Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

moze i ja zadam pytanie: oststnio kupilem 5-pak Basfa Chrome Maxima II - ale wyglada (jak na moje oko) jakos podejrzanie: wydruk na folii jest kiepskiej jakosci - dosc nieostry. Moze to byc podroba?

Późne BASFy i EMTEKi miewały taki trochę "grubo ciosany" nadruk - mam wrażenie, że trochę się już nie przykładano do produkcji, pomijając już to, że późne BASFy miały bardzo krzykliwą grafikę - z "oczobijnymi", mało eleganckimi złotymi napisami, itd.

Natomiast wątpię by były to podróbki. Podróbki opłacały się tylko w przypadku najprostszych kaset o najtańszej konstrukcji, takich jak TDK D, Sony EF i HF, Maxell LN, itp. Droższe modele, takie jak Chrome Maxima, miały na tyle skomplikowane obudowy, że podrobienie ich tak, by wyglądały podobnie do oryginału musiałoby kosztować prawie tyle co oryginał, a więc nie opłacałoby się. Nigdy nie spotkałem się z podróbkami lepszych modeli kaset. Chyba że podróbki są tak dobre jak oryginał i nie zorientowałem się... ;-)

To wszystko zależy od jakości kasety, równego nawinięcia taśmy oraz pasków w magnetofonie.

Mam 2 szt C-120 Stilona i na prawie 30-sto letnim Techniksie śmigają bez oporów.

Tyle że wiele Polskich magnetofonów przeciągało taśmy bez powodu.

(sam do użytku w swoim Kasprzaku musiałem luzować śruby w kasetach, bo niby ciężko chodziły) :)

U mnie na M 9108, MDS 432, M 8047 i M 536 SD "Finezja 1" wszystkie Stilony śmigają bez problemu, a mam ich około 40 :P

Witam :-)

Parę "uratowanych" :-)

Pytanie mam odnośnie kasety Philipsa - czy to nowa kaseta stylizowana na starą czy faktycznie ma swoje lata

(jeśli nawet to i tak ładna) :-), co do kasety alme - po prostu musiałem ja mieć;-)), a reszta pewnie już była...:-)

Pozdrawiam :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-020845000 1286308553_thumb.jpg

post-19017-050936600 1286308562_thumb.jpg

post-19017-073333200 1286308572_thumb.jpg

post-19017-071148500 1286308581_thumb.jpg

post-19017-021102200 1286308590_thumb.jpg

post-19017-053812300 1286308598_thumb.jpg

post-19017-027580400 1286308606_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie na M 9108, MDS 432, M 8047 i M 536 SD "Finezja 1" wszystkie Stilony śmigają bez problemu, a mam ich około 40 :P

Ja natomiast miałem do czynienia z : MK-125 , MK-232P , RM 405 Marta - duże problemy z ciężej chodzącymi kasetami i bardzo usterkowe.

Oraz RM 301 Wilga i Diora MDS 455 - żadnych problemów. :)

Wiem że bardzo dużo dawało to na jaki się trafiło egzemplarz danego modelu,

jeden lepszy a drugi się ciągle psuł jak to ze wszystkim produkowanym w czasach PRL.

Witam :-)

Parę "uratowanych" :-)

Pytanie mam odnośnie kasety Philipsa - czy to nowa kaseta stylizowana na starą czy faktycznie ma swoje lata

(jeśli nawet to i tak ładna) :-), co do kasety alme - po prostu musiałem ja mieć;-)), a reszta pewnie już była...:-)

Pozdrawiam :-)

Fajna ta Supertape :)

Ja natomiast miałem do czynienia z : MK-125 , MK-232P , RM 405 Marta - duże problemy z ciężej chodzącymi kasetami i bardzo usterkowe.

Oraz RM 301 Wilga i Diora MDS 455 - żadnych problemów. :)

Wiem że bardzo dużo dawało to na jaki się trafiło egzemplarz danego modelu,

jeden lepszy a drugi się ciągle psuł jak to ze wszystkim produkowanym w czasach PRL.

Fajna ta Supertape :)

Ta supertape to kaseta z rynku amerykańskiego. Mój kolega w drugiej połowie lat 80-ych dostawał paczki od wujka z USA i były w nich te kasety.

Ta supertape to kaseta z rynku amerykańskiego. Mój kolega w drugiej połowie lat 80-ych dostawał paczki od wujka z USA i były w nich te kasety.

