Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Lucas, no jak to? Przecież jest wyraźnie napisane pod oznaczeniem długości, że chromówka! :-))

A oto widok od tyłu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trafił mi się ostatnio zestaw kaset (SA-90 10szt. i XL II-90 3szt. z okolic 1990r)z nagraną sesją jakiegoś zespołu (lekko jazzujący pop/rock). Chciałem mieć kasety do nagrywania składanek z ulubionych utworów a tu taka niespodzianka i nie wiem co mama zrobić, kasować żal bo całkiem ciekawie grają a składanek by się chciało, ech ...

Chyba popełnię profanację i zgram na kompa.

Przy okazji zauważyłem, że wszystkie są nagrane maks. na -5,-3 dB. Czyżby celowo czy po prostu nagranie z latami przycichło ? Z bazgrołów na odwrocie karteczki z naklejkami wyczytać można że jam-sesion odbyło się w 1991 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy znajdzie się ktoś kto odsprzedałby mi taką kasetę (raczej 90-tkę, ewentualnie 60-tkę). Chociaż 2 sztuki w rozsądnej cenie. To była pierwsza poważna kaseta jaką mama kupiła mi w pewexie kiedy miałem 14 lat. Nagrałbym sobie ulubione utwory z tamtych lat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

John 1.5 V, 20 Lis 2008, 19:37

>Trafił mi się ostatnio zestaw kaset (SA-90 10szt. i XL II-90 3szt. z okolic 1990r)z nagraną sesją

>jakiegoś zespołu (lekko jazzujący pop/rock). Chciałem mieć kasety do nagrywania składanek z

>ulubionych utworów a tu taka niespodzianka i nie wiem co mama zrobić, kasować żal bo całkiem

>ciekawie grają a składanek by się chciało, ech ...

>

>Chyba popełnię profanację i zgram na kompa.

>

>Przy okazji zauważyłem, że wszystkie są nagrane maks. na -5,-3 dB. Czyżby celowo czy po prostu

>nagranie z latami przycichło ? Z bazgrołów na odwrocie karteczki z naklejkami wyczytać można że

>jam-sesion odbyło się w 1991 roku.

jak zgrasz to na kompa to poprosze kopie (jak mozna) lubie takie klimaty :) adres dam na pw

Spoko, najpierw muszę jednak oswoić się z taką procedurą bo nigdy nie zgrywałem w ten sposób. Wiem jak to zrobić ale nie wiem jak to wyjdzie w tzw. "praniu". Niestety kartę mam zintegrowaną (płyta Abit IS-10) i z tego co powszechnie wiadomo tego typu karty dźwiękowe są mocno "takie sobie", zdarza się, że przenikają jakieś zakłócenia z innych podzespołów kompa do dźwięku. Zobaczymy, może nie będzie tak źle.

Potrwa to też trochę bo to jednak 13x90 min czyli ponad 19 godzin.

Witam serdecznie.

CZY KTÓRYŚ Z SZANOWNYCH KOLEGÓW DOSTAŁ TAK WSPANIAŁY PREZENT OD WASZEJ LEPSZEJ POŁOWY ???????

..................JA DOSTAŁEM, WIEM TROSZKU WCZEŚNIE NA MIKOŁAJA ALE..... WARTO BYŁO.......

Ukryta Zawartość

post-11402-100000930 1227239144_thumb.jpg

post-11402-100000931 1227239144_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

wyjdzie dobrze Johnu :D tez mam integre w kompie do nacrywania polecam "audacity" prosty i darmowy :) a nastenym razem kupuj zafoliowane lub dosco polo bo tego nie szkoda kasowac:) audiotone wspanialy prezent

Do MaciejLK:

Nie wiem, czy ktoś już o tym wspomniał, o tej porze brak mi czasu na przewertowanie tematu, ale skoro miałeś monitor ustawiony na source (źródło), to nie dziwne, że VU się praktycznie nie poruszały, w końcu nie słuchałeś z taśmy, tylko ze źródła... A jeśli chodzi o częstotliwości... Wiele zależy też od słuchawek ;-).

Pozdr.

John, nie ma obaw, wyjdzie na pewno dobrze. Ja sam mam na pokładzie zintegrowaną High Definition Audio 7.1 (Azalia). Do zgrywania używam darmowego Audacity i wychodzi bardzo dobrze. Tak jak słychać z deck, tak samo się zgrywa. A lekkie poprawki i edycję jeśłi jest taka konieczność wykonuję przy użyciu WaveEditora z pakietu Nero 7. Z efektów jestem bardzo zadowolony.

Wojtek, ja pierdzielę. Też bym chciał takie prezenty dostawać od swojej połowy. I nie msi być na mikołajki, może być nawet bez okazji, nie będę miał nic przeciwko temu. :)

Moje nowe nabytki.Niestety nie wszystkie mają folię w dobrym stanie.W kategorii metal to chyba wszystkie długości.Ale nie wiem czy w tej szacie graficznej jeszcze jakieś typy wyastępowały czy tylko MX,XLIS i XLIIS.

