Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Ot taka refleksja, posiadać niektóre rzadkie kasety tylko zafoliowane to nieporozumienie, trzymając w rękach "gołego" nationala DU i obracając nim na boki można zauważyć jak fantastycznie wykonana jest "folia poślizgowa", dodatkową atrakcja dla oka są te piękne szpulki które na fotkach nie wychodzą tak ładnie, w rzeczywistości to co na zdjęciu (w szpulce) wydaje się przezroczyste jest lustrzane, wkładając ją do magnetofonu z podświetlaną kieszenią ....hmm palce lizać.

Niestety sam nośnik jest przeciętny, brakuje mi dynamiki, chyba go wymienię ( i tu ukłon w stronę skręcanych kaset) i nagram na niej coś fajnego, żeby częściej gościła w magnetofonie.

Zapodaj zatem zdjęcie tej kasetki w magnetofonie to razem się pocieszymy widokiem ;-) (decka i kasety)

Czy można przyjąć zasadę w przypadku Maxelli że te które mają napisy tylko po angielsku to wersja US ( bardzo często jeast też gdzieś napis America) a te które mają w innych językach takich jak niemiecki, francuski a w nowszych chyba hiszpański to wersje EU?

Oj, dokładnych dat nie podam, ale ten Superton to jego druga wersja. Wersję pierwszą pokazywał wyżej Diabolik, i ona pojawiła się nieśmiało w sklepach (albo jako firmowy dodatek do MK235 itp.) pod koniec 78 albo w 79 roku. Ta nowsza wersja jak Twoja pojawiła się jakoś na początku lat 80-tych, ale dokładnego roku już nie pomnę.

Natomiast taki Stilon był moją drugą kasetą w ogóle, i kupiłem go jesienią 1976 roku. W tej postaci też dotrwał do pierwszych lat 1980-tych.

Dzięki za info.

Tak a vista nie powiem, jak jest z Maxellem, ale w wielu przypadkach kasety na rynek północnoamerykański miały napisy po angielsku i francusku (-> Kanada - Quebec), i bardzo często po hiszpańsku (-> Latynosi w USA)

Lata 80-te były okresem, gdzie wybór kaset był przeogromny. Gdybym miał wskazać tę najbardziej urodziwą, to nie byłbym w stanie zrobić tego w sposób jednoznaczny.

Można się pokusić o wybór tej najpiękniejszej zarówno w folii jak też "po odpakowaniu".

Od zawsze byłem pod wrażeniem "zafoliowanych" kaset marki Agfa. Z pierwszej połowy dekady. Ferrocolor, stereochrome, pure metal. To prawdziwe misski :)

Z tych "po odpakowaniu" wrażenie zrobiła na mnie TDK AR , ten model :

(chociaż tu też folię "smakowałem" kilka dni przekładając ceremonię otwarcia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42084-0-27760400-1359890081_thumb.jpg

post-42084-0-11435000-1359890272_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Maxell'ach jak jest j.niemiecki to pewnie na 100% wersja EU.Szczególnie dotyczy się to kaset z lat'70 i '80.

Dzisiaj robiąc podział w mojej kolekcji na US i EU okazało się że seriia z '84 z wycięciami z dopiskiem NEW występuje zarówno na rynek US jak i EU. Dotychczasowe informacje jakie miałem mówiły że ta seria była tylko na US a ja mam jedną typowo EU.

Teraz to się dziury w kolekcji porobiły:-))

To to wrzuć film na YouTube..

Popróbowałem bez lampy i w świetle dziennym.

Teraz to się dziury w kolekcji porobiły:-))

W kwestii maxellek, przykład dwie kasety, ten sam rynek a grzbiety się różnią.

Żeby to wszystko pozbierać to jak niektórym nie zabraknie pieniędzy to z pewnością zabraknie "czasu" :-)

Ukryta Zawartość

post-33485-0-99584400-1359899598_thumb.jpg

post-33485-0-53331300-1359899619_thumb.jpg

post-33485-0-19519900-1359900583_thumb.jpg

post-33485-0-77716700-1359900609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-33485-0-99584400-1359899598_thumb.jpg

post-33485-0-53331300-1359899619_thumb.jpg

post-33485-0-19519900-1359900583_thumb.jpg

post-33485-0-77716700-1359900609_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

martwi mnie jedna rzecz w tym wszystkim..

kupowanie nagrywanie - z tym nie ma problemu.

ale jak przychodzi do robienia zdjęć...kasetom, to uczciwie przyznaje - robię to tylko jak jestem sam w domu, a zdjęcia od razu zrzucam na dysk i kasuje z aparatu..

"my precious" chyba zaczyna robić swoje..

martwi mnie jedna rzecz w tym wszystkim

...żeby każdy miał tylko takie zmartwienia :-) Ale jak się ich nie ma to coś trzeba na siłę znaleźć, prawda v12? :-)

Może pomogłaby pojemniejsza karta do aparatu ?;-)

^planujesz rozbudowe stoiska?

Chłopaki, potyczki słowne na tym poziomie, możecie czynić codziennie! są rewelacyjne. Tylko nie wracajcie do stanu z przed tygodnia :)

^planujesz rozbudowe stoiska?

Nie a ty?

Bo ja puki co stoiska nie posiadam, ale jak kiedykolwiek będę to na pewno pierwszy to zauważysz, mało tego wszystkim o tym opowiesz ...i to za darmo :-)

Witam!

