Skocz do zawartości
IGNORED

TOKARKA - kto ma dostep do takowej?

emill

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę się przyznać - kto ma dostęp do takiego urządzenia i trochę doświadczenia oraz wolnego czasu. Chodzi o wykonanie prostego docisku do winyli. Oczywiscie z chęcią zapłacę, może znajdzie się jeszcze trochę osób? Projekt do ustalenia ale mi odpowiadałby prosty walec, fi 9,5-10 cm, (byłby tylko na "duże płyty") wys ok. 3 cm, nawiercony lub przewiercony pod kątem 90 stopni z jakiegoś ładnego metalu. Waga myśle że do 0.3kg wystarczyłaby.

https://www.audiostereo.pl/topic/27169-tokarka-kto-ma-dostep-do-takowej/

Dzięki - ja z matematyki akurat beznadziejny jestem, tylko oszacowałem. Jeśli chodzi o metal to taki aby nie utleniał widocznie (w warunkach pokojowych), i był łatwy do obróbki. Żelazo chyba lepsze, oczywiście podałem orientacyjne wymiary, jeszcze nie znalazłem nikogo z tokarką - posiadasz może?

SzymonHK ---->>

Racja, krążek 10 cm średnicy wysoki na 3 cm ze stali ~1,85 kg, z mosiądzu ~2.00 kg

tu można obliczyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sporo, dużo więcej niż się spodziewałem, oczywiście wysokość można zmniejszyć, nizszy środek ciężkości - lepiej. Szerokość 9-10 cm musi zostać, aby nacisk był możliwie równomierny. Może aluminium. Jednak to na nic się nie zda jeśli nie znajdę kogoś z dostępem do odpowiednigo sprzętu. Można to zlecić jakiejś firmie ale potrzeba wiecej chętnych, jadna sztuka się nie opłaca. Myślicie że watrto zapytać w "analog", może innych forach?

Wpisujesz średnicę, automat liczy wagę 1 metra takiego pręta. potem obliczasz sobie wagę np. 2 cm mnożąc to przez 0.02.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego celu stal chyba nie będzie dobra. Stal (żelazo) łatwo się magnesuje i jeżeli pojawią się w tym krążku jakieś namagnesowania, to w trakcie obracania talerza pojawi się zmienne pole magnetyczne, które z pewnością jest bardzo niepożądane w pobliżu wkładki gramofonowej.

Janusz z Torunia

pomysl bardzo dobry - mi tez cos takiego by sie przydalo, tylko wlasnie z wyborem materialu jest problem - miedz i mosiadz po pewnym czasie straci polysk, zelazo sie magnesuje, a aluminium moze byc ciut za lekkie:/

najladniejszy bylby chyba z polerowanej stali nierdzewnej, ale niestety prawie na pewno by sie magnesowal, mysle ze najlepszym rozwiazaniem bylby mosiadz, ktory mozna wszak polakierowac chroniac go tym samym przed korodowaniem, z tego, co wiem specjalny lakier do metalu nie sciera sie ponad pol roku i wtedy, gdy element jest uzywany (mam na mysli konkretnie karnisze - innych przykladow nie znam:)

poza tym polerowany na lustro mosiadz tez bedzie wygladal zawodowo...

... a jesli ktos nie chce sie bawic w dociski, to polecam zakup Technicsa SL-10, ktory ma wbudowany docisk i moze pracowac nawet do gory nogami ;)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Tak, właśnie czytałem o problemie magnetyzowania się. Mi wystarczyłoby aluminium, w warunkach domowych raczej nie utleni się, a nawet jeśl,i to tego nie widać (tlenek ma ten sam kolor). Z kolei te najdroższe są np. z brązu.. Jeśli masa ma wynosić

czy ktos sie wogole orientuje ile cos takiego moze kosztowac? bo tak sie sklada ze muj wujek ma niedaleko Wawy zaklad slusarski, jakby bylo kilku chetnych to moglbym sie z nim skontaktowac (choc ostatnio sie z nim widzialem daawno temu:)

Nie każdy ma w poblizu. jeckylandhide, jeśli masz taka możliwość - spytaj, ja nikogo nie znalazłem. I jeszcze jakie rysunki, techniczne itd. moge wykonać na komputerze. jeśli popyta się jeszcze na paru forach to na pewno parę osób się zbierze.

==> Emill

Cos slabo szukasz, w kazdej okolicy jest zawsze klika zakladow slusarsko/tokarskich.

Poszukaj chociazby na

Ukryta Zawartość

Wytoczenie docisku w eleganckiej formie nei powinno kosztowac wiecej niz 50 pln.

Ukryta Zawartość

Jeszcze 10-20 lat temu można było to zlecić byle kumplowi na warsztatach szkolnych za piwo. Sam toczyłem takie rzeczy, gdy szkole zabrakło zleceń seryjnych. Np. błyszczące nóżki do polskich klocków. Nawet galwanizernia była pod ręką.

Niestety, po ruinach warsztatów wiatr hula, a ja tokarki nie dotykałem już z 13 lat :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

postaram sie dowiedziec w tym tygodniu - chociaz niczego nie obiecuje. co do rysunku, to mysle ze jest to zbedne - potrzebne sa wszak tylko 3 wymiary:)

Jeśli mamy się chwytać za słówka, to bardzo proszę; przed "że" koniecznie przecinek i "więc" bo dziś znki polskie w komputerach to już nie problem. Tylko po co to? Gdyby poszukac to ja także jakieś błędy w swoich wcześniejszych wypowiedziach zrobiłem. Ktoś podał dane, pomylił się o przecinek, ja podchwyciłem następne osoby sprostowały - nie ma problemu.

załącznik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z punktu widzenia rozłozenia masy ( z jej zwiększeniem ) w kierunku od osi obrotu . Wskazanym byłoby aby docisk mial w przekroju pionowym kształt stożko podobny . Z maksymalnym obciazeniem w podstawie i podtoczeniem ku wierzchołkowi.Średnica podstawy = naklejce na winylu. NA stronach www można spotkac extremalne dociążenia dla krzywych płyt , o średnicy winyla a centrujące się o boczną powierznię talerza..Problemem moze byc punkt startu nagrania . Czy nie bedzie szorowala opraw igly o "fajerę"

==> Emill

Po rysunku widac, ze szkoly technicznej to Ty nie konczyles. Najbardziej mnie ubawilo ''wymiary na czerwono muszą być wiernie oddane'' i podajesz przedzial 7,5-8 mm, toz to wielka roznica.

->conri sluszne uwagi, co do obciazenia na brzegu to moze ono byc zrobione tak, ze np tylko 0,5mm wystaje w gore, reszta moze wszak zwisac sobie z boku talerza, jak sie ma gruby talerz i stroboskop nie za blisko to moznaby tak zawiesic ladnych pare kilo:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.