Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

w pełni popieram, to tak jak zbieranie butelek wina, aby naprawdę zakosztowac trzeba sprawdzic zawartośc czyli wypic i przystąpic do nagrywania. Moja przygoda z kasetami rozpoczęła sie od 1975 roku magnetofonem MK 125,poprzedzonym szpulową Tonetką.Mam bardzo dużo kaset,oczywiści nagranych swoją ulubioną muzyką,gdyby pozostały zafoliowane do obecnej chwili przycmiłbym nimi nie jedna licytacje na allegro. Obecnie mam trochę czystych kaset,ale to zakupy z ostatnich miesięcy, jak dowiedziałem się ,ze kaseta odchodzi.Dla mnie nie ma nic przyjemniejszego jak dobra kaseta nagrana dobrą muzyką i odsłuchiwana w dobrym sprzęcie i w miłej atmosferze.Pozdrawiam mimo wszystko wszystkich kolekcjonerów,nie wiecie co tracicie.

Ależ panowie! Jak to "tracimy"? Kto traci? Przecież jedno nie wyklucza drugiego!

Można używać kaset, nagrywać, upajać sie widokiem kręcącej się taśmy, światłem zegarów, i jednocześnie można zbierać takie same modele kaset w wersji zafoliowanej. Ja tak właśnie robię. Mam trzy magnetofony, ponad setkę nagranych kaset, którą rozbudowuję kupując po złotówce starocie na bazarze, ale to mi nie przeszkadza upajać się kolekcją wiekowych, nietkniętych egzemplarzy.

Kolekcja jest "oprócz" a nie "zamiast".

Przecież nie można nic nikomu ani narzucać ani wyśmiewać ktoś kolekcjonuje znaczki a mógłby je nakleić na kopertę napisać list i wysłać np. do TDK /czego do jasnej cholery zaprzestaliście robić tak piękne i tak dobre taśmy i tłuczecie te srebrne krążki /

Nie jestem specjalnie złośliwy ale popatrzcie na stada tokujących głuszców o jazie na gazie, muzyce żydowskiej na Kazimierzu [słabiutka pomimo, że wrzaskliwa] o rocku progresywnym raptem Autora wątku, Pana Piotra Rykę El Dottore siedzącego w Irlandii i mnie śmierć Lucjano Pavarottiego ruszyła.To ci źle słabo i głupio słyszący sprawili upadek, że padł winyl i taśma bo skonsumują każde gówno i jeszcze będą klaskać. Nagrywałem dzisiaj pracując n+1 godzin na kasetowym stereo [Cr-240 naprzemiennie z CR-210] i szpulowym 9.5 oraz 19.05 cm/sek

przy kasetowym CD to gruźlica i kiła mogiła poprostu brak dynamiki i brak śladowego białego szumu, który jest wprost fizjologicznie potrzebny do normalnej percepcji bodźców słuchowych

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Tak na tak zwaną bidę spędzam dzień w dzień od 6-12-14 /24 przy magnetofonie i nie jest to relaks tylko praca

>nie bardzo rozumiem jak mozna upajać sie widokiem kasety, ale skoro to mozliwe to na zdrowie ;)

Heej, v12, nigdy niczego nie zbierałeś? Nie wiem, naklejek, resorowców, komiksów, plakatów? Jeśli coś bardzo się chce mieć i się to w końcu zdobędzie, to jest satysfakcja! Żyć bardziej się chce, czyż nie?

Zapis magnetyczny kiedyś powróci,tak samo jak wraca płyta winylowa,zapis magnetyczny wyszedł z obiegu przez cd, ale nie wiem czy przez "lepszą jakość dźwięku" . Wydaje mi sie że przez to ze to nie jest takie proste w obsłudze ; do odtwarzacza cd wkłada się płytę i gra. O magnetofon trzeba dbać. Co do jakości dźwięku,to chyba wszyscy tu piszący i podziwiający wszystko co związane z zapisem magnetycznym, mają podobne zdanie.

Pozdrawiam Właścicieli magnetofonów ,kaset,szpul i ich magnetofony,szpule i kasety :)

Wtrącę jeszcze się co do zbieractwa kaset...moim zdaniem kasety można zbierać, ale nie po to zeby się gapić na zapakowane, dla mnie nie ma takiego czegoś jak leżąca zapakowana kaseta, jest to trzeba ją nagrać i wtedy jej słuchać, pogapić się przy włączaniu;) Nie ma dla mnie znaczenia to ze kaseta straci na wartości...jak będę chciał zarobić pójdę do ździerców (czyt. banków),ale pieniądze to nie ogórki ...:)Pozdrawiam

Witam

Wbrew temu co wypisują niektórzy posiadacze piekielnie drogich odtwarzaczy CD z nośnika optycznego nie da się tyle wycisnąć ile można wycisnąć z nośnika mechanicznego [najwspanialszy ale wyjątkowo kosztowny] i magnetycznego, który wcale nie ulega zauważalnej degradacji na przestrzeni wielu lat. Na samym szczycie piramidy znajdują się NAGRA 4.2m[jednoślad] NAGRA IV S [dwuślad] STELLAVOX-y przenośne UHER-y i przenośny sprzęt japoński następnie DAT-y, DCC i MD. CD dla mnie jest totalnym nieporozumieniem nie nadaje się do pracy w terenie z możliwością praktycznego ustawiania poziomu zapisu łącznego lub rozdzielnego wykorzystania R i L

wielokrotnego zapisu na tym samym nośniku jest pomysł w pełni poroniony ale od strony komercyjnej strzał w 10

