Skocz do zawartości
IGNORED

Lenco L 75

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj graczu, wybacz że dopiero teraz. Praca i praca ostatnio na okrągło. Dziś już nie pamiętam co to było za ustrojstwo, jakiś rodzaj otuliny do kabla w ramieniu. Sporo tego wydłubałem, plus puszka z "pinami" do głowicy i same kable. Te nowe to najpierw byly kabelki od pro-jecta, teraz cardasy ze sprzedanej już regi rb300. Spinki używam van den hula, proste jak drut i tanie jak barszcz.

Na oko te oryginalne były z pięć razy grubsze niż te nowe, w tej makabrycznie grubej izolacji. Teraz ramię porusza się bezboleśnie. Noże leżą na własnej roboty V-blokach z gumy nieco tylko twardszej niż oryginały. Ale najważniejsza jest wkładka chyba: na goldringu to słodko gra, trochę oleiście ale znacznie muzykalniej niż denon 103.

Ten Metzner to nieznana marka w Europie, wśród fascynatów niezbyt popularna, ale warta grzechu. WIele o nim sam nie wiem, poza rozbieranymi zdjęciami z netu i jednym wątkiem na audiokarmie. Nie wiem tylko czy zadziała na prądzie 220V.

Nie poddawaj się z tym ramieniem, bo ja opchnąłem właśnie regę z denonem 103 bo ramię oryginalne ze średnio jednak podatną wkładką gra naprawdę miło i ja na widok tego ustroju w stanie oryginalnym całkiem i grającego sympatycznie już nic więcej nie chcę od życia:)

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-807082

Już tłumaczę sprawę równowagi ramienia.

Ponieważ jak wiesz ramię ma ciężarek do ustawiania nacisku po prawej stronie patrząc od główki, a ta waga tego ciężarka nie jest mała, to sprawia, że ramię przechyla się wzdłuż podłużnej osi w prawo i naciska na prawy Vblok niż na lewy. Żeby to skompensować trzeba przeciwwagę obrócić w lewo, tak żeby jej "pupa" położona normalnie do dołu, teraz wystawała w lewo. To jednakże zmienia ustawienia antyskatingu. I tu trzeba popróbować na oko. Ale ale nie wydaje mi się żebym słyszał o nierównych rozmiarach prawego i lewego v-bloku, a przecież to przechylenie w prawo jest widoczne bardzo dobrze.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-807089

Próbę robi się opierając koniec ramienia na palcu jednej ręki, a drugą ręką (czubkiem palca) także podpiera się głowicę na samym krańcu, i od razu czuć jak się ramię mocno wychyla na prawo, ustawiaj więc tak długo przeciwwagę, aż ramię się zrównoważy.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-807092

Witam!

Przebudowa L75 zbliża się ku końcowi... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812091

Ptyś

Super wygląda gratulacje. Co to za ramię zamontowane.

Powiedz mi jeszcze ten znaczek Lenco na obudowie zawsze miałeś na środku obudowy, czy zmieniłeś położenie. Proszę też o kilka wrażeń odsłuchowych.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812095

Witaj Ptyś, ja też jestem ciekaw jak to gra, choć miałem podobne zestawienie przez pewien czas, tyle że zamiast regi 250 - trzysetkę z tą sama wkładką denona 103. jestem zdecydowanie za utrzymaniem wyglądu klasycznego jak i Ty.

Pozdrawiam,

O.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812112

Ah zapomniałbym, a jak ustawiłeś odległość ramienia od centrum talerze, wkładka wygląda na zamontowaną dość daleko w główce, a jak pamiętam, rega jest za długa do otworu na ramię w lenco?

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812114

Witam :)

> Krystian Majer

Ramię to Origin Live OL1 czyli Rega RB-250, choć gdzieś wyczytałem, że podobno jest jakaś różnica w mocowaniu łożysk. Znaczek został przesunięty, poniżej zdjęcie gramofonu przed przeróbkami.

>oskar20051

Otwór pod ramię został przesunięty na odległość 219,5 mm. Wybór ramienia i wkładki to głównie Twoja "wina" ;), potwierdzona przez inne pozytywne opinie na temat tej konfiguracji.