"Realistic" to marka handlowa ogólnostanowej sieci sklepów elektronicznych "Radio Shack". W różnych okresach zaopatrywali się chyba u różnych dostawców; w latach 80-tych kasety Realistic Supertape bardzo przypominały Maxelle, a niedawno widziałem na jakiejś aukcji na ebay kasety Realistic identyczne z Denonami.

Mam kilka Stilonek, folie ślizgowe w nich są wykonane z beżowego lub żółtego papieru albo też z czarnej folii (zbyt grubej i wyginającej się jak kartka posmarowana klejem). Pamiętam że kiedyś miałem ich więcej. Te gładkie miały okienka prostokątne i z okrągłymi rogami. To samo z tymi kasetami w kratkę. Jeszcze było kilka czarnych, również głądkich i w kratkę. Natomiast moja stara C-90 wygląda jak ta C-120 pokazana przez SirJack'a i ma bezbarwną rozbiegówkę, lecz nie ma etykiet.

Może po prostu ktoś podmienił taśmę ;-) Mam jedną czarną ACME MS-400 C-90, taśmy jest więcej i faktycznie trwa 90 minut. Nawet nie kaleczy słuchu, ale mechanika jest koszmarna...

Mam kilka Stilonek, folie ślizgowe w nich są wykonane z beżowego lub żółtego papieru albo też z czarnej folii (zbyt grubej i wyginającej się jak kartka posmarowana klejem).

To właśnie te 90-tki z czarnymi foliami ślizgowymi dawały tak wielki opór przy przewijaniu i powodowały problemy. Nowsze, z wkładkami papierowymi, już chodziły dużo lepiej.

Może te czarne są starsze, a te przezroczyste nowsze. Ja kiedyś kupiłem taką w Tesco i miała właśnie mniej taśmy.

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że wszystkie kasety ACME/ALME z czarnego tworzywa miały zielony nadruk i oznaczenie MS-400, a te przezroczyste miały czerwony nadruk i oznaczenie MS-800. Te ostatnie można też było kupić np. jako MYAMA.

MaciejLK - a jak jest z tym Philipsem? To staruszek czy stylizowany? :-)

Nie mam zielonego pojęcia. Tak na oko ta kaseta wygląda na jakiś 78-80 rok, nie później, ale mogę się mylić. Nie znalazłem ich w żadnych prospektach Philipsa. Natomiast kilkakrotnie widziałem na ebay w sprzedaży właśnie taką, tylko parę: czerwona C-60 i niebieska C-90. Sama kaseta, jak mi się wydaje, wygląda trochę inaczej niż typowe Philipsy - ale też kasety firmowane przez Philipsa pochodziły z wielu różnych wytwórni. Kasety Philipsa z lat 60-tych i 70-tych pochodziły z Belgii, Holandii, Niemiec i Austrii. Później były też szwajcarskie, chińskie, australijskie, chyba singapurskie, itp. Trudno dojść, kto mógł te kasety robić dla Philipsa.

To oznacza tylko tyle, że jest to "Wyprodukowane w Hong Kongu". Czyli jedna z niezliczonych firm w Hong Kongu produkujących marne na ogół kasety, produkowała te kasety dla Philipsa, na ich zamówienie. Dlatego te kasety są zupełnie inne od typowych kaset Philipsa. Być może np. nie były w ogóle przeznaczone do sprzedaży w Europie, dlatego są u nas rzadkością.

Dziękuję Maciej za info. Myślałem,że to nowe totalne badziewie przepakowywane w HongKongu :-)

Jakościowo taśma nie wygląda źle, jest nagrana - słychać że nagranie ma trochę lat, ale poziom jest akceptowalny,

jedynie rozbiegówka nie wzbudza zaufania - jest jak przejrzysta folia o zabarwieniu czerwonym.Mechanicznie bardzo dobrze

- taśma prowadzona jest równo, nie słychać przy przewijaniu niekorzystnych dźwięków :-))

Ostatnio przewijałem zakupionego dopiero co używanego Basfa chromdioxid II 90 - w pewnym momencie słyszę, że magnetofon już nie przewija - wyjmuję kasetę - przewinięta do połowy...a taśmy nie ma na zewnątrz :-))Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło :-))

A tak patrząc sobie - to niezłe te rozbiegówki - że nie zrywają się zaraz przy szpulce, przecież są cały czas pod kątem i poddawane ciągłym naprężeniom...

Rozbiegówka jest grubsza i znacznie mocniejsza niż taśma magnetyczna - i po to właśnie jest!

