Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Niby dobre zdjęcie ale nie widac dokładnie . Dla mnie to wygląda jak typowa kopułka tylko pod światło siatka tekstylna prześwituje , wydaje mi sie tez ,że sa tam dwa magnesy na napędzie. Kopułka nie moze byc metalowa bo nie błyszczy jak metal . No i znowu ciekawostka . To może lepiej nie kupowac bo nie wiadomo co za diabeł...

...there is no spoon...

Ładne stare Revoxy , ale co tam za przetworniki włozono ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100008191 1170297590_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 4 Sie 2006, 20:30

>Ładne stare Revoxy , ale co tam za przetworniki włozono ?

STX :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

tego co siedzi w Revoxie to i ja nie znam,gwizdek wydaje się podobny do AudioNote J,czyli Tonagen ale czy to on ?a niskosredniotonowiec to chyba wyrób mało znanej firmy produkowany pod zamówienie Revoxa

Ukryta Zawartość

linia transmisyjna ? dół i średnica to chyba seasy tylko góra jakaś tajemna ale to zrozumiałe ze względu na wyloty tej linii- musiał być mały ;p

post-3970-100008048 1170297788_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 3 Sie 2006, 08:03

>Ten Peerless kosztuje 90 PLN , jego parametry i jakosc wykonania przewyższaja Tonsile a cena

>niewiele wyższa .Bardzo wyrównana charakterystyka i dobre osiągi w zakresie basu w obudowach rzędu

>15 litrów

>Dwa takie za 180 PLN+tanie tweetery i mamy budżetowe ,,audiofilskie" monitory lub małe wolnostojące

>.

>

Ukryta Zawartość

>To ciągle drożej niż ciekawostki z allegro ale nowe .

>

Przewyższają Tonsile a powiedz ile kolumn na Tonsilach wykonałeś ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

według mnie wyżej wymienione głośniki są lepsze, jak mi udowodnicie że tak nie jest ?? Parametry nie jak mają sie do dzwięku ,

ostatni głośnik szczególnie jest ciekawy fakt że trochę drogi ale napewno nie aż tak drogi jak inne głośniki "markowe" słyszałem go w akcji już parę razy i powiem że raczej peerlees nie ma z nim najmniejszej szansy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Djeight, 8 Sie 2006, 19:08

Potwierdzam, 20/80/2 to juz kultowy glosnik tonsilu, jak sie go odpowiednio potraktuje to gra naprawde bardzo dobrze, wcale ten polipropylen nie taki straszny jak go maluja, na basie radzi sobie bardzo dobrze.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Djeight, 8 Sie 2006, 19:08

Zaczynałem na Tonsilach 7 lat temu . Pierwszy eksperyment to przeróbki Altusów a potem budowa kilku zestawów na róznych przetwornikach Tonsila .

Ja byłem zawsze niezadowolony ( kiepska powtarzalność parametrów , rozlazły bas z podbiciem wyższego podzakresu , nieliniowe charakterystyki , przyćmione , brak dynamiki i detali w stosunku do ,, markowych " ) ale jesli tobie to wystarcza - OK . Ja sie w to nie mieszam i nie oceniam cudzych preferencji .

...there is no spoon...

arturp

Nie wszystkie glosniki z tonsilu sa takie jak piszesz, ludzie namietnie robia klona mitte i zachwycaja sie strasznie choc to mistrzostwo swiata nie jest jak i najlepszy glosnik z tonsilu rowniez. Wartymi zainteresowania sa moim zdaniem 3 glosniki: 20/802; 13/50/9; 13/50/9(z korektorem fazy, ten czarny). Za 120pln (tylke kosztuje owa 20cm) ciezko kupic rownie pozadny wofer, naprawde.

borysgo2, 8 Sie 2006, 23:01

Pewnie masz rację . Ja skończyłem z Tonsilami 6 lat temu kiedy kupiłem pierwsza Vifę - to było objawienie. Ale , z drugiej strony, nie znam wielu przetworników krajowej produkcji . Pytanie jest jednak proste - czy jest 15 cm Tonsil , który w obudowie rzędu 15-20 litrów da 40 Hz ? I jego charakterystyka jest tak wyrównana ?

...there is no spoon...

arturp, 8 Sie 2006, 23:09

Dobrze wiesz ze nie rzucam slow na wiatr, jest taki jeden glosnik (w sumie klasa 13cm), ponizej pomiar w bardzo malej budzie testowej. W obudowie okolo 20L odpowiednio dostrojonej jest w stanie siegnac tych 40Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

borysgo2, 8 Sie 2006, 23:51

Fakt , twoje wpisy sa zwykle poparte wartościowymi danymi . Skoro piszesz i podajesz dowód na to ,że sa produkty Tonsila godne uwagi i zastosowania to takie argumenty do mnie przemawiają .

Uznajmy więc ,że jakośc owego Peerlessa jest na poziomie dobrych Tonsili .

Ale ja i tak wybrałbym Peerlessa bo mi sie kosz bardziej podoba ;p

...there is no spoon...

arturp, 9 Sie 2006, 07:43

Mnie przekonalo to co na fot ponizej oraz bardzo atrakcyjna cena.

