Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

na 99,9% obie powleczono w willstaett ;) - nie potrzebny Ci zaden sprzet pomiarowy, wystarczy..nos ;) zapachu niemieckiej mieszanki wiązacej CrO2 z podkladem i odgrzybiaczem nie mozna pomylic z niczym innym na swiecie..

kiedys nazywalem to smrodem, teraz to jeden z 3ch najpiekniejszych zapachow obok "lady million" mojej lepszej polowy i swiezego rozmarynu ;)

Uff... Po tygodniu oczekiwania wreszcie dotarła :-)

wp000300t.jpg

wp000306.jpg

Teraz zostało tylko zapolować na XLI-90 ;-) (o UDSI i UDSII nie wspomnę) ale chyba tą 60 trudniej zdobyć?

Trafiła mi się taka kasetka TDK, czy może ma ktoś z kolegów skan lub link do zdjęcia wkładki? Oraz wie coś o niej: rocznik i z jakiego rynku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ten ad-x to 84rok, niestety wkladke mam zaoraną dlugopisem (ojciec zrobil sobie na niej skladanke ultravox vs alphaville i w sumie jestem w stanie zrozumiec skad ta pewnosc ze to finalowe nagranie na tej tasmie :)

ciekawa rzecz ten ad-x w ogole nie przypomina ad z tego samego roku, ani kolorem tasmy ani (za przeproszeniem) "brzmieniem" - tzn nie przypominal kiedy nadawal sie jeszcze do uzycia (: - ktoregos dnia wszczepie jej emtec'a LH-D/D i bedzie jak nowa ;)

dzwine ze niektorzy "wielcy" gracze tej branzy pakowali zabawki juz kolo 86-88 roku kiedy inni eksperymentowali grubo jeszcze do 94-95 - rok , dwa roznicy ok ,ale 6-7 w swiecie nosnikow? przepasc.

edit:

wizualnie to jest wlasnie jeden z moich ideałów. bezpretensjonalna elegancja przy zachowaniu idealnego transportu.

mam cała szuflade podbnych AD które sa "bez glowy" - nie dosc ciche zeby nagrywac bez dolby, a zbyt odhylone powyzej 8kHz zeby dolby odczytywal jak nalezy. bezuzyteczna tasma, ale trzymam je dla obudowy, te sa kapitalne.

bo była absurdalnie droga, 3 x drozsza od A, ponad 2x od Ferro Extra - zgaduje,że sporo osob kupilo z ciekawosci i na jednej sie skonczylo, wiec trzymają na pamiatke lub wywalili po zdrapaniu nosnika.

edit: a widzial kto na "rynku wtornym" uzywana jvc UF I ?

sliczna szwajcarska kaseta, ale ta sama tasme mozna bylo kupic "pod panienskim nazwiskiem" za mniej niz polowe ceny UF. co zabawne UF I byla sporo drozsza od UF II i wcale mnie to nie dziwi.

nie moge tylko dotrzec ktora agfa szła do szwajcraskich F-1s,

bardzo jasno brazowa tasma, w cenie ponizej sony ef (lol) a pracowało to na stozkowej aiwie przez ponad 6 lat praktycznie bez utraty wlasciwosci.. w porownaniu z koreanskimi F1/ G1 to byl aston martin.

Gratuluję XLI-S60, gdzie ją upolowałeś?

A ta AD-X to bardzo rzadka kaseta na rynku wtórnym, w folii nie do zdobycia !

Dzięki.

Kupiłem ją na eBay US, a co śmieszniejsze sprzedający jest z pod Budapesztu :-)

Sprzedający ma chyba jeszcze jeden egzemplarz, były wystawione trzy, dwa sprzedał. Ostatniego ponownie nie wystawił.

Tą TDK kupiłem na giełdzie w sobotę od jakiegoś łazika za 1zł, więcej nic ciekawego nie miał.

Kupiłem jeszcze Akai HX90 , wkładkę do kasety FOTON C-90, oraz oryginalną kasetę Poltonu z zespołem Kobranocka. ;-)

teraz to jeden z 3ch najpiekniejszych zapachow

Dla mnie najpiękniej pachną te oto kasety. Agfa i Philips to idealna mieszanka składników taśmy i poligrafii - dwutlenek chromu dobrze się tu wgryza w karton. I ciekawe, że Agfa C-DX pachnie wyraźnie mocniej niż C-DX S.

A dlaczego tak intensywnie pachnie Metaxial, nie mam pojęcia...

Gratuluję XLI-S60, gdzie ją upolowałeś?

Te XL-IS były do kupienia na ebayu przez parę tygodni - po 30 dolarów.

