Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, prawie na pewno są to kasety oryginalne. W każdym razie nigdy nie spotkałem się z podróbkami kaset wyższej klasy - podrabiano wyłącznie kasety klasy podstawowej, takie jak Maxell LN, TDK D, Sony EF i HF. Lepsze kasety przeważnie były kupowane przez osoby lepiej zorientowane, które byłyby w stanie rozpoznać podróbkę, a same kasety były już na tyle wymyślne, że koszt ich podrobienia tak, by były podobne do oryginału byłby zbyt wysoki i byłoby to nieopłacalne. Podrabiano kasety najprostsze i najtańsze, a więc najłatwiejsze do podrobienia, a poza tym często kupowane przez osoby słabo zorientowane.

Czy Ktokolwiek mógłby się wypowiedzieć na temat taśm 2 warstwowych ,zalet wad etc.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Już było - v12 podawał wyżej linki do dyskusji na Tapeheads na ten temat. Generalnie taśmy wielowarstwowe mają tę wadę, że mają nierównomierną czułość w różnych zakresach i nie daje się tego skompensować prostą regulacją biasu czy czułości taśmy, bo regulacja biasu zmienia tylko ogólny kąt nachylenia wykresu charakterystyki częstotliwościowej, natomiast nie jest w stanie skompensować "górek" i "dołków". Jedynie regulacja EQ przy zapisie, i to w kilku oddzielnych pasmach (Low - Mid - Hi), jest w stanie mniej więcej skompensować takie odchylenia. Co więcej, w magnetofonach z kalibracją (albo autokalibracją) stosowane są różne częstotliwości sygnału testowego do ustawienia Biasu - zależnie od modelu, od 8 kHz, poprzez 10, 12,5, do mniej więcej 14-15 kHz. Jeśli dana taśma ma akurat w tym miejscu wyraźną górkę albo dołek, kalibracja może być ogólnie błędna.

Przez jakiś czas wykpiwałem stosowaną w nowszych i tańszych modelach Pioneera autokalibrację Super Auto BLE, gdzie Bias ustawiany jest tylko trzystopniowo (Low - Mid - High), natomiast EQ ustawiana jest bardziej precyzyjnie (chyba 16 wartości) i to w dwóch albo trzech różnych pasmach częstotliwości. Gdy jednak nad tym pomyślałem, wydaje mi się, że być może Pioneer miał rację stosując ten system - większość nowoczesnych taśm nie różniła się bardzo znacznie wymaganym prądem podkładu, natomiast znacznie większe były różnice czułości ogólnej i czułości w różnych pasmach częstotliwości - i być może dla tych taśm nie jest konieczna bardzo szeroka i precyzyjna regulacja Biasu, natomiast, ze względu na bardzo nierównomierną charakterystykę (nierównomierną czułość), bardzo przydaje się regulacja EQ w trzech różnych pasmach.

A jak skończyły pierwsze taśmy dwuwarstwowe (Fe-Cr) to na pewno wiesz sam - źle skończyły! ;-)

cały ebay jest zalany tym rzutem 60tek XR

są tego dziesiątki, jesli nie setki tysiecy - jasne ze kilku fachowcow w pl kupi kilkaset i sprawdzi czy uda sie je podpiąć pod inne "rarytasy" po 69-99 PLN, ale na probowaniu sie skonczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ze to swietne* tasmy to tylko sie cieszyc:

(165+ 65) x 3 wyjdzie okolo 7,50 pln sztuka - jezeli duzo nagrywasz to zwyczajnie najlepszy deal od lat.

ale kamyczkiem w ogródku niech bedzie to, ze total media i cwaniaki ztapeheads caly ten rzut kupili prawie darmo chwile wczesniej.

*lepszych było dosłownie kilka i kosztowały 2-3 krotnie więcej już na starcie..- pomijam kwestie kalibracji - zakladam ze porownujemy "jakosc/wartosc" tasmy dopiero po ustawieniu czulosci i eq pod dana tasme.