Ja dorwałem 10 caset Elcaset. Nagrania są z 79 i 84 roku , chodzi to tak , że czapki z głów :-). Wyrychtowany EL-5 odtwarza ja jak świerzo nagrane , poprostu idealnie jestem zachwycony :-). Z trzema jest problem bo występuja wibracje w trakcie przewijania , a jedna wogóle się zacina, musze je chyba rozkręcic i jakos przeczyścic lub przesmarować ? nie mam pojęcia jak je naprawić.

Pzdr

Zobaczcie co dostałem jako nagrodę w konkursie.

Koniec świata. Wygląda to tak, jakby na folię LN nadrukowano grafikę UDI.

PS. przepraszam za dziadowską jakość zdjęcia, ale aparat mi się popsuł i mam tylko telefon; taki stary, jeszcze na kasety vhs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ech, zanim załączę foto telefonu (będzie kłopot, bo nie mam lustra) wyjaśnię fenomen kasety, której zdjęcie zamieściłem. Otóż to Maxell LN (swoją drogą niezwykły, bo w nietypowej obudowie, a'la S-LN) zawinięty po prostu w folię od UDI. Tak dobrze zawinięty, że się nie zorientowałem... Uprzedzam, zanim powstanie nowy mit o kolejnej "kasecie nieistniejącej" :-)))

Eh, żartownisie - znów ktoś się tu bawił Fotoszopem... ;-)

Moja nagroda to "tylko" "zwykły" Pioneer, bez żadnych Fotoszopów... :-(

Diaboliku,

Mam dwa takie LN-y w przezroczystej obudowie jak znane u nas S-LN, jedna 60 i jedna 90, obie Made in Korea. 60-tka była w pudełku z wkładką, jeśli dobrze pamiętam; 90-tka trafiła do mnie luzem i dobrałem do niej wkładkę, jak sądzę, niemal identyczną, ale niestety Made in Japan.

A mówiąc o S-LN, poza dwiema typowymi obudowami, trafiła mi się kiedyś S-LN w trzeciej, zupełnie innej obudowie.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-23655600-1360005625_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dwa takie LN-y w przezroczystej obudowie jak znane u nas S-LN, jedna 60 i jedna 90, obie Made in Korea. 60-tka była w pudełku z wkładką, jeśli dobrze pamiętam; 90-tka trafiła do mnie luzem i dobrałem do niej wkładkę, jak sądzę, niemal identyczną, ale niestety Made in Japan.

A mówiąc o S-LN, poza dwiema typowymi obudowami, trafiła mi się kiedyś S-LN w trzeciej, zupełnie innej obudowie.

Ja mam tę pierwszą od góry i pierwsza od dołu (he, najwyraźniej od tego samego właściciela, bo jest bardzo podobnie opisana :-)), natomiast LN wygląda jak ta środkowa, z tym że - co zadziwiające - choć jest przezroczysta, to ma czarną część środkową, tę wewnątrz etykiety, z kwadratowymi gniazdami szpulek.

Twoja też taka jest (na zdjęciu nie całkiem widać)?

Hmm, oj ja też bardzo chętnie bym zobaczył ten aparat na kasety VHS. Tylko to cholerstwo chyba ciężkie musi być. No i jako, że rozmiar duży to pewnie do kieszeni w spodniach ciężko schować. Chyba, że ma się odpowiednią kieszeń. :-)

Diabol i jeszcze lustro dla Ciebie. :-)

lustro.jpg

Niestety znalazłem w sieci tylko opis i zdjęcia starszego modelu aparatu na kasetę audio. ;-)

Diabolik musi posiadać nowszy model, a zastosowanie w nim kasety VHS nasuwa mi przypuszczenie,

że jest to cudeńko o wiele bardziej wypasione niż zaprezentowany przez ze mnie poprzednik. ;-)

Niestety żadne dane ani zdjęcia jeszcze starszego modelu zapisującego zdjęcia na płytach winylowych nie zachowały się. :-(

Ukryta Zawartość

post-26690-0-39915900-1360015788_thumb.jpg

post-26690-0-80145900-1360015798_thumb.jpg

post-26690-0-58452000-1360015811_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze taka zabaweczka jak PixelVision PXL-2000

Ukryta Zawartość

"Jedna, 90-minutowa kaseta magnetofonowa mogła pomieścić 11 minut nagrania wideo. Jak widać, taśma przesuwała się w mechanizmie prawie 9 razy szybciej, aniżeli w przypadku magnetofonu kasetowego. Dlaczego tak się działo? Zapis wideo wymaga szerszego pasma, aniżeli zwykłe audio. PXL-2000 nagrywał na “lewym kanale” kasety obraz, dźwięk zaś rejestrowany był na prawym kanale.Zastosowany w kamerze przetwornik CCD skanował obraz w rozdzielczości 120 x 90 pikseli z prędkością 15 klatek na sekundę."

I mała próbka możliwości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta trzecia wygląda na podróbkę.

Moim zdaniem nic na to nie wskazuje. Kaseta wykonana jest nadzwyczaj starannie, nie ma żadnych zastrzeżeń do jakości nalepki i nadruku, ani też wkładki. Kaseta nosi typowe cechy Maxelli, np. jest typowa maxellowska rozbiegówka "4 function", szpulki mają typowe maxellowskie wielopunktowe zatrzaski, na grzbiecie nabity jest numer seryjny, itd. Moim zdaniem to po prostu wersja, której u nas w ogóle nie sprzedawano i dlatego u nas prawie nieznana.

- choć jest przezroczysta, to ma czarną część środkową, tę wewnątrz etykiety, z kwadratowymi gniazdami szpulek.

Twoja też taka jest (na zdjęciu nie całkiem widać)?

Tak, ta środkowa S-LN, podobnie jak te LN, ma po prostu czarne folie ślizgowe, które zasłaniają szpulki, itd.

Warto zobaczyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.