Nie miałem jeszcze czasu, aby wszystko odpowiednio ustawić. Zostało też troszkę rzeczy do zrobienia; nowe okablowanie do ramienia, inny ciężarek oraz kwestia VTA. Chcę zastosować 10mm matę (na początek spróbuję z plexi), co wiąże się z wydłużeniem osi talerza.

Pierwsze dźwięki, jakie usłyszałem z Lenco są baaaaardzo zachęcające, więcej napiszę po wyregulowaniu gramofonu i dłuższym odsłuchu.

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812372

Helo znowu. No ciekaw jestem bardzo jak Ci się ułoży ta wkładka. Pamiętaj, że ona układa się dobre 50-70 godzin. Potem już jest słodko.

Przy okazji- jakby ktoś z Was chciał się pozbyć starego ramienia do Lenco, to ja tu się własnie uparłem, żeby sobie zrobić wersję do podatnych wkładek, to jest podziurawić mocno główkę, skrócić tył i wywiercić otwory w rurce a la Rega Michella. Tak więc dajcie znaki.

I znowu do Gracza, któren jakoś zniknął. Jestem na 100% pewien, że to ramię pracuje dobrze wyłącznie z wkładkami o podatności nie większej niż 10. Już 15 Elektry czyni rezonas w górze, a przy denonie 110 który ma 10 - rzeczy stają się znacznie przyjemniejsze. Zaraz spróbuję z AT440ML i też się wypowiem. Ta napewno grała fatalnie z lekkim ramieniem od L-85. Co do Twojej ADC220 to była wersja nie 15c ale o podatności 20 i stąd brzmiała fatalnie. I tu cały pies pogrzebany.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-812998

witam ponownie. Ptyś jak Ci idzie słuchanie? Ja póki co w sprawie dopasowania ramienia oryginalnego do wkładek. Założyłem AT440ML na ramię L-75 i jestem pod bardzo miłym wrażeniem. ta sama wkładka na redze i na ramieniu z L-58 była największym rozczarowaniem (nuda), a na ciężkim okazuje się najmilej, cieplutko i poprawnie grającą wkładką, w której ani śladu nadmiernej suchości czy złej analityczności nie ma. Muzykalna i lepsza o klasę od Elektry (na tym ramieniu). Wierzcie lub nie ale jest po prostu świetna. Trochę zawoalowana po denonie dl160 i z nieszczególną może mikrodynamiką, ale bardzo fajna mimo to.

Nie zakładajcie na to ramię niczego z podatnością większą od niż 10.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-814088

Witaj Graczu: słuchaj, jestem po trzech dniach przerywanego robotą słuchania AT440ML na ramieniu oryginalnym i jestem po prostu zachwycony - ZACHWYCONY. Założę się o funta, że Denon 103, którego za wcześnie sprzedałem z regą zagra bajecznie, utraci całą swoją nadmierną analityczność i zimno kliniczne, opanuje dynamikę jak wulkan i doda masę muzykalności. Cena podobna.

Jestem tak pewien swego, bo ta AT sądząc po wielu recenzjach musi i pasuje idealnie do cięższych ramion. Denon może być tylko lepszy ze swoją jeszcze bardziej obniżoną podatnością.

Musisz spróbować. Sprzedałem dość mizerne RiAudio i słucham teraz na Amplitunerze Nada z lat 80 ciesząc się fenomenalnych dźwiękiem - bez wiątpienia najlepszym jaki miałem dotąd, nawet biorąc pod uwagę moją chińską lampę na której słuchałem w Białymstoku.

Kto nie spróbuje ten bomba:) Warto jednak dość literalnie czytać te dane w tabelach. Brzmi to może i głupio ale cała robota z plintami i różnymi v-blockami jest cofaniem się bez sensu. Za to czytanie uważne instrukcji - mnie w każdym razie zaprowadziło do celu.

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-815782
  • 1 miesiąc później...

Witam wszystkich.

Jak oddzielić plintę od gramofonu i jak zdjąć talerz?

Nie widać żadnych śrubek, ani wkrętów.

