Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

W latach 70-tych Sony trzymało się dość długo tej szaty graficznej, i przynajmniej na pierwszy rzut oka kasety i z 71 roku, i z 78, wyglądają bardzo podobnie. Ale przyznaję, nie wgłębiałem się i mogę się mylić.

Dobrze grały te Supertony?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O ile wiem, Wiskord tylko konfekcjonował kupowane u nie wiadomo kogo taśmy do kaset chyba też niekoniecznie własnej produkcji. Różne krążyły pogłoski nt. tego jaka taśma w nich jest, mówiono że BASF, że AGFA, że Magna... Może już zwodzi mnie pamięć, ale wydaje mi się, że kiedyś na przełomie lat 70-tych i 80-tych widziałem w sklepie serię Supertonów, które miały włożoną karteczkę z napisem "Taśma BASF" czy coś w tym rodzaju - ale mogę się mylić, to było prawie 30 lat temu! To oczywiście dotyczy taśm "normalnych", a te w aukcji to CrO2 (i to z nowszej serii), których chyba nigdy w życiu nie widziałem w sklepie, był to towar wyłącznie "spod lady"!

Masz rację Maciek - konfekcjonowano AGFy BASFy i MAGNy. Mam gdzieś WISKORDa chroma i taśma wraz z rozbiegówkami (!) jest identyczna z AGFą. Inna sprawa, że wogóle bym się nie zdziwił gdyby co partia to inna siedziała w środku ;)

Wiesz może co wsadzali do chromow ORWO? Wpadła mi taka jedna w ręce ostatnio w idealnym stanie ...

Nie mam pojęcia! Wiem na pewno, że PDM (Philips - Du Pont) miał patent na produkcję dwutlenku chromu, a jedynym licencjobiorcą był BASF (przynajmniej do 79-80 roku). Tak więc wszyscy producenci taśm chromowych musieli zaopatrywać się w CrO2 u PDM; jedynie BASF sam go produkował, zapewne tylko na swoje potrzeby. Tak więc inni producenci kaset z taśmą chromową, albo kupowali główny składnik u PDM, albo - zwłaszcza ci mniejsi - gotowe taśmy u jednego z wielkich producentów...

Jednak CD do czegoś się nadaje :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Facet przywiózł kasety ze Stanów w 90 r i to kilka lat przed rozpoczęciem produkcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ramach poprawy stanu zdrowia zabrałem się za odfoliowanie odłożonych niegdyś na tę okazję kaset. Ależ rozkosz! Jakie zapachy!

Rezultat jest widoczny na zdjęciu. Zadanie rozrywkowe na zimowe wieczory: rozpoznać wszystkie modele kaset i dopasować do owijek :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Przypominam o TEAC to także jusz często niespotykana i piękna kaseta, która ma już wartość kolekcjonerską.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiście już a nie jusz jeśli już ;-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzcie:

Ukryta Zawartość

"Nie należy porównywać tej kasety z jakością TDK lub SONY w których taśma ma możliwości spełniające w najlepszych warunkach do 50% ww kasety"

Ręce opadają...

Ukryta Zawartość

Dobre ma te opisy :-))))) Z tego co widzę to dość łatwo kupić akurat ten model. Poza tym to chrom i do topowego SUONO mu sporo brakuje. Faktycznie SuONO type IV jest rewelacyjne ale ja stawiałbym je na równi z TDK MA-R MA-XG (przeźroczysta), SONY Metal i super metal master, Maxell MX i Vertex. A co do tej CD/IIF to uważam że lepsza jest SONY UX-Master , TDK SA-XG. A wyższym modelem chromowym u That'sa był CD/MH

CD/MH to był "metalowy" Typ II, i jako taki zbierał rozbieżne opinie; zdaje się, że tak jak pozostałe metalowe typy II miał bardzo wysoki MOL (zwłaszcza MOL@10k=SOL), ale też dość wysokie szumy i wysoką czułość.

Jednak znalazł łosia kaseta poszła ,dowodzi to tylko brak znajomości tematu ,facet wciska ładny bajer i ma rezultat, dowodzi to tylko że dobre opakowanie/opis/ jest ważniejsze niż towar

/trochę się za dowodziłem/

w poszukiwaniu kolejnego laika z kasą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli to jest dużo to zobaczcie to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie,

Popatrzcie na tę ciekawostkę. Quick Tape Protector - osłona na taśmę, dołożona do kasety TDK Walker (wersja japońska). W zamyśle osłona ma być stosowana zamiast pudełka, niby że tak jest wygodniej.

Wygląda to jednak na marketingowy bajer - osłona jest dość kłopotliwa w użyciu i łatwo ją uszkodzić.

Ukryta Zawartość

post-15808-100005169 1233421495_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.