Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

W nawiązaniu do powyższego:

Oprócz katalogu TDK, którego skany zamieściłem wcześniej, znalazłem także nieco "zabytkowy" polski cennik kaset tej firmy z 1993 roku, czyli z końcówki ich złotego okresu. Jutro zeskanuję i wrzucę w całości. Będzie można przypomnieć jak to kiedyś z cenami było... oraz ile kasety kosztowały by dzisiaj, gdyby był na nie większy popyt.

Bardzo zachęcam wszystkich zainteresowanych do dokładnego przeczytania całego testu kaset z Audio 6/93 i zwrócenia uwagi nie na ostateczne oceny wyrażone w procentach, ale zarówno na opis metody pomiarów, jak i na poszczególne wyniki pomiarów podane w formie tabel i wykresów. Autor testu wyraźnie zresztą zaznacza, że walczył z red. naczelnym (i przegrał) w sprawie przyznawania ocen ostatecznych sumarycznych, czemu był bardzo przeciwny. O ile wyniki konkretnych pomiarów są wartościami obiektywnymi, o tyle ich ocena i przyznana im waga jest już subiektywna, i, jak autor wyraźnie mówi, gdyby tylko przypisał poszczególnym wynikon nieco inną ocenę i wagę, uznał jeden parametr za nieco ważniejszy a drugi za mniej istotny, sumaryczne oceny byłyby inne. Nie oznacza to, że najgorsza taśma wskoczyłaby do czołówki, ale kolejność taśm leżących blisko siebie w rankingu mogłaby się nieco zmienić. Dlatego też autor mówi wyraźnie, by NIE ZWRACAĆ UWAGI NA DROBNE RÓŻNICE punktacji ostatecznej i nie używać tych ocen do dzielenia włosa na czworo. Zamiast tego należy przyjrzeć się tabelom, wykresom, pod kątem konkretnych parametrów konkretnych kaset.

Ważne jest podsumowanie testu, w którym autor mówi o znaczeniu tego testu dla czytelnika i o praktycznym wykorzystaniu jego wyników. Podkreśla, by nie kierować się ocenami sumarycznymi, natomiast zwrócić uwagę na szczegółowe dane o MOL, SOL i S/N i dobrać kasetę odpowiednio do charakteru nagrywanej muzyki. Dane o MOL i SOL pomogą także w ustawieniu odpowiedniego poziomu zapisu - na danej konkretnej taśmie. Zwraca też uwagę, że jest to często sprzeczne z "zalecanymi poziomami" podawanymi przez producentów magnetofonów i czasem także na wskaźnikach.

Ponadto, zwraca też uwagę czytelnika na zawarte w tabelach dane o czułości taśmy i wymaganym prądzie podkładu, a właściwie o ich odchyleniu od taśmy odniesienia IEC. Taśma, u której parametry te znacznie różnią się od normy, w zasadzie nadaje się do wykorzystania tylko w magnetofonach z regulacją prądu podkładu ORAZ kalibracją poziomu (czułości taśmy), w przeciwnym przypadku nastąpi zachwianie pasma przenoszenia i zakłócenie pracy układu Dolby. Zaznacza też, że są taśmy których parametry tak bardzo odbiegają od normy, że wykraczają poza zakres regulacji niektórych magnetofonów - dotyczy to zwłaszcza niektórych taśm metalowych, wymagających bardzo wysokiego prądu podkładu, którego niektóre decki nie osiągają.

W konkretnym, przykładowym przypadku Maxella Vertexa, w porównaniu np. z MX, Vertex miał nieco gorsze wartości MOL@400Hz (o 0,4 dB), zbliżony SOL@10k, i o ok. 1,2dB wyższe szumy, a więc jego dynamika w zakresie niskich tonów była o ok. 2 dB gorsza. To może niewiele, ale jednak, a producenci potrafili się głośno chwalić poprawą tych parametrów o 0,5dB! Ponieważ w ocenie ogólnej najwyższą wagę przyznano osiąganej dynamice, gorsza dynamika Vertexa dała gorszą ocenę - ale niewiele gorszą, i przypuszczam, że w praktyce nagraniowej różnice te byłyby nieodczuwalne lub ledwie zauważalne. Być może dałoby się to wychwycić ludziom ze "złotym uchem", słuchającym nagrań na szalenie selektywnym systemie audio.

