Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Niektorzy to maja farta :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100006207 1170300365_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

arturp, 15 Wrz 2006, 09:20

Nawet nie wiesz co lezy na wystawkach w Niemczech. Zwrotnica oczywiscie do tego z intertechnika tez jest :P

Jak zalatwie jeszcze jedna sprawe to sie pochwale czyms jeszcze lepsiejszym ale narazie puki co niesprawde wiec ciiii

Tak szczerze mowiac to sie bardzo zdziwilem ze z 12" moze wylazic taka fajna ciepla srednica, na dodatek bardzo dobra. Z basem troche gorzej bo narazie buda=partyzantka.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Całkiem niezła propozycja byłaby, gdyby nie wgnieciony jeden z głośników. Oczywiście gość napisał, że stan bardzo dobry :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

magazynier, 15 Wrz 2006, 10:17

>Całkiem niezła propozycja byłaby, gdyby nie wgnieciony jeden z głośników. Oczywiście gość napisał,

>że stan bardzo dobry :D

Hi Fi Audio zawsze ma stan bardzo dobry, trzeba brać poprawkę na te opisy zresztą ja nie polecam z autopsji tego sprzedawcy. Koloryzowane opisy zdjęcia robione w taki sposób że nie było za bardzo widać tego i owego. Ceny też nieco za duże.

Heil Air Motion,

troche stary ale nowe przetworniki tego pana sprzedawane sa po pare tysięcy za sztukę.

Moim zdaniem absolutna perełka i to w cenie Vify.

Ukryta Zawartość

Jedno mnie jednak zastanawia - czy sprzedający nie buja? Może by pokazał zdjęcie magnesu ... jakiś dowód skromny . Bo pare stów za Philipsa albo uszkodzone głośniki może wywołac nerwowe reakcje kupującego .

PS

Średnioniskotonowy to tez może byc coś ciekawego bo przeciez jakiegoś gniota do Heila by nie dawali.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

No właśnie ktoś wystawił Morele MDT 29 od złotówki. Pasuje pod kazdym względem i nawet ma mały front , który pasuje do tych Peerlessów, które kupiłeś . Klaszyczne 10,5 cm byłoby tu za duże .

...there is no spoon...

magazynier, 15 Wrz 2006, 10:17

Mój Cambridge Audio CD3, który modyfikowałes pochodzi od tego sprzedawcy . Niby działał ale był grzebany przy zasilaniu ( te gołe druty ).

...there is no spoon...

ALR nummer 4,

Ukryta Zawartość

Niskotonowe to Vify specjalnie robione dla ALR i dośc niespotykane poniewaz mają membrany aluminiowe. jedna membrana jest wgnieciona i przerwane zawieszenie . Zawieszenie mozna podkleic ale pogięta membrana może powodować przesunięcie cewki i moze ona ocierać o nabiegunnik - moim zdaniem trzeba to wyjaśnic przed zakupem. Srednica to 13 cm Vifa P13 z membrana polipropylenowa ,,mineral filled".

Natomiast góra to chyba Audax ale nieco inny front ( zwykle na 4 wkręty ) i korektor fazy .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>Arturp

Mnie się wydaje, że raczej nie był grzebany, w każdym razie nie były wymieniane żadne elementy elektorniczne. Być może ktoś zmienił trafo, ale masz tam sprego toroida więc jest ok.

No ale tu witać na zdjęciach delikatne wgniecienie w tym głośniku (to Fostex chyba)

magazynier ,

był grzebany bo nawet kable od płytki z zasilaniem do pozostałych płytek były przecięte a potem polutowane.

Ktos tam majstrował przy zasilaniu .

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Zna ktoś to ustrojstwo?? Jak to może zagrać?? Trzeba przyznać, że kawał szafy... 42cm głębokości...

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

A tu chyba nie do końca sprzedający jest przekonany o tym co pisze . Myslę ,że chce w ten sposób podbic cene ponieważ widziałem juz jak sprzedawał za grosze głośniki renomowanych producentów tylko dlatego ,że nie wiedział co to jest i pewnie po zakończeniu aukcji sie dowiadywał od kupującego - było mu pewnie smutno :D Teraz przyjął strategię ,że wszystko będzie nazywał Peerless ? Ja , w każdym razie , pierwszy raz widzę takie ,, Peerlessy " ale oczywiście mogę się mylić .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Viniu, 19 Wrz 2006, 08:09

nie wiem nic na temat tego konkretnego głosnika ale kiedyś miałem przygode z B&W z lat 80 model to chyba był DM 110i ale nie pamietam dokładnie.Ogólna charakterystyka brzmienia była jasna i detaliczna ale chłodna i osuszona .Rozebrałem je oczywiście ( ;p ) aby zbadac co tam siedzi . Pamietam ,że tweeter był inny niz tu - membrana była z tworzywa , grał sucho i szeleszcząco i miał okropne słyszalne zniekształcenia a charakterystyka opadała gwałtownie powyżej 10kHz. Tu jest aluminiowa kopułka więc moiże byc lepiej chociaż te tweetery tez nie sa uznawane za przetworniki bardzo wysokiej jakości.

