Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Przekonała mnie ta folia z Cue, że to było SF ale .............. jestem niemal na 100% pewny, że miałem czarną z SA w środku - nawet chyba wiem, kto z moich znajaomych ją ma - pójdę i sprawdzę!

A kto robił dla Nakamichi ... ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-100001368 1193430580_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nikx

Absolutne dziadostwo miałem te kasety są straszne nie polecam kiepska taśma za te pieniądze heh śmieszne , piekna to moze jest ale nic nie wnosi dzwiękowo kupiłem kiedys po 2 zł z ciekawosci na giełdzie i zaspokoiłem ciekawość

Poza tym Raks nie miał nigdy swojego rozwiązania tylko walczył na kupnym

audiomagia.blogspot.com

A tu jeszcze raz kaseta ze skojarzeniem ....

Ukryta Zawartość

post-4300-100001366 1193430870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>MAG, toteż piszę, że nie jest to reklama ! tylko obudowy kaset nieprzyzwoicie sugerują TDK SA ze swojej epoki ... Nawet ja gdy szybk przegladałem fotki- miniaturki zawiesilem wzrok, ale tylko chwilę ;)

nikx

Absolutne dziadostwo miałem te kasety są straszne nie polecam kiepska taśma za te pieniądze heh śmieszne , piekna to moze jest ale nic nie wnosi dzwiękowo kupiłem kiedys po 2 zł z ciekawosci na giełdzie i zaspokoiłem ciekawość

Poza tym Raks nie miał nigdy swojego rozwiązania tylko walczył na kupnym

audiomagia.blogspot.com

Nie, to tylko zewnętrzne podobieństwo; wewnętrznie różnią się one od kaset TDK.

Moim zdaniem Raks naśladował kasety TDK z II połowy lat 80-tych. Prostsze kasety Raksa, normalne, HD-X i później ED-X, miały obudowy podobnie do TDK A i D, a Raks HD-X II miały obudowy podobne do AD, AD-X, SF, SA, MA.

Zresztą późniejsze kasety Raks-a, ED-SX, CD-SX i SD-SX też miały obudowy nieco podobne do TDK AD, AR i SF z przełomu lat 80-tych i 90-tych.

Podobnie postępowała firma Goldstar, później znana jako LG. Ich kasety z przełomu lat 80-tych i 90-tych też są bardzo podobne do kaset TDK z II połowy lat 80-tych. Niestety, podobieństwo jest tylko zewnętrzne. Na pewno nie są to te same formy, choćby dlatego że połówki różnych firm do siebie nie pasują.

Co do tych RAKSów pewno masz racje nie dotykałem, nie widziałem ... ale wybitnie podobna (aż bym sprawdził połówki), inne tylko przypominają TDK ...

Polecam do poduszki - przeczytałem - poogladałem i bogatszy jestem o szacunek do tego co magnetyczne ... :)

Recording Technology History

Ukryta Zawartość

widzieliscie to już?

próbka historii kaseta Philips rocznik 65

post-4300-100001353 1193436718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam i TDK-i, i Raksy, i Goldstary, które zresztą przez jakiś czas można było u nas kupić pod niesławną później nazwą Art-B, i zapewniam, że podobieństwo jest wyłącznie wizualne. W środku już jest zupełnie inna historia - co TDK, to TDK. I dotyczy to zarówno kaset, jak i taśm. Zresztą, te Raksy i LG nie są jeszcze takie tragiczne - to druga liga, ale jeszcze całkiem-całkiem.

Mam trochę RAKS w stylu SDSX itp, w pewnym okresie miałem dojście :) i kupowałem je w cenie najnormalniejszych taśm żelazowaych - dlatego mała kupka mi się nazbierała - jest ok ale nie porównałbym ich z "prawdziwymi" chromami - jak mówisz druga liga ... Co do GoldStarów - mam gdzieś kasetę która sie nazywa Symphonic ROCK (typ II) - kto te nazwy wymyśla? Jakościowo wolę ją od RAKS (nośnik) choć znów drugi szereg.

Powiem nawet solidna druga liga - niespodzianek w stylu nie kalibrowalna, sygnał, uszkodzenia nośnika nie zanotowałem ... Mam kilka kaset PDM ... żeazówki takie taie sobie chrom ujdzie ... macie z nimi jakieś doświadczenia - a może źle trafiłem?

PDM to spółka Philips - DuPont Magnetics (stąd nazwa). Jeśli nie wszystkie to większość kaset PDM ma swoje odpowiedniki wśród oferty Philipsa. Część kaset Philipsa/PDM, tych lepszych, z lat 90-tych, jest z kolei identyczna z niektórymi Denonami i bardzo podobna do niektórych That'sów. Teraz już nie sposób dojść do tego, kto robi co dla kogo! Marka sobie, a faktyczny producent też sobie... W latach 80-tych taśmy Philipsa/PDM, występujące też w niewielkich ilościach pod marką Marantz, zbierały średnie oceny w różnych testach - niezłe, ale nie najlepsze. Wyższe chromy i metale Philipsa/PDM z lat 90-tych były całkiem niezłe, ale kto to w rzeczywistości robił? Nie wiem!

