Skocz do zawartości
IGNORED

projektory Panasonic

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

z danych - różnią się poziomem jasności - 900 ma 110 Ansi

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ogolna rada - jeżeli testować i porównywać projektory to tylko na trudnych, wymagających scenach...

jak np. te nocne z Predatora...

Ukryta Zawartość

Jeśli testowanie ma coś dać to tylko płyta testowa na takim samym odtwarzaczu DVD.

Odtwarzacze DVD również różnie odtwarzają. A tak wogóle to projektory Panasonic dają sie regulować w b. szerokich granicach i porówywanie jakości obrazów między poszczególnymi egzemplarzami (nawet typami, poza kontrastem) jest trudne jeżeli przyjąć że uzytkownik potrafi wyregulować swój zestaw Projektor - Odtwarzacz.

>>Bogusław

Oczywiście, że regulacja (kalibracja) pozwala na badzr o wiele. Ale nie ukrywajmy - pewnej granicy nie da się pokonać i z AE900 nie wyczarujemy np. Runco.

W normalnych scenach uważam, że nie ma sensu porównywać obrazów z projektorów. Wg mnie obraz jest na tyle doskonały, że trudno doszukać się minusów. Problemy wg mnie w projektorach 5G (LCD) zaczynają się w ciemnych, mało oświetlonych scenach.

Gdyby mój Panasonic miał głębszą czerń to nie planowałbym w przyszłości jego zmiany. Dla tego szczera rada dla kupujących czy to AE900, TX200, Z5 czy Epsonka.

Zwracajcie uwagi na minusy "nocnych scen", a nie podniecajcie się świetnym obrazem w "scenach dziennych ".

>>>Meloman i inni miłośnicy KD -"Kontrast w kinie domowym"

Problem rozróżnialności ciemnych partii obrazu nie jest następstwem niskiej jasności projektora lecz zbyt niskim kontrastem. Wysoki kontrast jest bardziej ważny niż by się to wydawało.Jeżeli np. w oryginale, w ciemnych partiach obrazu dwa elementy różnią się gęstością o 100% (całkowicie czarne i prawie czarne) to w czasie projekcji za pomocą projektora o niskim kontraście różnią się już tylko o 10% (czarne jest ciemnoszare a prawie czarne jest też ciemnoszare) i są dla oka trudne do rozróżnienia. Niektórzy widzowie nie rozróżniają wtedy w ciemnych partiach żadnych szczegółów i skarżą się że obraz jest ciemny. A on jest poprostu mało kontrastowy. A więc mamy pierwszego winowajcę - sam projektor.

Ale nie jedyny. Kolejne ograniczenie kontrastu wprowadza pomieszczenia wktórym odbywa się projekcja. Przeważnie są to pokoje naszych mieszkań. Światło odbite od ekranu (na tym polega cała istota projekcji kinowej)odbija się od ścian i jego częśc trafia ponownie na ekran i sprawia że osiągnięcie pełnej czerni nie jest możliwe. Oczywiście, wytapetowanie pomieszczenia czarną, aksamitną tapetą rozwiązało by ten problem, ale kto chciałby na co dzień użytkować taki pokój.

To zjawisko powoduje, że posiadanie projektora o kontraście powyżej 1 : 4000 jest bez sensu gdyż i tak z powodu rozproszenia światła w normalnym pokoju, nie osiągnie się wyższego kontrastu.

Sytuację pogarszają jeszcze wady układu optycznego każdego projektora tj. emisja światła rozproszonego oświetlającego dodatkowo ciemne partie obrazu na ekranie. Także okulary widzów również pogarszają kontrast widzianego obrazu.