Test można znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do przeczytania konieczne jest zainstalowanie programu czytającego dokumenty DJVU.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obiecany cennik kaset TDK.

Ukryta Zawartość

post-14987-100002829 1235471259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W 1993 roku kupiłem equalizer do standardowego zestawu hi-fi jednej z popularnych w Polsce firm i zapłaciłem 4.700.000 zł. Po obcięciu 4 zer od końca wychodzi całkiem realna cena i tak samo trzeba podejść do cen z powyższego zestawienia. Bardzo ciekawy cennik. Z tego co pamiętam to w 1993 roku mało kto mógł legalnie prowadzić dystrybucję importowanych kaset. Dopiero w latach 94-97 powstało sporo firm ( hurtowni), ale to już był zaawansowany okres tańszego wydawania płyt CD i popyt na kasety był znacznie mniejszy, a i na rynku pierwotnym różnorodność oferty ograniczona została do produktów Sony i Basf, mniej TDK. ( wpis dotyczy rynku w Polsce).

Pozdrawiam

Ależ wręcz przeciwnie. Przecież po 1988 roku praktycznie każdy mógł sprzedawać co chce - jeżeli udało mu się podpisać z producentem umowę przedstawicielską.

Przedstawicielem Maxella została firma (zapomniałem nazwę) mieszcząca się w Warszawie przy ulicy Bełdan. To była jesień 1990 roku, pamiętam doskonale, sam początek drugiego roku studiów. O firmie dowiedziałem się z prostego ogłoszenia w Gazecie Wyborczej.

Jeździłem tam bardzo często i gapiłem się na półki, czasem nawet coś kupowałem. Ceny zaczynały się ciut poniżej 10.000 zł - to był S-LN i UR C60 (oferta obejmowała wyłącznie modele 1989, czyli S-LN, "owale" i "klepsydry").

UDI, UDII i XLII kosztowały 17-19 tysięcy. Pamiętam też, że jakoś absurdalnie droga była XLI-S (grubo ponad 20 tysięcy, na pewno była droższa od XLII-S!) i nigdy jej nie kupiłem (dopiero stosunkowo niedawno zdobyłem ją na Allegro).

Kaset było multum przez parę tygodni, po czym zadziałał marketing i szybko wszystko rozdrapali hurtownicy i właściciele sklepów z całej Polski, zaalarmowani, że znów można w Polsce kupić kasety Maxell (Pewex przestał kupować z Japonii Maxelle w 1987/8 roku (Agfy i Fuji nawet wcześniej), utrzymując do końca handlu kontakt tylko z TDK, Sony i Basfem).

Kiedyś pojechałem na Bełdan (chyba w grudniu 1990), a tam puste półki, jak w PRL! I bezradny sprzedawca, zajęty odpowiadaniem na pytania "kiedy będzie dostawa kaset". Koniec świata! :-)

W każdym razie po paru tygodniach dostawy się zintensyfikowały i Maxelli było już wszędzie pełno. Z kasetami TDK też nie było nigdy problemu (przynajmniej w Warszawie).

Koledzy, kazdy z nas ma swój własny gust i odczucia i tak samo każdy z nas ma prawo odbierać coś inaczej. Jednemu pasuje Pioneer, innemu wsytarcza Technics a jeszcze innmu Revox nie będzie nawet wystarczał. Tak samo jest z kolumnami/głośnikami czu kasetami. Kązdy z nas ma określone preferencje i oczekiwania, którymi się kieruje. Ja dla przykładu używam od 1991 roku kolumn Pioneera podpiętych do Technicsa SU-VX500 i jak na moje ucho, ten zestaw gra fantastycznie. Słyszałem i gorsze i dużo lepsze bijące mój na głowę. Ale cóż z tego? Dla mnie istotne jest to, że mi on wystarcza, spełnia moje oczekiwania i jestem z niego zadowolony. Tak samo jest zresztą z kasetami.

