Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

tak czasami przegladam ten watek , jak była taka kaseta to trudno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aukcja nie moja , nie mam z nia nic wspólnego

Ukryta Zawartość

Pare dziwactw mi sie trafiło

Ukryta Zawartość

post-15832-100000825 1194091874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie jakim odpowiednim dawnego typu kaset Maxell jest pokazany na zdjęciu typ SQ? Moim zdaniem jest to model XL II lub XL IIS, gdyż jakość taśmy wg mojej oceny jest dobra. Bez problemu dorównuje poziomem zapisu kasetom TDK SA. Dla ułatwienia dorzucam dane pomierzone z literatury kaset Maxell XL II i XL IIS. Może ktoś coś wie w sprawie?

Ukryta Zawartość

post-759-100000818 1194099707_thumb.jpg

post-759-100000819 1194099706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie podobne do poprzedniego. Czy pokazana taśma TDK T1 może być odpowiednikiem taśmy TDK AD? T1 jest napewno lepsza od typu D, powiedziałbym, że posiada rozdzielczość dobrej chromówki, jedyną różnicą jest nieco słyszalne zmniejszenie dynamiki. Pzdr

Ukryta Zawartość

post-759-100000815 1194100381_thumb.jpg

post-759-100000816 1194100381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Daniel22, gusta nie podlegają dyskusji ... jeżeli już ją masz i jesteś zadowolony - OK, jednak gdym to ja podejmował decyzję czy kupić CASIN czy Basfa, Maxella TDK itp to wybrałbym tą drugą opcję ... zwłaszcza dziś gdy "firmową" kasetę w bdb stanie na targu już możesz kupić za 0,5-1zł to chyba nie ma innej opcji ... przed świetami kupiłem na pchlim dwie TDK AR90 po złotóce - stan idealny ... Tak jak już Maciek kiedyś wspominał tego typu firmy to II, III liga da się na nich się w miarę poprawnie nagrać lecz to wciąż nie extraklasa ...

Należy też wspomnieć, a dotychczas chyba nikt tego nie podjął, że na jakość nagrania kolosalny wpływ ma jakość obudowy kasety - toru prowadzia, rolek, docisku itp itd ... nawet najlepszy nośnik włożony do dziadowskiej obudowy nie zagra tak jak w oryginale ... piszę bo często się zdażało w historii, że firmy trzecie konfekcjonowały nośnik uznanych marek (pisząc np nośnik AGFA) ale to w czym siedziała taśma budziło wile do życzenia ...

>>>paww, nie byłbym takim optymistą by Maxell wsadzał XL'e do marnej jakości obudowy i sprzedawał po trzy w LIDLu - zbyt nieprawdopodobne by było prawdziwe ;) Wielokrotnie już tu dywagowaliśmy co gdzie siedzi więc nie chcę się powtarzać ... Ja stawiam, że w SQ siedzi coś na poziomie UDII ... zwykle nie wsadzano do "popularnych, budżetowych" linii lepszych nosników - znam może kilka takich przypadków np. TDK gdzie wsadzono SA oraz np. linii "if" gdzie siedziała AR ale to inna historia ...

Podobna sprawa dotyczy TDK T1 gdzie moim zdanie siedzi coś na poziomie D lub A ...

Podsumowując, nie znaczy to, że jest to chłam ... poprawnie skalibrowane mogą cieszyć ucho ale nie są to kasety z górnej półki swych producentów ...

>> nikx

Tych kaset z Lidla (Maxell SQ) bym tak nisko nie wyceniał, dlaczego:

1) najpierw były sprzedawane 3 paki EMTEC Super Chrome II to były dobre taśmy,

2) późniek pojawiły się równolegle z EMTECami 3 paki wspomnianych Maxell SQ,

3) od samego początku uważałem, że tych Maxell SQ nie warto kupować bo to musi być, patrząc na opakowanie wielkie gówno,

4) EMTECi się skończyły i pozostały w ofercie Lidlka tylko Maxell SQ, które od niechcenia kupiłem mając negatywne nastawienie "to nie może grać",

5) ale po pierwszych nagraniach "eureka" to gra bardzo dobrze, napewno nie gorzej niż EMTEC Super Chrome II,

Logika handlowa mówi, że w środku musi być byle co, ale dźwięk pokazuje coś innego (sprawdzałem na 4 magnetofonach). Stąd moje pytanie jest aktualne.

Pozdrawiam

Cześć ...

w ani jednym miejscu nie powiedziałem, że to są złe kasety ! Powiedziałem, że szczerze wątpię, że w środku jest nośnik na poziomie XL'a ... niestety dalej będę się przy tym upierał ... a co do tych SQ mam je w domu, nagrywałem, słuchałem i wyrobiłem sobie opinie ... Jeżeli określiłem jego poziom na "UR" to przecież to nie dyskredytacja tylko komplement chyba? (reasumując - akceptowalny, przewidywalny chrom).

Co do kaset u mnie też nie leżą na ulicy (czasem na kocu :) )chodzę, szperam, zaglądam - znajomych proszę by nie wyrzucali kaset tylko utylizowali u mnie .... i tak krok po kroku ...

