Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

gotyk1

No nie wiem dla mnie TDK D jest ok.

Mam też TDK AR-X i musze powiedzieć że jest bardzo fajna ale jak dla mnie wolę chromy ze względu na mniejsze szumy.Nawet najlepsze żelazo ma przecież spore szumy

oto moja skromna kolekcja większość to popularne tanie nośniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15888-100003148 1191691576_thumb.jpg

post-15888-100003149 1204114362_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15888-100003145 1191691617_thumb.jpg

post-15888-100003146 1191691617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15888-100003142 1204114362_thumb.jpg

post-15888-100003143 1191691663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15888-100003139 1191691718_thumb.jpg

post-15888-100003140 1191691718_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15888-100003136 1191691772_thumb.jpg

post-15888-100003137 1191691772_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd

Ukryta Zawartość

post-15888-100003133 1191691824_thumb.jpg

post-15888-100003134 1191691824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to już wszystkie teraz czekam na falę zachwytów, te kasetki które zakupiłem ostatnio dołącze soon (gdy do mnie przyjdą pocztą) jest tam większość popularnych ale też kilka ciekawych pozycji

Mam też pytanie - oryginalna kaseta Cradle of Filth gdy jedzie w jedną stronę jest OK - a w drugą niemiłosiernie skrzypi w kieszeni (zacne metal mind wydało taką kasetkę) czy jest na to jakaś rada??

Rozkręć kasete wyczyść wszystko te małe rolki są na bolcach metalowych lub plastikowych które prowadza tśme mogą skrzypieć , można nasmarować bardzo delikatnie lub no właśnie , zagiął sie ten materiał który chroni taśmę od plastiku zdarza się albo jeszcze coś innego

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

"Nawet najlepsze żelazo ma przecież spore szumy"

porownywalnie wyzszy floor noise jak i MOL.

co z tego ze masz na chromie kilka db nizej szum skoro o tyle samo ciszej "wolno" ci nagrywac.

tylko niektore type II (nie koniecznie CrO2) łączą wysoki MOL z niskim szumem,ale owszem kilka takich

spotkałem (m.in. by Sony)

Green Apple, 6 Paź 2007, 21:06

>Czy w latach 84-86 występował tylko Maxell MX czy był też MX-S ?

Wydaje mi się, że na rynku europejskim i USA MX-S pojawił się dopiero po roku 90. Nie wiem jak w Japonii - japończycy bardzo lubili szeroką gamę taśm od jednego producenta, więc tam MX-S mógł pojawić się wcześniej.

Pytam bo zbieram tą serię.Mam już UR,UDI, UD-SI, UDII, UD-SII, XLII, MX. I nie wiem jakie jeszcze były modele w tych latach. Domyślam się że XLI, XLI-S, XLII-S i może MX-S

==> MaciejLK, nikx ...

kasety Taktu to normalna chińszczyzna (czyt. singapur, taiwan, hong-kong, malezja), wszyscy wtedy tak robili. Chodzi oczywiście o C-O czyli pustą kasetę z rozbiegówką. Do niej wkręcało się taśmę różnych firm. Z 90% taśmy szło z Korei Płd. bo była zupełnie przyzwoita i stosunkowo tania. Producentów kaset było skolko ugodno, a taśmy niewielu. Pracowałem na taśmach chyba całego świata, nawet rosyjskiej - b. dobra. Wiemy, że każdy Chińczyk robił jak chciał, jedne C-O były badziewne i tanie, inne zdecydowanie lepsze i droższe. Kiedyś rozpoznawałem taśmę po kolorze, połysku, czy po przejechaniu paznokciem po nośniku. Być może te Ilford to były jakieś "gotowce". Ja nie konfekcjonowałem kaset z tymi bajeranckimi szpulkami ze względu na duże prędkości przy wkręcaniu.

Pozdrawiam

Kasety z talerzykami niewątpliwie pochodziły z kilku różnych wytwórni, bo dość zauważalnie różnią się jakością. Te TAKT/Ilford akurat są niezłe, inne które mam są wyraźnie gorsze. Tyle, że TAKT zepsuł efekt wizualny kolorowym nadrukiem na kasecie.

Taśma w tych kasetach to osobna sprawa - przede wszystkim, jak pisałem, musiała to być taśma bardzo cienka żeby zmieściła się jej sensowna długość.

