Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Głos nagrany na taśmie typu IV według mnie ma się tak do rzeczywistości jak pięść do nosa, najwierniejszy zapis można uzyskać na ferro i superferro. Permaloj jest stopem żelazowoniklowym 72-78 % Ni [Permaloj, Mumetal, Permaloj C, Stop 1040]. Ja używam przeważnie taśm chromowych czyli chrom prawdziwy i superferro stabilizowane kobaltem sprzedawane przez producenta jako chrom lubię dźwięk o niezwykłej wręcz klarowności zwłaszcza jeśli mowa o górnych rejestrach skrzypiec i gitary jak proste cięcie nożem po oczach bo muzyka jak nie jest do końca okrutna i szczera jest poprostu do dupy dotyczy to zarówno i wyjącego rocka i sentymentalnych miauków.

Pozdrawiam

Głowice współcześnie produkowane są wykonane w technologii zbliżonej do tej jaką stosuje się przy mieczach japońskich jest to tak zwane szkliwo metaliczne.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Korwin, 19 Lip 2007, 20:57

>Wpis Reanimacyjny

>AKAI GX-65 + pilot instrukcja +demagnetyzer [Allegro numer 215586161]

>Pozdrawiam

>Może się komuś przyda

TAK ale to jest aukcja prywatna inaczej już by się ktoś o to starał choćby ja.POzatym drogi sprzedawca wystawia przedmiot 2 raz.Pierwszym razem wycofał oferty 5min. przed zakończeniem bo oferty były za niskie inaczej już byłby mój,ale cóż.

Pzdr

Specjalnie ślicznych kaset na Allegro nie ma, ceny może nawet nieco znormalniały ale nadal nie odpowiadają prawdziwej wartości są znacznie zawyżone, na całe szczęście istnieją jeszcze hurtownie prowadzące sprzedaż detaliczną gdzie można kupować superferro na pudła a chrom na wory.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS jedna taka znajduje się w Krakowie przy ul Berka Joselewicza [od strony nasypu kolejowego]

Kurcze piękne macie kolekcje ja w tej chwili latam po sklepach i wykupuję wszystkie chromy.Ostatnio w ręce wpadły mi TDK SA-X i zauważyłem na wystawie żelazówkę TDK za 7 zł.Podobno to profesjonalna taśma jest.

Marze też o takich taśmach jak na zdjęciu ale ich nie można znaleźć.Jak widze niektóre wpisy o kupnie w hurtowni kaset po bardzo okazyjnych cenach...Są takie może w obrębie Puław i Lublina? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam?

"Jak widzę niektóre wpisy o

kupnie w hurtowni kaset po bardzo okazyjnych cenach...Są takie może w obrębie" Gdańska?

Pozdrawiam!

Ostatnio wymiotło mi z przed nosa TDK AD90 w normalnym sklepiku...

Witam miłośników i kolekcjonerów ginących tasiemek.

A może niektórzy z Was chętnie wymieniliby się sztuka za sztukę swoimi rzadkimi okazami nowych jeszcze zafoliowanych kaset magnetofonowych? W końcu to co ja znajduję w przysłowiowym sklepiku za rogiem może dla mnie nie być rarytasem, ale dla kogoś z innego miasta tak. I w ten sposób ja również mógłbym wejść w posiadanie kaset, do których mam utrudniony dostęp. Proponuję więc prosty handel wymienny.

Ja zabrałem się za gromadzenie kaset jakiś rok temu. Czasami nabywałem ich więcej, czasem mniej. I tak uzbierałem ich już ponad 150 zupełnie nowych sztuk. Wśród nich jest też kilka modeli nawet dwudziestoletnich, wszystkie oryginalnie opakowane. Wszystkie jednak nabywałem po moim zdaniem rozsądnych cenach. Za żadną z kaset chyba nie zapłaciłem więcej niż 20 pln.