Ukryta Zawartość

ale kamyczkiem w ogródku niech bedzie to, ze total media i cwaniaki ztapeheads caly ten rzut kupili prawie darmo chwile wczesniej.

to sie nazywa kapitalizm. ja im nie zazdroszczę tylko mogę pogratulować.

BTW własnie zamówiłem 50-kę.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

ostatnio nagranie jednej kasety c-90 zajmuje mi niemal tydzień..

w sensie testuje 90 minutową playliste z przygotowanych "pod tasme" kawalków tak żeby nagrać w jeden wieczór.

tak czy siak, w tym wcieleniu nie zużyje połowy "zapasu", ale szukanie/polowanie to tak dobra zabawa ,że ciężko sobie odmówić zwłaszcza że na T-H działa zaproszeniowa grupa anty-cwaniacza i nadmiar linków można rozdać bez ryzyka dokarmienia jakiegoś bydlęcia.

(165+ 65) x 3 wyjdzie okolo 7,50 pln sztuka - jezeli duzo nagrywasz to zwyczajnie najlepszy deal od lat.

1. Od kiedy to dolar kosztuje 3zł w dodatku przez paypal ?

2. Tak czy siak kaseta wychodzi poniżej 10zł czyli cena bardzo fajna, dokładnie taka jaka obowiązywała w latach kiedy je produkowano, tyle tylko, że trzeba kupić ich dużo żeby wychodziło tanio, a jak ktoś potrzebuje tylko 2 lub 3 sztuki ? Tak więc Ci których nazywasz cwaniakami dają taką możliwość, u nich wychodzi ta kaseta 20zł, ale kiedy ktoś potrzebuje tylko 3, to chyba lepiej wydać 60zł za 3 sztuki (choćby po to żeby przetestować a potem kupić hurtowo) niż mrozić 700zł i zagracić sobie szuflady tylko dlatego, żeby mieć satysfakcje z faktu, że kaseta wyszła 10zł a nie 20zł, więc v12 - Ci według ciebie " cwaniaczki " , " bydlęcia" są jednak potrzebni i wielu ma z nich pożytek, o czym świadczą np komentarze, więc choćbyś się spinał na potęgę, podawał linki i nicki, nic z tym nie zrobisz :-) ludzie swoje wiedzą i widzą, liczyć potrafią i zdają sobie sprawę, nie tylko ty masz internet i wiesz o istnieniu ibeja.

3. A co będzie jak cały pakiet po +/-10zł sztuka okaże się "do bani" , resztę życia będziesz nagrywał na "syfie" tylko dlatego, że cena była okazyjna?

wyliczył wam gość ktory chapnał kilkadziesiat basfów cr-e (lokalnie na allegro) po 4 pln zeby je wam opchnąć dwa tygodnie pozniej po 19 pln/szt ...

rany stary, masz tupet - otworzyles stragan to rob swoje, ale zakładając, że kazdy w tym temacie jest idiotą mozesz sie ostro przejechać..

na co komu 3 szt jednej z najlepszych tasm w historii nosnika?

kupujesz 50 szt i masz temat nagrywania z glowy na rok, kupujesz 100 - dwa lata.

chcesz 3 - dogadaj sie sie 5 osobami, zrobcie paczke, wyjdzie darmo.

widze, ze macie do siebie panowie ogromne zaufanie i sentyment jesli zakladacie, ze kazdy musi paczke z usa robić "swoją własną"..

sówka pewnie szuka po szufladach czy też ma jakąś "zafoliowaną" kasete przewinietą do połowy

Diabolik ma sporo innych "dziwolągów" o których nam wiadomo.

To chyba strajk ostrzegawczy :-)

wyliczył wam gość ktory chapnał kilkadziesiat basfów cr-e

i tu cie boli, bo tobie sprzed nosa :-)

rany stary, masz tupet - otworzyles stragan to rob swoje, ale zakładając, że kazdy w tym temacie jest idiotą mozesz sie ostro przejechać..

