Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do 1000zł

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dysponuje kapitałem w wysokości 1000+- 100zł

mam zamiar zrobić kolumny 2 drożne na lepszej jakości głośnikach

suma 1000zł obejmuje same głośniki plus ewentualnie zwrotnice

kolumny mają być jak najwyższej jakości (jak za ta sume)

czekam na wasze propozycje b.mile widziane ewentualne zwrotki

głośniki powinny być oczywiście dostępne w polsce.... zamówienie z hollandi odpada

na pierwszy strzał myślałem nad Vifa M18WH-08-08 + D27TG45-06

czekam na wasze propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/27061-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-1000z%C5%82/

2x 13stka Aurum Cantusa + Morel MDT29 jak Ci się uda okazyjnie parke kupić. To w De`Appolito i dla mnie klasa. To że zamówienie z Holandii odpada to komplikuje sprawe ... bardzo.

Od razu odradzam HDSy peerlesa.

Ja również proponuje M18WH plus PL27TG z Morelem uważaj bo kupe ludzi go kupiło ale jeszcze nikt nie udostępnił pomierzonej zwrotnicy do tej kopółki( chyba ze sam bedziesz robił pomiary) a może kevlarowego Monacora ?

w moim mniemaniu idealne kolumny charakteryzują sie właśnie ciepłością brzmienia... nie powinno być miejsca na cokolwiek drażniącego uszy... czekam na dalsze propozycje

ps. dla klonu Esa Ostinato 2000 Vifa D27TG45-06 jest najlepszym wyborem ?

a co do zamówienia z hollandi to prosze sie wypowiadać, chyba te głośniki są dostępne w polsce

A ja sę wtrace ostatnio kolega Borys przetestował Monacory i Visatony i powiedział że SPH 165 KEP i kilk ainnych graja znacznie lepiej niż Vify. Ten monacor kosztuje u nas jakieś 220zł ale można go mieć juz za 200zł więc byś za 4 monacory zapłacił 800zł do tego mozna kupić np Vifke XT19 i wyjdzie baaardzo dobry zestaw.

Panowie,

nie róbcie człowiekowi wody z mózgu - SPH 165 KEP to głosnik o pokręconej charakterystyce . Bez dobrego pomiaru i niewielkiego doświadczenia w robieniu pułapek przewiduję totalna klęskę . A parametry tego głosnika sa fajne tylko zupełnie inne niż producent podaje . Mam parkę i wiem ,że dzisiaj juz bym ich nie kupił - za 100 PLN więcej można kupić Vify XT18WH. Bardzo dobry bas i gładka , klarowna średnica . Do tego parę XT 25 i gra muzyka za 900 PLN + skrzynia . Można kupic kit XT1 od Akustyka i sprawdzony projekt gotowy a jak kupi samodzielnie to bedzie walczył ,, na słuch" i wreszcie sie wkurzy ,że mu tak doradzono ,ze nie gra .

...there is no spoon...

artup piszesz coś innego jak Borys który to robi duzo pomiarów a miał wiekszosc głosników monacora jak i wiekszość VIFY. Mysle że na tym forum staje sie modne i oklepane VIFa XT lub M18 i tyle może by cos innego? Sorki jesli sie myle.

arturp

Ja mialem znacznie wiecej jak parke 18cm vif i znacznie wiecej jak parke w/w kepow. Chyba jako jedyna osoba odwazylem sie namieszczenie TS vif xt18wh, nikt jednak nie napisal nic o TS bo to przeciez swietna vifa (odsylam do zalacznikow), tutaj jest znacznie gorzej niz u monacora. Na temat kepa byla dosc spora dysputa bo ktos dostal glosnik z fs 10-15% wyzszym, heh panowie badzcie obiektywni prosze. Ponizej w zalaczniku gotowa kolumna na sph165kep i xt19. Ta gorka przed 1k komu przeszkadza to se moze wyciac, nie widze problemu, ludzie maja 10x gorsze zwrotnice w swoich np mdt29 .... i sie zachwycaja ze pieknie gra, nie ma co przesadzac z ta liniowoscia do bolu. Jezeli przylozyc sie do kepa to kladzie na lopatki xx18wh w pieknym stylu (zeby nie bylo niedomowien to posiadam i taki zestaw w domu) na dodatek nie trzeba sie mordowac w tym wspolnym zamowieniu z Holandii i czekac w nerwach na paczke 2-3 miechy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i na okrase cos jeszcze drozszego :P

Ukryta Zawartość

Ponizej wczesniej wspominany zestaw:

post-8025-100009148 1170296239_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

borysgo2, 9 Lip 2006, 22:26

Sądzę że Twoja ocena dzwięku jest bardzo techniczna i opiera się głównie na tym co widzisz na wykresach . Słuchałem kilku konstrukcji na KEPach i podzielam tu opinię że głośnik ten w odsłuchu jest gorszy od Vify. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

o taka odpowiedz mi chodziło THNX

dochodze do wniosku że raczej jestem skłonny do sprawdzonych konstrukcji niż do wypróbowania czegoś nowego co może sie okazać porażką a 1000zł to dla mnie kuuupa kasy więc chce mieć pewny projekt na którym sie nie "przejade"

jeśli macie jeszcze jakieś propozycje to piszcie śmiało

marek

Moja ocena dzwieku nie jest techniczna, techniczne mam tylko podejscie do projektowania zestawu, niestety nie robie zwrotnic na ucho, staram sie aby zestaw mial tak zwane rece i nogi.