Ukryta Zawartość

post-14246-100000880 1227290743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może już było ale i tak wklejam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko mnie nie zlinczujcie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy wiecie ile rodzajów czerwonych BASF LH-E I było? Ja mam takie:

Ukryta Zawartość

post-19568-100000835 1227351197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze te:

Ukryta Zawartość

post-19568-100000833 1227351317_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że ten na górze jest produkcji Magny albo Permatonu. Nie mam takiego, ale mam trzy pozostałe (co prawda bez folii), i chyba nigdy innego już nie widziałem.

Natomiast mam chyba 5 różnych Ferro Extra I z serii z końca lat 80-tych (z oznaczeniem długości cyframi jak na wyświetlaczu LCD). Jeden z nich jest identyczny z jedną z kaset z Dessau (i z Agfami HR i SR), jeden, kupiony w USA, jest produkcji koreańskiej, i ma obudowę taką, jak popularne u nas wówczas przezroczyste kasety Akai i Samsunga. Z kolei w takiej koreańskiej obudowie mam jeszcze Memorexy, jedną Sony EF (!), i jeszcze przynajmniej ze dwie inne marki...

>> Green Apple

Uzupełnieniem Twojej serii są prawdopodobnie stare wersje UDXL z nowym wzorem folii - jak na zdjęciu (nie mam niestety UDXLI). Zastąpiły starsze, te z przezroczystym celofanem i podwójną wkładką. Podejrzewam, że Maxell miał wciąż stare obudowy w "jodełkę" i samą folią jakoś tam chciał nawiązać do nowej serii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lucas22, 22 Lis 2008, 11:59

>Którą macie lub mieliście? - sondaż, która była najpopularniejsza:-)

Lucas, będę niemiły przy sobocie: w zamierzchłej młodości nie znosiłem Basfów! :-PPP

Teraz z trudem buduję kolekcję, ale kiedyś bym Basfa nie wpuścił do domu... ;-))

Diabolik, 22 Lis 2008, 14:00

>Lucas, będę niemiły przy sobocie: w zamierzchłej młodości nie znosiłem Basfów! :-PPP

Nie dziwię się - LH, LH Extra, Ferro Extra, itp. nie były rewelacyjnymi taśmami. Podstawowe modele innych firm (TDK D, Maxell LN, UL, itp. były lepsze.

Niemniej jednak, w czasach gdy Stilon był zdobyczą, także BASF LH radował jak nie wiadomo co!

Apropo BASF pamiętam gdy pewnego dnia weszła nowa seria LH-EI (ta czerwona) i spodziewałem się czegoś lepszego od "żółtych - starych" LHextraI a tu niespodzianka .... te żółte były znacznie lepsze ... a może tylko taką partię trafilem - biorąc pod uwagę rozdrobnienie kooperacyjne BASFa ....

Nawet niedawno nagrywałem na tej starej - żóltej BASFie i brzmi OK (jak na podstawową kasetę przystało). Natomiast od tego czsu tych czerwonych nie kupowałem ...

Tu się znowu Maćkiem zgodzić muszę konkurencja była lepsza ... (jednak pare centów droższa też, jeżeli mnie pamięć nie myli ;)

Z tej listy wg. mnie odstaje Maxall LN (nie mam z nim dobrych wspomnień jakościowych)

Co do Basfa LH-EI: posiadam, według kolejności kupowania (1988-1990, mam ponumerowane :) - druga, trzecia i dwie czwartego typu. Wszystkie z systemem SM.

A propos no-name bez oznaczeń długości, pokazanych parę pięter wyżej.

Jedna z nich powtarza właśnie wzór Basfa z końca lat 80 - porowata faktura i oznaczenia stron w kółkach na dole kasety. Połowa polskich nagranych kaset z tego okresu była podobna.

Moje dwa nowe nabytki, przy waszych perełkach może mało porywające, ale co mi tam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ano czerwone LH extra pod względem reprodukcji dźwięku w czołówce nie były, żółte (starsze) spisywały się rzeczywiście nieco lepiej. Niemniej jednak w dzisiejszych czasach to właśnie te czerwone LH-E I mają sporą wartość sentymentalną - mieliśmy je prawie wszyscy, nagrywaliśmy na nich, słuchalismy... Należy pamiętać, że BASF potrafił zrobić dobrą żelazówkę - LH maximę.

Diabolik,

1) Oj przyznaj się, że ta seria BASF podoba Ci się:-)

2) Tak mi się widzi, że UDXL II C90 miała taśmę cieńszą od C60, bo tak jakoś mało jej na rolce.

3) Dopominam się o fotografię Twojej kolekcji TDK rocznik 1982.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.