Własnie ty masz nas chyba za idiotów pokazując to i owo

na co komu 3 szt jednej z najlepszych tasm w historii nosnika?

1. Bo nie wszystko i na wszystkim nagrasz dobrze tą kasetę.

2. j.w

tyle tłuke o tym, ze chromowe tasmy sprzed 1993 to kicha w porównaniu z pozniejsza formuła a ten dalej fantazjuje ze mi cos sprzatnął sprzed nosa.

litości ;/

mowimy o świeżej i superkompatybilnej tasmie typu IV (rzucilo sie na nie full ludzi, wszyscy zachwyceni)

..a ty bedziesz wciskał kit, ze lepiej wypieprzyc 70-150 pln na vintage wrak do oglądania?

rozkręcasz się widzę ;)

jezeli coś mnie w ogóle boli, to fakt, ze kasety przyciągneły śmierdzące dziadostwo, które się zagnieździło wsrod prawdziwych hobbystów i o wszystkich wartościowych znaleziskach trzeba szeptać "na ucho"; idea "heads-up" na forum ODPADA.

..a ty bedziesz wciskał kit, ze lepiej wypieprzyc 70-150 pln na vintage wrak do oglądania?

Nigdy tak nie powiedziałem.

Admin powinien coś z tobą zrobić, bo jak się dobrze przyjrzeć to twoje zaczepliwe i obraźliwe posty powodują to co wyżej MAG napisał.

Pójdę w ślady Diabolika, bo faktycznie "kupa"

Co prawda dołączyłem do Waszego grona późno, ale bardzo sobie wysoko cenie wszystkie merytoryczne wpisy, natomiast te o handlu nie koniecznie. Nie wiem ilu jest fanów CC w Polsce ale raczej nie tysiące ( poprawcie mnie jak się mylę), dlatego najprawdopodobniej ten temat przyczynił się do wzrostu cen kaset.....

Admin powinien coś z tobą zrobić, bo jak się dobrze przyjrzeć to twoje zaczepliwe i obraźliwe posty powodują to co wyżej MAG napisał.

Pójdę w ślady Diabolika, bo faktycznie "kupa"

^a czemóż to admin miałby ci pomagać w naciąganiu ludzi? wytłumacz.

A)

Ukryta Zawartość

vs

B)

Ukryta Zawartość

jak mawiają za wielką kałużą - self-explanatory.

kolejna sprawa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^straszysz ludzi, ze XR z lat 90tych moze byc do niczego (mimo 100% feedbacku sprzedawcy), jednoczesnie kupujac sterty kaset Fuji starszych o 10 lat

i pchajac je po 65-119 Pln

jakie dajesz gwarancje na ten produkt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hipek, Rychu, widzę, że lubicie się ze sobą droczyć. Idźcie może raz kiedyś na piwo i z pewnością dojdziecie do porozumienia. Szkoda Waszego zdrowia na przepychanki, zwłaszcza, że każdy z Was ma swoje ugruntowane zdanie na ten temat.

A)

Ukryta Zawartość

vs

B)

Ukryta Zawartość

Jak zwykle trafiłeś kulą w płot, bo ja nie sprzedaję metal XR z tego pakietu, dla mnie te kasety są zbyt popularne i nie mam ochoty takich posiadać. Nigdy tego forum nie traktowałem tak jak tobie się wydaje, sam zbieram kasety i lubię oglądać kasety innych, dlatego tu zaglądam, według ciebie jedno wyklucza drugie i to mnie boli dlatego reaguję na twoje zaczepliwe posty, ale koniec....

Cokolwiek człowiek pokaże to źle, tobie kojarzy się wszystko z jednym.

Za chwile zamiast fajnych kaset będziecie oglądać tylko czarne literki faceta z przerośniętym ego z którego gdyby spadł to by się zabił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zwykle trafiłeś kulą w płot, bo ja nie sprzedaję metal XR z tego pakietu, dla mnie te kasety są zbyt popularne i nie mam ochoty takich posiadać. Nigdy tego forum nie traktowałem tak jak tobie się wydaje, sam zbieram kasety i lubię oglądać kasety innych, dlatego tu zaglądam, według ciebie jedno wyklucza drugie i to mnie boli dlatego reaguję na twoje zaczepliwe posty, ale koniec....

