Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

W ten smutny i ponury listopad mała iskierka nadzieji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawe co?

Ukryta Zawartość

Witam,

Kasety to moja pasja i ostatnio postanowiłem rozpocząć "ciułanie" w obszarze AGFA.

Rezultaty na zdjęciu, jak widać brakuje supechromu HD (cztery gwiazdki, ktoś mnie ostatnio przebił na ebay'u za pięciopak) oraz carat'a, jezeli ktoś ma coś takiego na zbyciu to chętnie skorzystam:-)

pzdr

PS. Wpis o takiej samej treści zamieściłem na AH, piszę na obu forach i nie uważam że to coś złego :-)

Te kasety pochodzą z dwóch kolejnych serii; ta seria "+6" jest późniejsza, i w niej, o ile wiem (choć mogę się mylić), były tylko cztery kasety: nie było już ani "Carata" Ferro-Chrom, ani Metalu - w każdym razie nigdy nigdzie takich kaset nie widziałem. Wygląda więc na to, że z tej serii brakuje Ci tylko Superchromu HDX z czterema gwiazdkami. Natomiast Carat HDX z wcześniejszej serii jest trudny do zdobycia, kiedyś udało mi się ją kupić używaną; zafoliowane trafiają się bardzo rzadko. Na Allegro była jedna 60-tka w 2005 roku i jedna 90-tka w 2009. Na niemieckim ebayu przez kilka lat widziałem raptem dwie zafoliowane i jedną używaną.

PS. Też nie widzę nic złego w pisaniu na dwóch forach.

funland,

Tak się składa, że mamy wyjątkowo ładny listopad :-) (jak nie lubię jesieni, muszę to przyznać).

Właśnie po ciężkim dniu poprawiłeś mi humor tym artykułem :-) I wszyscy tu mamy jakiś mały wkład, w tym, co pisali ;-) Miejmy nadzieję, że faktycznie kasety "powrócą do łask"!

Nic już z tego nie rozumiem. Jedno przeczy drugiemu.

Maxell rozważa rozpoczęcie na nowo produkcji kaset, a Sony...przeczytajcie i pooglądajcie sami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic już z tego nie rozumiem. Jedno przeczy drugiemu.

Maxell rozważa rozpoczęcie na nowo produkcji kaset, a Sony...przeczytajcie i pooglądajcie sami.

Ukryta Zawartość

Trudno być prorokiem (co przypomniał ktoś w komentarzach pod tym artykułem o "renesansie" kasety - przepowiadano, że miasta utoną pod tonami nawozu końskiego, że na świecie będzie zapotrzebowanie na 5 komputerów, potem że nikt nie będzie miał potrzeby posiadania komputera w domu, a w końcu że nikomu nie będzie potrzebne więcej niż 640kB RAMu), i można się podobnie mylić w takich przepowiedniach dotyczących zapisu muzyki, ale wydaje mi się, że ten "powrót" kaset to chwilowa moda, ograniczona w dodatku do pewnych wąskich zastosowań (niszowe gatunki muzyki, itd.). Przy rozpowszechnianiu muzyki na niewielką skalę użycie do tego kaset faktycznie może być łatwiejsze i tańsze niż płyt CD. Ale jakoś nie wierzę, by kaseta odzyskała choćby procent swej dawnej popularności - i podobnie podchodzę do czarnych płyt, o których renesansie tyle się mówi, a nadal głównymi nośnikami w przytłaczającej ilości są płyty CD, nie mówiąc już o plikach mp3 itp. Płyty zapewne zostaną produktem niszowym dla entuzjastów tego formatu, i w najlepszym razie podobnie będzie z kasetami. Ale oczywiście mogę się mylić! ;-) (patrz wyżej)