I jeszcze jedno odnośnie zaciemniania pomieszczenia do projekcji. Wszystkie powyższe uwagi dotyczą kina domowego, nie firmowej prezentacji video dopuszczającej wykorzystywanie częściowo zaciemnionych pomieszczeń. Kino domowe jak sama nazwa wskazuje MUSI być całkowicie zaciemnione. Warto temu poświęcić czas i środki. Przy pełnym zaciemnieniu nawet przeciętny ekran ( byle miał współczynnik odbicia ok.1,0 - 1,2 )daje wspaniały kontrast nawet w normalnym pokoju.

kontrast nie ma nic wspólnego z generowaną czernią. w porównaniu do mojego poprzedniego projektora (Sony HS-1) właśnie czerń nie jest aż tak dużo lepsza jak by wskazywały specyfikacje.

Pozostałe parametry, jak odwzorowanie kolorów czy detali są oczywiście dużo doskonalsze. Niemniej powtarzam do upadłego - czerń wciąż pozostaje bolączką "tanich" projektorów LCD. Raczej nie sądzę, aby te 6G gwałtownie coś zmieniły w tej materii.

Żaden projektor na swiecie nie "generuje czerni".

A bolączką są raczej niewłaściwe warunki wyświetlania. Bowiem pomimo wad projektorów LCD możliwe jest uzyskanie b.dobrych kontrastowych obrazów. O tym wie niestety mało uztykowników.

Sory że pytanie poza tematem, ale na jaki najlepiej kolor przemalować ściany żeby czerń była lepsza i ogólnie kontrast ? Mam białe ściany i nie da się oglądać, wszystko za jasne, nie mówiąc już o odbijaniu się światła od ścian. Projektor mam Benq 5120.

Ściany i sufit winno się pomalować conajmniej na kolor ciemnoszary. Może być granatowy lub bordowy. Wtym przypadku biel na ekranie będzie trochę zimna (granat) lub ciepła (bordo) ale zasadniczo nie wpłynie na efekt. Wszystkie przedmioty lub meble w pomieszczeniu nie mogą mieć jasnych barw. Oczywiście w czasie projekcji w pomieszczeniu musi panować możliwie najwieksza ciemnośc a wielkość ekranu winna być dopasowana do jasności strumienia świetlnego projektora. Jeżeli jasność projektora jest za duża należy na obiektyw założyć filtr foto szary o odpowiednim stopniu szarości.

oczywistym jest, że kolor wnętrza ma znaczenie przy oglądaniu filmów (patrz wnętrza prawdziwych kin), ale w lcd wyświetlanie koloru czarnego wciąż stanowi bolączkę.

Wystrojem wnętrza możemy oczywiście pomóc w tym temacie, ale na pewno nie wyeliminować całkowicie.

testowałem AE900 z filtrem ND4 i w moim warunkach nie daje to zadawalających rezultatów.

kiedyś myślałem, że głębie czerni można uzyskać obniżając jasność. Teraz uważam z autopsji, że to nie prawda.

>>Meloman

Zaskoczony jestem tym że AE900 wykazuje niski kontrast. Mam AE700 i kontrast w normalnych warunkach na ekranie 240x130 jest dobry, lepszy nawet niż w kinie. A przeciez AE 900 ma kontrast 1: 55oo a AE700 1:2000.

Czy Iris napewno działa? Czy zmniejsza strumień swiatła przy ciemnych scenach a rozjaśnia przy jasnych?

Jeśli tak to czy przy zmianie odtwarzacza i odtwarzaniu tablicy testowej ze 100% czernią obraz jest dostatecznie czarny albo przynajmniej ciemniejszy niż ze stale używanego odtwarzacza?

Jeśli tak to trzeba sprawdzić czy czasem projektor nie jest uszkodzony. W tym celu trzeba wejść do menue EXT OPTION i podświetlić SERVICE MODE. Wybrać tablicę z całkowitą czernią na ekranie sprawdzić czy czerń jest zadowalająca. Jeśli nie, to najprowdopodobniej jest uszkodzony projektor.

Oczywiście że wadą projektorów LCD jest niski kontrast ale w tych projektorach o których mówimy konstruktorzy wprowadzając regulowane automatycznie przesłony dokonali rodzaju rewolucji. Umożliwili tym których nie stać na kupno wysokiej klasy projektora na zbudowanie kina domowego o przyzwoitym poziomie kontrastu za stosunkowo niewielkie pieniądze.

