Skocz do zawartości
IGNORED

ic vs głośnikowy... eksperyment kablowy

peperoni

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia związana z interkonektami i kablami głośnikowymi.

Otóż w swoim systemie robiłem sobie różne testy ic i głośnikowców i nie mogę sobie jakoś wyjaśnić tego, że zmianę ic owszem, słychać, a głośnikowców nie...

Jestem kablosceptykiem i sieciówek akurat nie słyszę (może jestem przygłuchy, nie wiem...) ale wachlowanie ic i kablami głośnikowymi to trochę insza inszość.

Wszystkie jakie przekładałem to przedział od 5 zł/metr do 300 zł/metr (dotyczy głośnikowców) i od 100 do 600 zł w przypadku ic.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czemu zmianę ic słyszę a głośnikowców nie? Co ma na to wpływ i czym taki efekt może być spowodowany?

wg mojego ucha kable dają tyle co np. zmiana cd, ja slysze prawie zawsze wielką róźnicę. chyba ze ic jest juz wykorzystany maxymalnie i wtedy zmiana glosnikowych za duzo nie daje gdyż wąskie gardło robi sie na ic...

Jak już mowa o wąskim gardle to rozkręć sobie wzmacniacz i prześledź ścieżkę sygnału od gniazd przez przełącznik do potencjometra, z powrotem do przełacznika, potem na płytkę, zwróć uwagę jakim kablem jest prowadzony sygnał. Będziesz mieć pojęcie o wąskim gardle :)

Słyszysz interkonekty bo one zwykle są tak robione żebyś słyszał różnicę :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

xniwax, 17 Lip 2006, 21:07

>Qrde, a u mnie jest na odwrót. No więc jak to jest...?

No widzisz!? tym bardziej interesuje mnie dlaczego tak jest.

Czy jest coś w budowie wzmacniaczy co czyni je wrażliwymi ic lub głośnikowca? Czy może ważniejszy jest ic bo to źródło jest tym elementem wrażliwym???

peperoni, 17 Lip 2006, 20:53

>Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia związana z interkonektami i kablami głośnikowymi.

Daj spokój, nie rób se jaj. Czyżby helikopter wylądował. Wziąłeś niebieskie? ;-)

>Daj spokój, nie rób se jaj. Czyżby helikopter wylądował. Wziąłeś niebieskie? ;-)

hahaaaa tak, takie podłużne na literkę "V" :))))

ja pytałem całkiem serio.

Jar, ale mój konkretnie eksperyment "wygrzewanie" pomija, bo ic też były zmieniane co 1 lub 2 dni - tak samo jak głośnikowce.

To nie to. Raczej, bo pewności nie mam.

Moim zdaniem dużo zależy od rodzaju sprzętu, jeden bardziej wrażwy na to inny na tamto. Dlatego nie zgadzam się z obiegowymi opiniami kolejności najważniejszych połączeń. To jest system-dependet i już.

U mnie największą różnicę daje wymiana kabli głośnikowych. Na drugim miejscu jest pre-końcówka mocy. Stosunkowo najbardziej subtelna jest wymiana cd-pre

Nie od dzisiaj wiadomo że czułe na interkonekt będą sprzęty o dużym niedopasowaniu impedancyjnym między wejściem z CD i wyjściem i słabej wydajności prądowej na wyjściu CD. Chcecie się pozbyć wąskiego gardła w postaci interkonektu, to zróbcie sobie interkonekt o długości 15 cm i po sprawie :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Peperoni, Misfit dobrze mówi. Ja poszedł bym jeszcze dalej. Taki na przykład interkonekt o długości 1,5 cm. To by było coś! Nie byłoby już żadnego wąskiego gardła. Byłoby tylko głębokie....

"One cable makes you larger

And another one - makes you small

And the ones that Bartek gives you

Don't do anything at all

Go ask Alice

When she's ten feet tall

And if you go chasing cables

And you know you're going to fall

Tell'em a hookah smoking caterpillar

Has given you the call

Call Alice

When she was just small

When men on the chessboard

get up and tell you where to go

And you've just had some kind of mushroom

And your mind is moving low

Go ask Alice

I think she'll know

When logic and proportion

Have fallen sloppy dead

And the White Knight is talking backwards

And the Red Queen's off with her head

Remember what the Dormouse said:

"Feed your Head

Feed your Head!"

Jefferson Airplane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.