Osobiście nagrywając czy odtwarzając koncentruję się w największym stopniu na muzyce a nie idealnej jakości różniącej się o ułamki procentowe własnych odczuć w porównaniu do tej samej muzyki nagranej na innym nośniku. Myślę, że najważniejsze jest to, aby to co słyszymy dobrze brzmiało i sprawiało nam frajdę, a czy to będze TDK A, Sony UX-Pro, czy Maxell Vertex ma znaczenie nieco mniejsze. Sam jestem zwolennikiem używania taśm typu IEC II klasy Sony UX (-S, -ES, -Pro), Maxell XL-II (-S), Fuji FR-II (-S) lub podobnych oraz typu IEC I klasy TDK AD (-X), AR (-X) czy Sony HF (-S, -ES), gdyż w zupełności spełniają moje oczekiwania. Nie zmienia to faktu, że używam też standardowych, niższej klasy żelazówek, czy wyższej klasy metalówek typu TDK MA, Denon HD-M, czy Sony Metal-ES. Stwierdzić trzeba jedno, taśmy te są niewątpliwie bardzo dobre, ale czy w każdym wypadku są tak nieporównywalnie lepsze bijąc wszystkie pozostałe na głowę? Parametrycznie i technicznie być może tak, ale z punktu widzenia ludzkiego ucha, które nie zawsze jest w stanie wyłapać wszystkie subtelne różnice już niekoniecznie.

Owszem, kasety te są niewątpliwie ciekawe i z punktu widzenia kolekcjonerksiego czy nawet użytkowego w ramach ciekawostki warto czasem takie mieć. Sam jestem z jednej strony kolekcjonerem, z drugiej użytkownikiem (chociaż użytkownikiem zdecydowanie bardziej) i mimo zainteresowania pewnymi ciekawymi modelami kaset staram się nie popadać w skrajności, bo po co skoro mam od cholery innych kaset, które mnie zadowalają?

Nie każdy też dysponuje sprzętem z najwyższej półki (sam jestem tego dobrym przykładem). W takiej sytuacji, czego możemy się spodziewać? Czy taka "wypasiona" kaseta jest w stanie na popularnym sprzęcie powalić nas na kolana dużo bardziej niż np. Maxell XL-IIS? Mnie, nie powala, choć nie powiem gra świetnie.

A co do kaset That's/Triad. Kasety moim skromnym zdaniem należą do bardzo dobrych i złego słowa też o nich nie powiem bo bym skłamał. W moim odczuciu bardzo wiernie grają, są bardzo solidnie zbudowane i bardzo lubię ich używać. Jednak czy w odczuciach słuchowych ustępują innym kasetom podobnej klasy? Moim zdaniem nie, są po prostu zbliżone i chwała im za to, bo to oznacza tylko tyle, że są po prostu bardzo dobre.

Co do cen niektórych kaset... no cóż, to prawda są niekiedy bardzo wysokie, ale takie prawo Sprzedającego, jeśli znajdzie Kupca, to jego zysk. Jeśli Kupujący jest kolekcjonerem to zapłaci każdą cenę. Ja traktując kasety z punktu widzenia użytkownika takich cen nie jestem w stanie zaakceptować, ale Sprzedający ma prawo sprzedać za cenę nawet 100-krotnie wyższą jeśli znajdzie nabywcę.

Nie staję tutaj po niczyjej stronie. Staram się być bezstronny i wyrażam tylko swoje zdanie. :)

Witam

Właśnie takie podejście do tematu kaset magnetofonowych jest bardzo cenne. Moimi ulubionymi kasetami są Maxell, Basf, That's. Co do typów to wolę jednak typ IV od II, ale to kwestia własnych preferencji niż samej jakości nośników.

Jeśli miałbym coś polecić to byłoby bardzo trudno. Odmienne zdanie mam w kwestii handlu kasetami. Tutaj należy trafić do konkretnego odbiorcy więc trzeba go zachęcić bardziej hasłowo niż merytorycznie. Cena którą mogę zapłacić za kasetę jest w zasadzie nieograniczona ( jeśli poszukuję takiej) i uważam, że tak samo jest z kolekcjonerami.

Przyjmuję także, że użytkownicy kaset są w stanie mniej zapłacić niż kolekcjonerzy ponieważ patrzą bardziej racjonalnie niż emocjonalnie.

Zakupiłem kiedyś magnetofon z 1972 roku i zapłaciłem za niego tyle, że mógłbym kupić wysokiej klasy magnetofon z 91 roku. W tym przypadku decydowały względy emocjonalne a nie walory użytkowe tego magnetofonu. Podobnie może być z kasetami i pewnie tak jest.

Ostatecznie można kupować tańsze modele TDK i Maxell, które oferują zasadniczo wysoką jakość mimo pierwotnej dostępności kaset w każdej sieci sklepów z elektroniką na świecie i pełnej komercji produktów to w określonym przedziale lat były bardzo dobre i wygrywały popytem z tymi, które były niejako lepsze ale droższe także dlatego, że były przeznaczone dla bardziej snobistycznych nabywców.