Wcześniejsze Goldstary z lat 80-tych, imitujące kasety TDK, były takie sobie, wykonane zauważalnie gorzej od naśladowanego pierwowzoru. Późniejsze Goldstary/LG były moim zdaniem wykonane bardzo starannie, i nawet jeśli magnetycznie nie była to pierwsza liga, to nie było się tak bardzo czego wstydzić.

Natomiast Raksy zawsze robiły wrażenie trochę tandetnego wykonania, były takie jakieś nieco niedorobione.

Co do PDM to przez pewien czas można było te kasety kupić w Warszawie w słynnej wypożyczalni CD Combo na Słupeckiej blisko placu Narutowicza.

Zaopatrzyłem się w parę sztuk chromów. Model CD był dość kiepski, na dodatek zostawiał na głowicy biały osad (jak te nieszczęsne Agfy, o których pisałem wcześniej). Lepszy był CD-X, ale też zostawiał osad! Tę CD mam właśnie w nietypowej długości 75 minut.

I jeszcze coś z historii Basfa.. Oni chyba produkowali najwięcej kaset-gadżetów reklamowych.

Nawet kluby sportowe kupowały u nich gadżety - ta pierwsza kaseta to reklamówka Borussii Dortmund.

Ukryta Zawartość

post-15808-100001350 1193443709_thumb.jpg

post-15808-100001351 1193443709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diabolik,

Czy ten PDM który zostawia biały osad to taśma na bazie dwutlenku chromu czy ferro+kobalt?

Może ten wspomniany biały osad pozostawiany przez chromowe taśmy Agfy (mnie też tak robiła jedna Agfa CRX) i PDM miał jakiś związek z użyciem dwutlenku chromu? Gdzieś czytałem (chyba u B. Libury), że PDM i Agfa to podobno dwie firmy które miały patent na CrO2, a BASF kupił od PDM licencję na produkcję dwutlenku chromu.

W pewnym momencie jednak ('80/'90?) PDM przeszło chyba ze stosowania CrO2 na substytuty chromu (ferro+kobalt).

Sprawdziłem PDM-y CD i CD-X z początku lat 90-tych, produkowane w Szwajcarii. Sądząc po zapachu, jest to bez wątpienia dwutlenek chromu.

Ale mam też jednego CD z tej serii, który robiony jest w Korei, i nie pachnie jak dwutlenek chromu.

I mam też jednego CD-Xa i dwa różne Metale PDM (ME i ME-X) z tej samej serii, które bez wątpienia pochodzą z fabryki Taiyo Yuden (ale nie jest wprost podany producent ani kraj pochodzenia) i są identyczne z niektórymi Denonami i niemal identyczne z kasetami That's z owego okresu.

Ten CD-X nie pachnie jak dwutlenek chromu - w zasadzie jest pozbawiony zapachu w ogóle. Kasety są identyczne z Philipsami UCX, MCX i Metal z serii z ok. roku 93, a te z kolei są wyraźnie opisane jako Made in Singapore.

Kiedyś obiecałem jeszcze jedną podróbkę TDK D, gdy ją znajdę. Znalazłem, i oto ona. Można ją było kupić w różnych sklepach w roku 93/94.

Jest to kaseta która nie próbuje nawet udawać wyglądem kaset TDK, a jedynie nazwą. Czegoś takiego TDK nie produkowało, o ile wiem, nigdy. Również folia od opakowania nie była dokładną kopią - o ile pamiętam, była podobna do prawdziwych, ale łatwo ją było odróżnić. Jedynie kartonowa wkładka i naklejki były podrobione w miarę dobrze i mogły próbować udawać oryginał.

Taśma jest marna, i nawet kiepsko (nierówno) sklejona z rozbiegówką.

Ukryta Zawartość

post-16389-100001271 1193570633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę obok co obecnie siedzi w TDK PRO SM? Nie spodziewam się by jeszcze ktoś inwestował w nośnik magnetyczny? Pojawiają się taż Maxelle PRO - tu podobna sprawa ... juz kiedyś na ten temat rozmawialiśmy, ale mnie to nurtuje co właściwie jest nośnikiem ;)

Apropo podrób - gdzieś mam SONY HF - ewidentną podróbę - pamietam jak mi je ojciec kupił w prezencie ... ale mu nie powiedziałem, że to podróba bo tak się cieszył, że tanio kupił ... zostawiłem na pamiatkę - próbowalem nagrać coś na tym - nasze stilony to HIGH END PRO w porwnaniu z tym chlamem.

