczędność i do tego ciesz się że wogóle masz...) tak wogóle to zaraz porobię foty i powklejam kilka zdjęć moich bardzo skromnych zbiorów, te które zakupiłem ostatnio przyjdą do mnie dop next week więc te dołącze w późniejszym czasie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.