Ukryta Zawartość

Trudno być prorokiem (co przypomniał ktoś w komentarzach pod tym artykułem o "renesansie" kasety - przepowiadano, że miasta utoną pod tonami nawozu końskiego, że na świecie będzie zapotrzebowanie na 5 komputerów, potem że nikt nie będzie miał potrzeby posiadania komputera w domu, a w końcu że nikomu nie będzie potrzebne więcej niż 640kB RAMu), i można się podobnie mylić w takich przepowiedniach dotyczących zapisu muzyki, ale wydaje mi się, że ten "powrót" kaset to chwilowa moda, ograniczona w dodatku do pewnych wąskich zastosowań (niszowe gatunki muzyki, itd.). Przy rozpowszechnianiu muzyki na niewielką skalę użycie do tego kaset faktycznie może być łatwiejsze i tańsze niż płyt CD. Ale jakoś nie wierzę, by kaseta odzyskała choćby procent swej dawnej popularności - i podobnie podchodzę do czarnych płyt, o których renesansie tyle się mówi, a nadal głównymi nośnikami w przytłaczającej ilości są płyty CD, nie mówiąc już o plikach mp3 itp. Płyty zapewne zostaną produktem niszowym dla entuzjastów tego formatu, i w najlepszym razie podobnie będzie z kasetami. Ale oczywiście mogę się mylić! ;-) (patrz wyżej)

Zgadzam się w 150%. Powrót kaset to raczej krótkotrwała moda niż długofalowa zmiana. Postępu nie zatrzymamy, choćbyśmy bardzo chcieli. Poza tym należy pamiętać, że same kasety to tylko jedna strona medalu. Drugą są magnetofony, a w tym obszarze nie widać pozytywnych zmian, dodatkowo koszty wytworzenia odtwarzacza kasetowego są chyba znacznie wyższe niż napędu CD, ze względu na skomplikowaną część mechaniczną, o odtwarzaczach mp3 już nie wspomnę.

Te kasety pochodzą z dwóch kolejnych serii; ta seria "+6" jest późniejsza, i w niej, o ile wiem (choć mogę się mylić), były tylko cztery kasety: nie było już ani "Carata" Ferro-Chrom, ani Metalu - w każdym razie nigdy nigdzie takich kaset nie widziałem. Wygląda więc na to, że z tej serii brakuje Ci tylko Superchromu HDX z czterema gwiazdkami. Natomiast Carat HDX z wcześniejszej serii jest trudny do zdobycia, kiedyś udało mi się ją kupić używaną; zafoliowane trafiają się bardzo rzadko. Na Allegro była jedna 60-tka w 2005 roku i jedna 90-tka w 2009. Na niemieckim ebayu przez kilka lat widziałem raptem dwie zafoliowane i jedną używaną.

PS. Też nie widzę nic złego w pisaniu na dwóch forach.

Tak, są to dwie osobne, następujące po sobie serie AGFA - moim zdaniem najładniejsze:-)

Z tego co piszesz, to AGFA Carat HDX należy do jednej z najrzadszych kaset występujących w stanie "dziewiczym" - prawdziwy "biały kruk". Biorąc pod uwagę częstotliwość występowania na portalach aukcyjnych, jest ona na pewno rzadsza niż Maxell XLI-S, czy BASF Ferro Super, których ostatnio jest sporo. Zastanawia mnie tylko, czy wynika to z tego, że o Maxell'ach i BASF'ach częściej się mówi i pisze na forach a o AGFA nie, czy też jest to faktycznie pochodna jej wyjątkowej rzadkości.

A może mała ankieta, jakie kasety uważacie za prawdziwe białe kruki?

Ja opórcz ww. AGFY Carat HDX, dodałbym do niej jeszcze Technicsa ANGROM'a.

PS. Mam taką cichą nadzieję, że pisanie o rzadkich kasetach, przełoży się na ich częstsze występowanie w serwisach aukcyjnych ;-)

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

A może mała ankieta, jakie kasety uważacie za prawdziwe białe kruki?

Ja opórcz ww. AGFY Carat HDX, dodałbym do niej jeszcze Technicsa ANGROM'a.

Ta AGFA Carat HDX mimo wszystko nie jest chyba tak rzadka jak AGFY Metal z kolejnych serii z I połowy lat 80-tych. Bardzo rzadka też jest AGFA Metal XS, tzw. "okularnica", z ostatniej serii z przełomu lat 80-tych i 90-tych - widziałem jej zdjęcie, z nalepką "Goodbye edition", na niemieckim forum.

