Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja cierpię ogólnie na wirusa analogowego od urodzenia i to raczej nie jest uleczalne w moim przypadku :-)

A wracając do polskich kaset PRL'u...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Diabolik, 20 Sty 2009, 20:45

>Ano właśnie! :-)

>

>Panowie, jestem strasznie chory. 38,2 stopnia. Czy was też dopadł wirus, że tak zapytam offtopic?

Współczuję. Mnie dopadła jakaś zaraza nie tak dotkliwa, ale ledwie się wlokę i z trudem funkcjonuję.

A zaraza kasetowa dopadła mnie w 1976 i trzyma do tej pory.

dla poratowania wszystkich chorych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

funland, 21 Sty 2009, 23:40

>dla poratowania wszystkich chorych

>

Ukryta Zawartość

On w końcu sprzedaje kolumny czy tą panienkę na zdjęciu? :-)

Najchętniej wziąłbym jedno i drugie :D

Ukryta Zawartość

Coś niebywałego dzieje się na allegro dosłownie wysyp zafoliowanych kaset i to same rarytasy i ceny nawet niezbyt wygórowane, na eBay-u bój byłby już zażarty nie wyłączając polskich użytkowników a tu proszę względny spokój ,co smutniejsze to fanatycy analogu i kolekcionerzy odchodzą od tej ;miłości;

wypaliła się? czy póście na łatwiznę mp3,twardy dysk i szybki dostęp do nagrania ,chyba tak w dzisiejszych czasach nie ma czasu na celebre magnetofonu :wysterowanie, nagranie ,opisanie utworu ,przwijanie kasety i odtwarzanie to zajmuje czas .Dzisiejsza elektronika pozwala zrobić to samo w kilka sekund ,przykre jest że nieliczy się już efekt końcowy, ale dumny jestem że oparłem się temu wszystkiemu i od lat wierny jestem taśmie pozdrawiam

Może nie brakuje kolekcjonerów, oni mogą mieć już te modele. Pozatym powiedzcie mi jaka to radość słuchania muzyki z jakiegokolwiek cyfrowego nośnika?! MD ma jeszcze ten plus że można chociaż nagranie wysterować a CD i mp3 nagrywa się w ciągu 5 minut na kompie! Wysterowanie nagrania, przewijanie i opisywanie okładek, robienie składanek to dla mnie czysta przyjemność i nigdy już się od analogu nie odwróce. Ale weźmy pod uwagę też to, że wielu ludzi dobrego sprzętu nie widziało. Część miała jamniki przez co zwątpili w kasety i przerzucili się na CD i mp3.

Heh nagrywanie kaset czy szpul to jest pewnego rodzaju mistycyzm, ustawienie magnetofonu kilka prób nagrania, później już proces nagrywania a na sam koniec ocena efektu. A gdy nagrywa się z radia to trzeba posiąść niebywałą umiejętność posługiwanie się pauzą w odpowiednim momencie a i jeszcze czekanie na konkretny utwór albo klniecie na czym świat stoi jak prezenter radiowy zaczyna gadać podczas utworu lub go skróci, ja stary nie jestem (23 lata) ale dzisiejsza młodzież tego nie zna i nie wie co traci.

Heh nagrywanie kaset czy szpul to jest pewnego rodzaju mistycyzm, ustawienie magnetofonu kilka prób

>nagrania, później już proces nagrywania a na sam koniec ocena efektu. A gdy nagrywa się z radia to

>trzeba posiąść niebywałą umiejętność posługiwanie się pauzą w odpowiednim momencie a i jeszcze

>czekanie na konkretny utwór albo klniecie na czym świat stoi jak prezenter radiowy zaczyna gadać

>podczas utworu lub go skróci, ja stary nie jestem (23 lata) ale dzisiejsza młodzież tego nie zna i

>nie wie co traci.

Oj Chłopie rozczuliłeś mnie pamiętam jak uciekałem z lekcji ,bo leciała audycja Piotra Kaczkowskiego i koniecznie musiałem sobie nagrać jakiś zarąbisty utwór ,na szczęście Pan Piotruś nigdy nie popełniał tego grzechu i nie wp..... się z gatką w środku utworu ,....ach ta trójka

funland, 22 Sty 2009, 21:46

>Oj Chłopie rozczuliłeś mnie pamiętam jak uciekałem z lekcji ,bo leciała audycja Piotra Kaczkowskiego

>i koniecznie musiałem sobie nagrać jakiś zarąbisty utwór ,na szczęście Pan Piotruś nigdy nie

>popełniał tego grzechu i nie wp..... się z gatką w środku utworu ,....ach ta trójka

Beksiński w PR2 był jeszcze lepszy. Specjalnie mówił "... - część pierwsza, słuchamy", a i tak podświadomie słyszało się "nagrywamy".

W piątki Bogdan Fabiański z muzyką dyskotekową, albo czwartki z muzyką elektroniczną czy wreszcie takie audycje jak wieczór z płytą kompaktową. Ech, to były czasy.

galad, 22 Sty 2009, 21:17

>Heh nagrywanie kaset czy szpul to jest pewnego rodzaju mistycyzm, ustawienie magnetofonu kilka prób

>nagrania, później już proces nagrywania a na sam koniec ocena efektu. A gdy nagrywa się z radia to

>trzeba posiąść niebywałą umiejętność posługiwanie się pauzą w odpowiednim momencie a i jeszcze

>czekanie na konkretny utwór albo klniecie na czym świat stoi jak prezenter radiowy zaczyna gadać

>podczas utworu lub go skróci, ja stary nie jestem (23 lata) ale dzisiejsza młodzież tego nie zna i

>nie wie co traci.

Ja też stary nie jestem (16 lat) i uznaje jedynie analog :-) Znam takich więcej, jednego kolegę nawet zaraziłem kasetami.

Trafiłem taki zabytek.Nie wiem tylko do którego roku przypisać tego LN'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może każdy z nas przedstawi jaką ma najstarszą kasetę. U mnie jest to Sony z 1970 roku. Ciekaw jestem jak wyglądały pierwsze CC z 63-64r.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj pomyliłem zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że ta Sony jest nieco nowsza, raczej 73-75, choć mogę się mylić. Mam parę naprawdę starych Agf, Basfów, Philipsów, i TDK, i datuję je ok. roku 70 - ale bez pewności. Możliwe, że są jeszcze troszkę starsze (68-9).

A to, że tego Maxella LN nie ma w katalogach, nie jest dziwne. Wielcy producenci na ogół nie umieszczali w katalogach/prospektach kaset najtańszych, często dostępnych tylko na niektórych rynkach, przeważnie tzw. "biedniejszych". Dlatego trudno w prospektach znaleźć takie najtańsze, najprostsze kasety, jak np. niebieską BASF LH z lat 80-tych, BASF-y Ferro Standard I i Chrom Standard II z II połowy lat 80-tych i początku 90-tych, Sony EF, Sony ZX, Sony FX, FXI i FXII, TDK A, TDK Ferric, Maxella S-LN, itp.

Myślę, że ten Maxell LN nie pochodzi z 78-79, wtedy LN był pomarańczowy i był w prospektach. Sądzę, że jest późniejszy, ew. pochodzi z dystrybucji na innych rynkach.

Moja najstarsza kaseta to Stilon C-90 (wersja z lat 70-tych).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem czy to było już na forum ale jak nie to ok

Ukryta Zawartość

> funland - 22 Sty 2009, 20:06

Coś niebywałego dzieje się na allegro dosłownie wysyp zafoliowanych kaset i to same rarytasy ...

A to nie z tej kolekcji co ostatnio poszła za 1500 zł ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.