Boję się, że coś urwę.

Nie mogłem przetrawić całego wątku.

Doszedłem chyba do połowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-850549
  • 2 tygodnie później...

Witam Panów

Jestem tu nowy i "zielony" ale chętny.Z przyjemnością śledzę wasze poczynania od dłuższego czasu (prawie wszystkie karty wątku juz przestudiowalem) i teraz już niemal także stałem się czynnym lenco loverem (bo lenco "w drodze"). Jednak zakupilem cos odrobine innego mianowcie Lenco 75 zabudowane w obudowę z radiem Rank Arena (podwoje wyjscia na glosniki). Jak przekonuja mnie zdjecia (przed zakupem), gramofon da się oddzielic całkowicie od reszty. Siłą rzeczy plinta nie jest taka jak u Was. Nastawiam sie zresztą raczej na mniej kosztowne modyfikacje, ale chyba wyjmę co najmniej bohatera z pudla na jakis szkieletopodopbną podstawę.

Ale na razie zobaczcie jak rzecz wyglada z stanie oryginalnym.

O ile widac, wkladka Elco.

Przy okazji... Nie dopatrzylem sie na wątku wzmianek (ale moze po prostu nie dotarlem jescze) o ramieniu DIY niejakiego Schrodera (jak np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trzeba na photosy kliknac, bo slabo chodzi str).

To ramie optycznie mi sie dosc podoba i widac z innych ze bywa do Lenco montowane z zadowoleniem uzytkownikow.

pozdrawiam

post-15528-100004831 1189769070_thumb.jpg

post-15528-100004832 1189769070_thumb.jpg

post-15528-100004833 1189769070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-861690

Witam ponownie,

Mysląc o doswiadczeniach Oskara z pudlami zamiast ciezkich baz do lenco przyszla mi do glowy mysl czy aby idei lekiego pudla i, jak sugeruje oskar, odbierania przez nie wibracji silnika, nie udaloby się zrealizować poprzez zawieszenie ustroju na podwojnych sprężynach - góra-dół (lub moze na razie zawieszek gumowych od góry).

Jescze nie rwę sie do tego tweaka, musze obsluchac obiekt w stanie fabrycznym, aby "oswoić się z czarną masą" i mieć potem dobre odniesienie (ewolucyjne).

Jescze jeden - poza tematem głównym - tweak. Otórz wyczytałem (i zastosowałem) ze dobrze jest wyłożyć ścianke przednią kolumn czym miękkim (nazwane tam "felt", wiec mozna zaczac od filcopodobnego czegos). - Sprawdziłem - działa na każdych kolumnach i głośniakach, jakie kiedykolwiek miałem. Efekt - uspokaja dźwięk, sazczegóły dochodzą do swojego naturalnego głosu. Dlaczego działa - chyba sie domyslamy ze ten material miekki z przodu zapobiega odbiciom dzwieku od sciany przedniej kolumny, ktore to odbicia nakladaja sie z opoznieniem na dzwieki bezposrednio dobiegajace do sluchacza z glosnika. Dziala i na tanich i na najdrozszych kolumnach. Teraz robie to wytlumienie wszedzie. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-864109

xtension. Witaj, popróbuj najpierw z podkładaniem dużej masy pod gramofon. Potem na tym czymś cięzkim postaw gramofon ze sprężynami i potem bez. Spróbuj z pudłem tekturowym lecz nie za dużym, i też raz ze sprężynami i bez. I może dojdziesz do jakiś wniosków. W każdym razie nie bierz się za budowę ogromnej plinty zanim nie pokombinujesz.

Z dodawaniem sprężyn poczekaj aż wyrobisz sobie zdanie: czy wielka plinta czy może im mniejsza tym lepsza.

Spore znaczenie ma stan silnika: w moich dwóch pierwszych wersjach huczał jak cholera. W ostatniej jest supercichy. Co do ramienia, sporo jest wyżej: nadal upieram się, że to cięzkie oryginalne jest jednak fajne z wkładkami o średniej podatności.

