Skocz do zawartości
IGNORED

Cokoły po kolumny - wymiary.

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie juz jakis czas nad marmurowyki cokolami po kolumny, co ponoc moze poprawic bas i ogolnie wplynac pozytywnie na dzwiek. W mojej okolicy nikt czegos takiego nie oferuje, jednak mysle, ze rzecz jest do zamowienia u wsiowego nagrobkomakera. :) Zastanawiam sie jednak, jaka minimalna grubosc taki podklad powinien miec? Aby dawal efekt a zarazem, aby kolumny nie znalazly sie za wysoko. Bowiem przeciez od razu wszystkie glosniki w kolumnie ida w gore o wysokosc podkladu, wiec nie chce przesadzic. A jak z szerokoscia i dlugoscia? Szerzej niz kolce, rowno z nimi? Bede wdzieczny za odpowiedz. Cokoly maja byc pod AP Spark. Dziekuje

ps. Jak w taki marmurowy poklad wbijaja sie kolce od kolumn? Chyba sie nie wbijaja. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/27226-coko%C5%82y-po-kolumny-wymiary/

P.L.

Generalnie nie ma chyba okreslonego wymiaru, im ciezszy tym lepiej (mowie oczywisice o tym co pod kolumna ma lezec a nie tym co sie kladzie na), chodzi o to by kolumna stala sztywno i stabilnie, wysokosc jest tylko zalezna od tego jak masz wysoko siedzienie na ktorym odsluchujesz. jak dobrze pamietam zalecane jest by glosnik wysokotonowy byl na wysokosci Twojej glowy, w wielu rozwiazaniach widzialem ze wiekszosc osob po prostu wykreca kolce i bez nich kolumny na cokolach stoja, najlepszym chyba byloby jednak gdyby ten kto bedzie to robil nawiercil Ci otwory o rostawieniu takim jak kolce w kolumnach i do tego takie beczki wkrecic z dwoch stron gwintowane, mucha nie siada normalnie, do tego z gory docisnac odpowiednim kilogramem i koniec:)

Mag

"tego takie beczki wkrecic z dwoch stron gwintowane" - tego nie rozumiem, z dwoch stron czego? Jakie beczki? :) Aha, Sparki nie moga stac bez tych swoich podstawek, wiec chyba te otwory na kolce beda najlepszym rozwiazniem. Jak one maja byc glebokie? Na wysokosc kolcow, na wylot cokola, na polowe, wedle uznania?

A co byście powiedzieli na to żeby wyciąć ładnie w podłodze drewnianej kwadrat wielkości cokołu i sam cokół osadzić na jakimś silikonie bezpośrednio na betonie? Wada taka że nie dałoby się tego przesuwać po pokoju, no ale jak ktoś ma już idealne miejce na głośniki... ;-)

PS: Pytam całkiem poważnie :D

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Jakies poł roku sobie sprawiłem takie w firmie która produkuje nagrobki, jak powiedziałem o co chodzi od razu wiedzieli o co chodzi, pytali sie czy podłogowe czy podstawki, na koniec dali mi katalod granitów.

Granity robiłem pod Eltax liberty 5+ mam z granitu o grubości 30mm i wystaje z każdej strony kolumny 10mm koszt 80zł za 2 sztuki oczywiscie polerowane :) pasują do kolum idealnie kolorek dobry dobrałem ,kolce na allegro 16zl, wplyw na dzwiek ogromny, szczerze polecam.

Pozdr

Nienormalny>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobią co będziesz chciał z dobrego materiału, polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.L., 20 Lip 2006, 15:15

>"tego takie beczki wkrecic z dwoch stron gwintowane" - tego nie rozumiem, z dwoch stron czego?

>Jakie beczki? :) Aha, Sparki nie moga stac bez tych swoich podstawek, wiec chyba te otwory na kolce

>beda najlepszym rozwiazniem. Jak one maja byc glebokie? Na wysokosc kolcow, na wylot cokola, na

>polowe, wedle uznania?

beczki czyli chodzilo mi o takie tulejki, z jednej i z drugiej strony gwint, z jednej prawoskretny z drugiej lewoskretny

jesli chodzi o glebokosc to tak jak napisales, wedle uznania, zalezne po pierwsze od tego jak lepiej bedzie stalo, tzn jak bedzie stabilniejsze, skoro musza stac na kolcach to otwory musza miec taka glebokosc zeby nie byly glebsze niz kolce bo wtedy wyjdzie na to ze kolumna stoi na podstawie

Mag

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.