>>Bogusław

przperaszam, ale chyba masz małe wymagania co do jakości obrazu. Projektor nie jest uszkodzony. Oglądałem 300, 500, 700, 900=tki Panasonica. Widziałem TX200. Obejrzałem co potrafi Sanyo Z4. WSZYSTKIE te projektory nie generuja dobrej czerni.

Oczywiście, że w normalnych scenach jest lepiej niż w kinie. Ale jak powiedziałem - problem tkwi w szczegółach. Jeżeli ponad 80% obrazu pokrywa czerń, to widać niedoskonałości tego koloru.

Wg mnie dopiero DarkChip 3 mnie zadowala pod tym względem.

W scenach jasnych siła światła jest odpowiednia.

I nie rozumiem czemu mieszasz kontrast z czernią? Ja nie piszę, że 900-tka gubi szczególy w odcieniach i detalach (czy to dla jasnych, czy ciemnych scen), ale, że czerń nie jest SMOLISTA!!!

>>Meloman

Masz rację czerń nie jest smolista. W ubiegłym tygodniu w Berlinie widziałem w akcji projektor BenQ PE8720 . Czerń była "smolista" tylko cena wynosiła 7000,- EUR. Dla takich pieniędzy znalazłbym lepszy cel. Mnie narazie wystarczy mój projektor o obrazie lepszym niż w niejednym Multipleksie.

wszystko zależy od priorytetów w życiu. Mnie nie zależy na drogim aucie. Prędzej skusiłbym się na high-end ze sprzętu audio lub jakiś szczytowy projektor, np. Runco :-))

jak pisałem - w 900-tke brakuje mi tylko smolistej czerni. Reszta jak pisałeś jest bez zarzutu. Lepsza niż w niejednym kinie.

właśnie jestem po obejrzenie The Cave. nie wchodząc w sprawy filmowe byłem zaskoczony, że mój Panas aż tak dobrze radzi sobie w ciemnych scenach.

pozdrawiam

• 3 miesiące później...

Witam szanownych forumowiczów, w szczególności "melomana", gdyż wiem że jest uzytkownikiem panasonica 900-setki. Czytałem z uwagą wiele Pana postów, i zdecydowałem sie na zakup tegoż projektora. Jednakże projektor nie ma gwarancji, lecz jak informuję mnie sprzedawca projektor jest nowy w idealnym stanie pozyskany przez niego z firmy ubezpieczeniowej (ma dokumnenty i orginalny karton). Mam okazje go kupić za 3100 zł, więc chyba warto. Odbiór osobisty, będę mógł go sprawdzić. No i właśnie w związku z tym moja gorąca prośba i zapytanie.

Jak laik taki jak ja może w łatwy sposób sprawdzić (w warunkach domowych) czy projektor nie ma wad, czy jest sprawny technicznie.

Czytałem we wcześniejszym poście o wejściu do menu/ext option/service mode. Czy to wszystko, za bardzo nie wiem jak sprawdzić funkcje irys, też czytałem o tzw pasach pionowych bolączka panasoniców w kilku%.

Przepraszam za te lakoniczne pytania, ale chciałbym dokonać w dobrego zakupu.

Pozdrawiam wszystkich

Ciekawy artykuł o AE900 znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Opisuje on także opcje tzw. menu serwisowego (zwróć uwagę na wskaźniki temepratury!)

Oczywiście nie ufaj wskazaniom licznika lampy, bo to podobno łatwo jest zmienić. Piszę podobno, bo nigdy nie próbowałem i w sumie nie wiem jak to sie robi....

O paskach pionowych zapomnij. Ten problem został już w AE900 całkowicie wyeleminowany. Jeżeli chcesz pozbyć się wszelkich wątpliwości to efekt pionowych pasków najelpiej wykryć na jednolitej szarawej powierzchni.