Zwiększenie popytu może zwiększyć podaż natomiast firmy, które skierowały swoje kasety do węższego grona nabywców były zmuszone do stosowania wyższych cen, które wcale nie musiały mieć odzwierciedlenia w koszcie produkcji takiego nosnika.

Mam nadzieję, że jeszcze ze 2-3 lata ceny na kasety magnetofonowe będą podobne. Ceny wzrosnąć mogą wyłącznie tytułem już wartości kolekcjonerskiej a nie w zwiazku z walorami technicznymi.

Kasety z taśmą żelazową to nie " wino", które jest lepsze po latach leżakowania. Może powstać problem tzw. rozwarstwiania się które przejawia się dla użytkownika brudzeniem toru prowadzenia i niszczeniem taśmy w czasie użytkowania w bardzo dużym tempie.

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników taśm typu II.

Czy taśma typu IV w kasecie odczytywanej jako typ II faktycznie może być lepsza jeśli wszystko

co jest zwiazane z identyfikacją nośnika spala na panewce? Magnetofon odczytuje typ II nagrywany nośnik to typ IV a użytkownik zostaje z myślą - czy to lepszy nośnik od "najlepszego" chromu jaki posiada czy tylko chwyt marketingowy w latach kiedy magnetofonów czytających metal było mało, a producent pomyślał że poprawi sobie zbyt właśnie trafiając do takich użytkowników.

Pozdrawiam

tdk hx-s

that's em-x

hx-s nie uzywam,te ktore mialem - sprzedalem, za kazda z nich nabylem odpowiednio 3 i 5 krotkich em-x i te sa genialne.

najszybszy "punch" w niskich Hz (60-160) uzyskuje na tej tasmie,minimalnie gorzej wypadają AD-X i UX-PRO

reszta nie ma startu (w tej kategorii)

Witajcie

Stalem sie dzis posiadaczem kilku kaset - fotki ponizej. Ca sadzicie o tych Denonach? Jest na niej nagrane troche klasyki i nie wiem czy zostawic, czy nagrac cos swojego, czy wrzucic do pieca u rodzicow. Jest kilka TDK AD 90, 2 sztuki That's FX 90, Maxell UDI-S 90, Fuji FX-I 80, Maxell XLII 100 i stare Basf LH 60 (niebieska) oraz Basf LHI 90 (zielona). Mam tez zafoliowana Hitachi UD-C90 - moze jest ktos zainteresowany - ktos kto lubi zafoliowane kasety?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-1901-100002696 1235601944_thumb.jpg

post-1901-100002697 1235601944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-1901-100002693 1235602059_thumb.jpg

post-1901-100002694 1235602059_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-1901-100002690 1235602168_thumb.jpg

post-1901-100002691 1235602168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do......pieca? Toż to by był czyn godny potępienia na tym forum! Kasetki same w sobie niczego sobie. Jak Ci nie pasuje muzyka nagrana na nich, to przecież po porządnym skasowaniu zawsze możesz nagrać coś swojego.

Daj im szansę!

pzdr

cd

Ukryta Zawartość

post-1901-100002687 1235602311_thumb.jpg

post-1901-100002688 1235602311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Przepraszam za jakosc powyzszych zdjec - NOKIA e50.

2. W najblizsza sobote 28.02 moge miec jeszcze kasetki Ampex 90, Agfa FerroColor i Agfa SuperFerro (obie 90+6) minut. Nie wiem czy warto brac. Jesli tak, to podpowiedzcie ile za nie max zaplacic. No chyba, ze jest ktos zainteresowany, to moge w jego imieniu nabyc.

Pozdrawiam i niedlugo zaczynam odsluch... dobrze miec urlop.

Ukryta Zawartość

post-1901-100002684 1235602586_thumb.jpg

post-1901-100002685 1235602586_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No moze z tym piecem troche przesadzilem, ale zawsze moge sie podzielic nimi z innymi np. poprzez jakis serwis aukcyjny :-) Tak swoja droga, to chyba nigdy nie widzialem Denonow na aukcjach... przynajmniej tych polskich.

Denony na Allegro można spotkać. Może nie tak często jak np. Sony, Maxell, czy TDK, ale zdarzają się co jakiś czas.