Zaskoczeniem był natomiast woofer - piękny odlewany kosz o wąskich żebrach , wentylacja pod dolnym zawieszeniem , lekka i bardzo sztywna membrana , niezły układ magnetyczny . Grało to bardzo czytelna średnicą ale mizernym basem - małym , źle wybarwionym , bez kontroli,wykopu i zejścia .

Technologicznie to co B&W robiło 30 lat temu to Scan Speak robi dopiero dzisiaj ... ale robi lepiej .

Niestety ostatnio czyściłem foldery ze starych zdjęć i wykasowałem tego B&W.

...there is no spoon...

Arturp - co do tych Avance Alpha to oprócz wysokotonówek inny jest też średnio-niskotonowy... tu znalazłem na duńskiej stronie te modele właśnie z innym przetwornikiem.

Ukryta Zawartość

Czyli wynika z tego, że powstały dwie zupełnie inne wersje tego samego modelu.... tylko która lepsza??

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Ukryta Zawartość

... a z tej strony wynika, że w tym modelu Avance stosowane były głośniki Scan-Speak 8542-05 i Vifa D25AG 35-06.. Możliwe??

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Nie wiem czy czasami czegoś nie pokręciłem.. ale jeśli nie.. to wyjaśnijcie mi jedno.. skoro te same przetworniki zastosowano zarówno w tych Avancach jak i w ProAc Studio 100 (co niby wynika ze strony z linku powyżej), to czy cena tych Avanców (z linku duńskiego powyżej) nie wydaje się śmiesznie niska biorąc pod uwagę cenę ProAc`ów?? Przecież 500 koron za sztukę to (wg kursu z marca 2005r. 1zł=1,9 DKK) niecałe 250zł!!

Luxmany i winyle 

W tych głosnikach , do których link podałeś ,zastosowano Peerlessy z serii CSX lub CSC jako średnioniskotonowy-trudno je znaleźć ale tu masz link do takiego tylko ekranowanego.

Ukryta Zawartość

a tu akustyk jeszcze wyprzedaje resztki

Ukryta Zawartość

To nie sa scan speaki . SS 8542 ma membranę papierowa i dużą wypukłą nakładkę - nie mozna go pomylic z Peeerlessem. Mozliwe ,że Avance stosowało w serii Alpha Scan Speaki bo obecnie ich głosniki tez maja różne przetworniki w ciągu kilku lat . Ale trzeba pamiętać ,że to seria i zawiera różne modele i ich wersje . Ja mam Avance Epsilon i magazynier ma Avance Epsilon a nie powiedziałbyś ,że to ta sama seria - nawet wielkośc obudowy jest inna i zupełnie inne przetworniki .

Ta wersja z allegro to na 100% Vifa P 17na basie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - charakterystyczny kosz z wgnieceniami na śruby

i modyfikowana Vifa D20 na wysokich .

A co do cen - Avance i Proac stosuja Scan Speaki i Vify , Seasy , Volty itd modyfikowane na ich potrzeby tyle ,że Avance na Scan Speakach kosztuje 7 kPLN a ProAc na podobnych Scan Speakach kosztuje 15kPLN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dali 104,

te głosniki to prawdziwa legenda i pierwowzór dla innych producentów o czym pisałem wcześniej w tym wątku .

Miały jednak jedna wade technologiczną - midwoofery maja zawieszenie piankowe , które z czasem ulega zniszczeniu - mikropęknięcia i w rezultacie rozerwanie . Na tej aukcji mamy taki przykład i pewnie to jest powodem sprzedazy tych głośników . W tych okolicznościach cena jest wygórowana .

Ukryta Zawartość

post-3970-100005988 1170300727_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Sorka , to nie miał być wątek wojujący w założeniu ale czegos takiego nie trawię. Ktos sprzedaje kolumny , o których oczywiście pisze ,ze sa wykonane przez jednego z najlepszych itp.

Pisze ,że DYLETANTOM informacji nie udziela ( ! ) a także ,że wykonane na ,,Execesach " Seasa.

Ukryta Zawartość

Excele to tylko średnioniskotonowe i to na dodatek wersje juz wycofane ze sprzdazy , na górze pracuje zwyklasty tweeter seasa 25 TFF , również wycofany z oferty - czyli w sumie starawe ... a cena wyższa niż za nowe Jamo Concert 8 zbudowane na lepszych wysokotonowych Seasach .

Upuść trochę powietrza ... dyletanctwem jest wymaganie za to 4kPLN.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.