Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki - okazje vintage i nowe

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

te Mordaunt Shorty to była kiedyś najtańsza ich seria o zadziwiająco poprawnym brzmieniu i przyzwoitych przetwornikach, choć estetyka kontrowersyjna. Uwaga!!! Kosze głośników z tworzywa sztucznego są zintegrowane ze ścianką frontową, więc nie bardzo da się toto rozmontować, aczkolwiek wyobrażam sobie że można wymontować ów front wraz z głośnikami, i wmontować do całkiem nowej, solidniejszej skrzynki z MDF pokrytej naturalnym fornirem lub też lakierem fortepianowym. Te głośniki z dobrą zwrotnicą potrafią zagrać na tyle dobrze, by rozważać taki zabieg.

Po co to robić? Ze względów estetycznych. Oryginalnie MS mają dość nieładną okleinę winylową.

Skąd wiem? Rozbierałem takich MS trochę aby grzebnąć nieco w środku.

arturp, 9 Sie 2006, 18:27

Jest specjalna wersja średniotonowa Visatona AL130. ale posłuchać go to chyba nigdzie - może w którejś dużej kolumnie Visatona 3 lub 4 droznej - o ile ktokolwiek taką w Polsce posiada.

McGyver, 10 Sie 2006, 20:41

MS sa tak brzydkie że najlepsza okleina im niewiele pomoże. A co do jakości dźwięku to jak dla mnie jest to poziom tonsila Maestro 70 (tonsil to nieco późniejszy produkt). Jakoś nie widze w nich tego "potencjału".

Qubric, 10 Sie 2006, 20:45

>McGyver, 10 Sie 2006, 20:41

>

>MS sa tak brzydkie że najlepsza okleina im niewiele pomoże. A co do jakości dźwięku to jak dla mnie

>jest to poziom tonsila Maestro 70 (tonsil to nieco późniejszy produkt). Jakoś nie widze w nich tego

>"potencjału".

Eposy wyglądały dość podobnie, skonstruowane były też dość podobnie.

MS ma dobre głośniki i można z nich co nieco wycisnąć. Tonsil maestro70 gra jak gra, i nic mu już nie pomoże. Ale skrzynki ma ładne.

Rzadko spotykane, ciekawie grające (choć McGyver twierdzi że szeleszczą ) koncentryki Tannoya. Facet nawet nie wie, co sprzedaje, umoeścił je w tweeterach car-audio :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pewnie dlatego ,że na naklejce jest napisane ,,Driver Kit" ;p

Z drugiej strony, kto tam wie tych Angoli - moze to jest jakas wersja dedykowana do car audio.

...there is no spoon...

Napewno nie. Takie (a właściwie bardzo podobne, bo z nieco inną "trąbką") głośniki miałem w kolumnach Sensys- DC2. Domowych, dodam, nie samochodowych :-). Tak wyglądały:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest recenzja tych Mordauntów MS 20i . Mało pochlebna ale sądze ,że za 300PLN warto je kupic i zmodyfikowac zwrotnicę .http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/mordauntshortms20i.php

...there is no spoon...

arturp, 10 Sie 2006, 21:56

Nie warto ich kupować a juz na pewno nie warto ich modyfikować. MS20i to najtańszy badziew (trudno nawet orzec czy naprawdę angielski) z fatalną wysokotonówką plastikowymi głosniczkami i bez zwrotnic.

A już porównanie ich do Eposów swiadczy o znajomosci rzeczy. Najtańsze Eposy kosztoały 4-5 razy tyle co te MS. Nie miały filtracji na niskotonowym - to ich cecha wspólna. A to co je jeszcze łączy z MS 20i to dźwięk również do dupy - tyle że za wieksze pieniądze.

Skoro już się recenzjami podpieramy to Tomsil Maestro 70 miały je znacznie lepsze od dych boom-boxowych gówienek. I penie mozna je obecnie kupić w tej samej cenie - a jeszcze nie będzie to 10 letni antyk.

arturp, 11 Sie 2006, 15:37

No nie wiem - drże cały i ręce mi się trzęsą :)))

Przepraszam ale ja nie widzę okazji w kupowaniu zabytkowych głosników w dodatku w postaci tanich kolumienek które nawet w czasach swej swietności nie były ciekawym wyborem.

arturp, qubric jest nerwowy, bo jak McGyver coś napisze, to qubric musi napisać w odpowiedzi coś zupełnie odwrotnego, choćby to miało być zupełnie bez sensu ]:->

Jak McGyver napisze kiedykolwiek coś z sensem to Qubric przestanie być nerwowy.

Na razie jednak wygląda że do MS20i powinien McGyver wstawić kopułke Tesli, żeby świetnie zagrało ;)

A ile jeszcze możliwości jest - ten zespolony z przednią ścianą głosnik niskotonowy daje okazje poćwiczenia zdolności artystycznych. Można z tej ścianki wypiłować jakiś ładny kształt kosza głośnika :)))

W następnym odcinku dowiemy się jak zrobić śmigłowiec z paczki zapałek :)))

qubric, nie smiglowiec z zapalek, ale motolotnie z betoniarki :D byl taki odcinek :D ale ogolnie to jestes cieniutki, jeszcze nie masz ignora u gooroo :D a ja mam! :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Bo głosników zazwyczaj nie wącham tylko słucham.