W niektórych kasetach demonstracyjnych, dołączanych swego czasu do magnetofonów, głównie przez Japończyków, dla obniżenia kosztów nie stosowano rozbiegówki, tylko taśmę magnetyczną zapinano bezpośrednio do szpulek. Czasem też ludzie w ten sposób naprawiali uszkodzone kasety. Przy niektórych zapięciach okazywało się, że taśma magnetyczna jest na tyle cienka, że zapinka nie trzyma jej na szpulce.

Natomiast w starych kasetach zdarza się, że puszcza klej na taśmie klejącej łączącej rozbiegówki z taśmą magnetyczną.

A ten Philips - zapewne firma znalazła dobrego dostawcę w Hongkongu, na tyle dobrego że nie rujnuje wizerunku firmy. W latach 70-tych i 80-tych podobno właśnie w Hongkongu mieściła się znakomita większość fabryk dostarczających najtańsze kasety "no-name" do supermarketów itp. Produkty większości z nich były wyjątkowo marnej jakości. Ale najwidoczniej trafiały się też niezłe.

Ten Basf jest zerwany w momencie ok.1/3 długości taśmy -jest to nierównomierne rozcięcie wzdłuż taśmy,tak ok.4cm pośrodku i kończące się ku krawędzi taśmy.Tak jakby taśma sunęła po jakimś ostrzu - nie jest poszarpana.Ciekawe.

Może poprzedni właściciel ją tak okaleczył:(

Pamiętam kilka czarnych kaset Stilonu. Gładkich i w kratkę. Te gładkie miały okienka z ostrymi rogami oraz z okrągłymi, a te w kratkę tylko z okrągłymi. Widziałem je chyba tylko jako 60-tki. Gładkie miały rozbiegówki bezbarwne oraz różowe, a te w kratkę czerwone. Dawno ich nie widziałem. Teraz też prawie nigdzie ich nie widzę.

Albo wszyscy wszyscy są pochłonięci nagrywaniem i nie mają czasu pisać. :)

Ostatnie moje gratisowe nabytki, w tym 7 metali. Ciekawostką jest That's MR. Bardzo ciekawa kaseta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo wszyscy wszyscy są pochłonięci nagrywaniem i nie mają czasu pisać. :)

Ostatnie moje gratisowe nabytki, w tym 7 metali. Ciekawostką jest That's MR. Bardzo ciekawa kaseta.

Fajne te kasetki. Szczególnie ta Fuji FR Metal - moja ulubiona.

Muszę się w końcu zebrać i wstawić kilka zdjęć moich ostatnich nabytków kasetowych.

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Witam serdecznie po dłuzszej przerwie.

dodaje kilka nowych nabytków...

1.TDK SF-90 europa 2 wersja rok 90

2.TDK SF-90 europa 2 wersja rok 90 widok na tył

3.TDK SR-X50 japan rok 1991

4.TDK SD-46 stany 88 rok

5.TDK SA-X 60 europa 86 rok

6.TDK HXS-60 stany 84 rok

7.TDK D-46 stany przod 86 rok

8.TDK D-46 europa przod 88 rok

i kilka TDK i 2 maxell-e te maxelki to miałbym na wymiane pytania proszę kierować na PW lub GG

zdjęcia tych maxeli

Ukryta Zawartość

post-11402-026608200 1287270203_thumb.jpg

post-11402-097962300 1287270249_thumb.jpg

post-11402-070218300 1287270285_thumb.jpg

post-11402-019847600 1287270313_thumb.jpg

post-11402-006013600 1287270342_thumb.jpg

post-11402-020144800 1287270371_thumb.jpg

post-11402-022071400 1287270392_thumb.jpg

post-11402-048102600 1287270543_thumb.jpg

post-11402-072088900 1287270705_thumb.jpg

post-11402-048416800 1287270714_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Jeszcze ciekawostka na temat Stilonek: Właśnie sobie przypomniałem wcześniejsze kasety Stilonu, które miały taśme o niejednolitej strukturze, miały ciemniejszy pasek o szerokości ok. 1 mm po środku taśmy. Te kasety były gładkie, białe i czarne, miały czarne folie ślizgowe i rozbiegówki bezbarwne i jasnoczerwone.

Tata właśnie wrócił z Anglii i przywiózł 10-Pack TDK D 90 :-) Zaraz zabieram się do nagrywania :-)

Tata właśnie wrócił z Anglii i przywiózł 10-Pack TDK D 90 :-)

RS-TR373, z jakiego okresu te TDK D? Ja z kolei wylicytowałem dzisiaj 10 szt Fuji CDFAN2 74 za 29 zł (kasety z lat 1998 - 2000)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.