A z tym piecem to przesadziłeś naprawdę. :) Jakbyś tak zrobił, to chyba wszyscy tutaj by Cię wirtualnie zlinczowali. :) Zdobyta kolekcja bardzo fajna jest. Nie wyrzucaj ich, to bardzo fajne kasety. Faktycznie, jeśli nie odpowiada Ci materiał na nich nagrany, zawsze możesz nagrać je ponownie wedle uznania.

Niech Cie ręka Boska broni! Wrzucanie do pieca takich kaset powinno być karalne! Jeśli nie masz innej podpałki może kup na allegro za 46 złotych cały karton ACME powinno Ci starczyć do końca zimy :-)

A DENON'y można łatwo spotkać na allegro, użytkownik mar211 miał ich dość dużo.

Wie ktoś co to za kasety i jak one wyglądają? Przypuszczam że coś typu ACME sądząc po cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR373,

Te kasety chyba od jakiegoś czasu powtarzają się na Allegro od 1 zł. Myślę, ze to jest raczej kiepski nośnik jak wszystkie próbujące naśladować firmówki.

Ta konkretnie próbuje naśladować kasety TDK z końca lat 70-tych, bo właśnie je przypomina pod wględem układu graficznego i kolorystyki. Może być ciekawa z punktu widzenia kolekcjonerskiego, ale z użytkowego, obawiam się, że nie za bardzo.

Naśladuje TDK nie tylko pod względem wyglądu ale i jej nazwa "TAK" jest podobna,w końcu tym charakteryzuje się podróbka.

One są na Kup Teraz po 1 zł za sztukę. To nie majątek więc może nawet wezmę wszystkie 10 jakbym kupował, może przydadzą się nawet do nagrywania mowy. Nie wiem czy nawet takiej nie miałem, ale musiałbym zobaczyć samą kasetę a nie tylko okładkę. I jeśli dobrze pamiętam i jeśli to jest ta co myślę to było coś pokroju Stilon/Superton.

Ja już wcześniej kupiłem taką kasetę.

Wykonanie jest fatalne. Tworzywo tandetne, etykieta nieudolnie przyklejona, kaseta jest krzywo odlana, jak widzicie ma nawet nacieki plastiku w otworach - przez co bardzo ciężko się przesuwa. Mechanicznie tragedia.

Nawet nie wkładałem jej do magnetofonu. Taśma na oko brzydka, porowata.

Podejrzewam, że - mimo próby podrobienia designu TDK z 1977 roku - kaseta pochodzi z lat późniejszych, bo faktycznie przypomina nieudolne produkcje małych prywatnych firm ze schyłku PRL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co ja miałem to jednak było co innego. Nie pamiętam bo to było jakieś 10 lat temu.

Ta na pierwszy rzut oka wygląda ładnie, jednak gdy zobaczyłem te zacieki to zwątpiłem :-)

Ale kupię je kiedyś bo chcę zobaczyć jak grają i mieć je po prostu w kolekcji.

Ostatnio udało mi się trochę powiększyć rodzinę serii XLI we wszystkich odmianach. Brakuje UDXLI takiej jak pierwsza po lewej tylko z nadrukiem na zewnątrz oraz XLI z serii jak środkowa XLIS oraz XLI z wycięciami ,czarnej wewnątrz a z szatą graficzną jak dwie ostatnie tylko z namisem NEW. I to chyba w tych latach wszystkie odmiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brakujące ale niestety nie moje.

Ukryta Zawartość

post-14246-100002528 1235752487_thumb.jpg

post-14246-100002529 1235752487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Green Apple, szczęściarzu! Przecież właśnie wygrałeś XLI z dopiskiem "new", tyle że C60 :-))

Obserwuję jak kosisz na ebayu i zazdrość mnie zżera, bo nie mam teraz kompletnie pieniędzy... Ale może to i dobrze, bo byśmy się wzajemnie powyrzynali... ;-)

Żeby zaognić sprawę dodam, że z brakujących ci modeli mam czarną XLI, a UDXLI mam obiecaną :-))

No i pewnie konsekwentnie istnieje jeszcze XLI-S z dopiskiem "new"... Ale gdzie tego szukać....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdobyłem też wreszcie swojego pierwszego Basfa w wersji japońskiej.

Ukryta Zawartość

post-15808-100002525 1235753761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.