Wpakowałem taśmę ciętą z bardzo przyzwoitej grubej 1/2 " i nareszcie wiem, że zyję wybitnie poprawiła się jakość dźwięku

Pod Halą sprzedano mi dzisiaj kasety w pudełkach lub gołe jak leci po 20gr sztuka.

Pozdrawiam

Zbyszek

do lecha59 trochę wode lejesz Takt chromy były bardzo dobre kasety i nośnik ,na szpulki nałożone były okrągłe folie poślizgowe w magnetofonach spisywały się bez zarzutu co nie można powiedżieć o innych

Do Funlanda nie cudzołóż jeśli to mają być dobre chromy to ja jestem ksiądz proboszcz Wątorek z Zagacia Podhalańskiego jak można z pozycji nawiedzonego amatora zarzucać kłamstwo Komuś Kto zawodowo zajmował się przez wiele lat produkcją kaset na sprzęcie który Ci się nawet na najcięższym kacu w pijanym widzie nie przyśni w zależności od kogo kitajcy przeceniony nośnik kupili takie były ich chromy od dna Rowu Mariańskiego aż

po Himalaje ,czytam Wasze wypociny jakie nędzne jest to najtańsze Sony FX nie nośni Panowie nie nośni ale albo Wasz sprzęt jest ....jowy albo Wasza wiedza na temat zapisu magnetycznego albo jedno i druigie gustownie połączone

Pozdrawiam

Zbyszek

nie będę jej bronił jak burek na wsi 3 letniej kości i nie umieszczam na piedestale chromówek ale nie była to tandetna chińszczyzna ,a ile pamiętam Takt dużo taśmy kupował od BASF-u

Ukryta Zawartość

Gosciu jest naprawde swietny,wystawia kasety w absurdalnych cenach jak widzi ze nikt sie tym nie interesuje to wystawia od zlotowki,po czym usuwa aukcje przed czasem.

Ukryta Zawartość

no i co to przecie jakaś dzibunia czy cipciunia .........no blondynka a co wyprawia z Metal Master była już 100zł ach jak mnie korciło żeby to chapnąć atu znów 1zł

ciekawe jaka jakość...za 1,5 zł /szt. chyba by się opłacało ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś miłego dla oka. Memorex już rozpakowany - cena 4,50zł wydaje mi się trochę wygórowana.

Poniżej różnica wizualna między Sony EF (kupioną obecnie), a odpowiednikiem sprzed lat tj. Sony Super EF. Dźwiękowo podobna jakość, jednak kolor taśmy inny. Może ktoś wie dlaczego?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-759-100002896 1191960268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> funland

pisałem do Ciebie wczoraj, ale trwało to tak długo z przerwami, że nie udało mi się wysłać, dzisiaj już nie mam siły, zrobię to niedługo na PW

Teraz chciałbym o czymś co dla mnie jest ważne prosząc o wybaczenie, że zaśmiecam forum.

Otóż niedawno zmarł tragicznie w niewyjaśnionych okolicznościach mój kolega, który kochał muzykę i miał dość sporą kolekcję taśm, kaset, płyt winylowych i CD. Niedawno spotkałem jego mamę, która wyraziła zgodę abym sprzedał jego kasety magnetofonowe (tylko to zostało, resztę dała rodzinie, taśmy powędrowały na śmieci). Nie chcę tego robić na Allegro z różnych względów. Jestem teraz w trakcie inwentaryzacji. Kasety są nagrane i jest ok. 500 szt (głównie żelazo, trochę chromu) różnych firm. Prawie 100% to rock. Wszystkie są opisane : zespół, płyta, tytuły utworów. Nie wiem na jakim sprzęcie były nagrywane ale naprawdę dobrze brzmią. I tak dla przykładu jest : Deep Purple, Budgie, Jetrho Tull, Ten Years After, Iimi Hendrix, Genesis, Fish, Joe Satriani , David Lee Roth, Santana, The Doors, Van Halen, Yes i wielu innych wykonawców. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany proszę pisać na PW.

Mam nadzieję, że w ten sposób dołożę swoją cegiełkę do jego pomnika.

Jeszcze raz przepraszam forumowiczów

Leszek

Proszę nie przepraszać za objaw w pełni naturalny i ludzki, pozdrawiam Zbyszek na tym forum dzielimy się nie tylko wiadomościami ale także radością i coraz częściej cierpieniem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.