Mogę przygotować zestawienie kaset, które ewentualnie mógłbym wystawić na taką giełdę. Z Waszej strony oczekiwałbym podobnej listy. Co Wy na to? Jeśli ktoś z Was byłby zainteresowany to proszę o kontakt na priva.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Przywlokłem AGFA SR i AGFA SR-S, DENON HD8, MAXEK XL II, MAXELL XLII-S, MAXELL UD II, TDK SA, TDK SF, SONY UX, SONY UX-S, BASF CS II i jedną SONY Esprit-IV 90 [metal] razem do kupy 30 kaset.Ostatnia jest na tak zwane machniom metalu nie zbieram

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Tu jest sporo kaset za granicą to mają sporo nówek z la t 70 i 80.

Ukryta Zawartość

Panowie wiem, doskonale o istnieniu niedrogich czystych kaset na eBay i u innego żyda, ale ta ludzka nędza handlująca kasetami na pchlich targach też z czegoś musi żyć, nie wszystcy sprzedający są tak zwani trunkowi i poprostu, ja mam kasety a oni mają na chleb.

Taaak....tyle że u nas,w Puławach nie ma takich miejsc,gdzie wogóle można kupić stare kasety.Na bazarach mają tylko płyty.Chciałbym kupić po złotówce jakąś starą kasetke,ale u nas nie ma gdzie!!

Odlozylem na rynku na chwile 10 kaset w idealnym stanie i naprawde fajnych nosnikach. Wrocilem po chwili i juz ich nie bylo...zostala tylko ta kasetka. Trzeba bylo wziasc bo jak inaczej. Szkoda bylo mi ja zostawic sama w takim miejscu :)

wpis na ozywienie watku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po czym stwierdzasz, ze w idealnym stanie? Przeciez najwazniejszy jest nosnik. Skad wiesz ile razy byl nagrywany, odtwarzany i na jakich magnetofonach? Moze na takich z zasyfionymi rolkami , które usyfily tasmę, ktora teraz z kolei zabrudzi Twoje glowice i rolki.

30 kaset po 1 złp sztuka to żarcie dla jednej osoby na dwa dni, a więc albo tyć albo mieć, osobiście wolę to drugie. Zastanawiam się jednak od czasu do czasu w raptownym przypływie trzeźwości po jasną cholerę mi tyle kaset skoro już nie ma kogo na nie nagrywać. Można na siłę sobie wmawiać, że to co leci z estrady jest występem na żywo a nie montowaną przez wiele dni kompilacją marnych zapisów, olewam świadomie ale trochę mi żal tej naiwności, którą utraciłem po drodze. A za tydzień znowu pchli targ i jedyne w życiu wspaniałe okazje, słoneczny [albo i nie] dzień chomika

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie można tygodnia zaczynań od negacji, nie można zakładać, że każda nagrana taśma to kiła mogiła zresztą w kasetach warstwa nośnika jest po stronie zewnętrznej i stan jego można określić metodą na oko a jesłi mamy jeszcze najta ńszego nawet ale sprawnego walkmana możemy stwierdzić nausznie z czym mamy do czynienia a tak na wszelki przypadek istnieje coś takiego jak 1 IN PAPER CORE 610-1-150 PA CR Scotch TAPE CLEANING FABRIC 3 M [84-9800-5845-1] i przy pomocy wręcz prymitywnego oprzyrządowania czyści się tą taśmą taśmy magnetyczne.

Obecnie kasuję ....jowy rock elektoniczny na kasetach TDK SA 90 i TDK SF 9O.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Taśma po podwójnym skasowaniu przy pomocy magnetofonu i przy pomocy stacjonarnej olbrzymiej cewki jest idealna.

Kupuje kasety zawsze u tego samego sprzedawcy... wczesniejsze kasety ktore zakupilem byly w takim samym idealnym stanie jak te ktore sprzatneli mi z przed nosa. Kilka sztuk bylo zupelnie nowych i czystych w srodku, a sprawdzajac stan "na oko" sprzatnietych mi kaset stwierdzam ze nosniki byly w takim samym a nawet lepszym stanie. Jedna byla nawet Type IV ktora na allegro widzialem za wysoka cene (ale w folii). Tak czy siak za tydzien takiego bledu nie popelnie.

