Skocz do zawartości
IGNORED

Tani używany CD o mięsistym dźwięku

gruesome

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem szczęśliwym posiadaczem słuchawek Grado SR-80 i wzmacniacza słuchawkowego Holdegron.

Źródłem jest w tej chwili karta dźwiękowa Terratec DMX Xfire 1024 (według opinii innych może

rywalizować z budżetowymi odtwarzaczami CD). Chciałbym jednak kupić jakiś tani (do 300-400 zł)

używany odtwarzacz CD do mojego zestawu. Czy za tę cenę mogę liczyć na poprawę jakości dźwięku?

Dźwięk mojego aktualnego zestawu jest czasami trochę za suchy (niektóre wokale), bas schodzi nisko i

jest, jak dla mnie, aż za dobrze kontrolowany - czasami przydałoby się jakby był trochę bardziej

"misiowaty". Szczegółowość jest bardzo duża - i słuchawki, i karta, i wzmacniacz należą do

analitycznych sprzętów. Dlatego myślę, że dobry byłby dla mnie odtwarzacz grający mięsistym,

wypełnionym dźwiękiem, nie za bardzo szczegółowy, ale zachowujący dobrą stereofonię.

Jakimi odtwarzaczami powinienem się zainteresować?

Pozdrawiam,

Artur

W tej cenie trudno coś dobrego dobrać.

Ale z używanych można coś fajnego dostać. Moje typy jeśli chodzi o "mięcho" i budżetową cenę (tak generalnie, bez podawania modeli CD) to: Rega, Rotel, Musical, NAD, Yamaha - na końcu.

Jeśli chodzi o przestrzennosć i stereofonie: Marantz, NAD.

To tak z grubsza... oczywiście.

Polecam Phlipsa 830. Troche ciezko go dostac, bo to poszukiwany naped, ale dzwiekowo deklasuje wszystko nowego do 2000zł. Poszukaj na Allegro, albo jeszcze lepiej na niemeickim e-bay. Ceny tych odtwarzaczy nie przekraczaja 300 zł za idealny stan.

JA proponuje wysoką Yamahe...osobiście bo długiej pogoni za króliczkiem dopadłem CDX-880 i w zestawieniu z moim jasnym Rotelem gra bardzo ładnie...tylko uwaga z kablami bo ma naprawde duzo basu nie mozna zaaplikowac jej zbyt ciepłych kabli bo się zamuli. Ale naprawde jest dobra bo basu ma ogrom ale przy dobrej scenie i z niezlą kulturą - jestem wdzięczny Piotrkowi za podpowiedz co do niej bo kiedys tez sie wahałem nad kolejna Yamahą po złych doświadczeniach z serią "5" aż po 596 włącznie. 880-tka to zupełnie inna szkoła dźwieku Yamahy - kupiłem , nie żaluje i polecam innym.

No chyba ze nie potrzeba aż takiego ogromu basu to zapraszam na odsłuch Denona DCD-825 którego własnie sprzedaje bo moze on przypadnie komuś do gustu :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2990-100009920 1170295140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W międzyczasie wsadziłem do komputera kartę Turtle Beach Montego 2 (chipset Aureal Vortex 2) i

ciekawe, że zmiana w dźwięku była w kierunku przeze mnie poszukiwanym. Dźwięk stał się ciemniejszy,

instrumenty stały się większe, wokale wypełniły się, bas się ocieplił - generalnie karta jest

bardziej muzykalna. Niestety jednocześnie dźwięk jakby się trochę zabrudził i przestrzenność się

pogorszyła.

Ciekawe, jak wypada porównanie tych kart z odtwarzaczami CD... Dziękuję za podanie modeli wartych

sprawdzenia, będę na nie polował.

Skoro ma być mięsiście, to zdecydowanie spróbowałbym siakiejś Yamahy. Marantza (63 i podobne) zdecydowanie sobie daruj - nie ten kierunek, średnica będzie odchudzona. NAD też będzie raczej chłodny, ale mogę się mylić - nie słuchałem modeli tak starych, żeby mieściły się w tym budżecie. Wspomnianej przez kogoś Regi za te pieniądze nie kupisz.

Cambrigde 500 nie grał przypadkiem docieploną średnicą? Słucha ktoś może, lub pamięta brzmienie? Może warto trochę dołożyć do takiego?

Chcesz kupic paroletni CD wiec licz sie z kosztami lasera bo nie sztuka jest kupic dobre CD a za rok czy dwa władowac w niego 500zl za laser - przykład Pioneer PD-S901 :)

I Denon i Yamaha maja tanie i łatwodostepne lasery a do tego Denon jest naprawde tani i stosunkowo młody.

Najlepiej posluchaj.

A Marantzów unikaj.

Taka moja rada :)

Hmm... rotela też odradzam, bardzo jasne są. Jednak radziłbm odsłuchać kilka niższych denonów, pomimo zamulenia mogą się czasem podobać. Natomiast REWELACYJNY bas ma NAD524, można go kupić w okolicy 400-500zł, jednak niestety jest rzadko dostępny i wymaga kilku kosmetycznych poprawek elektronicznych wewnątrz. Jednak potem w używanym cedekom do ok900zł po prostu łby urywa.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Hmm, chyba słuchawki nie były do końca wygrzane - teraz nawet na tej pierwszej karcie dźwięk jest wypełniony i bardzo ciepły. Chyba będę musiał po prostu posłuchać kilku modeli przed kupnem...

To prawda, w czasie wygrzewania diametralnie zmieniają dźwięk (po 80h jeszcze był taki sobie i już myślałem, że tak po prostu grają...). Myślę, że minęło już ok. 100h, ale teraz grają jeszcze lepiej - chyba, że to już tylko efekt psychologiczny :).

Witam

Sory za off topic ale te 2 czy karty o ktorych mówisz (Turtle Beach Montego 2 i Terratec DMX Xfire 1024) to cos warte wlozenia do kompa (czasem za zrodlo robi PC)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.