Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos słuchał kolumn z głosnikami PHL

dogon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Znajomy będzie mi robił duze zestawy na tych głośnikach.

15" bas, 6" średniaki, 6" wstęgi te ostatnie innej firmy [ sredniaki i gwizdki w układzie D'appolito].

Zależy mi na swobodzie dzwieku i dynamice, ogólnie dużym zbliżeniu do naturalnego brzmienia z dobrym oddaniem barw.

Ciekaw jestem opinii innych, z odsłuchów i budowy.

Miałem kiedys PHL 1340 - średnioniskotonowe . Zapłaciłem po 1kPLN /sztuka więc myslałem,że złapałem Pana Boga za nogi . Ale to zdecydowanie były czyjeś inne nogi . Głosnik nie miał basu , średnica była twarda i zawsze męcząca , kiedy zrobiłem filtr 4 rzędu aby charakterystyka była w miare równa to głosnik był zamulony i nudny. To jest nieszcęście i zawsze odradzam zakup tych głośników . Wszystko co potrafią 6 calowe PHL'e- to grac głośno- to fakt . Reszta to absolutne nieporozumienie. Rezonans zaczyna sie od 1kHz ! Tez chciałem to połączyć ze wstega Expolineara NDRL 82.

...there is no spoon...

Ja już miałem sposobność słuchac PHL ale we Francyji, jakiegos miejscowego guru.

Grało to fantastycznie, mozna powiedziec jak by bez ograniczeń.

Swoboda i dobre oddanie skali mikro jak i makro dynamiki jest rewelacyjne, znacznie bardziej mi sie to podobało niz fabryczne przedstawienie Grand Utopi. Utopie grały sucho i jest w nich cos co mnie akurat denerwuje.

Natomiast faktem jest że gdy znajomy mi policzył sumaryczna cene kosztów samych głosników to sie troche zafrapowałem, mimo wszystko sporo wyszło.

Tutaj jest "fabryczna" konstrukcja na PHL.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mialem okazje sluchac tych Elipsonow ( na basie i srodku PHL ) gora chyba ScanSpeak

Odwzorowanie barw bylo dosc dobre ale raczej po stronie chlodu niz "goracego" nasycenia Efektywnosc , dynamika - wysoki poziom .Rozciagniecie basu - po 30cm glosniku w sumie spodziewalem sie glebszego basu W zamian swietnie oddana faza ataku i dobre zroznicowanie i lokalizacja Srodek szybki , dokladny ale lekko schlodzony Przestrzen oddana wiarygodnie Ogolnie wrazenia bardzo pozytywne

Sadze ze gdybym mial jednym slowem oddac nature tych kolumn to byloby to slowo dokladnosc a nie muzykalnosc

Rozmawiałem ze znajomym z niemiec który mi powiedział:

... są to bardzo dobre głosniki umożliwiające oddanie tego o co nam wariatom chodzi.... , ... sa wymagające od konstruktora jak i reszty systemu ... , ... jezeli masz dobrze wykonany system z najwyższymi PHL'ami i duze przynajmniej 40m2 pomieszczenie to będziesz szczęśliwy....

To mnie cieszy, mam 55m2 salon i pomieszczenia odchodzące od niego na boki.

15" bas to nie 20 czy 30 cm głośnik tylko 38 cm efektywnego Dragstera.

Albo będzie super ,albo kiszka, zobaczymy.

Jedna z konstrukcji na PHL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.