Skocz do zawartości
IGNORED

(??)Podłączanie głośników do wzmacniacza

Dobry Duch 13BB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W mych skromnych zasobach posiadam po 2 głośniki i wzmacniacz UNITRA DIORA WSH 110 (pisalem o nim w poprzednim temacie), oraz 2 głośniki niskotonowe 15 watowe Tonsila. Mam jeszcze 2 głośniki z lat PRL-u. Są to głośniki Tonsila bodajże GD 18-13/2/2, oraz klika podobnych. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie fakt, że gdy chce je podłączyć razem z niskotonówka do 1 gniazda we wzmacniaczu, po lekkim zwiększeniu basów bezpieczniki wysiadają. Jak ten problem rozwiązać. Założyć mocniejsze bezpieczniki??? Proszę o odpowiedź i pozdrawiam....

Mialem kiedys podlaczony rownolegle ten zestaw, i kiedy chcialem zwiekszyc bas, to wszystkie bezpieczniki sie spalały. Jak mozna by to podlaczyc szeregowo. Mniej wiecej wiem, ale chcialbym sie upewnic. I czy bede mogl wtedy bezpiecznie zwiekszyc bas, bez strachu przed tym, ze wszystkie bezpieczniki sie spalą.... ???

najprostszą zwrotnicą jest kondensator dołączony do głośnika wysokotonowego

na forum jest wyszukiwarka i poszukaj tematów o zwrotnicach, poczytaj tam o co cho.

ewentualnie poproś kolegów z działu DIY o zaprojektowanie zwrotnicy do głośników które masz,

obudowę już masz?

guzia co ty piszesz - zwrotnica do dwóch głośników niskotonowych? problemem tutaj jest impedancja głośników. jeśli połączysz je równolegle to wypadkowa wyjdzie 4 omy. przy takim obciążeniu wzmacniacz musi dostarczyć 4 razy więcej prądu i po prostu nie wydoli. połączenie szeregowe jest także zupełnie bez sensu. zwiększamy impedancję w tym przypadku do 16 omów ale to jedyny zysk. dostarczana do głośników moc jest cały czas ta sama i rozkłada się mniej więcej po połowie na oba głośniki. nic to nie daje poza zwiększeniem zniekształceń.

Człowieku. Żeby nie slyszec prawie samoego basu. Moze jasniej: Mam wzmacniacz taki co juz o nim pisalem jaki jest. 2 glosniki niskotonowe i 2 glosniki GD takie co juz o nich pisalem jakie są. I teraz; mam 2 wyjscia we wzmacniaczu na kanal prawy i kanal lewy. No i chodzi o to jak ja to mam podpiac te 4 głośniki zeby slyszec jakis tam dzwiek. 1 normalny z jednym niskotonowym i 2 normalny z 2 niskotonowym; bylo by to dobrze gdyby nie fakt, ze jak zwiekszam bas to mi bezpieczniki wysiadają. No i o to chodzi jak ja to mam podpiac zeby slyszec dobry bas i dobre srednio-wysokie tony zeby sie wzmacniaczowi nic nie dzialo tzn, zeby bezpieczniki nie siadaly oraz aby nie pobieral nazbyt duzo energii elektrycznej. Chyba juz to jasniej wytlumaczylem....

wkładki są po około 40-70zł, o ile pamiętam.

Jeszcze raz:

- ile masz tych głośników?

- wypisz je po kolei (sztuk, moc, symbol)

- przeczytaj przy gniazdach głośnikowych na wzmacniaczu jaką minimalną impedancję muszą mieć kolumny (4,8 ohm?)

Mam 2 głośniki typu GD 18-13/2/2 13 (?) ohmowe; nie powiem dokładnie, bo jest uszkodzona nalepka, oraz jeszcze 2 podobne. Mam 2 głośniki niskotonowe luzem w kolumnie GDN 16/15/1 8 ohmowe. Juz chyba wszystko powiedzialem.

Acha i jeszcze wzmacniacz. Dwa gniazda po 20 wat, 4 ohm....

Troche zbocze z kursu. Mam tu zdjecia; tylko nie wiem jakiego wzmacniacza. Wiem, ze on byl w komplecie z paroma sprzetami Tonsila. Nazwa jest zamazana, dlatego prosze o odszyfrowanie jego nazwy i wypowiedz na temat tego jak gra czy jest warty remontu itp. ( zdjecia sa robione kamera internetowa wiec nie wincie mnie za ich jakosc ) ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12457-100009286 1170296030_thumb.jpg

post-12457-100009287 1170296029_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

guzia co ty piszesz - zwrotnica do dwóch głośników niskotonowych?