Mnie się w końcu udało upolować XLI-S90, której o dziwo nie miałem, ale wciąż nie przyszła... :-/

Ukryta Zawartość

post-15808-0-12389400-1342451400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie roztwór cdx-s miał wieksza zawartosc czastek magnetycznych kosztem wiazania, stad slabszy zapach..

a metaxial to zacznie "pachniec" jak sie zetrze warstwa ochronna tlenku i "żelastwo" weźmie głeboki wdech (:

Dla mnie najpiękniej pachną te oto kasety. Agfa i Philips to idealna mieszanka składników taśmy i poligrafii - dwutlenek chromu dobrze się tu wgryza w karton. I ciekawe, że Agfa C-DX pachnie wyraźnie mocniej niż C-DX S.

A dlaczego tak intensywnie pachnie Metaxial, nie mam pojęcia...

Te XL-IS były do kupienia na ebayu przez parę tygodni - po 30 dolarów.

Mnie się w końcu udało upolować XLI-S90, której o dziwo nie miałem, ale wciąż nie przyszła... :-/

Musiałeś mnie tak zaraz sprzedać ;-)

PS: Kiedy odbierzesz Melody C-90? Bo bardzo tęskni do twojej C-60 ;-)

Musiałeś mnie tak zaraz sprzedać ;-)

A jaką formę przesyłki wybrałeś i ile płaciłeś za przesyłkę?

Możesz dać namiary na sprzedawcę, szkoda, że o swoich zamierzonych zakupach nie piszą koledzy na forum (wiadomo, że chodzi o aukcję buy it now,) wtedy można byłoby podzielić się kosztami przesyłki :-)

a metaxial to zacznie "pachniec" jak sie zetrze warstwa ochronna tlenku i "żelastwo" weźmie głeboki wdech (:

Te kasety pachną od nowości w ten sposób, i to niezależnie od typu ale tylko do pewnego rocznika, bodaj 88, swego czasu stawiałem na poligrafie maxell-a

A jaką formę przesyłki wybrałeś i ile płaciłeś za przesyłkę?

Możesz dać namiary na sprzedawcę, szkoda, że o swoich zamierzonych zakupach nie piszą koledzy na forum (wiadomo, że chodzi o aukcję buy it now,) wtedy można byłoby podzielić się kosztami przesyłki :-)

List polecony priorytetowy koszt 6,80$ szedł 5 dni.

Namiary wysłałem na PW.

Co do pisania na forum o zamiarze kupna tej kasety to namyślałem się nad kupnem tej kasety parę dni, w tym czasie założyłem konto na eBay i PayPal oraz ogarnąłem wszystko, co i jak przelać i gdzie.

Robiłem zakupy na eBayu za granicą pierwszy raz, więc bałem się że jak się pochwalę za wcześnie to mnie ktoś podkupi zanim to wszystko ogarnę.

List polecony priorytetowy 6,80$ szedł 5 dni.

Tak, ale to nie szło z USA jak rozumiem.

Pytam o przesyłki z USA ponieważ ode mnie wołają 17-20$ (przy zakupie 1 kasety) za przesyłkę która ma numer i można ją śledzić online, podobno taniej się nie da, to prawda?

Przy okazji :-)

Te lubię bardzo !

Kolorowo, festyniarsko ale z klasą,

V12 - wiem ! Ale odpuść tym razem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, ale to nie szło z USA jak rozumiem.

Pytam o przesyłki z USA ponieważ ode mnie wołają 17-20$ (przy zakupie 1 kasety) za przesyłkę która ma numer i można ją śledzić online, podobno taniej się nie da, to prawda?

Tak to było z Węgier.

Te przesyłki to są chyba kurierskie i dla tego takie drogie, ja znalazłem za jedną kasetę taką:

Item location: Shorewood, IL, United States

US $3.49 Poland USPS First Class Mail InternationalTM

To jest chyba zwykła poczta lotnicza .

osobiscie jeszcze nie ogarnalem kwestii wysylki z dojczlandii - najtaniej 13,90 , max 19,90 uslyszalem - wiec tylko skrajne przypadki..

w tym samym czasie z uk 5-10 kaset dochodzi w kartoniku za 4-5 gbp, w niemczech nie slyszeli o liscie poleconym do 1kg?

PS: Kiedy odbierzesz Melody C-90? Bo bardzo tęskni do twojej C-60 ;-)

Właśnie! Trzeba połączyć rodzinę! :-)

osobiscie jeszcze nie ogarnalem kwestii wysylki z dojczlandii - najtaniej 13,90 , max 19,90 uslyszalem - wiec tylko skrajne przypadki..