Przyzwoite kasety można znaleźć w najmniej oczekiwanych miejscach - ostatnio żona przyniosła mi dwa chromy BASFa z lumpexu (dostała je gratis) ... Kilka miesięcy temu wypatrzyłem TDK SA 90 w kiosku na dworcu w małej miejscowości - zakurzone między proszkami i gazetami - kupiłem wszytskie 3 sztuki za 6 zł i jeszcze sprzedawca się dziwił, że je chcę ... w TESCO kupiłem z litości dla nich samych 3 pięciopaki TDK FE 90 za 25 groszy sztuka - wrzucone były do pudeł wyprzedażowych wraz wagami łazienkowymi, ręcznikami i uszkodzonymi kosmetykami ... nie znasz dnia ani godziny kiedy na coś wejdziesz ...

Powodzenia w szukaniu ....

Nikx

>> nikx

Zgadzam się, UR to też dobra taśma. Ostatnio z Auchana w Gdańsku zniknęły wszystkie TDK SA, miesiąc temu była cała półka po 4,60zł/szt. Ciekawe czy ktoś je wystawi na Allegro po powiedzmy 8 zł :-)

Pzdr

Ten Maxell SQ pokazany wyżej na zdjęciu jest moim zdaniem identyczny z kasetami RAKS, np. SD. Mam też kasetę Maxell - chyba SX, która też wygląda identycznie jak któryś z tanich RAKSów, np. ED. Uważam, że Maxell po prostu zlecił Raksowi produkcję pod swoją marką.

Ale mam też Maxella SQ który jest zupełnie inny - moim zdaniem podobny jest do niektórych kaset koreańskich, np. Samsung.

Niestety, obawiam się, że koło prawdziwej XL II one nawet nie leżały!

W dobie dzisiejszego powszechnego produkowania na czyjeś zlecenie znana marka to jedno, a rzeczywisty producent to drugie. Obecnie można kupić, np. w MM, kasety Emtec Sound I, Emtec FE I, i Maxell UR. Wszystkie one są identyczne, i wszystkie robione w Indonezji. Oczywiście nie mówię że taśma jest taka sama (być może jest, być może nie), ale kasety są identyczne!

Ostatni nabytek, prosto z niemiec.

Co prawda nie była już zafoliowana, ale przynajmniej nowa, nieużywana.

Doskonały nośnik UX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RAKS ED-X z I połowy lat 90-tych. Prawda, że zdumiewająco podobna do Maxella SQ, pokazanego wyżej?

I Maxell SQ z innej serii, na pewno od innego producenta.

Ukryta Zawartość

post-16389-100000737 1194172703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony Walkman występowała jeszcze w wersji Type I (normal). Połączenie barw trochę "bije po oczach".

O wersji Metal nie słyszałem.

Ukryta Zawartość

post-16389-100000735 1194173929_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli oczywiście UDII a nie UR mówiąc "dobra taśma". Oto jej charakterystyka literaturowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> Wiesz co Maciek przemyślałem sprawę i chyba znów masz rację ... gdybym był "maxellem" i cały czas jeszcze siedział w biznesie zapisu magnetycznego to wypróżniałbym magazyny (utrzymując cenę) i podpisał dobrą umowę z akceptowalną firmą zewnętrzną - ale to tylko moje dywagacje ! - nie wiem czy tak jest ...

Zero kosztów - wybierasz nośnik i obudowę - strzelasz nadruk - dostajesz akceptowalny produkt - dajesz nazwę np. SQ - która nie kojarzy się poprzednimi produktami i ich nie dyskredytuje a także marki (!) Dogadujesz się z nimi że jedna kaseta ma kosztować np. 1zł i heja .... zero kosztów dodatkowych .... płacisz, wymagasz i jesteś na rynku tak długo jak to jest ekonomicznie uzasadnione . W momencie gdy biznas się kończy przestajesz je kupować ... tak po prostu. Nie musisz zamykać fabryk, zwalniać ludzi, szarpać się z jakością ...

Myślę, że te firmy które zostaną na dłużej będą do siebie coraz bardziej podobne - "jeżeli wiecie o czym ja mówię" ;) Reasumując schodzimy do II ligi ...

Cześć. Czy znacie te taśmy / macie jakieś foty jak wyglądają same nośniki a nie tylko pudełka?

I jakiej są one jakości?

