Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

arturp;

Te peerless,ki to nie CSC,CSX 145, to jest głosnik którego kosz ma srednice 176 mm,ale też nie jest to CSC,CSX 176.Widocznie osoba wystawiająca na allegro błednie odczytała wymiar szerokosci kolumny.

Symbol głosnika 176 WR 29 90 CD(831916).Tego głosnika nigdy nie było w dystrybucji Intertechnik,tym bardziej Akustyk też go nie posiadał w sprzedazy.Produkowany był dla kilku firm,jako że konstruowałem na CSC,CSX i na 176 WR,mogłem przekonać się o jego jakości.A kto go sprzedawał?nasz rodzimy QBA.Dostał swietną oferte z wprost z I.T.że mają tych glosnikow sopro ,ponieważ I.Q.splajtowało a NAD nie montuje już tego modelu,w Polsce kupił je Radmor do modelu Lento,a kilkadziesiąt sztuk My (Studio 16 HZ),firma która zajmowała się dystrybucją produktów Qba ,oraz tuningiem kolumn głóśnikowych.

grze..., 21 Lip 2006, 09:19

wysłałem maila do sprzedawcy tych głosników . Prosiłem o dokładne pomiary i ewentualnie zdjęcia wykręconego głosnika. To powinno rozwiac wątpliwości jeśli raczy odpowiedzieć .

...there is no spoon...

janek_dolas, 21 Lip 2006, 16:37

Ja myslę ,że to maskownica ma taki szkielet masywny ,że wydaję sie ,że to dziura...

No ale to faktycznie wkurzające ,że gośc sprzedaje towar schowany pod maskownicami. To dlatego tak sie licytacja marnie rozwija . No , problem sprzedającego , mało dostanie pieniążków.

Z drugiej strony ja gdybym chciał kupic wysłałbym maila aby mi przesłał zdjęcia bez maskownic.

...there is no spoon...

Dodam iż glosnik w kolumnach Yamaha mimo że wygląda tandetnie tajwańsko to jest to glosnik firmy I.T.T.

Przyzwoicie grajacy model ,chociaż glosniki DST nawet najtańsze grają lepiej.Tak czy inaczej zobaczcie sami kiedyś w kolumnach Heco,Sony,Yamaha,Canton,czyli tzw.budżetowych modeli i w wielu innych były markowe dobrze grające głośniki,a teraz lipa ,tandeta ze az piszczy,wielu z nas konstruktorów(arturp,salmo)chyba zgodzicie sie ze mną że to były wartościowe godne statusu dobrego hi-fi a nawet moze wiecej.

,,zgodzicie sie ze mną że to były wartościowe godne statusu dobrego hi-fi a nawet moze wiecej."

Ja się zgodzę i dlatego , między innymi , jest ten watek - maby zwrócic uwagę na zapomniane ale wartościowe głośniki.

...there is no spoon...

Kolejna Yamaha na Peerlessach ( góra i średnica ). Niestety nie wiem co to za głosnik niskotonowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100008621 1170296988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Niemłode ale ciekawe KEF z membrana bierną.

Ukryta Zawartość

post-3970-100008620 1170296989_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Piękne głosniki centralne . Marka oraz zastosowane przetworniki godziwej jakości . Góra to Vifa z serii PL. Naturalna okleina. Taniej nie można tego zrobić nawet metoda DIY kupując przetworniki na allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dali, ten model gra ( podobno ) duzo lepiej niz mniejsi bracia w tej serii - np 104. Licytacja od 100PLN

Ukryta Zawartość

post-3970-100008566 1170297064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jest trochę nowych Seasów i Vify ale ceny nie będą lepsze niz z prywatnego importu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

QBA elements . Kwota jakiej oczekuje sprzedający to cena samych przetworników z audiocomponents. Godziwej jakości głośniki, niezłe oceny w prasie , dobra cena , prosta ale estetycznie wykonana obudowa. Gdyby chciec to zbudowac to wyszłoby min około 800 PLN.

Ukryta Zawartość

post-3970-100008392 1170297308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp;

przyjrzałeś sie wooferowi ?znasz przecież 14 tkę sendwiczową peerlessa,zerknij dokładnie na zdjęcie i napisz jaki to woofer(te qba elements są nieoryginalne!).To brzmi jak zagadka ale proszę przyjrzyj się dokładnie.

