Skocz do zawartości
IGNORED

tuning OPTYCZNY kolumn głośnikowych

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

kolumny dla kobiet powinny byc male. Jedynym znanym mi odstepstwem jest osobny sub ale z gora z czarnego szkla ala kawiarniany stoliczek lub podstawka pod no no pod cos. Nawt wymiary 45X45X50cm sa do zaakceptowania pod warunkiem ze czarne szklo??? Ale reszta juz super mala. Ja tylko kiwam glowa nad tymi propozycjami i tak robie swoje.

Czarne szklo kto by pomyslal???

Może coś takiego jak 3D Transparence, czyli głośniki Thorstena Loescha?

Akryl zamiast przezroczystego mógłby być czarny:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4255-100009817 1170295285_thumb.jpg

post-4255-100009818 1170295284_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo takie Yamamoto YS-605P. Tu zamiast akrylu piękne drewno:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>clo2

moje M1 też były kiedyś ponuro czarne, powleczone winylową okleiną. Obecnie wyglądają zgoła odmiennie i od paru lat dzielnie radzą sobie z efektami w kinie domowym

Ukryta Zawartość

post-8690-100009813 1170295292_thumb.jpg

post-8690-100009814 1170295290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes, 23 Cze 2006, 09:29

>Tak na moje oko to zaingerowałeś mocno w konstrukcję "tjuningowanych" przez siebie Mieszko.

>Do tego stopnia że przestały grać.

Wystarczy przeczytać pierwszy wpis w tym wątku. Nie chcę zmieniać nic w budowie skrzynki bo wiem jak to może się skończyć czego przykładem są te kolumny na zdjęciach. Czy ja piszę po chińsku czy jak?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jaro4444, 23 Cze 2006, 10:59

>Czytając ten wątek od razu mam skojarzenia co do tuningu optycznego :)

>Zabrakło tylko obowiązkowej naklejki "PIONEER" na tylnej szybie ;)

>

>Czy to Maluch czy już Porsche?

Nie wiem z czego tak rżycie. To auto jeździ po moim mieście. Z malucha ma tylko przednią szybę i kawałek dachu. Reszta to zespół napędowy z VW Scirocco i miesiące pracy własnymi rękami. Ten samochód ma chyba z 200KM a wykonał go w hołdzie ojciec dla swojego syna, który zginął tragicznie w wypadku drogowym jadąc właśnie tym Scirocco z którego pochodzą części. Młody i zdolny dzieciak, który odnosił ogromne sukcesy na torach kartingowych całego kraju a jego pasją jak też jego ojca był sport samochodowy. Obaj przygotowywali wózki do wyścigów i obaj tym żyli. Chyba teraz nie jest już wam do śmiechu...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A wracając do głównego tematu to nikt nie ma żadnych pomysłów? Nikt niczego nie zrobił w tym temacie, poza kolegą, który zamieścił fotki?

No nie prawda, że nic nikt nie zrobił. Jak wspomniałem wyżej ktoś zaproponował dość oryginalną:) fototapetę na skrzynkach. Ale tak teoretycznie co można zrobić w temacie poza okleiną lub sprejowaniem (jednak ze "sprajem" na normalne głośniki bym się jednak nie porwał:)).

Może ktoś oklejał w jakiś egzotyczny fornir, z ciekawą fakturą i ma zdjątka?

clo2, 23 Cze 2006, 18:24

"...Ale tak teoretycznie co można zrobić w temacie poza okleiną lub sprejowaniem..."

No właśnie o to chodzi, że gdybym to wiedział to nie zakładałbym niepotrzebnego wątku, tylko zakasał rękawy i już dawno wziął się do roboty :)

dzięki damper za fotki M!

jednak, zanim coś się zrobi to lepiej dobrze to zobaczyć. Tak myślałem właśnie o takim kolorze w jaki Ty okleiłeś swoje, ale jakoś tak jestem, patrząc na to, rozbity estetycznie. Jakoś jednak te czarne głośniki może lepiej wyglądałyby (oczywiście subiektywnie dla mnie) z jakąś jaśniejszą okleinką? Albo jeszcze działa przyzwyczajenie do tego PCV w kolorze jasnego buku (choć to chyba nie buk tylko coś podobnego,w każdym razie podobne). Jednak te moje jasne i tak lepiej prezentują się od czarnych "standardów", bo te w sklepie gdy brałem swoje strasznie mi się nie spodobały, przetworniki zlewały się z tym świecącym plastikiem na obudowie. Były linki, poszperam za jakąś ciekawą fakturą. Może właśnie coś jaśniejszego, żeby przetworniki bardziej kontrastowały - albo ciemniejsze?

Witam,

Swego czasu też mnie napadło na tuning, wyszły z tego prawie nowe kolumny, ale rozmiary skrzynek ciągle takie same ;). Fornir to orzech czeczota.

Przykładowy pomysł na tuning optyczny: do bocznych scianek przymocowujesz odpowiednio wyprofilowane deseczki, resztę malujesz "na lakier fortepianowy". Trochę przypominać będa Sonus Fabera i wyglądać na parę razy droższe.

