Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, piękny stan.

To ta którą przywiozłeś z Włoch ?

Nie masz dwóch ? Kurcze pod choinkę byłaby jak znalazł ;-)

O, widzę, że pamiętasz :-)

Tak, to ta. Jedyna. Gdybym mógł cofnąć się w czasie o 20 lat, kupiłbym wszystkie jakie były - chociaż, jeśli dobrze pamiętam, to był jedyny egzemplarz w sklepie, wyciągnięty dla mnie z gabloty.

O, widzę, że pamiętasz :-)

Nie byłem pewny czy wtedy przywiozłeś XLI 60 czy właśnie XLI-S 60 :-)

Max, szkoda, żę rozpakowałeś tę XLI-S90 z uszkodzoną folią, nawet taką chętnie bym przygarnął bo nie ma żadnej XLI-S

Wtedy mnie przebiłeś :-) jednak mogłem dać więcej :-)

A może masz jeszcze jedną 90-tkę

Dochodzę do wniosku, że te bardzo kolorowe i błyszczące złotkiem i sreberkiem kasety z lat 80-tych w bardzo kolorowych foliach po prostu bardzo silnie działają na nasz "sroczy gust" ;-) (to stwierdzenie faktu, a nie krytyka!) - było to wyjątkowo skuteczne zwłaszcza wtedy, w naszej ogólnej szarzyźnie. One po prostu bardzo silnie przyciągają wzrok, szczególnie gdy zestawi się ze sobą różne modele - i o to też na pewno producentom chodziło! A półka, na której postawi się obok siebie rządek różnych kaset, wygląda po prostu wręcz odpustowo!

Nie wiem, czy zauważyliście, ale w latach 80-tych i później, najbardziej podstawowe kasety były w najbardziej jaskrawych kolorach: D, UR i CHF i HF, a później BASF Ferro Extra były wszystkie czerwone, a LH była pomarańczowa; z kolei lepsze AD, AHF/HF-ES i UD-I i BASF Ferro Super były niebieskie - coś jakby kodowanie klasy kolorami i sygnał dla nabywcy.

mnie osobiście najbardziej podobają się te Maxelle z poł. lat 80-tych, nabardziej chyba z racji wspomnień lat młodości i tego dreszczu emocji, "co tam znowu Fabian zapoda" (czy też ktoś inny z II programu PR)

właśnie takie jak na tej fotce Hip Popa; były jeszcze UL-ki (teraz nie widziałem takiej nigdzie)

UL to było coś pośredniego czasowo i klasowo pomiędzy LN a UR; te kasety zresztą różnie występowały na różnych rynkach. Po pojawieniu się UR kasetą "poniżej" stała się S-LN.

Dochodzę do wniosku, że te bardzo kolorowe i błyszczące złotkiem i sreberkiem kasety z lat 80-tych w bardzo kolorowych foliach po prostu bardzo silnie działają na nasz "sroczy gust" ;-)

Ale przecież w latach 90-tych też były kolorowe folie, złote, srebrne nadruki, powiedziałbym nawet, że folie były jeszcze bardziej festyniarskie, a mimo to te z lat 80-tych w "kanciatych" pudełkach prezentują się dużo lepiej, w nich folia jest tylko oprawą dobrze zrobionej kasety, która dokładnie widać np u maxella czy TDK, czcionki ładne, nie rozmywają się, ktoś kiedyś dobrze to zaprojektował, co do jaskrawych kolorów podstawowych kaset to niewykluczone, że miały przyciągać uwagę i wyróżniać się z tłumu na półce sklepowej.

Ma ktoś brakującą do kompletu XLI-S60 ?

Ja mam dwie, jedna na Europę druga na rynek amerykański:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3072-0-42793900-1355571578_thumb.jpg

Swoją drogą nigdy nie spotkałem XLI-S, XLII-S i MX z tej serii w edycji japońskiej, wg. vintagecassettes pojawiła sie tam od razu tzw. "klepsydra".