Dobrze tutaj sprawdzają się filmy rysunkowe - może Epoka lodowcowa?

Tzw. martwe piksele wychwycisz na niebieskim (farbrycznym) ekranie, kiedy projektor nie jest podłączony do żadnego źrodła. Po prostu podchodzisz blisko ekranu i sprawdzasz, czy widać kropki (piksele) o innym zabarwieniu.

Działanie Iris sprawdzasz na jednolitej, czarnej planszy testowej. Sterowanie Iris odbywa się poprzez menu. Na pewno znajdziesz taką pozycję.

Czarną planszę dobrze jest też wykorzystać, aby sprawdzić czystość paneli LCD. Jeżeli są zakurzone, to widać pewne delikatne przebarwienia, najczęściej koloru zielonkowatego lub niebieskawego.

Ukryta Zawartość

Witam,

mam pytanie troche offtopic, dotyczy Panasonica PT-AE100E... model sprzed paru lat. Czy to normalne,

ze lampa sie zuzyla po 720 godzinach pracy i to w trybie LOW, w ktorym powinna przepracowac 5000h? Tak przynajmniej podaje producent... Po wlaczeniu projektora obraz cyklicznie (co 1 sek) przygasa i slychac ciche tez cykliczne bzyczenie, obraz ogolnie jest przyciemny. Po jakichs 2-3 minutach przygasa kompletnie, na ekranie nie widac nic, na samym obiektywie widac szybkie migotanie.

Dodam, ze nie pojawialy sie wczesniej zadne komunikaty o zuzyciu lampy, a sam projektor zawsze byl jak nalezy schlodzony po wylaczeniu wbudowanymi wiatrakami...

a byłeś właścicielem tego modelu od początku?

zreszta - lampa, to przedmiot jak każdy inny, i istnieje statystyczne prawdopodobieństwo, że zakończy żywot wcześniej niż deklarował producent.

ważne też jest w jakich warunkach pracował projektor. czy np. był narażony na zaniki zasilania z sieci zewnetrznej, ile razy był włączany itp...

Meloman, 24 Paź 2006, 14:35

">a byłeś właścicielem tego modelu od początku?(...)"

Owszem, od nowości. Nigdy nie bylo zaniku zasilania, a właczany byl wręcz rzadko,

nie jestem maniakiem kinowym...

Czy takie objawy jak opisałem mogą być przejawem wypalenia lampy po 720 godzinach??

pzdr

Witaj Meloman

Przeczytałem na szybko podany link i musze przyznać, że wraz z odnośnikami do innych stron to kopalnia wiedzy o PT-AE900. Bardzo, bardzo dziękuje za podanie go w tym miejscu.

Nasza mała społeczność entuzjastów projektorów będzie się dzięki temu powiększała :-)

Mam pytanie do Ciebie jako „doświadczonego usera” czy dokopałaś się do postów ludzi, którzy „poprawiają fabrykę” to znaczy ulepszają swoje PT-AE900.

Niestety norma „fabryczno – serwisowa” w kwestii konwergencji przewiduje na naszą użytkowników niekorzyść za duży margines, jeżeli chodzi o dokładność wyregulowania ustawienia 3 paneli LCD w stosunku do siebie. Skutkuje to powstawaniem nieostrego obrazu.

Objawia się to tym, że z pewnej bliższej odległości(zazwyczaj bliżej ekranu niż zwykle się ogląda) zamiast testowej kratki białej widzimy kratkę składającą się z „pogrubionej” lini czerwonej, zielonej i niebieskiej. U różnych ludzi porozjeżdżane jest to w różnych kierunkach. Psuje to niestety ostrość obrazu i wygląda to z daleka jak rozmywanie się ostrości.

Często serwisy wmawiają zaniepokojonym właścicielom, że to efekt aberacji chromatycznej co oczywiście jest totalną bzdurą.