Odtwarzacze przenośne mogą służyć do ogłuszania i ogłupiania prymitywną muzyką koszt w porównaniu z winylem , szpulą czy kasetą jest prawie żaden

Pozdrawiam

Zbyszek

Już Przyszedł!!!Rok polowałem na ONKYO TA-2090/2900.Już raz go wypuściłem z rąk i żałowałem.Znowu go mam i wiem że się nie myliłem.To najlepszy magnetofon jaki ONKYO wyprodukowało!Zaawansowanie techniczne na poziomie tunerów T-9090/9990.Drugi to na pewno TA-2070 jego poprzednik,no i ostatni logicznie skonstruowany doskonale grający TA-2570.Teraz moje cudo jest w pełnej rozbiórce i przechodzi czyszczenie póżniej sprawdzenie regulacji i

jeżeli będzie potrzeba to ich korekcje.No i proza życia.Miał być sprawny ale po pięciu minutach wyłączał się zasilacz 5V.

Ale to pestka już działa.

Pozdrawiam wszystkich "analogowych"którzy napędzają ten post!

Gość V-savage

(Konto usunięte)

No dorwałem się do hurtowni z kasetami kupiłem dziś kilkanaście TDK fe 90 po 2zł,teraz trzeba chromów nakupić oczywiście wszystko nówki.Facet gadał,że kasety wycofują,ale bardzo powoli napewno będą ginąć.lecz jeszcze jest skąd je brać.W makro w wawie też tydzień temu było kaset sporo.

Pozdrawiam

W mojej okolicy jest jeszcze z chromowych TDK Super D 60 [w hurtowni] po 3.80 Sony UX-S było ale wyszło ostatnie trzy sztuki leżą u mnie na półce

Pozdrawiam

Zbyszek

mniej więcej 3 tyg. temu byłem w Niemczech to kupiłem kilka UX S i kilka HF i kilka takich niebieskich "cdi...coś tam coś tam" i dwie sztuki firmy SK typ drugi,ogólnie wydałem z 20 euro a mam z 15 dobrych kaset.

Z tego rozmachu zapomniałem wziąć paczkę Fuji typ pierwszy, a szkoda bo są dobre i za 5 sztuk płaci się 2,5 euro.

Pozdrawiam.

W mojej parafii VHS jest w cenie 5 złp z małym chaczykiem jak na kiełbie i nie pluję na niego. To taśma mieszcząca się na szpuli 13- stce dokłanie 125 mm 60 minut nagrania stereo na UHHER-ze REPORT 4200 Monitor przy przesuwie 19.05cm i jeszcze zostaje wystarczająco wiele aby się mogła cudownie rozmnożyć. Policz sobie przy 9.5cm/sek - 2h, przy 4.76cm/sek- 4h, przy 2.4cm/sek - 8h to było stero a mono str A + str B kolejno 2,4,8, 16 - h . Czyli godzina nagrania dyktafonowego raptem kosztuje mnie 1/16 z 5 złp czyli znacznie mniej niż 50 groszy [1/10 > 1/16]

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Ale nie zawsze oszczędności są wskazane i kupuję taśmy ORWO, STILON na licencji AGFY, MAXELLA i inne płacąc rozpustnie od 3-10 złp za jedną taśmę [ 13 ]

Myśl przednia, ale mnie do szczęścia potrzebne są taśmy 1/4" na szpulach 5" 12.5 cm czyli 13-stkach, na szpulach 10 tkach będę miał kilka jak dobrze pójdzie w przyszłym tygodniu. Mam prośbę do Jasiów Wędrowniczków o skontaktowanie się ze mną przed następną peregrynacją turystycznohandlową do Ziemi Obiecanej czytaj Vaterlandu nie tylko kasetami szaleńcy się żywią

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz wiem na czym sie wzorowali robiąc mała etiude

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nośnik jest świetny ale kaseta wygląda jak gadżet z zakładu pogrzebowego jest to cofniecię o całe lata świetlne w stosunku do tej z olbrzymim oknem, szlachetną kolorystyką [obudowa i koralowe prowadniki na kolki ustalające]. Mnie imponowała najskromniejsza i najstarsza wersja obudowy UX-S rozkręcalna, Jutro idę pod Halę Targową na pchli targ po tą skromną kasę jaką mi wiszą [70 zlp] i z 3 złp [długu]. ale nie wcześniej niż o godzinie 10 albo nawet 11 zaraz srana są psie obowiązki psie przytulanki i psie mordolizania oraz perwersyjne roskosze ślepego masochisty czyli lutowanie wyjątkowo kretyńskich kabelkowych przejściówek i ciche robótki okołosłuchawkowe.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.