Niedawno nabyłem sporo nieużywanych żelazowych kaset ACME MS 400 C90 jeszcze w folii. Po 20 groszy sztuka. Licząc, że jeśli by same kasety okazały sie zupełnie do niczego, to będę miał przynajmniej pudełka :-)

Kasety chyba takie sobie, choć stosunek jakość cena/cena wybitny :D

Z kupionej setki chyba ponad 30 trafiło już po cenie zakupu do kolegów, bo nie miałbym z tym co zrobić. Część zaś pójdzie na podmianę z kasetami do dyktafonu lub na pudełka do tych lepszych.

Na zdjęciach kaseta jeszcze w zafoliowanym pudełku i wyjęta zeń.

Ukryta Zawartość

post-1437-100007717 1185785974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co szanowni Panowie myślą o kasetach, które można dostać nowe w sieci np nie dla idiotów - mam na myśli TDK D Normal Position, Emtec Sound I, Sony EF?

Wszystkie kasety żelazowe TypeI,IEC I - nowe zafoliowane dostępne po 2,49 - długość 60 i 90 min.

Kupuję u różnych sprzedawców omijając wyspecjalizowane chieny bo i takie bywają na placach targowych od czasu do czasu składam wizyty w okolicznych szmateksach, nie narzekam sprzedający mnie znają oraz moją niechęć do zbijania ceny, czasem bywa i tak że w jedną niedzielę w samo południe biorę kasety a na następną zaraz srana przynoszę pieniądze. Z kasetami jeszcze jakoś obleci ale taśmy i szpule zwłaszcza 13-tki to już dno z dołkiem.

Pozdrawiam

Zbyszek

No wiec obecne Sony EF, Maxelle i inne to normalnie zalosc. Taka tandeta wykonania, okladka cieniutka, kaseta przezroczysta z niedbalym nadrukiem lub krzywo naklejona naklejka. Ale jezeli takową gdzies za jakies 2 zlote dostane to kupuje i podmieniam nosnik w starszych kultowych modelach, ktore cieszą oko wizualnie, bo na te nowe nie moge patrzec.

Co do jakosci tasm to mam pewna Agfe, ktora dostalem od kolesia. Stan wizualny idealny, nosnik na oko idealny, a po przesluchaniu tak mi usyfila rolke ze hey.

Wiec znowu kupie jakas nowa i podmienie nosnik bo meczy mnie czysczenie rolek i glowicy po kazdorazowym przesluchaniu takiej kasety.

Nie narzekam na brud, odpytaj Lecha59 jak czyścić w sposób prosty nośnik w kasecie bez jej rozkręcania ja do tej zabawy rozkręcam samą kasetę myję dodatkowo w czymś tak chamskim i żrącym jak domestos płuczę suszę i skręcam zawsze jednak korzystam z tej taśmy do czyszczenia taśm to jest podstawa mam już za sobą produkcję tasiemki z taśmy VHS niewygodna ale opłacalna i warta zachodu ze względu na jakość nagrań, opanować tą formę masturbacji muszę do perfekcji gdyby nagle chromówek zabrakło, obecnie jednak mam ich dość, kasuję od rana a z 30 za godzinę będzie gotowe raptem 10 czyli 1/3 wczorajszego zakupu, na pierwszy ogień poszły TDK,

następne to będą te których mam mało BASF, AGFA i DENON a potem SONY i MAXELL.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam pytanie techniczne.

Jak nagrywacie kasety? Zapelniacie do konca?

Przykladowo. Chce nagrac koncert, który trwa 79 minut. Jak go dzielicie, na jakiej dlugosci kasety nagrywacie, co robicie z resztą tasmy? Zapelniacie do konca byle czym??

Reaper, 31 Lip 2007, 21:58

Zostawienie pustej taśmy było luksusem i tak było by najlepiej bo nagrania czasem się gryzą-musisz sam niestety zadecydować co ważniejsze "kompozycja" czy ekonomia

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zalezy tez ile placiles za nosnik i jakiej on jest klasy. Jezeli mowa o kasetach do kilku zl to nie warto zapelniac byle czym, lepiej zostawic reszte kasety pusta. Jezeli chodzi o drogie kasety z najlepszymi nosnikami to szkoda zostawiac puste miejsce.

pozdrawiam rafallster

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.