Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Notebook? cena max 3500 zl

HYBRYD

Rekomendowane odpowiedzi

3 pytania:

1. Czy Turion jest konkurencyjny w stosunku do Centrino? Czytałem, że wydajniejszy za cenę prądożerności.

2. Czy opłaca się inwestować w technologię Dual Core w notebookach? Co z nowym Vista i jego 64 bitową wersją - czy procesory notebookowe obsługują już taką technologię?

3. W kwestii szybkości i prądożerności kontra wydajność - czy lepiej nakarmić prądem większą ilość RAMu czy lepszy procesor? Zastosowanie - typowe biuro, internet, czasem filmy (czy obecne procki obsłużą HD DVD?) i sporadycznie gry.

1. Jest konkurencyjny, wydaje sie, ze jest neico bardziej wydajny. Turin jest w dwoch seriach ML i MT przy czym MT jest seria o mniejszym poborze mocy. Nie wiem dokladnie jak moc pobierana przez turiona ma sie do intela, ale wiem, ze max moc (ktora moze byc wyzsza) jest pobierana tylko jak procesor naprawde haruje jak chlop i kon razem wzieci na ugorze, wiec tez nie tak czesto w trakcie "normalnej" pracy biurowej/internetowej.

2. Dual - za i przeciw, jesli myslisz o tym laptopie w dluzszym konktekscie czasu to raczej mozna patrzec juzna procki 64bitowe (wiec dual 64, co odstawia centrinka), jesli to laptop na miesiac i potem chcesz nowy to...

3. Ogolnie w takim zastosowaniu powiedzial bym - pamiec, ale tez zalezy ile tej pamieci i jaki procesor ;) (np. jelsi przeskok z 512M na 1G -> pamiec).

A tak naprawde to wybor pomiedzy jakoscia/cena/potrzebami/okresem przez jaki chcemy laptopa uzytkowac. Po co przeplacac...

• 9 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Zastanawiam sie między tymi dwoma notebookami:

FSC Amilo Pi1505 T2350 15.4" 1GB 160GB DVD-DL VHP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Toshiba Sat A200-1CR T2080 15.4" 1GB 120GB BT VHB

Ukryta Zawartość

Zastosowania: internet, filmy, FLAC/APE przez USB do przetwornika...

Która firma lepsza ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Notebooki są właściwie w tej samej cenie bo Toshiba tutaj tańsza o ponad 100 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jfs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz o róznicach

toshiba uwazana jest na pewno za lepsza firme, solidniejsze wykonanie etc. jesli wezmie sie oba do reki i porowna to jest roznica na korzysc toshiby, co innego wyglad - mnie sie wizualnie podoba bardziej fs i ostatnio nabylem takie cos -

Ukryta Zawartość

jest to moj pierwszy lap, wiec porownania nie mam uzytkowego zbyt wielkiego, ale od razu rzuca sie w oczy, czy raczej w palce, wystepujacy efekt uginajacej sie klawiatury. poza tym - na razie bez zastrzezen, poza vistą wlasnie, jakis taki przyciezkawy ten system, jakies cuda wianki i zabezpieczenia - pamietam podobny efekt przybajerzenia bez celu jak zalozylem xp po 2000 - pozaokraglane menu, kolorki etc. - wszystko jakby na złosc komus, kto sie przyzwyczail do starego ukladu i teraz niech sie odzwyczaja. oczywiscie czesc rzeczy do poustawiania po swojemu, ale nie wszystko. no ale to zupelnie nowy system, moze tam i ma jakies zalety ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Desant

Czy foobar będzie wogóle chodził na vista ? Bo to jest najważniejsze :))

W premium jest jakieś "Windows Media Center"... tak sobie myslę że chyba jednak lepiej będzie z basic...

Jeżeli chodzi o sam system, to jednak brałbym Vistę Home Premium.

Basic jest poobcinany z różnych rzeczy - nie ma m.in. pulpitu Aero i paru innych dodatków.