Pozdrawiam i powodzenia

Oskar

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-865519

oskar jasne ze fajne bo dziwiek jest pelniejszy i normalniejszy zarazem choc nieco mniej zwiewny, jak uslyszysz dziwne lupanie na basie znaczy jednak ze zbyt wielka masa dociskasz i zaraz zawieszenie wkladki trafi szlag, ale kurcze denon 103 i inne sferyczne z pelnym brzmieniem to lubia takie ramiona - ja mam swojego 103 na srednio-ciezkim ramieniu sony z ciezkim headshellem i dodatkowo z blaszka na gorze - bedzie jakies 25g nie przeszkadza mi - plytom jeszcze mniej - wszystkie graja prawidlowo a np plyt z lat 60-70 rowkiem pod sfere nie bede sluchal na microridge czy shibacie bo to herezja - wokale staja sie wtedy jakby spiewacy sniadania nie jedli i w dodatku gruzlice mieli.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-865674

> Oskar i Piotr

>ciezka plinta, pudla etc

Absolutnie tak - powoli bede obserwowal efekty kolejnych modyfikacji. I jak pisalem w moim "debiucie", licze ze będę mógł uniknąć budowy solidnej/ciezkiej plinty. Licze, że Towje i Wasze doświadczenia są prawdziwym drogowskazem.

>oryginalne ramie

Włąsnie licze na to ramie wlasnie, gdyż nie nastawiam sie na jakies wydatki szczegolne w tym "projekcie"

Co do tego ramienia jeszcze ogolnie ciezkiego. Biore to na chlopski rozum (tylko taki mam). Mianowicie, jesli ramie jest ciezkie (samo w sobie tj ma duza mase, nie nacisk) to wyobrazam sobie, że ma ono wiekszą bezwładność zwyczajnie a zatem bodźce pionowe od igly (a także wszelkie pozostale "zanieczyszczenia mechaniczne" ) bedą się tego ramienia mniej imać; będzie na to ramie nie mniej podatne. To troche, tak jak z ciezkim (w sensie samej karoserii/budy) i z samochodem lekkim, ktore maja to samo co do sztywnosci podwozie/zawieszenie. Samochod ciezki bedzie trudniej wybic w kierunku gor-dol przez to zawieszenie. I tu podobnie wkladka odbierze wieksza dawke drgan igly a nie oddali sie (jakby to bylo w lekkim samochodzie) czyli nie odda pelnej informacji mechanicznej z igly.

Co do samego ramienia oryginalnego z Lenco. Gdzies zobaczylem opis do modyfikacji Vblokow. Mianowicie ktos dal tam rurki poziome-czyli na twardo. Mnie jeszcze przychodzi do glowy, aby same noze przerobic na kolce jakby i umiescic w punktowych wglebieniach. Ale to na pewno dopiero za jakis (raczej dluzszy czas). Nie mam teraz jeszcze zdania czy podparcie ramienia powinno byc twarde wlasnie, chociaz to ze byloby bardziej punktowe powinno byc pozytywne chyba. Oczywiscie jescze chasis "odkuplować" od wplywu silnika bedzie trzeba (zwlaszcza w kontekscie tego podparcia kiedys).

Teraz biore Lenco-Arene do kolegi na jego rasowy sprzet (jakies rzadkie u nas Tannoy'e, DIP, theta, i takie tam terefere, ze o kablach nie wspomne). Posluchamy w stanie surowym (acz wypoziomujemy), na stoliku ramowym, i na pudle przynajmniej.

Swoja drogą ciekawe, jak elektrostaty (hybrydowe), w ktorych jestem "w trakcie" (DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) będą się zachowywać w tym towarzystwie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-865842

smarowanie

Jescze jeden drobiazg przyszedl mi do glowy w kontekście smarowania tych wszystkich łożysk, podparć itp.

Może dobrze by sie nadał do tego środek do samochodów i motocykli nazywany czasem Militec. Pochodzi od techniki militarnej i jest to jakas nanotechnika minimalizująca tarcie metal-metal. W samochodach dodaje się tego do oleju siln. i do skrzyni biegów. Faktycznie odczywa sie różnicę w samochodzie. Opakowanko do motocykli kosztuje jakies 5 zl.