Ukryta Zawartość

post-15888-100000644 1194199302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że sprawa nie jest taka prosta. Zlecić produkcję kaset można, da się w miarę łatwo wykonać obudowę, rolki, docisk, zmontować też jest względnie łątwo. Oczywiście renomowany producent powinien, zlecając taką produkcję, dbać o jej jakość, jeśli chce by jego marka dalej coś znaczyła - na tym wszystkim zależy. Jednak to co jest najistotniejsze to taśma, tutaj trzeba dysponować już nie tylko wiedzą ale i parkiem maszynowym i to dość specjalistycznym, jeśli taśma dalej ma mieć odpowiednie parametry i trwałość. Żeby było ciekawiej załączam fotki 2 taśm Maxell SQ, które wyraźnie różnią się obudową i rolkami na których jest nawinięta, jak się wydaje ta sama taśm. Jedna obudowa jest klejona, druga skręcana. Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ta klejona wersja po prawej stronie...to to samo pudlo w jakim mozna bylo 15 lat temu nabywac raksy ed-x/czy sd-x - czyli w zasadzie guano. cciekawe czy tasma w srodku tez ta sama ;]

Producentów czystych, a także pustych kaset (ze szpulkami, rozbiegówką, ale bez taśmy magnetycznej), gotowych do naniesienia dowolnego napisu, jest na pęczki, a można ich znaleźć np. idąc za linkiem, który czasem pojawia się na dole strony forum wśród ogłoszeń i reklam:

Ukryta Zawartość

W przypadku Maxella i innych, podejrzewam, niestety, że produkcja jest całkowicie zlecana i tylko "brandowana", tzn. nie tylko kaseta, ale i taśma jest obcego producenta.

Jak słusznie zauważył Nikx, nie zlecono Raksowi nadawania swoim produktom znanej i renomowanej nazwy takiej jak XL II, tylko wymyślono nową, nieznaną dotychczas nazwę SQ, tak by nie zepsuła utrwalonego wizerunku dobrze znanej XL II.

Ukryta Zawartość

Będę się jednak upierał, że tasma Maxell SQ nie jest taka zła jak mogłaby się wydawać. Mówiąc wprost wartość rzeczywista jest większa niż wartość wizualna.

Na prośbę jednego z forumowiczów umieszczam charakterystyki literaturowe kaset Maxell i TDK. Dane te mogą przydać się wszystkim. Pzdr

>>>paww - nie wchodzą bo przekroczyłeś rozmiar obrazka lub jego "wagę" ...

fotki, które wklejasz pochodzą z książki:

Kasety magnetofonowe i magnetowidowe

Barbara Iwanicka, Edmund Koprowski

wydawnictwo: Wydawnictwa Komunikacji i Łączności

warto o tym wspomieć bo może ktoś chce sobie kupić ? - a warto ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ta za 4 zł i koniec już jutro:

Ukryta Zawartość

co do nieszczęsnych Maxelli SQ - cały czas się upieram, że nikt nie powiedział, że są złe (!) ... wszyscy usiłuja tylko powiedzieć, że "trochę" odstają od liderów typu II. Tak dla świetego spokoju nagrałem wczoraj test na nich uzywając 3 różnych trójgłowicowych decków (Pioneer CTS830, 737MkII oraz AKAI GX67) wszystkie skalibrowały je bez problemu natomiast dźwięk porównywałem do TDK SA oraz SF, Maxell XL, Maxell XL, Maxell XLS oraz SONY UXS ... małe długoweekendowe szaleństwo ....

Naprawdę chciałem zrobić to w miare obiektywnie - wnioski potwierdzają moją dotychczasową opinię ...

Chcesz kupic "chroma" i masz średniej klasy zestaw, robisz kopię z CD by mieć backup na codzień OK. Chcesz mieć taśme do walkmana, samochodu itp - ta taśma może być dla ciebie ...

Jeżeli jednak masz decka z górnej półki i system nawet średniaka - słuchasz "muzyki z niuansami" i ma to dla ciebie wartość ! - usłyszysz wyraźną różnicę ...

Dźwięk hmm ... na poziomie II ligi chroma (tak jak oceniliśmy) - RAKS, GoldStar itp z moich zbiorów najpodobniej grają RAKS SDX i SDSX ale GoldStar zagrał lepiej na wysokich ...

Reasumując: Wycofana góra, Śrdnica bez szczegółów - wokale jakby zza kotary, bas podobnie bez zróżnicowania - nie mogę porównać z XLem bo nie ma co - może tylko typ nośnika podobny ... Nawet TDK SF była lepsza !

Do dodania mam jeszcze, ze po kilkugodzinnym męczeniu zaczęła popiskiwać delikatnie przy odtwarzaniu i bardziej przy przewijaniu ... (mechanika !) Następna sprawa to to że "gubi sygnał" na wszystkich deckach ok 2 dB (wystererowana na +2 dB przy odtwarzaniu -1 do +1 dB).

Co do wpływu mechaniki na jakość dźwięku ... twoja książka strona 136

I tak na koniec - nie twierdzę, ze to zła kaseta - dalej sie tylko upieram tylko że odstaje od klasyków i tyle. kropka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maxell SQ kosztuje 2,50 , cena tdk SA to już min 5 zł. SQ ma bardzo dobry stosunek jakość- cena. Mnie się podoba dźwięk z tej kasety.

Dodam że byłem dziś w sklepie w małym miasteczku przez które przejeżdzałem, i znalazłem 6 sztuk nówek sony UX S jeszcze w tym wydaniu szarym z okienkiem. Jutro w drodze do pracy wstąpie i kupię 3. Cena to chyba 5,80 za 1 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.