Ukryta Zawartość

post-8025-100007992 1170297856_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Atrakcyjna cena ? Ode mnie facet ze sklepu na Targowej w Wa-wie chciał 200 PLN /sztuka . To ma byc tanio ?

Ja wiem ,że te głosniki sa ciekawe ale cena mnie zaskakuje . Za taką kasę wolę Vife lub Seasa na rynku wtórnym.

...there is no spoon...

arturp

Ja kupilem po 55pln/szt bo konczyli excelence bodajze w tonsilu, za taka cene to glosnik bajka, za 200 to juz bym bral cos calkiem innego, np al130 (nawet taniej).

Prosta i elegancka obudowa , najtańsze vify z serii TC . Cena jednak troche wysoka jak na nieznany obiekt Vintage - 540

Ukryta Zawartość

post-3970-100007948 1170297909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

borysgo2, 9 Sie 2006, 18:14

Al 130 - chodzi ci o Visatona ?

Poszukuje średniotonowych głosników z metalowymi membranami . Gdzie mozna tego głośnika posłuchać ?

...there is no spoon...

Przetworniki sa w kiepskim stanie ale góra i bas to Vify natomiast średnica to doskonałe W11 lub M11 seasa.

Ukryta Zawartość

post-3970-100007939 1170297919_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Kolejne Dynaudio 100. Jednak czy woofer jest oryginalny ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

kopułka wygląda jak vifa d26 ze ściętymi bokami - tylko ta cena jak za kawałek paździeży trochę wysoka...

Ukryta Zawartość

Sluchalem tych T+A bardzo fajny dzwiek , bardzo fajna przestrzen naprawde pierwszy raz widzialem tak fajnie sklony dzweik i rownowage w dwieku ( tak na marginesie nie lubie vify ale to mnie powlilo!!! jestem bardzo wybredny ) i wiem ze na dobrych komponentach jest wykonana zwrotnica, nawet niewilki zmacniacz sobie z tym z nimi poradzi dla mnie T+A naprawde wypasne

a dynaudio maja wymienione membrany wraz z zawieszeniami i kopulkami nie kupil bym ich poniewasz dynaudio ma specjalny uklad mocowania ukladu drgajacego i orginalna membrana jest w calosci odlewana z kopulka

Ja jeszcze w sprawie tych QBA Elements 2 kilka podstów wyżej, a mianowicie chciałbym potwierdzić, że QBA wypuściła kilka wersji tej samej kolumny z różnymi głośnikami, ja sam miałem w domu na odsłuchach wersję tzw. Gold (ze złotą naklejką QBA), która miała wysokotonowy inny niż na zdjęciach powyżej (Seas KT19) tylko jakiś Seas z numerkiem 21, ale nie pamiętam co to było (z taką krzyżową kratką na głośniku). Woofer w wersji którą miałem był identyczny jak ze zdjęcia (czyli prawopodobnie Tesla). Co ciekawe w sklepie stał także drugi komplet nieznacznie tańszy z naklejką srebrną (tzw. wersja Silver), w której wysokotonowy był już oryginalny Seas KT19 tak jak na stronie producenta w specyfikacji, również woofer był Peerless według specyfikacji, a była to wersja określana jako słabsza i trochę tańsza (przynajmniej w sklepie, gdzie te komplety stały i pewnie nadal tam stoją). Z tego co mówił McGyver wysokotonowy zastosowany w niektórych wersjach (czyli ten Seas z numerkiem 21) był lepszy od KT19, więc idealnym rozwiązaniem byłoby zestawienie Seas 21 + Peerless i taką wersję również kiedyś widziałem na Allegro! Także kolumn QBA Elements 2 były przynajmniej trzy wersje w sprzedaży, niestety na stronie widniała i chyba nadal widnieje tylko jedna, ta którą kilka lat temu opisywała prasa.

Pozdrawiam,

Chciałbym jeszcze dodać, że mam zdjęcia wersji Gold którą ja miałem, więc mogę ew. wrzucić tutaj na dowód mojego przydługiego wywodu ;) Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to również mogę się pofatygować do sklepu, gdzie pewnie nadal stoją te dwa egzemplarze i zrobić zdjęcie tego drugiego (chociaż tamten jest identyczny jak na stronie QBA).

Także kilka postów temu twierdzenie, jakoby McGyver znowu chciał przywalić jakiejś firmie bezpodstawnie, jest po prostu... bezpodstawne :)

Takie był kiedyś wystawione na allegro, woofer chyba taki sam jak w specyfikacji QBA, wysokotonowy inny, właśnie z tym wysokotonowym miałem QBY w domu, ale nisko-średnio siedziała Tesla. Co powiecie o porównaniu tego wysokotonowego do głośnika ze specyfikacji QBY?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawostka o konstrukcji zblizonej do dzisiejszych Eposów.

Ukryta Zawartość

post-3970-100007916 1170297946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

arturp, 30 Lip 2006, 13:50

>Po blizszych oględzinach to faktycznie nie wygląda jak Peerless ...ten kołnierz za zawieszeniem typowy dla Tesli .Oj , jak ja nie lubię niedomówień. Sprzedający nie powinien kłamać . Fuj , nie ładnie .

A opis czytałeś?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.