>walce tekturkowe

Czy to w koncu byl dowcip? Czy poza Himenem ktos tego próbował w końcu.

O ile dowidzialem od stycznia Himan o tym "krzyczy"

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-865852

>ktore

>maja to samo co do sztywnosci podwozie/zawieszenie. <

Nieźle kombinujesz, ale tu się mylisz. Sztywność jest inna. W ciężarówkach wyższa.

>I tu podobnie wkladka odbierze wieksza dawke drgan igly a

>nie oddali sie (jakby to bylo w lekkim samochodzie) czyli nie odda pelnej informacji mechanicznej z

>igly.

Skoro sie nie oddali to chyba mialo być "odda pełniejsza informację ... " ?

>Mnie jeszcze przychodzi do glowy, aby same

>noze przerobic na kolce jakby i umiescic w punktowych wglebieniach.<

Taki "nóż przerobiony na kolec" to po prostu kiełek. Jak pojedynczy - to kiełkowy unipivot - patrz udane dzieło Alexandra.

Odwodząc Aleksandra od unipivota (dla znanych niebezpieczeństw tej konfiguracji) sugerowałem Mu właśnie ewentualne przejście do konfiguracji z dwoma kiełkami stalowymi (także dlatego, ze łatwiej zdobyć kiełki stalowe niż przerabiać mineralne (?) noże na kiełki. Również z pewnych powodów mineralna panewka lepiej znosi naprężenia kontaktowe w styku z kiełkiem stalowym niż by to bylo z mineralnym kiełkiem i stalowa panewką o takich samych wymiarach). Nie słyszałem o innych kiełkach mineralnych jak... igla gramofonowa ;-)

Uwaga: Owe dwa wgłębienia nie musza a nawet nie powinny byc punktowe bowiem wowczas odległość kiełków i odległość owych wgłębień (czyli po prostu panewek) trzeba utrzymać bardzo dokladnie jednakową. W takiej sytuacji można zrobić tak: jeden z kiełków pracuje w rzeczywiście okrągłym zagłebieniu-panewce, a drugi w rowku o profilu przekroju podobnym do profilu przekroju "zagłębienia punktowego". Rowek powinien miec kierunek taki, że jego przedlużenie przeszloby przez zagłębienie punktowe i wtedy odległość kiełków nie jest krytyczna. Taki rowek to po prostu panewka, spotykana w niektórych wagach, zwykle jednak stalowa, do wspólpracy z nożem, zwykle tez w takich wagach stalowym, ale nie wykluczam, ze gdzies stosowano takie panewki równiez mineralne.

No, ale Alexander sie nie posłuchał i zrobił udany unipivot ;-)) Zatem palma pierwszeństwa zastosowania konfiguracji o ktorej zamyślasz do ulożyskowania ramienia gramofonowego może byc twoja...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866047

>profee

>Skoro sie nie oddali to chyba mialo być "odda pełniejsza informację ... " ?

tak tak, oczywiscie

>ciezarowki ..

ciezarowki oczywiscie sa sztywniejsze, ale ogolnie chyba sie zgadzamy co do zasady.

>panewki. unipivot

A zatem-jeden kolec sztywno (niemal) bo punktowo oparty. A drugi sugerujesz ze bedzie sie jakby slizgal, mial swobode wzdluz rowka skierowanego w strone drugiego oparcia? Czy raczej po panewkowym/sferycznym zaglebieniu? - Zastanawiam się jaka swoboda (lub nie) jest tu wymagana/wskazana dla ruchu ramienia.

A kwestia kontaktu metal-mineral swoja drogą tez ciekawa. Moze jednak ten Militec (czy cos takiego) mógłby tu się przydać.

Unipiwota moze tez wystrugam (doslownie) dla cwiczen. Moze cos kolo

Ukryta Zawartość

- scyzoryk i żywe "drzewno"

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866093

>A zatem-jeden kolec sztywno (niemal) bo punktowo oparty.