McGyver je wącha i potem wychodzą mu takie brednie jak np. układ symetryczny na pochyłej przedniej ścianie.

I oczywiście tuning MS20i do Epos 14 (LOL)

McGyver - ja rozumiem że dla marketingu trzeba wciskać ludziom brednie ale przynajmniej nie rób przy tym z siebie aż takiego idioty.

Śmigłowiec z paczki zapałek :D Piękny tekst !

No ale my tu nie mówimy o szczególnie wysublimowanych produktach dla wyrobionych słuchaczy .

Tu chodzi o to żeby było godziwie za niewielkie pieniądze . Jako autor tego wątku wychodziłem z założenia ,że maja to byc okazje cenowe , ale sam nie kupiłem jeszcze żadnej z opisywanych tu okazji .

Chociaz jakieś 30% moich przetworników pochodzi z allegro lub innych ogłoszeń ...w wiekszości wypadków były 100% sprawne i za połowe ceny dystrybutorów .

...there is no spoon...

Qubric, 11 Sie 2006, 19:07

>Bo głosników zazwyczaj nie wącham tylko słucham.

>

>McGyver je wącha i potem wychodzą mu takie brednie jak np. układ symetryczny na pochyłej przedniej

>ścianie.

Nie wąchasz? A powinieneś, boś głuchy i tylko to ci pozostało.

Układ symetryczny na pochyłej sciance to dla ciebie brednie, bo przekracza mozliwości twojej ograniczonej wyobraźni. A dlaczego przekracza> Bo qubric jak gdzieś o czymś nie przeczyta w jakimś kolorowym pisemku, w katalogu albo w folderze reklamowym, to już nie jest w stanie ogarnąć tego swoim umysłem.

Gdzie ja pisałem, kłamco i oszczerco że MS można upgradować do eposów? Pisałem tylko że istnieją między nimi podobieństwa koncepcyjne, analfabeto. Ignorek, i kończę tą bezsensowną dyskusję. Żegnam ozięble.

Arturp, sorry za zaśmiecenie wątku, poniosło mnie trochę. Jak chcesz, to zgłoś to wszystko do moderacji, niech to wywalą w cholerę.

arturp, 11 Sie 2006, 19:13

>No ale my tu nie mówimy o szczególnie wysublimowanych produktach dla wyrobionych słuchaczy .

>Tu chodzi o to żeby było godziwie za niewielkie pieniądze . Jako autor tego wątku wychodziłem z

>założenia ,że maja to byc okazje cenowe (...)

>Chociaz jakieś 30% moich przetworników pochodzi z allegro lub innych ogłoszeń ...w wiekszości

>wypadków były 100% sprawne i za połowe ceny dystrybutorów.

Słusznie waćpan prawisz.

McGyver, 11 Sie 2006, 19:16

Do niedawna byłem wobec ciebie równie bojowo nastawiony jak Qubric czy foxbat ale zmieniłeś nieco postawę - na tyle ,że nie widzę powodu do ,,interwencji". Przyjaciółmi chyba nie będziemy bo prezentujemy odmienne podejście do tematu ale pogadać na forum możemy . Zwłaszcza na temat i rzeczowo .

...there is no spoon...

Cieszę się że się denerwujesz. To znaczy ze zaczynasz rozumieć swoje błędy. A błąd z układem symetrycznym na pochyłej ściance polega na tym że możesz uzyskać wyrównanie czasowe tylko w jednym punkcie przestrzeni połozonym na określonej wysokości od podłogi i w określonej odległości od kolumny.

Układ symetryczny na prostej ściance nie jest zależny od odległości odsunięcia głośników od słuchacza a tylko od wysokości wzglednej w stosunku do miejsca odsłuchu.

I właśnie dlatego nie robi się układów symetrycznych na pochyłych ściankach.

A tobie radzę najpierw jeszcze dużo czytać... Bardzo dużo czytać... Bo z mysleniem i tak u ciebie słabo.

arturp, 11 Sie 2006, 19:13

>wychodziłem z założenia ,że maja to byc okazje cenowe<

E tam. Okazją cenową to będzie 1/10 ceny detalicznej. Ale nie 1/2 czy nawet 1/3 ceny za uzywane i sprzedawane na Allegro bez żadnej rękojmi. W dodatku wyjątkowo badziewnych kolumienek (kiedyś Media Markt dorzucało te MS20 do najtańszych modeli amplitunerów kenwooda)

>Gdzie ja pisałem, kłamco i oszczerco że MS można upgradować do eposów? Pisałem tylko że istnieją między nimi podobieństwa koncepcyjne, analfabeto. <

LOL - guru sie trzęsie :)))

No tak - one sa do siebie udeżająco podobne. Tak jak kura i przepiórka - to drób i to drób :)))

A ich podobieństwo koncepcyjne jest takie że MS20 nie mają filtracji żeby było taniej i grają do dupy, a Eposy wręcz przeciwnie - nie mają filtacji żeby grały jak najlepiej - i też grają do dupy :)

Ino że guru stroi na słuch więc sie nie pofatygował żeby posłuchać tych kolumn, bo wzorcem jest dla niego własne ucho (taki wzór metra). McGyver powinien opatentować swoje ucho, potem obciąć i wysłac do urzędu miar :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.