Cokolwiek człowiek pokaże to źle, tobie kojarzy się wszystko z jednym.

Za chwile zamiast fajnych kaset będziecie oglądać tylko czarne literki faceta z przerośniętym ego z którego gdyby spadł to by się zabił.

nigdy nie napisałem ze sprzedajesz XR - nie robisz tego.

uspokój oddech -> wyceluj -> kliknij łaskawie w linki, ktore wkleilem i wtedy odpowiedz na postawione pytanie.

handlujesz fuji-pionierami ktore wytargowales od rodotone'a

(znalazles sie tym samym w doborowym towarzystwie - rzuciles sie ty i twoj amerykanski protoplasta - "dr.bo".)

- o gwarancje dawane na te produkty pytalem, a nie o XR sprzedawane przez total media (a których jakość w ciemno kwestionujesz wbrew opinii kupujących/uzytkowników).

no chyba że... kupujesz sterty kaset z różnych zakątków świata, a równolegle sprzedajesz identyczne, które kupiłeś 25 lat przed tym jak zwietrzyłeś łatwą kaskę..

jeśli tak jest to najmocniej cię przepraszam :D

Hip Pop, cholernie drogie masz te kasety - to trzeba przyznać. Ale mam nadzieję, że biznes dobrze Ci jakoś idzie. Przyznam jednak, że żeby kupić kasetę za taką cenę jak u Ciebie, to trzeba mieć zaawansowanego "hopla" i do tego baaaardzo gruby portfel.

- o gwarancje dawane na te produkty pytalem, a nie o XR sprzedawane przez total media (a których jakość w ciemno kwestionujesz wbrew opinii kupujących/uzytkowników).

Nabijaj sobie profilowe punkty moim kosztem, proszę bardzo jak inaczej nie potrafisz :-)

Jednak nie dam sobie kitu wciskać, zanim edytowałeś posta był przykład tylko sony XR dopiero po czasie się zorientowałeś, że ich nie mam, więc zacząłeś grzebać bo żeby nie wyjść na durnia coś pokazać było trzeba, no i znalazłeś Pioneery :-) Heh ale mi odkrycie, leżą na ibeju już pół roku, każdy mógł i może sobie kupić.

XR-rów nie krytykowałem tylko zadałem pytanie co będzie gdy ?

Oczywiście, na swoje pioneery mogę dać gwarancję ponieważ wyłożyłem swoją kasę, przyszły, odpakowałem, nagrałem i wiem co mam.

Hip Pop, cholernie drogie masz te kasety

Dla jednych były są i będą drogie dla innych nie, kwestia zasobów.

Dlaczego z tego tematu robi się bazar rodem z T-H ?

v12, dzięki tobie, więcej ty piszesz o moich kasetach niż ja sam, gdybym potrzebował reklamy to bym się o nią postarał.

Dla jednych były są i będą drogie dla innych nie, kwestia zasobów.

Żeby nie zaśmiecać tematu odpowiem tylko na to i milczę już w kwestiach biznesowych.

Nie, to nie jest kwestia zasobów. Jeśli coś, co można przy delikatnym wysiłku kupić taniej lub znacznie taniej, jest po cenie wyższej, to właśnie znaczy, że jest drogie. Pudełko zapałek za złotówkę to niewątpliwie drożyzna mimo, że to tylko złotówka.

W ogóle zresztą zaobserwowałem szalony wzrost cen kaset na portalu aukcyjnym - zaryzykuję tezę, że średnio prawie o 100% w relacji do tego, co było rok - półtora roku temu. Wydaje mi się, że to swoista górka spekulacyjna (bańka - może lepsze określenie) na rynku lokalnym, bowiem na e....yu jest stagnacja cenowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.