No, moze nie sztywno, bo przecież sferyczne zaokrąglenie kiełka w zasadzie przetacza się po sferycznym denku panewki, bo klasycznie kojarzy się w ten sposób, ze promień sfery stanowiącej dno panewki jest większy niz sfery zaokrąglającej wierzchołek wspólpracującego kielka. Ale to podparcie "lokalizuje" kiełek (a z nim ramię jesli kielek zwiążesz z ramieniem akurat) wzgledem reszty świata ;-)

Sprawa której sfery promien ma być większy nie jest tak zdecydowanie jednoznaczna. Klasycznie, w celu jak najmniejszych oporow ruchu, kojarzy się te promienie jak podałem wyżej. Takie łozyskowanie jest toczne, nie slizgowe i dlatego ma mniejsze opory (znana sprawa, że toczny wsp. oporów jest mniejszy niz ślizgowy. Tu dochodzą jeszcze inne sprawy geometryczne). Ale np. w unipivocie, gdzie uklad jaki powstaje z zasady będzie wahliwy (jak wahadlo) i potrzeba trochę tarcia, żeby wprowadzić jakies tłumienie nieuniknionych wahań mozna by pomyśleć o odwrotnym ukladzie: dno panewki (czy rowka) mniejszy promień, wierzchołek kiełka wiekszy promień. Róznice nie musza być duże, ale nie będzie juz przetaczania lecz ślizganie z tarciem, co skuteczniej będzie rozpraszać energie wahań naszego "wahadla".

>A drugi sugerujesz ze bedzie sie jakby

>slizgal, mial swobode wzdluz rowka skierowanego w strone drugiego oparcia? Czy raczej po

>panewkowym/sferycznym zaglebieniu? -

Tak:zamiast drugi taki sam dołek o sferycznym dnie - rowek - skierowany prosto na pierwsze podarcie. Dno rowka to wycinek walca o takim promieniu jak promień sfery w pierwszym (w rozwiązaniu klasycznym czyli tocznym. Rozwiązanie z tarciem ślizgowym oczywiście i tu tez jest mozliwe.). Osią obrotu będzie prosta przechodząca przez aktualne punkty styku kiełków z ich podlożami. Odpada konieczność utrzymania odległości, czyli trafienia kiełkami w środki sferycznych den panewek okrągłych. To tak jak z otworem okrągłym i "fasolką" zamiast dwóch okrągłych w ścisłej odległości.

Jakbys czegoś nie rozumiał to pytaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866132

>A kwestia kontaktu metal-mineral swoja drogą tez ciekawa.

Przyczyny dlaczego mineralny kiełek bedzie mniej wytrzymały niz takaz panewka na naciski są rzeczywiście dość skomplikowane i środek smarny w tej sprawie nic tu nie zmieni, chociaż zasadniczo smarowanie zmniejsza lokalne piki rozkladu naprężeń stykowych.

Moze jednak ten Militec (czy cos takiego)

>mógłby tu się przydać.

Myślę, że środek smarny nie zaszkodzi jeżeli:

1) nie jest chemicznie agresywny/destruktywny względem elementow współpracującej pary

2) nie ma zbyt dużej lepkości, zwłaszcza wzrastającej w miare upływu czasu (reakcje ze skladnikami powietrza, kurz, przemiany chemiczne w środku smarnym) albo/i spadku temperatury.

Środek smarny nie będzie miał chyba istotniejszego wpływu na (toczny) współczynnik oporów tocznego łożyskowania kiełkowego (bez ślizgania) , który i tak jest bardzo mały. Natomiast w ślizgowym łożyskowaniu kiełkowym z pewnością obniży wsp. tarcia (co mogłoby byc przydatne do "regulacji" tłumienia wahadla przez nasze nieklasyczne łożyskowanie kiełkowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866147

>profee

>tlumienie

Czy moglbys w dwoch slowach zarysowac ten problem. Na czym polega?

pozdrawiam

ps. Unipiwotowa konstrukcja Alexandra wyglada po prostu pięknie. Z opinii kolegów wynika ze sprawdza sie "w praniu". Nawet ladniejsze to uni-ramię uni chyba niz Schroederowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866247

>Unipiwotowa konstrukcja Alexandra wyglada po prostu pięknie. Z opinii kolegów wynika ze sprawdza

>sie "w praniu". Nawet ladniejsze to uni-ramię uni chyba niz Schroederowe.