Zgadzam się, że kasety Technics Angrom są bardzo rzadkie - przypadkiem udało mi się zdobyć tylko jedną, używaną, typu II. Kiedyś widziałem kilka zafoliowanych na Ebayu, pod markami Technics, National albo Panasonic, prawdopodobnie z rynku japońskiego, przy czym niektóre z nich miały normalne ciemne obudowy podobne np. do zwykłych kaset TDK albo Fuji, ze zwykłym małym okienkiem pośrodku, a niektóre były całe przezroczyste. Ale to faktycznie bardzo rzadkie kasety.

Ale te niebieskie BASFy Ferro Super I, kiedyś opisywane jako białe kruki, a które niedawno pojawiły się na portalach aukcyjnych, naprawdę przez dłuższy czas były białymi krukami, bo naprawdę nie sposób było je kupić. Aż być może ktoś odkopał gdzieś w jakimś magazynie kilka pudeł...

I podobnie może być z innymi "białymi krukami", np. właśnie z Angromami - ktoś gdzieś wykopie w jakimś zapomnianym magazynie pudło

Angromów czy Agf Metal XS, czy np. najstarszych Basfów Metal, i nagle pojawią się na aukcjach.

Ta AGFA Carat HDX mimo wszystko nie jest chyba tak rzadka jak AGFY Metal z kolejnych serii z I połowy lat 80-tych. Bardzo rzadka też jest AGFA Metal XS, tzw. "okularnica", z ostatniej serii z przełomu lat 80-tych i 90-tych - widziałem jej zdjęcie, z nalepką "Goodbye edition", na niemieckim forum.

Nie wiem czy o tej samej kasecie mówimy.

Ja mówię o tej (załączony obrazek 1 dzięki uprzejmości vintagecassettes.com) jest ona moim zdaniem o wiele rzadsza niż metal (obrazek 2 tez z vintagecassettes.com), który ostatnio pojawiał się kilka razy na ebay'u w UK.

Poza tym zgadzam się, że metal z roku c.a. 1990 (obrazek 3, również z vintagecassettes.com) jest hiper rzadki. Ja osobiście nigdy nie widziałem go na żywo, ani na aukcjach.

Ukryta Zawartość

post-3072-086627900 1289324592_thumb.jpg

post-3072-080067300 1289324903_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Tak, miałem na myśli właśnie te trzy kasety - choć w przypadku Agfy wszystkie Metale są dość rzadkie, a tę Metal-XS znam tylko ze zdjęć zamieszczonych na jednym z niemieckich forów. Co ciekawe, na odwrotnej stronie na folii jest napis Made in Japan.

Myślę, że co akurat jest rarytasem zależy od tego jak się "bujnie" los - jednego roku są na Allegro czy na Ebayu Caraty, następnego Metale. Przez dłuższy czas Caraty (z różnych serii - może faktycznie najrzadziej z tej ostatniej) spotykało się dość często, natomiast Metale (z dowolnej serii) były niemal nie do zdobycia. Dość długo polowałem na różne Agfy Metal, oczywiście nie upierając się przy tym by były zafoliowane - szukałem jakiejkolwiek i nie mogłem trafić. A potem pewnie ktoś wyprzedawał na ebayu paczkę Metali, to można je było kupić - tak jak z tymi niebieskimi Basfami Ferro Super, których przez całe lata nie można było kupić nigdzie (zresztą za ich "młodości" także). Takie zafoliowane Caraty HDX, 60 i 90, były na pewno na Allegro w 2009 roku, bo mam zachowane zdjęcia z aukcji, i były również na ebay.de w 2008 roku, zarówno otwarte jak i zafoliowane - również mam zdjęcia.

Dość rzadko spotykaną kasetą AGFY jest też Super Ferro Dynamic I z oznaczeniem "Hi-Fi International", z ok. 78 roku - od starszej Super Ferro Dynamic różniła się chyba dostosowaniem do wyższego, "japońskiego" i "międzynarodowego" prądu podkładu Typu I, który był wyższy niż dla typowych europejskich taśm normalnych.