Glosniki o ktorych mowa sa troche inne w brzmieniu stad te roznice. To czy jeden jest lepszy czy gorszy zalezy od predyspozycji sluchacza. Wofery xx18 vify maja spore znieksztalcenia na basie (odsylam do zaphaudio), mozna to odczuc w taki sposob, ze np po przesiadce z vify na cos innego ma sie wrazenie nienaturalnosci pewnych dzwiekow i da sie to wychwycic, na dodatek ceweczka 25mm. Glosnik jest tylko glosnikiem, jak sie nie zrobi do niego odpowiedniej zwrotnicy to nigdy gral dobrze nie bedzie. Tak jak wspomnialem wczesniej, nikt nie czepia sie TS vify bo to vifa, tonsil jak nie trzyma parametrow to jest rozjezdzany na blache w ciagu 5 min.

Jezeli juz ten pulap cenowy to warto sie rozejrzec za jakims seasem CA18 badz L18.

Ps z jakimi kopolkami sluchales tych zestawow z kepem, jestem ciekawy aplikacji, jak mozesz to napisz cos wiecej.

maxdila

Nie ma ryzyka nie ma zabawy :P

A tak powaznie to w takim badz razie ratuje cie tylko forumowy kit z xt18wh + mdt29, najbardziej rozreklamowane, sprawdzone. Bedziesz chcial pozadna zwrotnice do tego zestawu sluze pomoca.

marekzawa widze ze panuje opinia o vifach jak o Gc super super naprawde bywa rożnie ale nikt głosno niepisze o tym. ja tylko powiem że czytałem opis z diyaudio.com gdzie ludzie morównywali monacora do Scean Speaka. Borys daj im tu ten link :P

a co do XT18wh to może się myle ale pan Misiomor wg mnie osoba najbardziej znająca sie na kolumnach na tym forum pisała cos że XT dosc mocno zniekształca dzwięk na basie moge sie mylic ale chyba cos tam było :P

zibi

Ukryta Zawartość

diyaudio.com (search)

Ukryta Zawartość

Informacji w necie jest w cholere.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2

Nie jestem wyznawcą teorii że tylko Vifa i nic więcej. Dla mnie liczy się czy słyszę muzyke z w miarę naturalnym brzmieniem czy słucham kolumn grających po swojemu.

To co w nich gra zupełnie mnie nie interesuje. może to być nawet głośnik z papieru toaletowego. W przypadku KEP

słuchałem zawsze głośników z mało wciągającym dzwiękiem . Co do tweetera to kolega aplikował tam najpierw jakiegoś Monacora /słabiutki/a póżniej Morela za którym też nie przepadam. Projekty brał chyba z netu. Jemu ten dzwięk też nie odpowiadał i zaprzestał dalszej zabawy.

dj_zibi

Ludzie różne rzeczy piszą i ze sobą porównują, tylko trzeba pamiętać że to ich ocena. Inni mogą mieć inne zdanie.

Ilu odbiorców muzyki tyle gustów i wszystkim nie dogodzisz. :-)

do maxdila

Zanim zaczniesz kupować głośniki i zakładajć , że skoro 1000 masz na nie , więc drugie tyle na obudowę i elementy zwrotnicy pójdź i posłuchaj Usher S-520 z jakimś dobrym wzmacniaczem ( wydajnym prądowo)

Z niesprawdzonych info , wersja M18WH dla ESA miała inne parametry ( Vas ) niż wersja sprzedawana na rynek hobbysyczny ( Rolph)

Mogą więc być trudności z prawidłowym dostrojeniem b-r.

uwe300, 10 Lip 2006, 06:29

>no to jak projekty z netu to swiadczy o profesjonalizmie budowania kolumn :)

Uwe czyzbys sadzil ze w niecie sa dupne projekty? ;)

Idac droga dedukcji to Twoje projekty tutaj tez takie sa? ;)

A mowiac powaznie IMHO istneja w necie dobrze pomierzone i opisane z dokaldnymi planami projekty ktore warte sa skopiowania tym barzdiej jezeli znamy "specyfike grania" uzytych w nich przetwornikow

Istnieja w necie dobrze opracowane projekty ale ludzie niekiedy wymienia sobie w takim projekcie kopolke, zmienia lpada i cos im nie gra jak trzeba. Zeby miec zdanie na jakis temat trzeba miec jakas wiedze w tym temacie inaczej to sobie mozna tak w kolo krazyc i nic pozatym. Dobrze opracowanymi projektami sa np te z zaphaudio. Natomiast nie za dobrze opracowanymi sa te tluczone masowo na forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.