Dobry Duch 13BB

No wiec co musze zrobic, aby wzmacniacz nie pobieral zbyt duzo pradu, bym mogl bez obaw zwiekszyc bas, i by bezpieczniki nie siadly???

tomant

a po co chcesz podłączać te dodatkowe głośniczki?

Dobry Duch 13BB

Człowieku. Żeby nie slyszec prawie samoego basu.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Dobry Duchu jeżeli nie chcesz słyszeć samego basu, to podłaczasz głośniki wysokotonowe,

tyle że primo musisz mieć projekt zwrotnicy i skrzynek do kompletu głośników jakich chcesz użyć.

Więc załóż nowy wątek w dziale DIY podaj

jakie głośniki posiadasz

i zapytaj o pomoc przy projektowaniu zwrotnicy i skrzynek

pozdrowienia

z tym czyms daj sobie lepiej spokoj, za naprawde niewielkie pieniadze mozna znalezc przyzwoity wzmak

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

jeckylandhide. Jesli mam okazje naprawic jakis stary sprzet to sie tego podejmuje. Po prostu mam do takich sprzetow sentyment. Nie wiem czy mnie rozumiesz. Moze kiedys.... Jesli chodzi o nazwe, to wreszcie mi ktos pomoze odszyfrowac jego nazwe???....

A ja myslę ,że kolega robi zwarcie miedzy kanałami . Albo zwiera sie we wzmacniaczu z jakiegos powodu.

To nie wstyd, każdemu sie to przytrafia czasem w pośpiechu. Mnie tez ostatnio . Dobrze,że moja Yamaha od kina ma zabezpieczenia . Co ciekawe , po podłączeniu nic sie nie działo dopiero gdy podkręciłem Volume na wyświetlaczu pojawiło sie ostrzeżenie o zwarciu i zabezpieczenie odcięło wyjścia na głośniki. Czy nie o takiej reakcji my tu mówimy ? U kolegi nie ma zabezpieczeń tylko proste bezpieczniki - no to sie palą .

Albo głosniki sa 4 omowe i połaczenie ich równolegle daje 2 omy- tego prosty wzmacniacz nie zniesie .

...there is no spoon...

No dobra zarty sie skonczyly. Widze ze nikt nie potrafi rozszyfrowac jego nazwy. To jest bodajze jakas produkcja Unitry , ale nie jestem pewien. Porusze inny watek. Niedawno wyciagnalem gdzies z głębi stary adapter GS 438 "Bernard". Problem jest w tym ze nie wiem jak go wystartowac. Mam opis startu, ale sobie nie daje rady. Pomozcie ludzie doberj woli....

>>>watek:

Ukryta Zawartość

post-12457-100009106 1170296297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opis startu jest taki: "talerz startuje w wyniku ruchu ramienia czyli reaguje fotodioda (tak to się chyba nazywa) przyslonieta przez fragment plastiku zespolony z ramieniem."- opis niejakiego fidiash`a....

Mój wpis nasuwa sie po przeczytaniu temetu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No prosil bym o odpowiedz na moje poprzednie pytanie i prosze o odpowiedz na moje kolejne: Czy warto naprawiac losnik GDN 16/15/1 o ktorym juz niegdys pisalem? Ma on tylko wykruszony resor piankowy. Reszta jest zadowalajaco nienagannie nienaruszona.... I czy warto owy resor gorny zakupic na allegro?

Prosze o wypowiedzi na temat:

Ukryta Zawartość

Oraz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Prosze o wypowiedzi....

I nie chcac zasmiecac forum nowymi tematami spytam sie jeszcze (jesli juz jestesmy w temacie starych sprzetow). Co sądzicie o magnetofonie kasetowym LUXOR PANASONIC. Jest on bodajze 4-glowicowy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra , dobra przed tem byla wpadka. Wyglada na to ze z gramofonem wszystko jest w porzadku, tylko jest jedna sprawa. Grałby ale nie ma charakterystycznego "cyknięcia" podczas gdy trzeba przesunąć ramię w lewo i położyć na płycie. Czego to moze byc przyczyna ???? No kto taki mądry??? :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.