Jest to bardzo irytujące zjawisko dla koneserów dobrego obrazu, a dla zwykłych „oglądaczy” często akceptowane. Ale tak już jest, że niektórzy akceptują w życiu „kicz i wiejski folklor” a inni uwielbiają awangardę i „wartościowość” i nie zadawalają się „bylejakością”.

Taki stan rzeczy zainspirował ludzi do podjęcia działań w celu własnoręcznego precyzyjnego ustawienia konwergencji i uzyskania perfekcyjnego obrazu jak w projektorach z najwyższej półki.

Tutaj jest link do dyskusji o tym zagadnieniu:

Ukryta Zawartość

Mam w związku z tym pytanie do ciebie jak jest z twoim projektorem? O ile pikseli masz rozjechaną konwergencje? Sprawdź i napisz proszę, co widzisz u siebie? Może małe zdjęcie?

post-13568-100004431 1170303027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyczytałem ostatnio na avs o tym jak jeden człowiek pytał czy korzystne będzie obłożenie projektora pojemnikami z lodem w celu obniżenia temperatury i przedłużenia żywotności lampy.

ice cooling, any benefits?

Ukryta Zawartość

Kilka osób wypowiedziało się i było przeciwko jednak prawda jest taka. Że obniżenie temperatury zasysanego przez projektor powietrza ma decydujący wpływ na żywotność lampy.

Osobiście mam zamiar zbudować małą „kabinę klimatyzacyjną”, w której będzie umieszczony projektor PT-AE900 temperatura powietrza będzie stała i obniżona do minimalnej podanej w instrukcji serwisowej. Oczywiście założone zostaną osobne filtry powietrza i obieg tego powietrza będzie zamknięty.

Co to da?

1.) Co najmniej 5000 godzin życia lampy (niska temperatura i brak kurzu-, które uszkadzają bańkę lampy?

2.) Ochrone paneli LCD i polaryzatorów, jak również podzespołów elektroniki(zapewni to najdłuższą z możliwych niezawodność pracy)

Niestety to właśnie wysoka temperatura panująca we wnętrzu obudowy projektora uszkadza optykę i elektronikę powodując konieczność zakupu następnego projektora, bo naprawa jest nieekonomiczna.

Niestety tak zwani troskliwi użytkownicy sądzą, że przedmuchiwanie powietrzem w celu odkurzenia pomaga w osiągnięciu „długowietrzności projektora” Ale to pomaga jak „umarłemu kadzidło”, jeżeli we wnętrzu można „smażyć jaja”

Napiszcie, co o tym sądzicie może się mylę?

Ukryta Zawartość

Tez mam pytania:

1. czy w DLP tez jest taki problem z lampami jak wpsomniał urzytkownik piętro wyzej ?

2. Kupię np. Sanyo PLV-Z4 czy w 2012 roku nadal bede mogl kupic w sklepach lampe do tego projektora ? Osobiscie watpie. A na zapas nikt nie kupuje.

wiec mozna powiedziec ,ze te 2000 czy 3000godzin to czas zycia całego projektora. Albo nawet 700 godzin bo nigdy nie wiadomo kiedy przestanie działać lampa

Witaj KOpyt25.

Cieszę się, że włączyłaś się do tematu. Znając twoje zacięcie do eksperymentowania możesz bardzo pomóc w rozwiązywaniu ujawniających się problemów.(Czytałem prawie wszystkie twoje posty i sa tam cenne uwagi)

Ad: „1. czy w DLP tez jest taki problem z lampami jak wspomniał użytkownik piętro wyżej ?”

Nie znam dokładnie budowy projektorów DLP. Ze względu na ich „względnie” wysoką cenę i do tego marny obraz- konkretnie „efekt tęczy”(kręci mi się w głowie i zbiera na wymioty jak widze obrazy w tanich DLP) nie brałem ich nigdy pod uwagę jako projektor do mojego KD i prawdopodobnie nigdy takiego nie wezmę nawet darmo. :-)

Ale jeśli tam są lampy wysokociśnieniowo-rteciowe o małaj odległości między elektrodami w lampie, to problem jest identyczny jak w projektorach LCD.