no fakt poprzednie rarytaski troche zniszczone

ale tu sa w lepszym stanie

i okladni sa nawet w wiekszosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak kasety warte uwagi ale sposób reklamy nie ,słuchaj koleś chcesz reklamować to co sprzedajesz to opłać dodatkowe opcje na allegro ,bo zrobiło się ostatnio na forum istne studio reklamy .Już bezczelnie reklamują swoje aukcje ,nawet są zapowiedzi że jutro wam wystawię ,albo ogłoszenie tylko dla forumowiczów że kolega mnie prosił zeby sprzedać w całośći ,wiadomo przecież że tutaj goszczą tylko fanatycy -kasety zareklamowane .......i póżniej wystawia pojedyńczo na alegro ,gratuluje cwaniactwa ,a może już dość chcesz coś sprzedać to sprzedawaj ,każdemu wolno opłać sobie dodatkowe opcje /piersza strona ,pogrubienie czy coś takiego/ zostawcie już forum dla pierwotnych celów i bez osobistej urazy proszę nie zaczynać jakiejś wojny pozdrawiam funland

Ukryta Zawartość

Same złomy. Nawet za darmo bym nie wziął. Szkoda magnetofonu.

Ukryta Zawartość

tak kasety warte uwagi ale sposób reklamy nie ,słuchaj koleś chcesz reklamować to co sprzedajesz to opłać dodatkowe opcje na allegro ,bo zrobiło się ostatnio na forum istne studio reklamy .Już bezczelnie reklamują swoje aukcje ,nawet są zapowiedzi że jutro wam wystawię ,albo ogłoszenie tylko dla forumowiczów że kolega mnie prosił zeby sprzedać w całośći ,wiadomo przecież że tutaj goszczą tylko fanatycy -kasety zareklamowane .......i póżniej wystawia pojedyńczo na alegro ,gratuluje cwaniactwa ,a może już dość chcesz coś sprzedać to sprzedawaj ,każdemu wolno opłać sobie dodatkowe opcje /piersza strona ,pogrubienie czy coś takiego/ zostawcie już forum dla pierwotnych celów i bez osobistej urazy proszę nie zaczynać jakiejś wojny pozdrawiam funland

Popieram w stu procentach. Jak ktoś ma kupić, to i tak kupi. Jestem zagorzałym przeciwnikiem takich reklam forumowych, o czym już nie raz można było się przekonać.

No chyba, że ktoś chce sprzedać coś na forum dla "swoich", bez wystawiania się na znanych portalach aukcyjnych.

Niekoniecznie funland chciał zrobić reklamę - nie można tak od razu atakować. Nie wnikam czy to jego aukcja czy kogoś innego.

A swoją drogą nie wszystkie te kasety są złe! SONY, AGFA i SKC na pewno by nieźle zagrały.

kolega mnie prosił zeby sprzedać w całośći ,wiadomo przecież że tutaj goszczą tylko fanatycy -kasety zareklamowane .......i póżniej wystawia pojedyńczo na alegro ,gratuluje cwaniactwa

Tu się FUNLAND mylisz. Kasety sprzedawałem koledze. Napisałem prawdę i czekałem tydzień, zanim zacząłem wystawiać. Podał mi kwotę, jaką chce za te kasety. Nikt tyle nie chciał dać, a potrzebował szybko gotówki, więc zacząłem mu wystawiać pojedynczo. To ta sama osoba, która kupowała od Ciebie Basfy Ferro Super po 250zł za sztukę. Mogę Ci dać numer telefonu do niego na priva, to sobie sprawdzisz. Forum nie służy do atakowania ludzi, odpuść.

kolega mnie prosił zeby sprzedać w całośći ,wiadomo przecież że tutaj goszczą tylko fanatycy -kasety zareklamowane .......i póżniej wystawia pojedyńczo na alegro ,gratuluje cwaniactwa

Tu się FUNLAND mylisz. Kasety sprzedawałem koledze. Napisałem prawdę i czekałem tydzień, zanim zacząłem wystawiać. Podał mi kwotę, jaką chce za te kasety. Nikt tyle nie chciał dać, a potrzebował szybko gotówki, więc zacząłem mu wystawiać pojedynczo. To ta sama osoba, która kupowała od Ciebie Basfy Ferro Super po 250zł za sztukę. Mogę Ci dać numer telefonu do niego na priva, to sobie sprawdzisz. Forum nie służy do atakowania ludzi, odpuść.