Ale czy na pewno ...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

Ja mam dwie, jedna na Europę druga na rynek amerykański

Od frontu wyglądają identycznie, więc może Pan Mirek uzupełni moją kolekcję, u mnie w komplecie z innymi będzie ładniej wyglądać niż u Pana jedna koło drugiej :-)

Zbieranie kaset długościami to już jest wyczyn, ale rynkami to już przesada :-) Szkoda życia i miejsca, do grobu tego nie zabierzemy.

były jeszcze UL-ki (teraz nie widziałem takiej nigdzie)

Ale UL-ki nie występowały w folii "z wycięciami" - zgadza się ?

Ma ktoś brakującą do kompletu XLI-S60 ?

Ja wolę rozpakowane ;-)

Brak mi tylko UDS-I 60 i 90 oraz XLI-S 90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brak mi tylko UDS-I 60 i 90 oraz XLI-S 90

Chyba trochę więcej tam brakuje UR46, 120, UDI 46, 120, XLI 46, no i cała gama japońskich jeżeli bierzesz je pod uwagę UR10,16, UDI 100, XLI 54, MX 46

Ja bym zaopatrzył te Twoje piękne maxelle w nowe pudełka, kup gdzieś tanio UR z 1988, jest ich pełno, a mają te same pudełka co rocznik 85/6 itp, pozamieniaj i fajnie je odmłodzisz :-)

Chyba trochę więcej tam brakuje UR46, 120, UDI 46, 120, XLI 46, no i cała gama japońskich jeżeli bierzesz je pod uwagę UR10,16, UDI 100, XLI 54, MX 46

Powoli powoli najpierw te podstawowe długości. :-)

Jak już je będę miał to przecież nie osiądę na laurach.

Co do UDI , widziałem też ją w długości 30 min.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czułem, ze cos pokreciłem,ale m.de ostatnio słabo funkcjonuje - te meksykanskie HF z ostatniego rzutu wyglądaja dokladnie tak:

Sony_HF_R_Mexico_1.jpg

Sony_HF_R_Mexico_2.jpg

Sony_HF_R_Mexico_3.jpg

Sony_HF_R_Mexico_4.jpg

^maszkara tak czy inaczej - tasmy meksykanskich EFs grubo odstawały od japonskich wiec to też niemal na 100% mocno odstaje od panggung UR/EFs

No chyba jednak nie do końca tak, kupowałem jak już kilka stron wcześniej pisałem, w listopadzie w sklepie Sony, te najnowsze wyglądają inaczej

Wyraźnie napisane made in Mexico :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastrzel mnie, ale to co wkleiłes na 329 stronie ma wyraźny napis "made in indonesia".

kaseta to flagowy oem p.t. panggung - i nie do konca jestem w stanie uwierzyc, ze na polski rynek sony meksyk kupował indonezyjskie kasety, a do niemiec słał swoje.

Ukryta Zawartość

O masakro, czas na urlop albo neotropil:) taki duży napis, a ja czytałem to co drobnym drukiem:) zwracam honor:) fakt w Indonezji zdjełano :)

PS: o luteinie nie piszcie, już biorę :)

Tak, właśnie chciałem napisać, że na tych maxellopodobnych Sony HF z Indonezji jest drobnym drukiem adres biura w Meksyku, ale kaseta jednak jest z Indonezji.

A te najnowsze meksykańskie, które pokazał v12 (sam jeszcze na własne oczy nie widziałem, poza tymi zdjęciami) wyglądają tak samo (badziewnie) jak wersja poprzednia, tylko szata graficzna się zmieniła.

Przy zakupie trzeba sprawdzać napis "Made in...".