Nie słuchałem osobiście, ale sa wiarygodne świadectwa, ze gra bardzo pieknie. A w sensie technicznym jest bardzo udana ponieważ bezwładność masy wahającej się jest mała (rurka z włókna węglowego), korzystne jest położenie środka masy (ciężkości) ramienia - nie za nisko, bo wtedy długi okres wahań, i nie za wysoko bo wtedy odwrotnie i mały moment zwrotny.

Co do tłumienia to nie wiem co ci e interesuje. Gdzie widzisz problem. Może powiedz wyraźniej o co ci idzie. Ale może byc trudno w dwóch slowach. Jakie masz przygotowanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866325

>profee

>Co do tłumienia to nie wiem co ci e interesuje. Gdzie widzisz problem. Może powiedz wyraźniej o co

>ci idzie. Ale może byc trudno w dwóch slowach. Jakie masz przygotowanie?

Mam żadne przygotowanie, niestety. Interesuje mnie co oznacza termin 'tłumienie' w ramionach, jakie jest jego oddziaływanie. Jeśli to długi temat to nie kłopocz się.

siemka

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866547

Chodzilo mi o tłumienie dzieki ktoremu wahające się na boki ramie o zawieszeniu na pojedynczym kiełkowym łożysku wzdłużnym (jak igła w kompasie) uspokaja się, przestaje sie wahać. Wielu konstruktorów nie może sobie z tymi wahaniami poradzić, do tego stopnia, ze stosują rozbudowane tłumiki cieczowe (olejowe) bardzo niewygodne, ale wtedy niestety konieczne. Poniewaz ramię jest bardzo lekkie ilość energii zmagazynowana w jego ruchujest też niewielka . W czasie wahan nastepuje przemiana energii kinetycznej rozpędzonej masy na potencjalną - uniesienie środka masy powyżej jego najnizszego, spoczynkowego położenia). Ruchowi ramienia przeciwstawiaja sie opory (w ułożyskowaniu i opory tarcia o powietrze) i to praca tych oporów rozprasza - usuwa- energie z układu drgającego. Gdy ramie na unipivocie jest bardzo lekkie udaje sie te wahania wygaszać na bieżaco (bo przeciez bicia płyty promieniowe + prostopadłe do pow. płyty stale pobudzaja ramie do wahań) a po silniejszych pobudzeniach (np. wstrząs zewnetrzny, albo opuszczenie ramienia na starcie) wahania zanikaja po 2-4 wahnięciach (inaczej: juz w 2-4 wahnięciach praca oporów zuzywa całość energii dostarczonej z zewnatrz). Te opory w jakiejs części biorą sie z łozyskowania kiełkowego i dlatego pisałem o tym jak konstrukcja tego łożyskowania można wplywać na wielkośc tych oporów, a więc i na intensywność tłumienia. Mam nadzieję, że nie zanudziłem cię.

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866671

>profee,

Ładnie wyłuszczasz te różne aspekty i cierpliwie. Dziękuje

To o środku ciężkości - to trop, ktorego nie mialem "w zasiegu mysli jeszcze" a wygląda na skuteczny.

Nasuwa mi sie do pivota schrodera opcja, aby zawiesic ramie na dwoch niciach - w ksztalt V. To powinno trzymac wspierac trzymanie azymutu. A moze by tez dać te nicie podobnie od dolu - czyli /. A moze nawet 3 nicie góra i 3 nicie z dolu. Pozostaly by jeszcze (conajmniej) podstawowe wahniecia od plyty (i drgania z podparcia pivota, jako takie).

Cóż jescze? Te V i / moglyby byc sprezynkami. Poki co, nie umiem ocenic konsekwencji, tego wielonitkowego "szybkiego" pomyslu".

Musze Cię uważniej doczytać - czuję, że napisales wiecej niz odczytalem.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866818

Dobrze kombinujesz. Takie i podobne pomysły juz były. Zobacz to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26794-lenco-l-75/page/16/#findComment-866926
  • Pokaż nowe odpowiedzi