Można także pomyśleć nad upiększeniem standów i zintegrowaniem ich z kolumnami na przykład poprzez zastosowanie odpowiednio giętej i wyciętej sklejki.

Przy tego typu zabawie dobrze jest wcześniej zrobić wizualizację projektu, aby nie okazało się, że to co było piękne w naszej głowie w rzeczywistości wyszło słabo.

Pomysły można mnożyć, tylko czy gra warta jest świeczki? Aby efekt był dobry trzeba włożyć trochę pracy i pieniędzy, a jak się rozpędzisz, to wydasz więcej niż warte są kolumny.

Pozdrawiam

Ptyś

Poniżej Minimonitorki JPW przed i po tuningu.

Ukryta Zawartość

post-6705-100009806 1170295303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak jak mówiłem - duży kontrast koloru przetworników z kolorem skrzynek bardzo ładnie wychodzi. Najgorzej jest wówczas, gdy wszystko w kolumnie jest czarne. Tak oglądałem te forniry, jeśli się wezmę za robotę to chyba coś właśnie z jasnych oklein. Chociaż tak patrzę teraz i ... ta seryjna okleina aż tak żle się nie prezentuje jak w przypadku czarnych Mercury. Skrzyneczki JPW wyszły ekstra. Ciekaw jestem ile wyszła przeróbka, oczywiście bez kosztu kopułki, bo jednak w konstrukcję zaingerowałeś wyraźnie. Przedna ścianka też wymieniona. Gdyby przetworniki były ładniejsze to byłby już wizualny exclusiv.

A wizualizacja to jednak faktycznie potrzebna. Ja tak w myślach "widziałem" swoje M1 właśnie mniej więcej w takim kolorze jak wyżej na zdjęciach Dampera. Ale patrząc na zdjęcia, widzę teraz wyraźnie, że kolor raczej jasny i coś z ciekawych faktur.

>>parantulla

Na początek kilka linków, które warto poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>clo2, 23 Cze 2006, 22:05

> Ciekaw jestem ile wyszła przeróbka, oczywiście bez kosztu kopułki, bo jednak w konstrukcję

> zaingerowałeś wyraźnie. Przedna ścianka też wymieniona.

Cała obudowa jest zrobiona od nowa, fornir szlifowany "na pupcię niemowlaka", następnie woskowany i polerowany.

Cen nie pamiętam dokładnie, ale postaram się podać w przybliżeniu.

Obudowa: 16mm MDF (cięcie gratis) - poniżej 20 zł :)

Fornir: niestety był to jeden z droższych - razem z przesyłką ok. 100 zł

Papier ścierny: od 120 do 800 - ok. 10 zł

Wosk: Starwax Antiquaire - ok. 30 zł

Klej: Soudal 67A - chyba około 15 zł

Załączam fotkę kleju i wosku.

>>saczek_XTRM

>co tam za midwoofer siedzi?

Załączam zdjęcie. Po poszukiwaniach na necie wnioskuję, że to najprawdopodobniej Peerless 5,25" KO-130WFR.

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

post-6705-100009793 1170295321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ptyś

skoro wosk, to wcale nie trzeba na fornir kłaść lakieru? Tak pytam, bo stolarz ze mnie żadem i do tej pory myślałem, że jedyna możliwość to na okleinę położyć bezbarwny lakier.

Jak woskujemy fornir, to już nie lakierujemy, chyba nawet lakier by się nie trzymał takiej powierzchni.

Te obudowy to była moja pierwsza zabawa ze stolarką, więc się nie martw zbytnio. Po tym doświadczeniu wiem, że wystarczą jako takie zdolności manualne, reszta to parę narzędzi i przede wszystkim cierpliwość. Podczas szlifowania i nakładania kilku warstw wosku można nawet wpaść w trans :).

Efekt woskowania przerósł moje oczekiwania; powierzchnia jest gładziudka, śliska i połyskująca, a przy tym milsza w dotyku (niż lakierowana)

Pozdrawiam

Ptyś

no tak przypuszczałem, jak dowiedziałem się o tym wosku. Do tej pory doświadczenia moje to jedynie lakieowanie bezbarwnym drobnych mebli w domu (wykonuję sam z sosny). O ile lakierowanie czegoś takiego to "pestka", to jednak w przypadku kolumn aby lakier położyć równo, bez jakichkolwiek pogrubień, zacieków - sprawa dużo trudniejsza. A nie bardzo widziała mi się perspektywa oklejenia skrzynek fajnym fornirem i potem "spierniczenie" całej roboty amatorskim lakierowaniem. Wosk "ratuje" trochę sytuację:)

• 3 tygodnie później...

no to przyszedł czas na optyczne zmiany w monitorach od piano crafta E-400, dorobione boki, stand - zresztą wszystko widać. Teraz przyszedł czas na wymianę tego co w nich jest ale to będzie osobny temat).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Parantulla :

napisałes :

"Następne moje kolumny to były monitory na węglówce SS 18W/8545 i jak je podłączyłem to doznałem szoku usznego i popuściłem w majtki z wrażenia"

jak mam to rozumieć?/ była totalna porażka ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.