Skocz do zawartości
IGNORED

koniec Dysan CDR Audio

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Marka Dysan zostaje zastąpiona marką Memorex i wszystko byłoby OK., gdyby nie to, że .... Memorex nie ma w ofercie płyt CDR Audio. Info Uzyskałem od product managera Dysana na Polskę.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/26898-koniec-dysan-cdr-audio/

pojawią się pewnie za kilka dni na rynku, ponieważ dysany były masowo kupowane i dobrze schodziły więc nie wierzę, że memorex nie wypełni luki. Jeśli nie to można nagrywać np na esperanzy vinyl - w miarę dobrze się nagrywa i też są czarne;)

Bardzo dobrze nagrywa się na wszelkich Verbatimach (byle niebieskich). Poza tym mozna liczyc na to, ze przez dłuższy czas nie zbrązowieją... a w czarnych płytkach nawet nie widać, jaki jest stan nośnika.

Omijajcie memorex szerokim łukiem. Zakupiłem gdzies przed rokiem na banicji 50 szt. cdrw. Co 2-3 nagrywanie szlag je trafial, by jako tako na nich nagrywac, potrzeba było pełny erase im robić.

Marek, 27 Cze 2006, 21:45

>Bardzo dobrze nagrywa się na wszelkich Verbatimach (byle niebieskich).

Popieram. Zajmuję się trochę robieniem przeróżnej muzy na kompie, ale sprzęt audio mam w drugim pomieszczeniu i właśnie tam dokonuję odsłuchów swoich wypocin wypalonych już w audio i słuchanych na normalnym systemie, żeby mieć pewność jak to będzie brzmiało, więc trochę płytek zużywam. Mój odtwarzacz badziewia (Esperanza, Datex, Benq itp.) w ogóle nie widzi albo zakręci kilka razy i wyświetla NO DISC. Jeśli chodzi o niebieskie Verbatimy to kończę właśnie szóstego batona 100szt. VERBATIM Super AZO Crystal i jeszcze ani razu mnie nie zawiodły. A mam kilkadziesiąt sztuk po różnych przejściach w pracy (sterta niezabezpieczonych płyt w serwisie rowerowym katowane non stop na jakimś jamniku ha ha), fruwające po aucie czy walające się bez pudełek po całym mieszkaniu i wszystkie chodzą ciągle bez zarzutu. Wcześniej wypalałem wszystko na TDK, ale przy takich ilościach płyt, które po prostu wyrzucam kiedy nie są mi już potrzebne, byłoby to wyrzucaniem pieniędzy do śmietnika. CD-RW z kolei są jeszcze droższe, szybko kończą żywot i jest za dużo zachodu z wiecznym kasowaniem zawartości, więc kupiłem na próbę setkę tych Verbatimów i już przy nich zostałem. Koszt zakupu np. na allegro jest wręcz żartobliwy a ryzyko przykrej niespodzianki w najmniej oczekiwanym momencie praktycznie żadne. Także myślę, że nie ma co robić tragedii bo dziś wybór jest tak ogromny, że zniknięcie jednej czy dwóch marek zostanie prawdopodobnie zupełnie niezauważone przez tzw. rynek.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A dla miłosników płyt winylopodobnych sa Verbatimy "Digital Vinyl Premium Gold", równieź SuperAZO (od spodu chyba identyczne) wprawdzie z wierzchu nie czarne tylko złoto-żółte, ale również niedrogie, przynajmniej w wersji po 50szt.

• Redaktorzy

Marek - mówisz o tych? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy są dostępne w "slimach"?

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fajnie, ze plytki o ktorych tu piszecie dobrze zapisuja muzyke, jednak zadne z nich nie sa plytami Audio.

A tylko takie akceptuje moja nagrywarka :(

Obceni nagrywam na plytkach Sony Audio (czarny wierzch) i Maxell Audio (zloty wierzch). Za malo jeszcze ich wypalilem, zeby miec porownanie.

Jeśli o płyty chodzi..

Maxell - moim zdaniem bardzo dobre płyty, jakościąchyba takie same jak Verbatimy..

TDK - drogi i lekko szajsowaty, dosyć szybko się rysują..

Samsung - największe gówno jakie świat widział, nawet w porównaniu do Esperanza i innych tego typu

Basf/Emtec - mam tylko kilka płyt nagranych na tych nośnikach, ale wydaje mi się że są to dobre płyty, chociaż słyszałem że lepsze od nich są Maxell/Verbatim

LG - bez rewelacji

Arita (kiedyś sprzedawca mi powiedział że takie dobre płyty..) - dupiaszcze, odpada lakier ..

Emtec to cienizna, podobnie TDK. Polecić mogę Verbatim Super AZO (niebieski barwnik; kupuję najczęściej Crystal Super AZO, czyli ze srebrnym wierzchem) oraz Philips CD-R Audio (ale niestety są zielone).

Wszystkie płytki Emtec, które miałem po paru latach zbrązowiały (trzymane z dala od słońca, w temperaturze przeciętnie 20-25st. - idealne warunki). Wszystkie były produkowane przez Moser Baer India... Ostatnio kupiłem kilka złotych płytek "EMTEC Digital Photo". Te z kolei są produkowane we Francji w wytwórni MPO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i myślę, że to zupełnie inna jakość ;-) (cena niestety również...)

Ukryta Zawartość

Takie:

Ukryta Zawartość

kupowałem w MM Saturn - były sprzedawane na sztuki i w opakowaniach po 10szt. Płyty w kilku kolorach - pudełko w tym samym kolorze co płyta...

Ukryta Zawartość

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

Marka płyty (Dysan, Memorex, Verbatim itd.) ma drugorzędne znaczenie, ponieważ producentów płyt w istocie jest garstka. Reszta tylko markuje gotowe produkty.

Zapoznajcie się z tym:

http://www.cdrinfo.pl/software/slownik/slownik_w.php?ID=2179114412

http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/artykul_w.php?ID=20021024162823

Ja uzywam Fuji CD-R Audio PRO 74 i 80. Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 lat później...
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 24 Stycznia 2013 - niepotrzebne wykopaliska
Ukryte przez Fr@ntz, 24 Stycznia 2013 - niepotrzebne wykopaliska

Forumowicze stary odgrzewany kotlet ale co tam, jak ktoś byłby zainteresowany to po przeprowadzce ostały mi się 3 zapakowane nowiuteńkie opakowania tych Dysanów Audio jeśli ktoś reflektuje to zapraszam na priv zaznaczam że opakowania zawierają po 10 płyt w slimach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.