Skocz do zawartości
IGNORED

HDS 180 EXC vs. SPH 165 Kep

newbee

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze jestem nowy to witam :)

Teraz do tematu. Stoje przed wyborem kupna Peerless'a HDS 180 EXC(moze 200 EXC ?), ostatnio doszly mnie sluchy ze Monacor SPH 165Kep jest bardzo dobry, moze nawet lepszy od HDS'a... Czy moglibyscie rozwiac wszystkie watpliwosci ? Zaznaczam ze chodzi mi raczej o testy odsluchowe...

Pozdrawiam,

Marcin.

https://www.audiostereo.pl/topic/27034-hds-180-exc-vs-sph-165-kep/

Odnosnie kepa mozesz przeczytac bardzo duzo pochlebnych opinii (w tym nie tylko moich wlasnych), stawiam ten glosnik zdecydowanie wyzej niz popularne 19cm vify wrzucone do jednego wora (w 20L osiaga f3 okolo 38Hz). HDS180 nie mialem przyjemnosci sluchac (szkoda), glosnik jednak ma dosyc duzy mms i fs (jezeli tylko trzyma parametry!!!), ciac go trzeba bedzie dosc nisko, rekordowo niskiego zejscia tez nie ma sie co spodziewac. Jak dla mnie ten glosnik jest wielka niewiadoma.

Cytat z Akustyka:

"Rekomendowana obudowa:

Dość wysoka częstotliwość rezonansowa skutecznie zabezpiecza głośnik przed przesterowaniem najniższymi częstotliwościami, jednak może się wydawać, że nie pozwoli osiągnąć niskiej częstotliwości granicznej. Mimo to, dzięki właściwie dobranej wartości Qts, w 20-litrowej obudowie bas-refleks, dostrojonej do 46Hz (tunel o średnicy 5,5 cm i długości 13 cm), charakterystyka spadek -6dB osiąga nawet nieco poniżej 40Hz. W objętości 15 litrów (relatywnie duży, ale podstawkowy monitor), -6dB pojawi się przy 45Hz (częstotliwość rezonansowa obudowy - 52Hz, długość tunelu ponownie 13 cm), ale chcąc najlepiej dostroić obudowę 10-litrową, tunel powinien mieć długość 20cm, aby ustalić fb=55Hz, i spadek -6dB poniżej 50Hz. "

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

O ile wiem Igod pisał że jego HDS mają kiepska średnicę ale argumentował on to tym iz membrana jest z polipropylenu, o ile dobrze widac to w nowych HDS jest juz ona z czegoś innego. Czyli głośnik powinein grac duzo lepiej.

zibi

Odmian hdsa jest kilka, ten z membrana sandwich moze sie ewentualnie do czegosc nadac. 180exc ma dosyc dobra kierunkowosc do 2k, szkoda tylko ze wodospadu nigdzie nie ma. Ogolnie peerlees nie cieszy sie za dobra srednica, jak jest z exc nie mam zielonego pojecia.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ja tam bym stwierdził że jeżeli Peerless HDS, to tylko seria bez korektora fazy (nomex). Pomysł ze stosowaniem "przebitej" korektorem fazy wklęsłej nakładki jest nieszczególny, taka struktura wykazuje rezonanse przy częstotliwościach leżących zupełnie nisko w pasmie uzytecznym - nawet przy 450Hz w driverze 5.5 cala (co objawia się wąskopasmowym peakiem w harmonicznych nieparzystych). Szkoda że po prostu nie zrobili połączenia - faraday z EXC i membrana + cewka z nomexa.

Misiomor, czy czasem nie odnosisz się do wykresu harmonicznych z zaphaudio.com ? Fakt, że ma peak w okolicach 450Hz, ale nawet z tym peakiem poziom harmonicznych jest dużo poniżej większości głośników o tej samej średnicy (przynajmniej w tym teście).

Czasami zastanawiam się, czy głośniki z większymi THD nie są bardziej lubiane przez ludzi właśnie z tego powodu że sieją wyższymi harmonicznymi i sprawiają wrażenie większej ilości szczegółów w wyższym paśmie.

W DAC'ach klinicznym tego przykładem są przetworniki Analog Devices z systemem Data Direct Scrambling. Swego czasu udało mi się znaleźć publikacje naukowe Boba Adamsa (głównego projektanta DAC'ów w Analogu). Układy AD1853, AD1854, AD1955 są jedynymi DAC'ami, które mają cyfrową pętlę fazową (DLL) dla sygnału zegarowego BCLKIN na wejściu. Tłumią one jitter wejściowy już od częstotliwości 16Hz z nachyleniem 40dB/dek. Czyli dla 1kHz tłumią już około 80dB (jitter jest słuszalny od poziomu 1000ps dla f < 1kHz, około 1kHz czułość gwałtownie rośnie, a dla 20kHz słyszalne jest nawet 5ps). Drugim źródłem zniekształceń jest sygnał zegarowy na MCLK (do przetwornika deltasigma). Jitter na poziomie kilkunastu ps obniża efektywną rozdzielczość przetwornika nawet do wartości poniżej 16bit. W DAC'ach analoga rozdzielczość 16 bit jest uzyskiwana nawet dla sygnału MCLK z jitterem na poziomie kilku ns, a co dopiero kilka ps. No i co z tego, że z pomiarów te przetworniki mają ultra niskie THD, IMD, czułość na jitter jak większość osób uważa, że to nie gra (najszęściej zarzutem jest brak góry).

Niektóre firmy stosują co prawda Analoga (np. Accuphase, Nagra) ale oskarżane są właśnie o mułowaty dzwięk.

PiotrSz:

Wąskopasmowe anomalie tego rodzaju nie świadczą dobrze o głośniku - nie wiemy czy nie będzie on wykazywał jakichś innych zniekształceń w rodzaju intermodulacji, harmonicznych wysokich rzędów albo szumu (bo pomiar na zaphaudio to jednak tylko harmoniczne do piątej dla pobudzenia przestrajanym sinusem). Zwłaszcza że głośnik ma tylko 5.5 cala, a anomalia jest przy dość niskich 450Hz.

Zdaję sobie sprawę że ogólny poziom harmonicznych w EXC jest niższy i dlatego napisałem że wolałbym hybrydę - napęd od EXC i membranę od nomex'a. Ciekawe czy coś takiego dałoby się w ogóle zrobić - być może jednak faraday w EXC wychodzi wysoko (stanowi wysoką podstawę korektora fazy) tak że membrana bez dziury na korektor jest nie do zastosowania - w takim przypadku wolałbym jednak membranę z dziurą, ale "w jednym kawałku".

A co do detaliczności i "detaliczności" to chyba się zgadzamy. Nie czytałem do tej pory opracowań nt. systemu Data Direct Scrambling (DAC'e nie leżą w moim głównym obszarze zainteresowań) ale jeżeli likwiduje on wpływ jittera skutecznie (w sposób jednoznacznie wykazywalny pomiarowo - przebieg uzyskiwany na wyjściu przy zegarze z jitterem niewiele różniący się od przebiegu dla lepszego zegara) to zgodzę się że cała sztuka konstruowania sprzętu "grającego" polega na umiejętnym zniekształcaniu, a potem na dużej ilości lansu i bansu. Moim ulubionym przykładem jest konstrukcja sonus Faber Amati - pomiary dostępne na stronie stereophile pokazują ostrą 6db górke przy 60Hz pochodzącą od oddziaływania peaku rezonansowego impedancji średniotonowca z jego kondem filtrującym. I ludzie słyszą "szybki, energetyczny bas".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.