Ja ze Stanów za jedną kasetę płacę z reguły $6,-, z Niemiec zwykły list €2,50, polecony €4,50.

no to ładnie, czyli po prostu sa uczuleni na "versand nach polen" ;/

a niestety 90% tego co mnie interesuje jest tam..

edit:

tak mnie naszło na rundke po beju i ...skrecilem na agro - łuhuhu .. kontrast pomiedzy jednym a drugim jest przygnebiający.

same rarytasy, unikaty, pewexy, "superchromówki" bez chromu itp ...ale najbardziej mnie rozwalaja goście kupujacy stosy uzywek

od niemcow i wciskajacy gadke o "stanie nośnika"/ilości nagrań (co to w ogole za informacja?)

moze sie czepiam, ale skąd pomysł, że kolekcjoner/uzytkownik magnetofonu to tępak?

jeżeli już ładować kit to z inwencją, odsiałby zachłanny leń przynajmniej te z wkładkami/etykietami pobazgranymi długopisem..

albo zarżniete taśmy w cenie zafoliowanej wystawionej obok ;)

ja to chyba cos źle robię - jak cos chce sprzedać to każą mi za to płacić, a tu widze gromadkę wesołych gości, którym najwidoczniej agro płaci za robienie sztucznego tłoku ;)

to ja juz wole kosmiczne "versand nach polen" :)

ale najbardziej mnie rozwalaja goście kupujacy stosy uzywek

od niemcow i wciskajacy gadke o "stanie nośnika"/ilości nagrań

Żyjesz tyle w tym kraju i jeszcze nie przywykłeś?

To dotyczy całego asortymentu, nie tylko kaset

Najciekawsze są oferty z autami ;-)

Gość kupuje "auto" od "Niemca", wyklepie, odpicuje, licznik "odświeży" i nagle jest bezwypadkowa igła, używany sporadycznie jako 5 auto w rodzinie, serwisowane w ASO (bo ostatnio kupił tam kilka spinek po 2zł) garażowany, kobieta niepaląca itp

Ostatnio słyszałem w TV, że Niemcy za to biorą od nas kobiety po przejściach.

Ale w naszym przypadku ten recykling bardziej się opłaca bo auto wyklepiesz, odpicujesz i jeszcze zarobisz, a z Tygrysa kocicy nie zrobisz ! :-)

jak wyglada ogół to już zdążyłem zauważyć, ale taśmy czy płyty to dla mnie nisza w której nie powinno byc miejsca na dziadostwo ani w 81szym ani w 2012.

trzeba być obiektywnym - tapeheads'em trzęsie dwoch cwaniaczków handlujących tdk'ami i maxell'ami - i bezkarnie naganiaja sobie klientów wspierani przez adminów, raz zwróciłem im uwagę ze to żałosne i zbanowali mi konto,IP/MAC'a, musiałem odgrzebac laptoka z playem zeby im na odchodne wygarnąc co sądze o kulturze dyskusji w usa.

ale porownanie dojcze beja z agro sprowadza mnie (twardo) na ziemię..

o wszystkim decyduje ekonomia - w obliczu nedzy pojecie wstydu znika z pola widzenia.

smuty na bok:

miał ktorys z Was w reku takie coś:

luxman_skewing.jpg

na chłopski rozum - żeby z poziomu "kasety" wpływać na prowadzenie tasmy nie niszczac krawedzi trzeba by ruszac naroznymi rolkami, ale nie mam pojecia co dokladnie przestawiaja te "srubki" w tym luxmanie.

Wyjaśnienia i zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla chętnych:

Ukryta Zawartość

On już je sprzedaje chyba z pół roku.

A ja nabyłem właśnie japońską Sony UX w wersji C46, z uwagi na duże rolki, ktore nieco przypominają klasyczne szpule. Ponieważ nie mam serca do kolekcjonowania Sony, od razu ją sobie rozfoliowałem. Popatrzcie, które rolki ładniejsze ;-)

Wewnątrz pudełka znalazłem też dziwną tabelę, przygotowaną chyba do wypełnienia i odesłania pocztą; widać tam wymienione inne marki kaset, ale kompletnie nie mam pomysłu o co może chodzić.

post-15808-0-48758700-1342714148_thumb.jpg

post-15808-0-54957100-1342714151_thumb.jpg

post-15808-0-04015800-1342714155_thumb.jpg

post-15808-0-55681200-1342714158_thumb.jpg

post-15808-0-94395200-1342714161_thumb.jpg

post-15808-0-33197000-1342714166_thumb.jpg

post-15808-0-40069200-1342714170_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dla mnie większość kaset z taśmą krótszą niż C-60 wygląda trochę dziwnie - te z normalnymi szpulkami mają za mało taśmy, a z kolei te duże szpulki najczęściej wyglądają kuriozalnie. Jeszcze najbardziej toleruję takie z otworkami, jak np. w tej Sony Do.

(...) a z kolei te duże szpulki najczęściej wyglądają kuriozalnie. Jeszcze najbardziej toleruję takie z otworkami, jak np. w tej Sony Do.

.

ogolnie c-46 byloby mega wynalazkiem gdyby to nie byla tasma c-60 tylko jeszcze ze dwa-trzy mikro grubsza; co do "wybałuszonych gałów" aka duzych szpulek, jedyne ktore nie wygladaja jakos wybitnie ..."kuriozalnie" to dla mnie te:

Sanyo_TheReverse_1.jpg

dają efekt kasety vsh skurczonej w praniu (:

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.