Typowym trickiem japońskich producentów tańszych kaset (które faktycznie były produkowane gdzie indziej) było umieszczanie napisu np. Maxell, Tokyo, Japan - ale nie było wprost napisane "Made in Japan"!

kaseta z indonezji - na 100%.

tasma - nie wiem, ale jedyną czynną fabryką tasmy w meksyku jest aurex - a najwieksza wadą tej fabryki była...szeroka tolerancja - niektóre serie wychodziły im...lepiej niz gorzej...i vice versa,stad unikam.

hazard mnie nie kręci..

Witam! Czy ta kaseta jest oryginalna? Pytam, bo mam taką, ale nie jestem pewny. Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze a propos kaset firmowanych przez jedną firmę, a w rzeczywistości produkowanych przez inną, gdzie indziej: w przypadku kaset AGFY z przełomu lat 70-tych i 80-tych na niektórych był napis "Agfa-Gevaert - Germany", a na innych "Agfa-Gevaert - Made in Germany" - i to robiło różnicę!

adam2948,

Wątpliwości budzi ta jedna odwrócona "gwiazda Mercedesa" trzymająca szpulkę. Wątpię, by TDK produkowało takie pudełka.

Wątpliwości budzi ta jedna odwrócona "gwiazda Mercedesa" trzymająca szpulkę.

Przede wszystkim, sama naklejka jest niedokładna, głównie "szachownica", sama folia jest prawie idealnie podrobiona, najlepsza jaką widziałem, ale pasek do ściągania folii jest w innym miejscu :-)

Pojawiło się tych podrób dużo w US, sam prawie dałem się nabrać bo facet miał niedokładne zdjęcie, na szczęście poprosiłem o dodatkowe fotki i koniec końców zrezygnowałem z zakupu.

adam -zrob porzadne zdjecie i porownaj z tym:

image2099.jpgtdk_d60_casedeff.jpg

^"mercedesa mogło cos ruszyć przed odlewaniem,ale w

w pudełku nie zgadza się docisk kasety, nie widze skali na okienku.

sama szachwonica jest "niby ok", jakby lekko nagryziona w paru miejscach ale nie wtym rzecz - od wewnatrz, etykieta jest "za ciasna", prawie nachodzi na otwory - a od zewnatrz jest 2 mm wieksza szpara od "ramki" kasety - tdk usa odstawiało rózne buble, ale to chyba jednak za duzy bład.

w kazdym razie najlepszy e-fake jaki widziałem - na zdjeciu HD wyszlyby róznice w fakturze i połysku etykiety, ale to zdjecie robił fachowiec - jeden ze sponsorów vintage cassettes (obok dr bo) a juz oni znaja sie na

handlowaniu TeDeKami i potrafia sprzedać nawet gnój.

w "ju es of ej" nic sie nie moze zmarnowac.

swoja drogą, patrzcie na to :

Ukryta Zawartość

^posowiecka, zapyziała w-szawa wydaje się nie być taka najgorsza kiedy czytam "madrosci" statystycznego jankesa..

Ukryta Zawartość

kaseta z indonezji - na 100%.

tasma - nie wiem, ale jedyną czynną fabryką tasmy w meksyku jest aurex - a najwieksza wadą tej fabryki była...szeroka tolerancja - niektóre serie wychodziły im...lepiej niz gorzej...i vice versa,stad unikam.

hazard mnie nie kręci..

Dzięki :) mam jeszcze pytanie trochę z innej beczki, a podejrzewam, że będziesz wiedział. Która z firm pakowała dokładnie takiej długości taśmę, jak pisali na opakowaniu?

MB

wszystkie i żadna ;)

wszystko zależy od obrotów decka,

nikt z czołówki nie ryzykował wpadki i czy pisał 132 czy 135 m - nawet na decku który gna 4,8 cm/s jedna strona "c-90" pociagnie okolo 46,5 minuty.

przy okazji nagrywania długich miksów czy audycji srednio wchodziło mi 46,45- 47:30 na jedna strone c-90, ale kaset nagranych ne jednym decku nie odtwarzalem na innych wiec róznic pomiedzy konkretnymi egzemplarzami nie potrafie podac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.