Odświeżam

Trafiłem taką co o niej powiecie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ładna ceramika od Denona z rynku japońskiego - i odwieczny problem co było pierwsze Denon MGX czy Sony Metal Master :) ?

A przy okazji zo wiecie o AXIA ...

ten metal jest z 1986 roku (!)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AXIA to Fuji na rynku japońskim.

A Denon MG-X wypadł zaskakująco słabo w teście amerykańskiego Audio w 1993 roku. Ceramika w obudowie itd. nie pomogły ogólnie przeciętnej taśmie.

Maciej,

Przyjrzałem się tym PDM-om. Moje też są ze Szwajcarii (swoją drogą dziwne, że przenieśli produkcję z Belgii do tak drogiego kraju?) i wyglądają na chromowe. Taśma jest czarna, matowa, z lekko widocznymi "zaciekami" i pachnie tak samo jak Agfa CRX. CrO2 jak nic.

Ciekawe, że gdy je kupowałem (1991 rok), miały na owijkach naklejki z testu Stereoplay nr 11/90: CD "Spitzenklasse I", a CD-X "Absolute Spitzenklasse". Nie wiem jakim cudem takie oceny.

Do tego miały też naklejki reklamujące współpracę z Bose (choć nie mam pojęcia jakiego rodzaju).

Foto w załączeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--> nikx,

Na Maxellach Audio Pro jest wyraźny napis "XL-II formulation" ale, co ciekawe, sama taśma jest kompletnie czarna, w odróżnieniu od brązowej XL-II w identycznej obudowie, więc to chyba nie to samo...

Z kolei co do SM, której zdjęcie niedawno zamieszczałem, trudno powiedzieć, bo nie mam żadnego nowego modelu SA dla porównania (są poza horyzontem moich zainteresowań). Taśma jest o ton ciemniejsza od SF z 1990.

W Szwajcarii działała co najmniej jeszcze jedna firma produkująca taśmy i kasety, Audio Magnetics. Kasety AM, które mam, mimo że firma szwajcarska, robione były dla odmiany w taniej Portugalii. Kto się w tym połapie...?

Kasety Philips FS (zwykłe ferro) robione były w Korei, a FS-X (lepsze Ferro) które mam, robione były w ChRL, ale taśma w nich jest australijska, natomiast UCX, MCX i Metal Plus to Taiyo Yuden, robione w Singapurze. Natomiast późniejsze kasety Philipsa wszystkich gatunków: CD one, CD plus, CD extra, CD Master to produkcja ChRL z taśmą australijską, ale CD one może też pochodzić z Korei.

Co do podróbek, to Sony i TDK były chyba najczęściej podrabiane. Mam chamską podróbę Sony CHF z 1981 roku, spotkałem też dziesiątki fałszywek HF z różnymi obudowami.

Podróbę TDK D można było dłuższy czas też kupić na bazarach pod dziwaczną marką Levis - poza nazwą reszta była identyczna.

A wiadomo coś wam na temat podróbek Agfy Ferrocolor? Zdaje się, że mam coś takiego. Obudowa jest z błyszczącego, gładkiego tworzywa, nie ma wytłoczonych oznaczeń strony (zawsze u Agfy), pięć śrub krzyżowych Phillips zamiast czterech z klasycznym łbem (zawsze u Agfy), wkładkę i etykiety drukowane na błyszczącym papierze, napis "Germany" zamiast "Made in Germany" i dziwne pudełko, ząbkowane po bokach. Taśma jest w bardzo podobnym, jasnobrązowym kolorze, ale matowa i z "zaciekami".

Ktoś coś słyszał?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu miła Pani tnie nam wstążki swoja maszynka , taśma szerokości 660mm jest cieta i nawijana na bobiny od 2500m 60 cio minutowado 3500m 90-cio minutowa

W polsce z tego co wiem było pakowane dla połowy świata obecnie dla Emteca tniemy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mam obie - zieloną i niebieską. Myślę, że Agfa zlecała komuś produkcję tych kaset, albo prowadziła produkcję w kilku różnych zakładach. Też mam parę podobnych kaset Agfy (Stereochrom), ale różniących się między sobą szczegółami. Myślę, że nie są to jednak podróbki, bo jakość wykonania jest bardzo zbliżona. Prawdopodobnie pochodzą one z różnych wytwórni lub z różnych okresów.

Diabolik,

Moje obie Agfy - zielona i niebieska - są w wykonaniu takim, jak Twoja zielona. Kaseta zupełnie gładka, na niej napis Agfa-Gevaert Germany. Pudełko niebieskiej ryflowane na bokach, zielonej - gładkie. Wkładka od zielonej niestety gdzieś przepadła, wkładka od niebieskiej taka, jak Twoja od zielonej. Człowieku, połap się w tym!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.