Hehe, ale ktoś dał czadu z tymi Elementsami. Ludzie, pod żadnym pozorem nie kupujcie tego. Dowiecie się dlaczego jak arturp się przyjrzy dokładnie wooferom. A może ktoś inny rozwiąże zagadkę? Podpowiem, ze nie jest to głośnik skandynawski, a w naszym kraju jest dość znany.

Gradient to to samo. Inter Technik sprzedaje ten (i wiele innych czeskich głośników) pod marką Gradient. Parę lat temu opatrywali te głośniki własnym logiem, teraz najwyraźniej nawiązali bliską współpracę z fińskim Gradientem (który zresztą produkuje całkiem sporo przyzwoitych przetworników i kolumn).

Jasny gwint !

Dzięki za wpisy panowie . Po blizszych oględzinach to faktycznie nie wygląda jak Peerless ...ten kołnierz za zawieszeniem typowy dla Tesli .Oj , jak ja nie lubię niedomówień. Sprzedający nie powinien kłamać . Fuj , nie ładnie .

Jeszcze raz dziekuję za szybką reakcję.

W sumie - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło- dzieki waszej reakcji ktoś nie zostanie naciągnięty.

...there is no spoon...

McGyver i arturp;

Panowie nie mam nic przeciwko takiej sprzedaży "modyfikowanych"qba elements,tym bardzie cena jest niewysoka (500-550zł)a monitorki okazale z wysokotonowka Seas KT19 F.Tylko....uwazam ze wypadałoby napisać sprzedajacemu jaki tam jest woofer i byłoby wszystko w porządku,sądze i wiem że kwoty 500 zł są nawet warte,ale uczciwosc wymaga napisania i podania dla wszystkich że mamy tutaj do czynienia z glosnikiem ARN 150 a nie z CSC 145 Peerlessa.

Hej, to ja sprzedaję te QBY. Czy ktoś z was może stwierdzić jak wygląda 'oryginał' i jaki model Peerlessa jest tam zastosowany ? Nie przeczę że to Tesla (jednak nie ma nic na magnesie opisanego), jednak jeżeli to Tesla to i QBA ma na stronie zły opis. Aukcję już poprawiłem. Kolumna z pewnością jest niemodyfikowana i nie ma żadnych na to śladów, opis brzmienia pokrywa się dokładnie z opisami na stronie hifi. Może były różne wersje tych kolumn ? Odpiszcie, nie mam zamiaru nikogo naciągać.

Co ciekawe spotkałem się z jakąś opinią o tych kolumnach na pewnym forum i tam było wspominane że woofer to właśnie Tesla, ale żeby były już 2 tak samo zmodyfikowane egzemplarze ?

Przy okazji, zapewniam że nie miałem pojęcia o tym że woofer to nie Peerless. Wszystko wskazuje na to że jednak to TVM więc i cena odpowiednio spadnie jeżeli ktoś mnie zapewni że nigdy nie było wersji QBY z takim wooferem i że jest to ewidentna modyfikacja.

No to dobrze .

Sprzedający udowodnił swoją uczciwośc , uczestnicy forum - wiedzę i bystrość umysłu a kupujący mają rzetelna informację . I o to chodzi w tym wątku.

...there is no spoon...

Dokładnie tak jak pisze Arturp.

Swoją drogą, jeżeli to sama firma Qba po entuzjastycznych recenzjach Elementsów na Peerlessach w prasie wprowadziła taką zubożoną wersję nie zaznaczając tego choćby skromnym MK II przy nazwie, to jest to praktyka co najmniej kontrowersyjna.

>>jest to praktyka co najmniej kontrowersyjna.

Brzydki ten QBA oj brzydki!!! Jak kupowac to tylko u sprawdzonych doswiadczonych konstruktorow!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>foxbat, 30 Lip 2006, 21:11

Widziałem i słyszałem już kilka konstrukcji Qby, i jestem w stanie prędzej uwierzyć w to, że ktoś wstawił tam tą Teslę zamiast Peerless`a, niż w to że, była ona tam wstawiona przez producenta Elements 2.

Poza tym jeżeli nie widziałeś osobiście tych kolumn z aukcji allegro, to skąd możesz być pewny że nie były one modyfikowane, i na tej podstawie pomawiać ich producenta?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.