Co to za kasety, kto je produkował? (kiedyś było ich pełno)

Ukryta Zawartość

post-27232-024914400 1289509046_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać, wzór obudowy Stilon. To chyba kasety nagrywane fabrycznie, czyli typu "no-name", firmy robiły obudowy dla niektórych wytwórni. Tu masz na przykład wzór BASF'a.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za kasety, kto je produkował? (kiedyś było ich pełno)

Myślę, że była to produkcja jakieś firmy rzemieślniczej czy "polonijnej" w II połowie lat 80-tych, być może wzorowana na kasetach Stilonu. Wtedy było sporo takich zakładów, wwijających do kaset własnej produkcji (na ogół dość marnych) importowane taśmy (np. Agfy, Basfa, Magny), które można było kupić hurtowo w Pewexie. Kasety te były głównie dostarczane do firm nagrywających kasety, ale część także trafiała na rynek jako kasety czyste. Niektóre z tych kaset były wyjątkowo podłej jakości, np. miały plastikowy (!) "ekran" za filcem dociskowym, a przede wszystkim fatalne rolki i szpulki, które nie były dokładnie okrągłe, często miały nadlewy i występy oraz bardzo złe zapinki mocujące rozbiegówkę, deformujące nawijaną na nie taśmę. Pierwsze co trzeba było zrobić po zakupie to rozebrać kasetę i żyletką poodcinać wszystkie nadlewy i nierówności na szpulkach, rolkach i zapinkach. Oczywiście precyzja ustawienia wszelkich kołków prowadzących taśmę w okolicy głowic była czysto umowna.

Zdarzało się również, że takie kasety miały taśmę, która nawet w "nagrywalniach" nie przeszłą (tak mi opowiadał kiedyś znajomy, który był w tym biznesie) ... Przecież jak ktoś kupił pirata bez nagranego jednego kanału itp to wracał na stoisko i mówił, że kaseta "nie gra" - a jak kupił pustą to sprzedający miał to w nosie. Co do ekranu - widziałem kiedyś i takie, które nie miały wogóle ekranu a zamiast sprężyny dociskowej z "filcem" była zwykłą gąbka o konsystencji drobniejszej gąbki łazienkowej ! ;)

Zwykle jednak, tak jak napisał Maciej, taśma, rolki i itp kupowana była hurtowo przez firmy nagrywające "pirackie" kasety w tym czasie - i część szła do sprzedaży jako czyste do nagrania.

Chyba jedyną firmą , która nagrywała i wypuszczała puste pod swoją nazwą był TAKT.

Reasumując jeżeli macie dobrego decka to nie wkłądajcie tych kaset do kieszeni ...

A spotykaliście się z czymś takim, że jedna strona nagrana była dobrza a druga na źle ustawionej głowicy? ;-)

Tak - powiem więcej - było to prawie normą ;) Widziałem kiedyś zdjęcia sporej "nagrywalni" z Krakowa z początku lat 90ych ...

Podstawowym sprzętem nagrywającym były deck'i Diory serii midi i każda strona była nagrywana na innym decku. Bo zespoły decków były "spięte" w dwie grupu - jedne nagrywały tylko strony A a drugie tylko B. Inna sprawa, któż się wtedy przejmował czy na jednej stronie jest troszkę inaczej!? ;)

Jak chciałeś mieć lepiej to kupowałeś chroma i szedłeś do jednej z kilku lepszych nagrywalni - w Krakowie najlepiej wspominam tą na Beliny Prażmowskiego.

Ja słucham głównie kaset od Elbo (też jedno z pirackich wydawnictw) i nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Co prawda nie jestem takim perfekcjonistą jak Wy, bo niewiele w życiu słyszałem i mam raczej przeciętny sprzęt, ale dobrze mi się słucha tych kaset.

Ma ktoś jeszcze oprócz mnie jakieś doświadczenia z kasetami Elbo? Albo informacje na jakim sprzęcie nagrywali?

Kasety Takt, MG, ElBo to były w tamtych czasach takie kasety "orginalne inaczej" w miarę dobrze nagrane i kupując je można było czegoś oczekiwać ...

Na czym nagrywali nie wiem ... ale biorąc pod uwagę jakość i ilości wypuszczanych tytułów musieli używać profesjonalnych kopiarek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.