Windows Media Center to jest po prostu dodatkowy soft - nakładka na Windows, która w połączeniu z pilotem może być całkiem wygodna do obsługi multimediów.

Foobar powinien spokojnie chodzić pod Vistą.

Vista to nowy system i ma jeszcze pewne niedoróbki. Dodatkowo producenci softu zostali troszkę w tyle i nie wszyscy wypuścili nowe wersje. Za parę miesięcy podejrzewam, wszystko już będzie chodzić bez problemów. Trzeba zmienić parę przyzwyczajeń z XP, ale nie jest tak źle.

jak dam rade to foobara sprobuje zalozyc dzisiaj wieczorem, zobaczymy. chcialem w ogole viste wywalic na dzien dobry, juz nawet sformatowalem dysk i zalozylem po malych bojach 2000, ale nie znalazlem sterów do czegos tam istotnego - wczesniej nie pomyslalem rzecz jasna o tym. potem wywalilem 2k i zalozylem xp, bo stery znalazlem, ale po ich instalacji wyskakiwal jakis blad i wykladal sie dzwiek i juz nie mialem sily dalej - wrocilem do visty. jak bede sie kiedys nudzil to moze jeszcze powalcze z tym xp.

a tak jeszcze apropos foobara - instalujesz tam jakies resamplery czy na firmowych ustawieniach?

Desant, 13 Lip 2007, 16:13

>a tak jeszcze apropos foobara - instalujesz tam jakies resamplery czy na firmowych ustawieniach?

Na firmowych. Nie znam się na tym więc nie grzebię. Chciałbym zainstalować ASIO, ale ASIO4All mnie nie zadowolił...

A tak wogóle to ja wyłączam kartę muzyczną bo jadę na USB

Ulala !

HP Compaq nx7300

Ukryta Zawartość

cena: 3099,00

No ten jest chyba najlepszy :)

Ukryta Zawartość

dzisiaj nie dam juz rady poinstalowac; mula tez planowalem zalozyc chocby z ciekawosci jak na bezprzewodowym mi bedzie hulał (i czy w ogole, bo na lapie mam wewn. ip) a co do sprzetu, ten co pokazales tez fajny ale tu taniej, tylko dysk mniejszy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tyle ze ja koniecznie celowałem w 12", dysk 120gb, 2gb ramu, tylko grafika licha i mi nie chodzi cod2 :(. dokladnie ten -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tylko w kwestii SONY VAIO, oczywiscie sa dostepne w polsce bez problemu

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

netboy

Ukryta Zawartość

Desant

Dobrze że mi podałeś linka do komputrnika, ten co chce kupić jest jeszcze tańszy. Jednak to nie jest ten co Ty podałeś. Tutaj jest link do "mojego":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze ostatnie pytanie: czy lepiej kupić Intel Core 2 Duo (1.66 GHz, 2MB cache) czy Intel Core Duo (1.86 GHz, 2MB cache) ???

Aktualnie zastanawiam się już tylko miedzy tymi dwoma notebookami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lesio, 14 Lip 2007, 10:34

>Osobiscie posiadam hp mx 6110 i jestem bardzo zadowolony.mam go okolo 2 lat i dziala bez zarzutu.

>zainteresuj sie czyms na centrino ,a nie celeronie

No przeciż core duo to właśnie centrino :)

Wiedziałem że balmer jest jeb***ty ale nie wiedziałem że aż tak.............

Do noteboka nie dostałem systemu na płytce, tylko od razu był na dysku HDD. Sprzedawca powiedział że jak coś mi się stanie z tym dyskiem to tracę system. Kupiłem płytę DVD żeby zrobić płytę systemową, ale do tego potrzeba 2 DVD :)) Tak więc jutro, jak kupię drugie DVD, dopiero odważę się sformatować twardziela tak żeby mieć dwie partycje na dysku.

O przepraszam - trzy. Na trzeciej jest instalka windows vista.

Czy ktoś juz instalował klcodec na vista ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.