Temperatura między elektrodami takiej lampy jest zbliżona do tej, jaka panuje na słońcu, jeśli nie wyższa, natomiast temperatura bańki szklanej otaczającej „to małe słońce” jest w okolicach 1000 st. C, na pewno na granicy plastyczności kwarcu.

Dlatego każde przegrzanie bańki czy odrobina kurzu/brudu z reguły kończy żywot lampy, często z efektowną eksplozją.

Sądzę, zatem, że polepszenie kontroli „temperatury” zasysanego i „oczyszczonego z kurzu” powietrza będzie miało taki samy pozytywny wpływ na żywotność lampy w obu typach projektorów.

Po prostu poszukam w sieci potrzebnych informacji albo ktoś z kolegów na forum zrobi to szybciej i będziemy wiedzieli na 100% :-)

Ad: „2. Kupię np. Sanyo PLV-Z4 czy w 2012 roku nadal będę mógł kupić w sklepach lampe do tego projektora ? Osobiście watpie. A na zapas nikt nie kupuje.

wiec mozna powiedziec ,ze te 2000 czy 3000godzin to czas zycia całego projektora. Albo nawet 700 godzin bo nigdy nie wiadomo, kiedy przestanie działać lampa”

Jestem pewny, że lampe kupisz, ale cena tej lampy będzie być może większa niż dzisiaj.

Firmy produkujące projektory stosują bezczelną politykę i „lampeczki”, których produkcja kosztuje 10 – 20 $ wciskają „cimnemu ludowi” na całym świecie za 10-20 krotnie wyższą cenę.

Nie waham się użyć słowa, że jest to „mafia projektorowa” i tak długo jak „barany” dadzą się strzyc tak długo będą nas łupić z naszych pieniędzy.

To jest identyczne zjawisko jak sytuacja z TP SA tam tez myślą jak nas wydoić z pieniędzy i dawać jak najmniej.

To identyczne jak pobieranie prowizji w banku, gdy chcemy wypłacać nasze pieniądze.

Pasjonaci na całym świecie połączyli siły i np. na forach: Lumenlab, niemieckich, francuskich są ludzie, którzy potrafią „przerobić swoje projektory tak, aby korzystać z lamp za 30 $ i cieszyć się swoim projektorami przez długie lata.

Taka przeróbka jest prosta i nieskomplikowana i wiedzą o tym „mafijni producenci”, dlatego ze wszystkich sił chcą to utrudnić stosując „chwyty poniżej pasa”

Np.: Panasonic ukrywa dane o napięciu zasilającym lampe UHM, specjalnie wymyśla się różne symbole UHP itp. Aby nam zamydlić oczy. Ale dzięki globalizacji, (wymiana informacji użytkowników na całym świecie takie „parszywe praktyki” coraz rzadziej się udają.

Tak, więc kupując projektor warto wziąć pod uwagę możliwość dostosowania do taniej i prostej modyfikacji. Z moich wielomiesięcznych obserwacji: PT-AE900 to wdzięczny kandydat do „modyfikacji” z racji dużego zainteresowania i dostępności informacji od użytkowników!!!!!! nie od producenta broń boże!!!!!!!!!.

Wszyscy wiedza, że tusze i tonery do drukarek „oryginalne” kupują tylko „łosie” niestety brak wiedzy „u niektórych” kosztuje!!!!!!!!.

Miliony ludzi pije „wodę z cukrem”, czyli coca-cole, która jest trucizna dla zdrowia, a mogliby pić taniej soki owocowe, ale niestety reklama zrobiła im „wodę z mózgu”.

Trochę odbiegłem od tematu, ale KOpyt25 nie damy się robić w balona przez "mafie producentów" i nie będziemy kupowali nowego projektora wtedy, kiedy oni tego będą chcieli tylko wtedy, kiedy my tak postanowimy:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.